torstai 1. tammikuuta 2015

Tex-Mex salaatti


Vuoden viimeiset päivät kuluivat niin nopeasti, että tänään oli aamulla oikein mietittävä, onko todellakin jo tammikuu. Paukkuihan ne raketitkin koko eilisillan siihen malliin, että uskottava se on. Vuosi vaihtui ja joulukuu on ohi. Uuden vuoden aatto on meillä perinteisesti sellainen juhla, ettei silloin huvita koko päivää viettää keittiössä kokkaamassa, vaan ruoan pitää valmistua nopeasti ja helposti. Siitä huolimatta ruoan pitää olla jotain erityisen hyvää. Vuosi sitten otimme uutta vuotta vastaan metsässä omalla laavullamme. Siitä piti muodostua jokavuotinen perinne, mutta nyt ei eilen viitsitty sinne lähteä. Kelit menivät niin huonoksi, ettei huvittanut pimeässä liukastella. Tiedossa oli siis vain rento ja rauhallinen koti-ilta. Mieleni teki ruoaksi jotain mausteista, ja niinpä kallistuin meksikolaisen suuntaan. Pääruoan lisukkeeksi tein raikkaan salaatin. Pääruoan sisältäessä lihaa, tein salaatin pelkästään kasviksista. Jos salaatin haluaa pääruoaksi, siitä saa helposti ruokaisamman lisäämällä joukkoon myös paistettua jauhelihaa. Salaatin kanssa voi myös tarjoilla maissilastuja. Maissilastujakaan en nyt salaattiin laittanut, koska lastuja syötiin sitten muuten myöhemmin illalla.

Tex-Mex salaatti

pieni kerä jäävuorisalaattia
pala kurkkua
2 avokadoa
1 rs kirsikkatomaatteja
1 pieni punasipuli
n. 150 g mustapapuja
100 g maissinjyviä
1 jalapeno
tuoretta korianteria

Kastike:
4 rkl oliiviöljyä
1 limetin mehu
1 1/2 rkl valkoviinietikkaa
1 valkosipulin kynsi
mustapippuria myllystä
suolaa

Paloittele jäävuorisalaatti laakean tarjoiluastian pohjalle. Lisää päälle paloiteltu kurkku, avokadon palaset sekä puolitetut kirsikkatomaatit. Kuori ja suikaloi punasipuli ja lisää salaattiin. Ripottele päälle mustapavut ja maissinjyvät. Poista jalapenosta siemenet, hienonna pieneksi ja ripottele silppu salaatin päälle. Lisää salaatin pinnalle hienonnettua tuoretta korianteria maun mukaan. Kuori valkosipulin kynsi ja hienonna mahdollisimman hienoksi. Lisää valkosipulin joukkoon kastikkeen muut ainekset ja sekoita hyvin yhteen. Kaada kastike tasaisesti salaatin päälle ja anna maustua viileässä ennen tarjoilua.


12 kommenttia:

  1. Vitsi mikä salaatti, maistuis kyllä mullekin! ☺ Ja oikein hyvää alkanutta vuotta!!
    Meillä meni kans suunnitelmat vähän pipariksi tuon kelin takia. Viime vuonna mentiin Vuosaareen uudenvuodenpäivää viettämään, nyt ei viitsinyt tuon kelin takia lähteä kuin lähimetsään kävelemään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Salaatti oli hyvää ja raikasta pääruokana olleen tortillavuoan kyljessä.:) Ja kiitos samoin, hyvää uutta vuotta!:) Ei tuo märkä ja liukas keli tosiaan yhtään houkutellut lähtemään kotia edemmäs, mutta meni se aatto sitten muutenkin. Ainakin pääsi helpolla, kun ei tarvinnut alkaa mitään kanniskelemaan metsään.:)

      Poista
  2. Nam mitä herkkua, heti alkoi tekemään mieli. Iloista uutta vuotta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tätä tulee tehtyä toistekin, ja myös ruokaisampana versiona.:) Kiitos samoin!:)

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Kiitos.:) Kun ulkona on ankean harmaata, värit lautasella piristävät.:)

      Poista
  4. Ihana salaatti, ja voin kyllä kuvitella kuinka hyvin jauhelihakin sopisi joukkoon.:) Ihan kotosalla rentoillen vietimme mekin Uutta Vuotta, salaatteja, patonkia ja nakkeja syöden. Hyvin perinteisellä linjalla siis.;D Sää meni taas ihan kurjaksi, vähän harmittaa!:( Olen päässyt niin hyvin viime kuukausina lenkkeilyn makuun, että nyt ihan turhauttaa, kun joka paikka on peilijäässä. En uskalla lähteä tekemään ainakaan pidempiä lenkkejä. Meillä kissat pelkäävät uuden vuoden pauketta, Kiti oli koko illan sängyn alla... Pojat lähinnä ihmettelivät silmät pyöreinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Esim. tacomausteella maustettu jauheliha olisi joukossa hyvää. Tuon öljypohjaisen kastikkeen tilalla voisi silloin vaikka tarjota salsaa ja ranskankermaa salaatin kera.:) Ihan meidän oloiselta aaton vietolta kuulostaa teidänkin aatto. Ei sitä muuta kaipaa kuin rentoa kotona oloa ja hyvää ruokaa.:D Ilmat meni tosi surkeiksi. Tänään on koko ajan satanut runsaasti vettä. Lumesta ei ole enää paljon tietoakaan ja jo muutaman päivän ajan on ollut todella liukasta. Ulkona ei uskalla liikkua ollenkaan. Lenkilläkin olisi kiva käydä, mutta tulee vain jalat kipeäksi, kun joutuu varomaan askeliaan. Onneksi se rakettien paukuttelu on taas ohi. Varsinkin paukkuarkojen eläinten vuoksi se tuntikausien räiskintä on inhottavaa.:(

      Poista
  5. Meillä texmex-sapuskat on perinteisesti kuuluneet uuden vuoden herkkupöytään, mutta tänä vuonna tein poikkeuksen :)

    Salaatti näyttää kyllä hyvältä! Täytyypä yrittää muistaa tämä ohje, kun seuraavan kerran meksikolaisella ruoalla herkutellaan.

    Oikein ihanaa alkanutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Texmex-ruoat on aina hyvä valinta, kun haluaa jotain hyvää helposti ja nopeasti.:) Raikas salaatti on aina hyvä lisuke mausteisten ruokien kanssa. Kiitos samoin!:)

      Poista
  6. Maukasta ja onnellista vuotta 2015!

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-