Yksi keittiömme käytetyimmistä vihanneksista on varmasti tomaatti. Tomaatteja käytetään ympäri vuoden niin tuoreena kuin monessa muussakin muodossa. Kesäisin tomaattien kulutus kasvaa entisestään, koska kesäauringon kypsyttämät punaposkiset tomaatit ovat kaikkein parhaimpia maultaan. Ja nimen omaan puhtaasti kotimaiset tomaatit. Kotimaisissa tomaateissa maku ja tuoksu on ihan eri luokkaa kuin ulkomailta tuoduissa. Kotimaisia tomaatteja syö mielellään ihan vaikka sellaisenaan välipalaksi. Tomaatti sisältää lykopeenia, joten tomaattivalmisteiden syöminen vähentää sydäninfarktiriskiä. Lykopeeni ehkäisee myös eturauhassyöpää sekä masennusta. Paseerattu tomaatti, tomaattimurska ja muut tomaattivalmisteet ovat parhaita lykopeenilähteitä, koska lykopeeni imeytyy parhaiten kuumennetusta tomaatista. Tomaatti sisältää paljon myös C-vitamiinia, foolihappoa sekä erilaisia kivennäisaineita.
Sirkkalehtimerkki takaa, että tomaatti on sataprosenttisesti Suomessa viljelty. Ostamalla sirkkalehdellä merkittyjä tomaatteja, saat taatusti kaupan maukkaimmat ja laadukkaimmat tomaatit, sekä samalla tuet kotimaista työllisyyttä ja hyvinvointia. Myös luonto kiittää, kun ulkomaisten tomaattien sijaan valitaan kotimaisia lähellä tuotettuja tomaatteja, jolloin kuljetusmatkat ovat lyhyet. Meidänkin kotipaikkakunnalla on useampi sirkkalehtimerkkinen tomaatinviljelijä, ja välillä kesäisin tomaatteja tuleekin ostettua suoraan tilalta.
Koska kuumennetusta tomaatista saa parhaiten lykopeenia, kehittelin tähän Kauppapuutarhaliiton Kotimaiset kasvihuonevihannekset -kampanjaan reseptin uunissa valmistettavalle tomaattihillolle. Hellalla keittämisen sijaan valitsin uunivalmistuksen sen vuoksi, että pidän kaikkein eniten uunissa paahtuneiden tomaattien mausta. Tomaattien maku tiivistyy uunissa ihan mahtavalla tavalla. Uunissa paahdettuja tomaatteja tulee usein tehtyä, ja nyt halusin hilloonkin sitä samaa tiiviin täyteläistä makua. Tomaatin yrttipariksi valitsin hilloon mintun. Useimmiten tomaatin seuraksi mielletään basilika, mutta kannattaa kokeilla myös minttua. Sen raikas maku täydentää tomaattia oikein hyvin. Jos kuitenkaan minttu ei miellytä, voi hilloon valita jonkun muunkin yrtin. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan tomaatti-minttuyhdistelmää jossain muodossa, vaikka salaatissa. Uunissa valmistettuun tomaattihilloon tuli hyvä koostumus ja maukas maku. Hillo sopii esimerkiksi lisukkeeksi liharuoille tai vaikka juustotarjottimelle.
Uunissa paahdettu tomaattihillo
1 kg tomaatteja
1 1/2 dl sokeria
2 valkosipulin kynttä
2 - 3 rkl minttua
3 - 4 rkl balsamiviinietikkaa
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
Leikkaa tomaatit siivuiksi ja leikkaa pois kovat kannat. Ripottele uunivuoan pohjalle neljäsosa sokerista ja lado kolmannes tomaatinsiivuista päälle. Kuori ja hienonna valkosipulin kynnet ja ripottele puolet silpusta tomaatin siivujen päälle. Hienonna minttu ja ripottele puolet tomaatin siivujen päälle. Pirskottele pintaan balsamiviinietikkaa, ja ripottele siivuille kolmasosa suolasta sekä hieman mustapippuria. Ripottele päälle neljäsosa sokerista ja tee sitten uusi samanlainen kerros. Lado kolmanneksi eli viimeiseksi kerrokseksi loput tomaatin siivut. Ripottele pinnalle loppu sokerista ja suolasta, ja hieman mustapippuria. Paahda tomaattivuokaa uunin keskitasolla 200 asteessa n. 2 tuntia. Valele muutaman kerran paahtamisen aikana vuoassa olevaa lientä päällimmäisten tomaatin siivujen päälle, jottei ne paahdu liian tummiksi ja kuivu liikaa. Kun vuoassa oleva liemi on tiivistynyt ja sitä on enää vain hieman pohjan peittona, ota vuoka uunista ja soseuta hillo sauvasekoittimella. Purkita hillo puhtaaseen lasipurkkiin ja säilytä viileässä.
Tutustumisen arvoisia sivustoja vihannesten ystäville:
- http://puhtaastikotimainen.fi/
- http://www.kauppapuutarhaliitto.fi/
- http://www.vihannes.net/
- https://www.facebook.com/vihannesnet
Yhteistyössä: Kauppapuutarhaliitto