maanantai 30. kesäkuuta 2014

Uunissa paahdettu tomaattihillo


Yksi keittiömme käytetyimmistä vihanneksista on varmasti tomaatti. Tomaatteja käytetään ympäri vuoden niin tuoreena kuin monessa muussakin muodossa. Kesäisin tomaattien kulutus kasvaa entisestään, koska kesäauringon kypsyttämät punaposkiset tomaatit ovat kaikkein parhaimpia maultaan. Ja nimen omaan puhtaasti kotimaiset tomaatit. Kotimaisissa tomaateissa maku ja tuoksu on ihan eri luokkaa kuin ulkomailta tuoduissa. Kotimaisia tomaatteja syö mielellään ihan vaikka sellaisenaan välipalaksi. Tomaatti sisältää lykopeenia, joten tomaattivalmisteiden syöminen vähentää sydäninfarktiriskiä. Lykopeeni ehkäisee myös eturauhassyöpää sekä masennusta. Paseerattu tomaatti, tomaattimurska ja muut tomaattivalmisteet ovat parhaita lykopeenilähteitä, koska lykopeeni imeytyy parhaiten kuumennetusta tomaatista. Tomaatti sisältää paljon myös C-vitamiinia, foolihappoa sekä erilaisia kivennäisaineita.


Sirkkalehtimerkki takaa, että tomaatti on sataprosenttisesti Suomessa viljelty. Ostamalla sirkkalehdellä merkittyjä tomaatteja, saat taatusti kaupan maukkaimmat ja laadukkaimmat tomaatit, sekä samalla tuet kotimaista työllisyyttä ja hyvinvointia. Myös luonto kiittää, kun ulkomaisten tomaattien sijaan valitaan kotimaisia lähellä tuotettuja tomaatteja, jolloin kuljetusmatkat ovat lyhyet. Meidänkin kotipaikkakunnalla on useampi sirkkalehtimerkkinen tomaatinviljelijä, ja välillä kesäisin tomaatteja tuleekin ostettua suoraan tilalta.

 

Koska kuumennetusta tomaatista saa parhaiten lykopeenia, kehittelin tähän Kauppapuutarhaliiton Kotimaiset kasvihuonevihannekset -kampanjaan reseptin uunissa valmistettavalle tomaattihillolle. Hellalla keittämisen sijaan valitsin uunivalmistuksen sen vuoksi, että pidän kaikkein eniten uunissa paahtuneiden tomaattien mausta. Tomaattien maku tiivistyy uunissa ihan mahtavalla tavalla. Uunissa paahdettuja tomaatteja tulee usein tehtyä, ja nyt halusin hilloonkin sitä samaa tiiviin täyteläistä makua. Tomaatin yrttipariksi valitsin hilloon mintun. Useimmiten tomaatin seuraksi mielletään basilika, mutta kannattaa kokeilla myös minttua. Sen raikas maku täydentää tomaattia oikein hyvin. Jos kuitenkaan minttu ei miellytä, voi hilloon valita jonkun muunkin yrtin. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan tomaatti-minttuyhdistelmää jossain muodossa, vaikka salaatissa. Uunissa valmistettuun tomaattihilloon tuli hyvä koostumus ja maukas maku. Hillo sopii esimerkiksi lisukkeeksi liharuoille tai vaikka juustotarjottimelle.


Uunissa paahdettu tomaattihillo

1 kg tomaatteja
1 1/2 dl sokeria
2 valkosipulin kynttä
2 - 3 rkl minttua
3 - 4 rkl balsamiviinietikkaa
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Leikkaa tomaatit siivuiksi ja leikkaa pois kovat kannat. Ripottele uunivuoan pohjalle neljäsosa sokerista ja lado kolmannes tomaatinsiivuista päälle. Kuori ja hienonna valkosipulin kynnet ja ripottele puolet silpusta tomaatin siivujen päälle. Hienonna minttu ja ripottele puolet tomaatin siivujen päälle. Pirskottele pintaan balsamiviinietikkaa, ja ripottele siivuille kolmasosa suolasta sekä hieman mustapippuria. Ripottele päälle neljäsosa sokerista ja tee sitten uusi samanlainen kerros. Lado kolmanneksi eli viimeiseksi kerrokseksi loput tomaatin siivut. Ripottele pinnalle loppu sokerista ja suolasta, ja hieman mustapippuria. Paahda tomaattivuokaa uunin keskitasolla 200 asteessa n. 2 tuntia. Valele muutaman kerran paahtamisen aikana vuoassa olevaa lientä päällimmäisten tomaatin siivujen päälle, jottei ne paahdu liian tummiksi ja kuivu liikaa. Kun vuoassa oleva liemi on tiivistynyt ja sitä on enää vain hieman pohjan peittona, ota vuoka uunista ja soseuta hillo sauvasekoittimella. Purkita hillo puhtaaseen lasipurkkiin ja säilytä viileässä.

Tutustumisen arvoisia sivustoja vihannesten ystäville:

http://www.blogirinki.fi/
Yhteistyössä: Kauppapuutarhaliitto
      

keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Mango Lassi Ice Pops


Mangolassista, raikkaasta intialaisesta juomasta, saa entistä raikkaampaa jäädyttämällä sen muoteissa, ja nauttimalla jäätelön ja mehujään tapaan suoraan pakkasesta. Kesähelteillä mukavan viileä välipala. Mangolassin voi jäädyttää jäätelöpuikkomuoteissa tai muissa sopivissa silikonimuoteissa. Omat ice popsini jäädytin pienissä silikoniruusumuoteissa. Kun massa alkoi hieman jäätyä, työnsin ruusuihin tikkaritikut, ja annoin jäätyä loppuun asti. Nyt pakastimessa on raikkaita makupaloja pieniin herkutteluhetkiin, kunhan helteet jälleen palaavat.

Mango Lassi Ice Pops

1 tuore mango
2 dl maustamatonta jogurttia
1 limetin raastettu kuori
1 - 2 rkl limetin mehua
1 tl vaniljasokeria
sokeria oman maun mukaan

Kuori mango, poista siemen, ja paloittele hedelmäliha tehosekoittimeen. Mittaa joukkoon maustamaton jogurtti, ja raasta sekaan limetin kuori. Puserra joukkoon limetin mehua ja mausta vaniljasokerilla ja sokerilla. Soseuta ainekset tasaiseksi ja kaada silikonimuotteihin. Laita muotit pakastimeen ja anna jäätyä hetken aikaa. Kun massa on sopivasti alkanut jäätyä. Työnnä muotteihin tikut. Älä työnnä kuitenkaan pohjaan saakka. Jatka jäädyttämistä, kunnes massa on jäätynyt kokonaan.

tiistai 24. kesäkuuta 2014

Kirsikkasangria


Strawberry Coladan lisäksi juhannusviikonlopun juomiin kuului meillä sangria. Valkoviinipohjaiset sangriat ovat punaviinipohjaisia sangrioita enemmän mieleemme, joten tälläkin kertaa sangriamme oli blanco. Nyt alkaa taas olla tuoreiden kirsikoiden sesonkikausi. Niinpä juomaamme pääsi juhannuksena ainoastaan ihanan makeat ja mehukkaat kirsikat. Lisämausteeksi laitoin joukkoon vielä tuoretta timjamia sekä kanelitangot.

Kirsikkasangria

500 g tuoreita kirsikoita
2 - 3 kanelitankoa
muutama timjamin oksa
75 cl valkoviiniä
75 cl sitruunalimonadia
2 - 3 dl kirkasta viinaa
jäitä

Halkaise kirsikat ja poista siemenet. Laita kannuun tai boolimaljaan kirsikan puolikkaat, kanelitangot sekä timjamin oksat. Kaada päälle valkoviini, sitruunalimonadi sekä viina. Anna maustua viileässä muutaman tunnin ajan. Lisää kannuun tai maljaan reilusti jäitä tarjoillessa.


maanantai 23. kesäkuuta 2014

Mansikka-raparperikakku


Juhannusta ei voitu viettää ilman mansikkakakkua, joten sellainen piti jossain välissä myös leipoa. Koska kotimaisissa mansikoissa on vielä aika paljon hintaa, kakusta ei tullut kokonaan mansikkainen. Mansikoita laitoin pelkästään kakun päälle ja väliin keittelin raparperihillokkeen. Mansikka ja raparperi on kuitenkin tunnetusti oiva pari yhdessä. Kakussa maistui myös raparperihillokkeen maustamiseen käytetty kaneli.


Mansikka-raparperikakku

Pohja:
6 kananmunaa
3 dl sokeria
1 1/2 dl perunajauhoja
1 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Vuokaan:
voita
mannaryynejä

Kostutukseen:
1 1/2 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria

Väliin:
2,5 dl vispi- tai kuohukermaa
200 g maitorahkaa
tomusokeria oman maun mukaan

Raparperihilloke:
5 dl raparperikuutioita
1/2 dl vettä
2 dl hillosokeria
1 tl kanelia

Päälle:
n. 1 l tuoreita mansikoita
n. 4 dl vispi- tai kuohukermaa
tomusokeria oman maun mukaan

Voitele irtopohjainen kakkuvuoka ja jauhota se mannaryyneillä. Sekoita keskenään kakkupohjan kuivat aineet. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää vaahtoon kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa keskitasoa hieman alempana n. 35 - 40 min. Valmista raparperihilloke. Mittaa kattilaan kuoritut raparperikuutiot, hillosokeri ja vesi. Kiehauta ja keitä n. 15 minuuttia. Mausta kanelijauheella ja anna jäähtyä. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta kakkulevyt vaniljasokerilla maustetulla maidolla. Levitä väliin raparperihilloke. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon maitorahka. Makeuta maun mukaan. Levitä vaahtoa kakun väliin raparperihillokkeen päälle. Jätä maitorahka-kermavaahtoseosta sen verran, että saat levitettyä sitä ohuen kerroksen myös kakun päälle sekä reunoille. Koristele kakun pinta mansikoilla. Vaahdota kerma vaahdoksi, makeuta oman maun mukaan ja pursota vaahto kakun reunoille.


sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Strawberry Colada


Vaikka juhannusta onkin vietetty koleassa ja sateisessa säässä, ei se ole estänyt kesäisten juomasekoitusten tekemistä ja nauttimista. Lämpimissä sisätiloissa viileätkin juomat maistuvat ja luovat kesän tuntua, kunhan ei vilkaise ikkunasta ulos, missä kylmä tuuli puhaltaa ja sade vihmoo. Pina Colada on menneiltä kesiltä tuttu juoma, ja sitä on tullut tehtyä myös herkullisen pirtelön muodossa kerran jos toisenkin. Koska Mojitostakin mansikkainen versio on suosikkimme, aloin miettimään myös Pina Coladaa mansikasta tehtynä. Ananastakaan tästä versiosta ei kuitenkaan unohdettu, vaan sitä laitoin myös joukkoon mehun muodossa. Jäitä tähän Coladaan ei tarvita, koska pakastemansikat toimittavat hyvin myös jäiden virkaa. Jäät vain laimentaisivat juomaa turhaan. Kunhan huolehtii, että kaikki ainekset on hyvin viilennetty, tulee myös juomasta raikkaan kylmää. Rommina käytin tähän Malibu -kookosrommia, joka on miedompaa kuin tavalliset vaaleat ja tummat rommit. Jos Strawberry Coladasta haluaa väkevämmän, voi osan Malibusta korvata vaalealla rommilla. Itse pidän tästä juomasta miedohkona, ja näin juoma on myös makeampaa.

Strawberry Colada
(kahdelle)

4 dl jäisiä pakastemansikoita
24 cl ananasmehua
20 cl Malibu -kookosrommia
8 cl kookoskermaa

Koristeluun:
tuoreita mansikoita

Viilennä ananasmehu, kookosrommi ja kookoskerma hyvin ennen juoman valmistamista.  Mittaa ainekset tehosekoittimeen ja soseuta nopeasti tasaiseksi juomaksi. Kaada juoma kahteen isoon lasiin, koristele lasit tuoreilla mansikoilla ja tarjoile pillin kanssa.

Pekoni-perunasalaatti


Uusia perunoita tulee usein keitettyä sen verran, että niitä jää jonkin verran yli. Seuraavana päivänä valmiiksi keitetyt perunat ovat kuitenkin käteviä. Niitä voi mm. paistaa voissa pannulla, pujotella mukaan grillivartaisiin tai tehdä vaikka salaattia. Ruokaisa perunasalaatti onkin näin kesäaikaan sopiva lisuke grillatulle lihalle tai kalalle. Paras perunasalaatti syntyy juuri varhaisperunoista. Perunan kaveriksi salaattiin sopii pannulla rapeaksi paistettu pekoni. Lisämakua salaattiin antaa suolakurkku sekä kokojyväsinappi. Creme fraiche ei ole kastikkeena kovin notkeaa, mutta se sopii meille. Halutessaan kastiketta voi kuitenkin notkistaa vaikka lorauksella kermaa tai korvata creme fraichen esimerkiksi kermaviilillä.


Pekoni-perunasalaatti

600 g keitettyjä varhaisperunoita
140 g pekonia
1 - 2 suolakurkku
nippu kiinansipulia tai ruohosipulia
200 g creme fraichea
1 rkl Dijon -kokojyväsinappia
suolaa oman maun mukaan

Leikkaa keitetyt perunat sopiviksi kuutioiksi. Paloittele pekoni ja paista kuivalla pannulla rapeaksi. Lisää perunoiden joukkoon jäähtynyt pekoni sekä pieneksi kuutioitu suolakurkku. Silppua joukkoon kiinansipulia tai ruohosipulia. Sekoita creme fraichen joukkoon kokojyväsinappi ja mausta seos suolalla. Kaada kastike salaattiin ja sekoita ainekset tasaisesti sekaisin keskenään.


lauantai 21. kesäkuuta 2014

Pulled lamb eli nyhtölammaspitaleivät


Pääsiäisen alla mietein nyhtölammasta pääsiäispöytään, mutta päädyttiinkin itse palvaamaan karitsalampaan paisti. Heti pääsiäisen jälkeen ostin kuitenkin nyhtöä varten pakastetun, luuttoman lammaspaistin ja laitoin paistin pakastimeen odottamaan myöhempää käyttöä. Nyt alkuviikolla otin paistin vihdoin sulamaan, maustoin sen ja kypsensin uunissa riivittävän ylikypsäksi. Samalla laitoin lähes samalla tavalla maustaen pienen hirvipaistin uuniin, koska halusin pakastinta tyhjäksi, ja on myös ihan mielenkiintoista kokeilla nyhtöä eri lihoista. Vaikea sanoa kummasta tuli parempaa, lampaasta vai hirvestä. Molemmista tuli erittäin hyviä.

Nyhtöhirveä ei siis tullut isoa määrää, lihat kääräistiin coleslawn kanssa muutaman tortillan sisälle, ja syötiin viikolla välipalaksi. Nyhtölampaalle taas leivoin pitaleivät Katukeittiö - Parempaa roskaruokaa -keittokirjan ohjeella. Kirjan ohjeella leivät valmistuivat nopeasti, ja taikinakin oli sellaista, mitä oli tosi miellyttävä käsitellä. Pitaleivät kohosivat hyvin ja niiden sisus oli hyvän pehmeää ja kuohkeaa. Leivät siis täytettiin nyhtölampaalla, ja lisukkeeksi valmistin myös marinoitua punasipulia sekä tsatsikia. Väliin laitettiin myös jäävuorisalaattia ja muutama pepperonikin maistui leipien ohessa. Lammasta nyhdetään varmasti toistekin. Pakastepaistit ovat kaiken lisäksi hyvin edullisia hinnaltaan.


Pulled lamb eli nyhtölammaspitaleivät

Pulled lamb eli nyhtölammas:

n. 1,6 kg luuton, pakaste lammaspaisti
rosmariinisuolaa (tai suolaa ja rosmariinia)
mustapippuria myllystä
1 sipuli
1/2 valkosipulin kynnet
1 porkkana
1 laakerinlehti
5 dl vettä
1/2 dl punaviiniä
1 kasvisfondi

Sulata lammaspaisti hitaasti jääkaapissa. Ota sulanut paisti huoneenlämpöön ja hiero paistin pintaan reilusti rosmariinisuolaa sekä mustapippuria. Anna paistin maustua ja lämmetä 1 - 2 tuntia. Kuori ja pilko sipuli reiluiksi paloiksi. Kuori valkosipulin kynnet. Kuori ja paloittele porkkana. Lisää sipulit ja porkkanalohkot vuokaan paistin kanssa. Lisää joukkoon laakerinlehti. Lisää kiehuvaan veteen punaviini sekä kasvisfondi ja kaada lientä vuokaan sen verran, että paistista peittyy puolet. Laita paisti uuniin 175 asteeseen 30 minuutiksi. Ota paisti uunista ja laske uunin lämpö 125 asteeseen. Peitä vuoka foliolla ja laita takaisin uuniin. Paista n. 4 - 5 tuntia, kunnes liha on niin kypsää, että sen saa hyvin riivittyä haarukalla paloiksi. Poista paisti vuoasta ja poista päällä oleva rasvakerros. Riivi liha kahden haarukan avulla paloiksi. Valele riivityn lihan päälle vuoasta lientä sen verran kuin on tarpeen, eli liha saa liemestä mehevyyttä sekä makua.

Pitaleivät:
(10 kpl)

7,5 dl vehnäjauhoja
3 dl kädenlämpöistä vettä
25 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
1 rkl öljyä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita joukkoon muut aineet. Vaivaa taikina kunnolla ja nostata liinan alla n. 30 min. Pyöritä taikinasta palloja ja kaulitse ne jauhojen avulla 1 - 2 cm paksuisiksi. Nostata jauhotetulla pellillä 10 minuuttia. Paista uunin ylätasolla 275 asteessa 5 - 8 min. Pitaleivät muodostavat noustessaan taskun, joten älä pistele niitä haarukalla tai avaa uunia paiston aikana.

Nyhtölammaspitaleivät:

pitaleipiä
nyhtölammasta
marinoitua punasipulia
jäävuorisalaattia
tsatsikia
pepperoneja

Täytä lämpimät pitaleivät nyhtölampaalla, marinoidulla punasipulilla, jäävuorisalaatilla sekä tsatsikilla. Tarjoa leipien kanssa myös pepperoneja.


Nyhtöhirvi oli hirveän hyvää. Nyhtöhirven vuokaan en laittanut ollenkaan valkosipulia, vaan sen sijaan jokusen katajanmarjan. Nyhtöhirvi käärittiin tortillawrapeiksi coleslawn kanssa.


Marinoitu punasipuli


Tein viikolla nyhtölammasta, ja riivityt lihat syötiin pitaleipien täytteenä. Pitaleipiin tarvittiin tietenkin lihan lisäksi myös muita lisukkeita, ja sipulihan sopii aina lihan kanssa. Marinoin sitten ohuita punasipulin renkaita mausteliemessä muutaman tunnin ajan. Marinadissa sipuli pehmenee ja maustuu. Marinoitu punasipuli on hyvää myös hampurilaisten välissä sekä muuten vain lisukkeena lautasella muun ruoan kyljessä. Nyhtölampaaseen ja pitaleipiin on ohjeet tulossa myöhemmin.

Marinoitu punasipuli

2 isoa punasipulia
3/4 dl punaviinietikkaa
1 tl suolaa
2 rkl juoksevaa hunajaa
mustapippuria myllystä
1 dl ruokaöljyä
tuoretta timjamia

Kuori sipulit ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Mittaa kattilaan punaviinietikka, suola ja hunaja. Kiehauta ja kaada liemi sipulirenkaiden päälle astiaan. Lisää joukkoon öljy, mustapippuria sekä timjamia. Anna maustua jääkaapissa muutaman tunnin ajan.


perjantai 20. kesäkuuta 2014

Maukasta keskikesän juhlaa!


torstai 19. kesäkuuta 2014

Raparperivispipuuro


Onpa aika mennyt ihan siivillä, ja viime postauksestakin on jo viikon verran aikaa. Juhannuskin kolkuttelee ihan ovella, vaikka vastahan kesäkuu alkoi. Aika menee ihan huomaamatta kiireessä, mutta paljon kaikkea on taas saatu aikaiseksi, kun ei ole tullut tietokoneellakaan notkuttua. Vispipuuroreseptin tulin nyt välillä teille tänne kirjoittamaan, ennen kuin taas jatkan muihin hommiin. Pitaleipätaikina on kohoamassa ja ulkona odottelee useampi taimi istutusta uuteen istutusalueeseen, joka on nyt valmistumassa jouluna kaadettujen isojen kuusien tilalle. Ja siitä vispipuurosta vielä sen verran, että tähän aikaan vuodesta raparperi on loistava aines vispipuuroon. Vispipuuroonhaan sopii parhaiten kaikki hieman kirpeä. Näillä ainesmäärillä ei valmistu isoa määrää puuroa, mutta ihan sopivasti kahdelle. Puuroa söimme iltapalaksi, mutta sopii vispipuuro hyvin myös jälkiruoaksi kevyemmälle aterialle.

Raparperivispipuuro

3 dl kuorittuja raparperikuutioita
5 dl vettä
3/4 dl mannasuurimoita
1 dl sokeria
ripaus suolaa
1 tl vaniljasokeria

Mittaa kattilaan raparperikuutiot ja vesi. Kiehauta ja keitä noin 10 minuutin ajan, kunnes raparperi pehmenee. Vispaa joukkoon mannasuurimot, ja lisää sokeri ja suola. Keitä noin 10 minuuttia, ja sekoittele välillä. Jäähdytä puuro hyvin, ja vatkaa sitten sähkövatkaimella kuohkeaksi. Mausta puuro vaniljasokerilla ja tarjoile kylmän maidon kera.

perjantai 13. kesäkuuta 2014

Korvasienipasta


Tänä keväänä ehdittiin hieman käymään korvasienipaikoillakin, eikä ihan tyhjin käsin jouduttu palaamaan. Korvasienillä piti päästä myös heti herkuttelemaan, joten tein yksi päivä nopean korvasienipastan, kun ruokailu venähti taas kerran iltamyöhälle. Korvasienipasta ei sen kummempia mausteita kaivannut. Suola ja valkopippuri riittivät. Samoin parmesaani ja ruohosipuli antoivat pastalle lisämakua. Korvasienet saivat loistaa pääosassa ilman, että muut maut olisivat liikaa niitä peittäneet.


Korvasienipasta

1 ps pennepastaa
5 dl esikäsiteltyjä eli myrkyttömiksi ryöpättyjä korvasieniä
nokare voita
2 1/2 dl ruokakermaa
suolaa
jauhettua valkopippuria
2 dl raastettua parmesaania
tuoretta ruohosipulia

Tarjoiluun:
raastettua parmesaania

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan hyvin suolatussa vedessä. Paloittele korvasienet reiluiksi paloiksi ja paista niitä pannulla voissa. Lisää sienten joukkoon ruokakerma ja kiehauta nestettä hieman kasaan. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Valuta keitetty pasta ja sekoita joukkoon korvasienikastike. Lisää pastan joukkoon parmesaaniraaste sekä hienonnettua ruohosipulia. Sekoita ainekset hyvin sekaisin ja tarjoile heti. Ripottele annosten päälle vielä hieman parmesaaniraastetta.


Korvasienipastat syötiin pihalla puutarhapöydän äärellä, kun helteinen päivä kääntyi mukavan viileäksi illaksi. Pastan kanssa maistui lasilliset punaviiniä. La Garnacha Salvaje Del Moncayo sopii runsaammille pastoille, kanalle, kalkkunalle, porsaalle sekä kaikille vaaleammille liharuoille. Ja vaikka kalan kanssa useimmiten tarjotaan valkoviiniä, voi tätä punaviiniä kokeilla myös rasvaisen kalan. kanssa. Garnacha on myös hyvä seurustelu- ja nautiskeluviini. Viinin mausta löytyy hillomaista vadelmaa, mansikkaa ja kirsikkaa, sekä myös lakritsia ja mausteisuutta. Maku on keskitäyteläinen ja lämmin, tanniinit ovat pyöreät ja pehmeät. Karpaloinen hapokkuus tasapainoittaa viinin kokonaisuutta. Viinin rypäleet on kerätty 40 - 80 vuotta vanhoista köynnöksistä, ja viiniä on kypsytetty tammitynnyreissä viisi kuukautta.

Viini saatu blogin kautta Norex Spirits Oy:ltä.

tiistai 10. kesäkuuta 2014

Hyötytarha vihdoin kunnossa


Kasvimaan kylväminen jäi taas tänä keväänä viime vuoden tapaan tosi myöhäiselle, koska millään ei vain aiemmin ehtinyt. Muita, kiireellisimpiä töitä on ollut niin paljon. Eilen sain vihdoin suurimpaan osaan maasta kylvökset tehtyä, ja tänään vielä aamulla kävin äkkiä tökkimässä istukassipulit kahteen viimeiseen sarkaan ennen kuin saderintama ehtii meidän nurkille. Nyt sopii jo sateenkin tulla. Eipähän tarvitse itse kylvöksiä kastella. On tästä myöhäisestä kylvöajankohdasta hyötyäkin. Jos kasvimaa olisi laitettu kuntoon jo muutama viikko sitten, olisi ensimmäinen rikkaruohojen kitkemiskierroskin pitänyt jo tehdä. Ja koska maa on nyt ehtinyt kunnolla lämmetä, lähtee arempienkin kasvien siemenet hyvin ja nopeasti itämään.


Kasvihuoneen sain kuntoon jo viikko kaksi takaperin. Ensin pesin kasvihuoneen seinät ja vaihdoin kasvupenkkien mullat, jottei taimiin iskisi niin helposti mitään tauteja. Istutin kasvihuoneeseen kahdeksan tomaatin tainta ja nyt taimet kurkottelevat kohti kattoa.


Tomaattisatoa joutuu kuitenkin vielä jonkin aikaa odottelemaan. Taimet ovat vasta kukassa. Varovainen taimien ravistelu päivittäin auttaa kukkia pölyyntymään.


Kasvihuonekurkkujen taimikasvatus jäi vähän myöhäiselle, mutta kurkuthan kasvavat melkein silmissä. Tänä vuonna kasvihuonekurkkua on kasvamassa kahta eri lajiketta, Burpless Tasty Green F1 sekä Landora F1. Mielenkiintoista nähdä, millaisia eroja lajikkeilla on.


Muutama paprika ja chili on myös kasvamassa kasvihuoneen lämmössä. Loput taimet saavat kasvaa ulkona suojaisilla ja lämpimillä paikoilla ruukuissa.

Kuusenkerkkäsiirappi


Jossain vaiheessa ehdein kuin ehdeinkin  keräämään kuusenkerkkiä, vielä kun ne olivat nuoria ja pehmeitä, pientä siirappierää varten.  Liottelin kerkkiä vedessä yön yli, ja seuraavana iltana siirapin keittely sujui melkein itsekseen tv:n katselun sivussa. Kuusenkerkkäsiirapissa on hieno, havuinen aromi. Siirappi on hyvin monikäyttöistä. Sitä voi tarjota mm. lettujen tai jäätelön kanssa, ja moni kehuu sitä myöskin hyväksi flunssalääkkeeksi. Kuusenkerkissä onkin runsaasti C-vitamiinia. Tämän siirappierän maustoin vaniljasokerilla. Flunssalääkkeeksi tehtävään siirappiin sopisi hyvin mukaan vaikka inkivääri. Muistathan, ettei kuusenkerkkien kerääminen kuulu jokamiehen oikeuksiin, vaan siihen tarvitaan maanomistajan lupa!

Kuusenkerkkäsiirappi

1 l kuusenkerkkiä
1 l vettä
4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Huuhtele kuusenkerkät huolellisesti kylmällä vedellä. Laita kerkät kattilaan ja mittaa päälle vesi. Liota kerkkiä yön yli. Seuraavana päivänä kiehauta ja keitä kerkkiä liotusvedessään n. 2 tuntia. Siivilöi kerkät pois nesteestä. Lisää jäljelle jääneeseen liemeen sokeri. Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä n. 1 tunti, kunnes liemi hieman sakenee ja väri syvenee. Kuori keitettäessä pinnalle mahdollisesti tuleva vaahto pois. Lisää keittämisen loppuvaiheessa siirapin joukkoon vaniljasokeri. Kaada valmis siirappi puhtaaseen lasipurkkiin. Siirappi sakenee lisää vielä jäähtyessään.

maanantai 9. kesäkuuta 2014

Mansikkamojito


Se on nyt virallisesti kesä, koska minäkin innostuin taas tekemään kesäisiä juomasekoituksia. Helteellä alkoi jo kovin tehdä sangriaakin mieli, mutta iltamyöhällä en viitsinyt isoa määrää juomaa tehdä, ja sangriaa kuitenkin tulee aina valmistettua iso kannullinen. Sen sijaan tein toista lempijuomaamme eli mojitoa, ja tällä kertaa mansikkaisena versiona. Mansikkamojito saa olla hieman sakeaa, joten juoman pohjaksi soseutan aina kohmeisia pakastemansikoita. Rommia sekoitukseen voi laittaa ihan oman mielensä mukaan. Nämä mojitot olivat melko mietoja. Mintun määrääkin voi muutella. Varsinkin, jos käyttää kaupan minttua, missä on ohuet ja pienet lehdet, määrää voi lisätä. Oman maan minttu on rehevää ja pienempikin määrä riittää jo hyvin antamaan sopivan mintun maun.

Mansikkamojito
(3 - 4 lasillista)

4 dl pakastemansikoita
1 limen puserrettu mehu
3 rkl raakaruokosokeria
20 mintun lehteä
12 cl vaaleaa rommia
24 cl Spritea

Tarjoiluun:
pakastemansikoita
muutama mintun lehti

Mittaa kulhoon kohmeiset pakastemansikat, limen mehu, raakaruokosokeri sekä mintun lehdet. Soseuta esim. sauvasekoittimella kaikki ainekset tasaiseksi. Lisää joukkoon rommi ja Sprite. Täytä lasit jäisillä mansikoilla ja laita joukkoon muutama mintun lehti. Kaada mansikkamojito laseihin ja tarjoile heti.

torstai 5. kesäkuuta 2014

Texmex-lohta lankulla & ananassalsa


Jos en olisi lähtenyt mukaan tähän Blogiringin kampanjaan, seurauksena olisi saattanut olla jonkin asteinen aviokriisi. Tässä kampanjassa nimittäin piti grillata jotain sopivaa kesäruokaa Sinebrychoffin oluiden seuraksi. Puoliso on oluen ystävä henkeen ja vereen, joten olutkampanjasta kieltäytyminen olisi saattanut pikkaisen hiertää välejä. Puoliso nauttii olutta etenkin sauna-, kesä- ja ruokajuomana. Itse en suurikaan oluen ystävä ole, mutta kieltämättä varsinkin grilliruokien kanssa kaikkein paras ruokajuoma minunkin mielestäni on juuri olut. Jotenkin olut vain kaikkein parhaiten sopii grillissä tirisseiden herkkujen kyytipojaksi.


Kampanjaa varten sain useampaa sorttia olutta, joista valita mieluisin mukaan reseptin kehittelyyn. Jottei kampanja olisi mennyt pelkästään puolison ehdoilla, valitsin omaan kampanjapostaukseeni olueksi meksikolaisen Corona Extran. Oluista Corona Extra on suosikkini, ja sitä juon mielelläni jopa muutoinkin kuin vain ruokajuomana. Corona Extra ei turhaan ole yksi maailman myydyimmistä oluista. Koska olutvalintani meni Meksikon suuntaan, piti reseptinkin kanssa lähteä samaan maailman kolkkaan. Kaikkein eniten tykkään grillata kalaa, ja nyt lähdin grillattavalle lohelle hakemaan mausteisia makuja texmex-keittiön puolelta.


Kalaa, ja varsinkin rasvaista lohta grillaan mielelläni puisella lankulla. Lankulla grillatessa grilli pysyy puhtaampana, koska kaikki rasva ja mahdolliset marinadit eivät pääse valumaan suoraan grilliin. Valmiin ruoan voi myös kivasti tarjoilla samalta lankulta. Eli säästää myös tiskissä. Lankku antaa grillattavalle kalalle oman arominsa savutessaan grillissä. Kala kypsyy lankulla tosi meheväksi, koska hyvin liotettu lankku antaa samalla grilliin myös kosteutta. Grillaukseen sopivia lankkuja myydään myös valmiina, mutta jos näkisitte miten paljon meidän pihassa on sahatavaraa, ymmärtäisitte miksi en enää grillausta varten lähde kaupasta hakemaan laudan pätkää. Tärkeintä on, että puu on puhdasta, eli sitä ei ole käsitelty millään aineilla. Ja myös puulajilla on jonkun verran merkitystä. Kaupan lankut ovat usein seetriä, mutta kalalle sopii hyvin myös esimerkiksi leppä tai koivu.


Lankulla grillattavan lohen valmistelut aloitin jo grillausta edeltävänä iltana. Eli kävin sahan kanssa lautatapulilla sahaamassa sopivan pätkän tarkoitukseeni ja laitoin lankun tai oikeammin laudan veteen painon alle likoamaan yön yli, ja vielä osan seuraavaa päivääkin sitä siellä liotin, jotta puu imisi mahdollisimman hyvin kosteutta. Tuntia paria ennen grillausta, poistin lohifileestä ruodot ja leikkasin fileen sopiviksi annospaloiksi. Tein texmex-tyylisen mausteseoksen ja hieroin seosta reilusti lohipalojen pintaan. Sen jälkeen lohipalat saivat mennä jääkaappiin maustumaan. Ananassalsan tein myös valmiiksi maustumaan. Sitten olikin grillauksen vuoro, ja nämä lohipalat olivat grillissä reilu puoli tuntia. Aiemminkin olisi ollut valmista, jos ei kaasu olisi päässyt välillä loppumaan. Onneksi meillä oli toinenkin pullo, niin sain jatkettua grillaamista. Lohipalojen vihdon valmistuttua lusikoin niiden päälle vielä ananassalsan ja herkuttelu sai alkaa. Näitä grillataan kesällä toistekin!


Texmex-lohta lankulla & ananassalsa

n. 800 g merilohta

Mausteseos:
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl juustokuminaa
1 tl chilihiutaleita
2 tl paprikajauhetta
2 tl valkosipulijauhetta
2 tl sipulijauhetta
2 tl suolaa
1 - 2 tl cayennepippuria
2 tl oreganoa

Ananassalsa:
150 g ananasta
1 tomaatti
1 punainen chili
1/2 - 1 tl suolaa
2 tl sokeria
1 - 2 rkl limen mehua
1 rkl oliiviöljyä
mustapippuria myllystä
tuoretta ruohosipulia

Aloita valmistelut edellispäivänä. Laita veteen painon alle likoamaan sopiva laudan pätkä, jolle lohipalat mahtuvat, ja joka mahtuu myös grilliisi. Seuraavana päivänä leikkaa lohifile sopiviksi annospaloiksi ja sekoita mausteseokseen tulevat mausteet hyvin yhteen. Hiero koko mausteseos hyvin lohipalojen pintaan. Anna lohen maustua jääkaapissa 1 - 2 tuntia ennen niiden grillaamista. Valmista ananassalsa. Leikkaa ananas pieniksi kuutioiksi. Poista tomaatista siemenet ja leikkaa hedelmäliha pieniksi kuutioiksi ananaksen joukkoon. Poista chilistä siemenet ja hienonna chili salsan joukkoon. Sekoita salsan joukkoon limemehu ja oliiviöljy. Mausta suolalla, sokerilla ja mustapippurilla. Hienonna sekaan tuoretta ruohosipulia ja anna salsan maustua jääkaapissa siihen asti, kunnes lohipalat on grillattu. Kuumenna grilli noin keskilämpöiseksi. Laita lohipalat laudalle ja lauta grilliin. Anna grillin kannen olla hetki auki, kunnes laudan alta alkaa tulla hieman savua. Sulje kansi ja anna lohipalojen kypsyä laudalla haluamaasi kypsyysasteeseen. Ota lankku grillistä ja jaa ananassalsa lohipalojen päälle.


Sinebrychoffin sivuilta löytyy tietoa oluen ja ruoan yhdistämisestä sekä reseptejä. Myös facebook-sivuilta löytyy mielenkiintoisia vinkkejä oluen ystäville.

http://blogirinki.fi/

Yhteistyössä: Sinebrychoff

tiistai 3. kesäkuuta 2014

Quesadillat papu-pekonitäytteellä & guacamole


Uusi yritys, jos saisin tämän reseptin tänne jo laitettua. Aamulla jo aioin kirjoittaa, mutta selkä on taas vaivannut useamman viikon, ja istuminen on kaikkein pahinta. Aamulla vielä satuin tässä istuessa aivastamaan varomattomasti, niin noustava oli, että sai säryn helpottamaan. Nyt nurmikon leikkuun jälkeen taitaa selkä sen verran kestää istumista, että postauskin tulee tehtyä.


Eilen ei ruoanlaitto innostanut sen kummemmin. Jotain syötävää piti kuitenkin saada, ja vieläpä teki mieli jotain erityisen hyvää syötävää. Tässä jokin aika sitten tuli tehtyä quesadilloja monen vuoden tauon jälkeen, ja ne maistuivat niin hyviltä, että samantien ostettiin taas aineksia varastoon uutta kertaa varten. Quesadillat valmistuvat nopeasti, ja muutenkin olo oli eilen sellainen, että juuri tämän tyyppinen ruoka tekisi kauppansa kaikkein parhaiten, joten päivällisruoka oli sillä selvä. Puolisollehan saa aina tehtyä töihin seuraavan päivän evääksi salaatin, jos päivän ruoasta ei ole eväsruoaksi. Salaattikuuri tekee välillä vain ihan hyvää.


Quesadillojen täytteeksi paistoin pekonia ja paprikaa. Joukkoon lisäsin kidneypapuja sekä maissia, ja savuisen tulisen maun sekoitukselle antoi valmis Chipotle-salsakastike. Tortillalättyjen väliin vielä juustoraastetta ja cheddaria, nopea paisto pannulla molemmin puolin, ja herkut oli valmiita.


Quesadillat syötiin guacamolen eli avokadosta tehdyn dipin sekä ranskankerman kanssa. Guacamolen tein valmiiksi jo hieman aiemmin. Senkään valmistuksessa ei kauaa aikaa tuhlaannu. Tähän guacamoleen käytin ainoastaan avokadoja, tomaattia, sipulia, limemehua sekä suolaa ja mustapippuria. Halusin pitää maun mahdollisimman simppelinä ja raikkaana, koska quesadilloihin tuli tarpeeksi makua ja tulisuutta.


Quesadillat papu-pekonitäytteellä & guacamole

8 tortillaa

Täyte:
140 g pekonia
1 punainen paprika
1 iso valkosipulin kynsi
1 prk (420 g/240 g) kidneypapuja
200 g maissinjyviä
n. 1/2 prk Pirkka Chipotle -salsakastiketta

Lisäksi:
juustoraastetta
4 cheddarjuustoviipaletta

Kuutioi pekoni ja paista pannulla rapeaksi. Kuutioi paprika ja paista pekonin rasvassa pannulla pehmeäksi. Lisää joukkoon hienonnettu valkosipulin kynsi. Lisää joukkoon valutetut kidneypavut sekä maissi. Lisää paistettu pekoni sekä salsakastike ja jatka paistamista hetki, kunnes seos kuumenee ja kastike keittyy hieman kasaan. Ripottele neljälle tortillalle juustoraastetta ja jaa niille papu-pekonitäyte. Levitä täyte tortilloille ja ripottele päälle vielä paloitellut cheddarjuustoviipaleet. Aseta lopuksi toinen tortilla päälle ja paista pannulla molemmin puolin, kunnes juusto sulaa ja tortillojen pinta saa kauniin värin. Paloittele quesadillat halutessasi ja tarjoile guacamolen ja ranskankerman kanssa.

Guacamole:
3 avokadoa
1 punasipuli
1 tomaatti
2 - 3 rkl limemehua
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä

Halkaise avokadot ja poista kivet. Koverra hedelmäliha kuorista esimerkiksi lusikalla ja muussaa haarukalla soseeksi. Kuori ja hienonna punasipuli ja lisää sipulisilppu avokadososeen joukkoon. Leikkaa tomaatti mahdollisimman pieniksi kuutioiksi ja lisää soseen joukkoon. Mausta guacamole limemehulla, suolalla ja mustapippurilla.