maanantai 12. tammikuuta 2015

Perinteinen lihapiirakka & Ruokatorstai leipoo


Lauantaiksi teki mieli tehdä jotain hyvää, ja lihapiirakka alkoi pitkästä aikaa houkuttelemaan, kun selasin HS:n Ruokatorstai leipoo -kirjaa. Jauhelihapiirakkaa olen tehnyt aiemminkin, mutta vaihtelun vuoksi kokeilin sitten kirjan reseptillä. Eipä noissa aineksissa loppujen lopuksi edes kovin suurta eroa ole. Pieniä määrien heittoja on taikinoissa, ja itse olen tykännyt käyttää taikinassa myös leivinjauhetta. Tähän taikinaan leivinjauhetta ei tullut. Täytteissäkään ei suurempia eroja ole, mutta vanhan reseptini eduksi on sanottava täytteeseen tuleva keitetty kananmuna. Tämän piirakan täytteeseen kananmuna laitettiin vain raakana sitomaan täyteaineksia yhteen. Itse pidän enemmän täytteestä, jossa on kananmunat keitettynä. Mutta ei tämäkään lihapiirakka huonoa ollut, ja kananmuniakin olisin voinut lisätä joukkoon vielä keitettynäkin. Tällä kertaa kuitenkin halusin seurata täysin ohjetta. Lihapiirakka on hyvin täyttävää, joten salaatin kanssa se kävi hyvin päivällisestä.


Ruokatorstai leipoo -kirjan kansien väliin on koottu Helsingin Sanomien ruokaosion parhaita leivontaohjeita vuosien varrelta. Jokunen tuttu reseptikin kirjasta löytyi, kun sopivia reseptejä on joskus tullut vastaan netistä hakemalla. Hyviksi olen reseptit havainnut, joten on mukavaa, kun reseptejä kootaan kirjaksikin. Kirjasta löytyy sekä makeita että suolaisia leivontaohjeita, ja lähes kaikki reseptit innostavat kokeilemaan. 


Perinteinen lihapiirakka
(uunipellillinen)

Taikina:
5 dl vehnäjauhoja
200 g voita
250 g maitorahkaa

Täyte:
1 sipuli tai purjo
öljyä
500 g naudanjauhelihaa
2 dl riisiä
suolaa, pippuria, soijaa, sinappia tai tomaattisosetta, kuivattuja yrttejä
1 kananmuna

Voiteluun:
1 kananmuna

Nypi jauhot pehmeään rasvaan, lisää rahka. Anna taikinan tekeytyä kylmässä sen aikaa, kun teet täytteen. Kuori ja hienonna sipuli tai huuhtele ja hienonna purjo. Kypsennä silppu öljyssä kullankeltaiseksi, lisää liha ja ruskista. Keitä riisi vedessä kypsäksi. Sekoita liha-sipuliseos ja riisi, ja mausta erittäin vahvasti, sillä maku häipyy helposti piirakan sisällä. Lisää joukkoon raaka kananmuna. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli ensimmäinen uunipellin kokoiseksi levyksi ja nosta pellille leivinpaperin päälle, levitä täyte päälle. Kauli toinen pala taikinaa levyksi ja nosta kanneksi täytteen päälle. Siisti reunat taikina pyörällä. Tähteeksi jääneistä rippeistä voi muotoilla koristeita piirakan pinnalle. Pistele pinta haarukalla ja voitele munalla. Paista 225-asteisessa uunissa ruskeaksi.

Kirja saatu arvostelukappaleena.

14 kommenttia:

  1. Minäkin päätin leipoa lauantaina, mutta sähkökatkokset tulivat mukaan ja piirakka jäi puoliraakana uuniin. Lopputulos oli jotenkin lättänä.
    Lihapiirakka maistuu aina, tämä menee kokeiluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sähkökatkokset on ilkeitä, varsinkin osuessaan leivonta- ja ruoanlaittoaikaan. Meillä hiljakkoin kanaviillokin valmistuminen kesti, kun sähköt olivat jokusen kerran poikki. Lihapiirakka on kyllä hyvää.:)

      Poista
  2. Herkullisen näköistä lauantai-illan huikopalaa. Olen itse myös tehnyt joskus samaisella ohjeella ihan onnistunutta lihapiirakkaa. Kananmuna raakana tai keitettynä on mielestäni melkein yhtä hyvää, mutta mausteita saa tosiaan heittää reilulla kädellä. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Keitetty kananmuna antaa täytteeseen ihan eri tavalla makua kuin raaka. Sitä kananmunan makua jäi vähän tässä kaipaamaan, kun sellaiseen täytteeseen olen aina tottunut. Mausteita vaatii aika reippaasti, kun tuo taikina kuitenkin miedontaa valmista piirakkaa.:)

      Poista
  3. Rahkataikina on vaan paras ja nam näyttää niin kauniilta. <3 Omat vastaavat ovat aina rumia, mutta tärkeintä että maistuvia. Huomenna tehdään lohipiirakkaa siitä Kirjolohesta jota sinäkin instan puolella kehaisit.

    Herkullisia hetkiä sinne. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse tehty rahkavoitaikina päihittää kaupan valmistaikinat.:) Ei se ulkonäkö, vaan maku. Syötäväksi kuitenkin tarkoitettu eikä katseltavaksi.:) Lohipiirakka on tosi hyvää myös. Sitä pitää taas seuraavalla kerralla tehdä, kun tekee mieli jotain tällaista.:)

      Poista
  4. Siitäpä on vuosia aikaa, kun olen viimeksi jotain tällaista piirakkaa leiponut.....pitäsköhän yllättää kanssasyöjä ja tekasta. Leivinjauhetta laitan minäkin ja kyllä se vähän taikinan rakenteeseen vaikuttaa... keitettyjen kananmunien puolesta täytteessä liputan minäkin....toki munarouhe pikkasen pakastimessa kovettuu (jos nyt piirakkaa/pasteijoita sinne asti riittää), vaan en siitä ole välittänyt. Ihanan muhkeaa on tekemäs piirakka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sitten on jo korkea aika leipoa ja yllättää.:) Tällainen lihapiirakka maistuu vuodesta toiseen. Keitetty kananmuna antaa erilaisen maun täytteeseen, eikä se pieni kovettuminen pakastimessa haittaa yhtään. Piirakkaa ei pakastimeen asti riitä, mutta pasteijoita tulee tehtyä yleensä sen verran, että osan saa pakastettuakin. Sopivan muhkea piirakka oli. Leikatessa ja syödessä pysyi vielä hyvin täytteet välissä.:)

      Poista
  5. Lapsuus tuli kuvista mieleen, mutta sitä keitettyä kananmunaa kaipasin minäkin,
    P.S. Tämä sopii muuten tammikuun ruokahaasteeseen ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapsuudessa tällaisia piirakoita kotona aina joskus oli. Sitten olikin pitkä tauko omassa kodissa, mutta nyt olen tällaisiakin innostunut leipomaan.:) Se keitetty kananmuna vain kuuluu tähän olennaisena osana, kun siihen on aina tottunut.:) En olekaan vielä haasteeseen tutustunut. Kiitos vinkistä.:)

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Varmasti tulee vielä muitakin ohjeita kokeiltua.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-