torstai 5. helmikuuta 2015

Voissa paistetut muikut


Meillä on nyt kalan syönti vähentynyt talven mittaan huomattavasti johtuen kauppojen tarjonnasta. Tuoretta kalaa on niin vaikea täältä saada. Tällaisten pienten paikkakuntien ruokakaupoissa taitaa menekki olla niin pientä, että vaihtuvuus on hidasta, ja kalatiskillä myytävät kalat ovat jopa kaksi viikkoa, ja ylikin, sitten pyydettyjä. Sellaisia kaloja en enää pidä ollenkaan tuoreina, varsinkin kun ovat siinä kalatiskillä pyörineet monta päivää, ehkä vain toinen kylki jäiden päällä, jos sitäkään. Puhumattakaan siitä, kuinka vanhoja valmiiksi pakatut kalat mahtavat olla. Niissä kerrotaan pakkauspäivä, mutta se taas saattaa olla ihan jotain muuta kuin pyyntipäivä. Joulun jälkeen aioimme ostaa kalatiskiltä kokonaisen siian, mutta myyjän nostaessa kalaa tiskistä, siitä valui venyvä, paksu lima. Heräsi epäilys kalan tuoreudesta, ja liki kaksi viikkoa vanhaa se jo olikin. Myyjä vakuutteli siian olevan vielä ihan priimaa kidusten perusteella ja limankin olevan ihan normaalia, mutta vakuutteluista huolimatta kaupat jäi tekemättä. Ei ainakaan meidän itse pyytämissä siioissa ole koskaan mitään hirveää limapintaa ollut. Eikä noin vanhaa kalaa edes enää voisi käyttää ihan mihin vain. Ainakin graavit ja sushit jäisi tekemättä. Sen jälkeen ei enää ole tehnyt mieli kaupan kalaa ja syönti on jäänyt hyvin vähäiselle. Edellispäivänä meillä oli onneksi aikaa ajella noin puolen tunnin matkan päässä olevaan Kalasatamaan, ja pitkästä aikaa saatiin kalaruokaa. Kalakeittoa varten ostettiin made ja pienet muikut olivat kuin tehty pannulla paistettavaksi. Kalojen tuoreudestakaan ei ollut epäilyksiä. Madekin vielä sätki pussiin laitettaessa.

Voissa paistetut muikut

1 kg pieniä muikkuja
n. 2 dl ruisjauhoja
maun mukaan suolaa
ripaus valkopippuria

Paistamiseen:
voita

Kaada jauhot lautaselle ja sekoita joukkoon suola ja valkopippuri. Kääntele peratut muikut jauhoissa ja paista pannulla voissa molemmin puolin, kunnes kyljet ovat kullanruskeat. Tarjoa muikut esimerkiksi perunamuusin kanssa.

10 kommenttia:

 1. Näin talviaikaankin tuoreen kalan saaminen kaupan kalatiskiltä on ihmeen vaikeaa.
  Madetta on ollut tarjolla, mutta se ei houkuta.
  Tuore kala ei todellakaan ole parin viikon ikäistä, kala pitäisi valmistaa ruuaksi viimeistään seuraavana päivänä. Kalaruokaa kyllä laittaisi useammin, ellei olisi saatavuusongelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu tosiaan olevan vaikeaa. Kun ensin vilkaisee kalatiskin seinältä pyyntipäiviä, ei enää tee kalaa mieli. Ei sitä tuoreeksi voi sanoa, jos pyynnistä on kaksi viikkoa ja ylikin. Mateitakin ollaan katseltu kauppojen tiskillä useampana talvena, mutta eivät houkuta. Oudon värisiksikin ovat usein menneet, kun monesti ovat vielä nylkemättä ja sisukset perkaamatta. Kala on herkkä raaka-aines. Parissa päivässä se pitäis pyynnistä ruokalautaselle saada.

   Poista
 2. Nam,nuo kyllä nyt maistuisivat;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin maistui meillekin. Kilon satsi meni kerralla.:)

   Poista
 3. Totta,minulle tuore kala on todellakin tuoretta,sellaista joka sopii vaikka sushiin tuoreutensa puolesta.Täällä uudessa lähimarketissa oli pari kertaa tuoretta kokonaista lohta tarjouksessa,ja minäkin ostin sitä.,mutta eihän se ollut tuoretta kun pyyntipäivä oli viikkoa aikaisemmin(pyysin nähdä laatikon etiketin...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rajoittaa paljon käyttökohteitakin, jos pyynnistä on aikaa. Pakkohan noin vanhat kalat on sitten kypsentää kunnolla. Ei uskalla sushiin tai graaviin käyttää. Lohikin tuntuu usein olevan jo päiviä sitten pyydettyä, vaikka luulisi ainakin tänne sitä saatavan aika nopeastikin. Ruodotkin lähtevät useimmiten ihan tappelematta, joten ei se pehmennyt kala enää ihan tuoretta voi olla.

   Poista
 4. Ihan kuin lapsuudessa Savon sydämessä. Äitini uppopaistoi muikut voissa, ei tarvinnut juuri käännellä muikkuja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein reilussa rasvassa tulisikin parhaimmat, kun olisivat kuin friteerattuja.:) Itse nyt kuitenkin koitin pärjätä vähemmällä rasvalla ihan terveyssyistä. Hyviä silti.:)

   Poista
 5. Suomi on tuhansien järvien maa ja silti syrjäseuduilla tuoreen kalan ostaminen kaupasta on ihan säälittävällä tasolla. Eipä olla mekään kalaa syöty tänä talvena kuin kerran pari, kaupan kalatiskit kun olen kiertänyt kaukaa. Kyllä tämä tuhansien sääntöjen maa pian kieltää suoraan kalasatamasta ostamisen, kun se on niin vaarallista ja epähygieenista.:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmittaa, kun kalaa tekisi mieli syödä usein, mutta kaupasta ei vain tarpeeksi tuoretta tahdo löytyä. On se kumma, ettei näin pienessä maassa kalaa saada nopeammin myytäväksi. Onneksi tuo kalasataman toiminta ei ole vaarassa. Ei sentään sieltä suoraan kalastajalta kaloja ostettu, vaan siellä on myymälä, jossa hygienia pelaa.;) Ja myytävät kalat ovat samana päivänä pyydettyjä. Sielläkin omistaja oli sitä mieltä, että jo kolme päivää alkaa olla kalalle ihan liikaa. Päivässä kahdessa se on saatava valmistettua. Valmistettuna sitten säilyy vielä päivän pari.

   Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-