torstai 29. toukokuuta 2014

Vihreää parsaa mansikoiden, pekonin ja fetan kera


Parsaa on edelleen mennyt meillä nippu jos toinenkin, mutta vielä ei yhtään kyllästytä. Kun valmistaa joka kerta parsoista jotain vähän erilaista, niin aina maistuu. Nyt alkaa tarjolla olla myös aina vain parempia mansikoita, niin parsat saivat niistä lisukkeen. Jotain suolaistakin parsa-mansikkayhdistelmä kaipasi, joten mikäs sen parempaa kuin rapeaksi paistettu pekoni sekä sekaan murusteltu fetajuusto. Ripaus suolaa ja mustapippuria, sekä melkein kaikkeen aina sopivaa balsamicoa loraus, niin aika kiva makuyhdistelmä oli taas valmis. Parsat voisi tietenkin myös paloitella joukkoon sopiviksi annospaloiksi, mutta en nyt tällä kertaa jaksanut veitseä sen enempää heilutella.

Vihreää parsaa mansikoiden, pekonin ja fetan kera

500 g vihreää parsaa
oliiviöljyä
140 g pekonia
250 g tuoreita mansikoita
n. 50 g fetajuustoa
1 - 2 rkl balsamicoa
suolaa
mustapippuria myllystä

Leikkaa parsoista puinen tyviosa pois ja kuori paksummat parsat tarvittaessa. Aseta parsat uunipellille leivinpaperin päälle ja pirskottele parsoille oliiviöljyä niin, että ne öljyyntyvät kauttaaltaan. Ripottele parsoille hieman suolaa. Paahda parsat kypsiksi uunissa 225 asteessa n. 10 - 15 minuuttia parsojen koosta riippuen. Paista sillä välin paloitellut pekonisiivut kuivalla pannulla rapeiksi. Poista mansikoista kannat ja paloittele muutamaan osaan. Ota parsat uunista ja siirrä tarjoiluastiaan. Ripottele päälle mansikat, pekoni sekä murusteltu fetajuusto. Mausta suolalla ja mustapippurilla sekä pirskottele päälle balsamicoa.


keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Kesäiset kääretorttuleivokset


Blogiringin Novelle -kampanjassa lähdettiin kehittelemään kesäisiä reseptejä Novelle -kivennäisvesien seuraksi. Mukana on kuusi blogia ja parasta kesäkeittiö-reseptiä voi äänestää Novellen äänestyssivuilla. Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan Jopo, leffalippuja sekä Novelle -yllätyspalkintoja.

Makeaa vadelmaa ja kirpeää raparperia sisältävä kivennäisvesi oli oma valintani, jolle aloin miettimään sopivaa makuparia. Mansikoita kesäisempää raaka-ainesta saa hakea, joten reseptini alkoi muodostoa niiden ympärille. Erilaiset sitrukset sopivat hyvin mansikoiden seuraksi, ja niistä valitsin mukaan limen. Eli makeaa ja kirpeää yhdessä, niin kuin kivennäisvedessäkin. Ja makean suuntaanhan se kehittely sitten lähti, kun kerran mansikat olivat suunnitelmissa mukana.


Kesällä haluaa usein päästä keittiössäkin hieman helpommalla ja saada nopeammin valmista aikaiseksi. Täytekakkua ei aina viitsi alkaa kesähelteillä leipomaan, mutta pienemmällä vaivalla kääretortusta saa hyvän kakun korvikkeen. Kun leikkaa kääretortun reiluiksi siivuiksi, kuorruttaa kermavaahdolla ja koristelee vaikkapa niillä tuoreilla mansikoilla, niin siivut käyvät ihan kakkupalasta. Kääretorttupohja on mukavan pehmeä ja kuohkea, täyte antaa mehevyyden. Näille kääretorttuleivoksille tein täytteen limestä keittelemästäni tahnasta, maustamattomasta tuorejuustosta sekä vispikermasta. Lime Curdin ansiosta leivoksien maku on raikas. Kuuma kahvi ei aina helteillä innosta, joten kahvin sijaan leivokset on mukava nauttia raikkaan Novelle vadelma-raparperin kanssa.


Kesäiset kääretorttuleivokset
(8 kpl)

Lime Curd:
1 limen raastettu kuori
1/2 dl limestä puristettua mehua
1 1/2 dl tomusokeria
1 kananmuna
50 g voita
 
Pohja:
1 1/2 dl sokeria
4 kananmunaa
1 1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
Lime Curdia
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl vispikermaa
maun mukaan tomusokeria

Päälle:
2 1/2 dl vispikermaa
maun mukaan tomusokeria
1 rkl vanilliinikreemijauhetta

Koristeeksi:
tuoreita mansikoita

Aloita kääretorttuleivosten tekeminen valmistamalla Lime Curd mielellään jo edellisenä päivänä, jotta tahna ehtii kunnolla jäähtyä ja jähmettyä. Mittaa pieneen paksupohjaiseen kattilaan limen raastettu kuori ja puserrettu mehu, tomusokeri sekä kananmuna. Sekoita ainekset hyvin yhteen, kiehauta ja keitä koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon voi pieninä nokareina kerrallaan. Sekoita tahna tasaiseksi ja kaada lasipurkkiin. Anna tahnan jäähtyä ja säilytä jääkaapissa seuraavaan päivään. Valmista kääretorttupohja. Vatkaa sokeri ja kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita varovasti joukkoon siivilän läpi keskenään sekoitetut perunajauhot ja leivinjauhe.  Kaada ja levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 6 - 8 minuuttia. Kumoa kääretorttupohja sokerilla sirotetulle leivinpaperille. Poista pohjapaperi ja anna pohjan jäähtyä. Vatkaa täytteen vispikerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon Lime Curd ja maustamaton tuorejuusto. Makeuta täyte oman maun mukaan tomusokerilla. Levitä täyte jäähtyneen kääretorttupohjan päälle ja kääri kevyesti rullalle leivinpaperia apuna käyttäen. Laita kääretorttu jääkaappiin pariksi tunniksi, jotta täyte hieman jähmenee ja maut tasaantuu. Leikkaa kääretorttu kahdeksaksi paksuksi siivuksi ja laita siivut tarjoiluastiaan leikkuupinta ylöspäin. Vaahdota vispikerma vaahdoksi, makeuta oman maun mukaan tomusokerilla ja lisää vatkauksen loppuvaiheessa vanilliinikreemijauhe. Pursota kermavaahto kääretorttusiivujen päälle ja koristele leivokset lopuksi tuoreilla mansikoilla.

http://blogirinki.fi/ 
 Yhteistyössä: Hartwall Novelle

tiistai 27. toukokuuta 2014

Kasvimaamme Kotipuutarha -lehdessä


Melkein vuosi sitten pihaamme ajoivat Kotipuutarha -lehden toimittaja Outi Tynys sekä kuvaaja Teija Tuisku. He tulivat heinäkuun puoli välissä tekemään juttua kasvimaastamme. Outin kanssa olin viestitellyt asiasta jo reilun vuoden, kun Outi oli netissä huomannut kuvan kasvimaasta, ja halusi päästä tekemään siitä jutun lehteen. Tarkoitus oli tehdä juttu jo vuotta aiemmin, mutta sitten kasvimaahan iski kavala rikkaruoho, ja minun oli peruttava koko homma. Ajattelin jo, ettei lehtijuttua sitten enää tulekaan koskaan, mutta seuraavana keväänä Outi ottikin uudelleen yhteyttä, ja sovittiin, että juttu tehdään, jos kevään edetessä näyttäisi siltä, että rikkaruohotaistossa päästään voittajiksi.

Kovalla työllä rikkaruohot saatiin vihdoin päihitettyä, mutta kasvimaan kylväminen meni tavanomaista myöhemmäksi, pitkälle kesäkuun puolelle. Jännityksellä sitten odotettiin, ehtiikö kaikki kasvaa sopivasti kuvauskuntoon siihen mennessä, kun sovittiin alustavasti jutun teko päivä. Kasvoihan ne kasvit ihan riittävästi ja rikkaruohotkin pysyi kurissa. Juttu päästiin vihdoin tekemään. Rikkaruohoistakin oli jotain hyötyä. Niistä jutulle sai hyvän pääaiheen.

Tällaisiin lehtiin jutut tehdään usein jo liki vuotta aiemmin. Ihan pimennossa meidän ei tarvinnut koko vuotta olla, vaan sähköpostin välityksellä saimme pari kertaa versiot tarkistettavaksi. Nyt vihdoin Kotipuutarhan uusimpaan, kesäkuun numeroon, on painettuna kuuden sivun juttu kasvimaastamme.


Rhubarb Curd Ice Cream eli raparperitahnajäätelö


Nyt en raparperitahnaa käyttänyt mihinkään leivonnaiseen, vaan kovilla helteillä teki mieli jäätelöä. Samettisen pehmeän kermajäätelömassan joukkoon sekoittelin tahnan herkullisiksi raidoiksi. Koska raparperin kanssa usein käytetään mausteena kanelia, ripsautin sitäkin jäätelömassaa maustamaan. Kaneli antoikin jäätelölle tosi ihanan maun. Käyttämällä glukoosisiirappia, jäätelö onnistuu hyvin myös ilman jäätelökonetta. Glukoosisiirapin ansiosta jäätelöön tulee hyvä koostumus. Helteet menivät jo ohi, mutta jäätelö maistuu edelleen.

Rhubarb Curd Ice Cream eli raparperitahnajäätelö

4 dl kuohukermaa
1 dl glukoosisiirappia
4 kananmunaa
1 tl kanelia
koko annos rhubarb curdia eli raparperitahnaa
(maun mukaan tomusokeria, jos tarvetta)

Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Vaahdota toisessa kulhossa glukoosisiirappi ja kananmunat vaahdoksi. Yhdistä vaahdot keskenään ja sekoita joukkoon kaneli. Makeuta tarvittaessa lisää tomusokerilla. Sekoita  raparperitahna varovasti massan joukkoon niin, ettei se sekoitu kokonaan jäätelömassan joukkoon, vaan jää jäätelöön tahnaraidoiksi. Kaada jäätelömassa pakasterasiaan ja laita rasia pakastimeen. Anna jäätelön olla pakastimessa yön yli. Voit sekoittaa massaa muutaman kerran jäätymisen aikana, jolloin jäätelön rakenne paranee.


lauantai 24. toukokuuta 2014

Hunajainen porsaan grillikylki


Sain kutsun Kotitilan Lihaa parhaimmillaan -reseptikilpailuun. Kilpailussa on neljä osakilpailua, joista ensimmäisessä oli tarkoitus valmistaa mehevää possua grillistä. Kilpailun aluksi pääsi kokeilemaan lihojen tilaamista netin kautta Kotitila.fi:stä. Tilaaminen oli helppoa ja toimituksen sai valita tietylle päivälle sopivaan ajankohtaan. Lihat toimitettiin kotiovelle kylmälaatikossa Itellan toimesta lämpötilavalvottuna kuljetuksena, ja kaikki toimi moitteetta. Kotitilalta saapui lihoja kahteen ensimmäiseen osakilpailuun. Pakkauksessa oli luomuporsaan kassleria sekä luutonta ja luullista grillikylkeä.

Ensin otin käsittelyyni luullisen grillikyljen, mutta ajankohta oli niin kiireinen, että luulin, ettei grilliluista tule kummoisiakaan, eikä niistä olisi kilpailureseptiksi. Päätin jättää ne kilpailusta väliin ja esikypsennyksen jälkeen vain sekoittelin summa mutikassa jonkinlaisen bbq-soosin ja grillasin ribsit, että ainakin tulisivat syötyä pois. Ja niistähän tuli parhaat valmistamani ribsit ikinä. Harmi vain, kun soosin ainekset eivät olleet ylhäällä eikä mitään kuviakaan tullut otettua.

Otin viikolla uuden yrityksen luuttoman grillikyljen kanssa. Keitin grillikylkeä pitkään ja hartaasti miedolla lämmöllä mausteliemessä. Keittämisen jälkeen lihan olisi saanut riivittyä vaikka nyhtöpossuksi, mutta annoin kyljen olla rauhassa liemessään, jotta se pysyisi kasassa. Jäähdytin kyljen liemessään ja annoin maustua siinä yön yli jääkaapissa. Seuraavana päivänä otin kyljen liemestä ja sekoittelin lihalle hunajaisen grillauskastikkeen. Grillasin kyljelle rapsakan pinnan ja sivelin kastiketta grillauksen aikana useasti lihan pintaan lisää. Grillikyljen pinta oli maukasta ja rapeaa, sisältä liha jäi mureaksi ja meheväksi.


Hunajainen porsaan grillikylki

900 g luomupossun luutonta kylkeä

Mausteliemi:
2 porkkanaa
1 iso sipuli
15 kokonaista mustapippuria
1 laakerinlehti
reilu nippu tuoretta timjamia
2 - 3 rkl suolaa
vettä

Grillauskastike:
1/2 dl juoksevaa hunajaa
1 rkl kokojyväsinappia
2 rkl salsaketsuppia
2 rkl worcestershire-kastiketta
2 rkl hunajaetikkaa
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Laita kattilaan porsaan kylki sekä pestyt, kuorineen paloitellut porkkanat sekä kuorineen paloiteltu sipuli. Kaada päälle vettä sen verran, että kylki peittyy ja lisää mausteet. Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä 3 - 4 tuntia. Jäähdytä ja anna kyljen olla liemessään yön yli jääkaapissa. Poista kylki mausteliemestä ja sekoita grillauskastikkeen ainekset hyvin sekaisin keskenään. Sivele kastiketta kyljen pinnoille ja grillaa pinnat rapeiksi grillissä. Sivele kastiketta lisää pinnoille grillaamisen aikana.



torstai 22. toukokuuta 2014

Rhubarb Curd eli raparperitahna


Yksi kevään odotetuimmista herkuista alkaa olla jo kasvultaan sellaista, että sitä malttaa jo korjata käyttöönkin. Eli kyse on tietenkin raparperista. Viime päivien sateet ja helteet ovat saaneet ainakin meidän raparperipenkin rehottamaan, joten kävin nappaisemassa sieltä muutaman varren. Äsken otin juuri uunista pois kevään ensimmäisen raparperipiirakan. Perinteisesti se ensimmäinen piirakka on meillä aina leivottu piimäpohjaisesta taikinasta. Resepti löytyy jo blogista. Piirakan lisäksi halusin tehdä raparperin kanssa pienen kokeilun, ja keittelin pienen määrän curdia eli tahnaa. Lemon curd eli sitruunatahna lienee se tahnoista kaikkein tunnetuin, mutta tahnat onnistuvat monesta muustakin. Olen tehnyt tahnoja mm. vadelmasta, puolukasta ja banaanista. Nyt kävi mielessä millaista tahnaa raparperista mahtaisi tulla, ja se oli äkkiä testattu. Tahnan keittämisessä ei mene paljon aikaa. Raparperitahnasta tuli sen verran hyvää, että sitä voisi lusikoida vaikka vain suoraan purkista. Tätä pitää tehdä lisää.

Rhubarb Curd eli raparperitahna

1 dl raparperikuutioita
1/4 dl vettä
1 1/2 dl hillosokeria
1 kananmuna
25 g voita

Mittaa kuoritut raparperikuutiot paksupohjaiseen kattilaan ja lisää joukkoon vesi. Kiehauta ja keitä, kunnes raparperit pehmenee ja soseutuu. Ota kattila liedeltä ja anna raparperisoseen hieman jäähtyä. Sekoita jäähtyneeseen raparperisoseeseen hillosokeri ja kananmuna. Kiehauta koko ajan sekoittaen, ja keitä, kunnes seos sakenee. Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon voi nokare kerrallaan. Purkita tahna puhtaaseen lasipurkkiin ja säilytä viileässä.

tiistai 20. toukokuuta 2014

Harissamaustetut pekoni-broilerikääröt aurinkokuivattu tomaatti-viherpippurisulatejuustotäytteellä


Viime aikoina on ollut niin kiireistä, että blogin päivitystahti on pakosti hiljentynyt, enkä ole kunnolla ehtinyt kierroksia tekemään muidenkaan blogeissa. Töitä riittää ja lyhyillä yöunilla koitetaan pärjätä. Kaiken kiireen keskellä ruoanlaittokin jää aina vähän heikommalle ja väsyneenä ja nälkäisenä alkaa mieluummin heti syömään, kuin ottamaan annoksesta kuvia blogia varten. Nyt kuitenkin räpsäisin näistä sanahirviökääröistä äkkiä kuvan, että saisin vihdoin reseptin tännekin jaettavaksi. Näitä broilerikääröjä meillä on tehty monet kerrat, ja paljon näistä tykätään. Harissa-tahna antaa näille kääröille ihanan tulisen ja mausteisen maun. Pekonin sisällä broileri kypsyy meheväksi ja täyte antaa vielä kääröille oman lisänsä. Tosi herkullisia.

Harissamaustetut pekoni-broilerikääröt aurinkokuivattu tomaatti-viherpippurisulatejuustotäytteellä
(6 kpl)

3 broilerin rintafileetä
suolaa
6 tl harissa-tahnaa
1/2 pkt Koskenlaskija -viherpippurisulatejuustoa
6 aurinkokuivattua tomaattia
12 pekonisiivua

Leikkaa fileet auki isommiksi ja ohuemmiksi paloiksi kirjan tavoin. Eli keskelle filettä viilto ja siitä molempiin suuntiin viillot sivuille. Nuiji fileitä hieman ohuemmiksi ja leikkaa fileet kahteen osaan, jotta saat kuusi kääröä. Ripottele fileille hieman suolaa. Levitä fileiden sisäpintaan teelusikallinen harissa-tahnaa jokaiseen. Paloittele sulatejuusto kuuteen reilun kokoiseen palaan ja asettele juustopalat ja aurinkokuivatut tomaatit fileille. Kääri fileet rullalle ja kääri rullat vielä pekoniviipaleilla. Voit käyttää cocktailtikkuja apuna pitämään kääröt kiinni kypsennyksen ajan. Kypsennä kääröjä uunissa 225 asteessa n. 20 - 25 minuuttia, kunnes liha on kypsää ja pinta saanut väriä.

torstai 15. toukokuuta 2014

Feta-nokkospestopiiraat


Pernod Ricard Finlandin OivaPari -reseptikilpailussa on vielä tämän kuun loppuun saakka menossa viimeinen reseptikilpailu kolmen kilpailun putkesta. Ensimmäisestähän myöhästyin, toiseen tein peuraleipiä makupariksi 1865 Single Vineyard -punaviinille,  ja nyt oli vuorossa kehitellä resepti Gato Negro -viineille. Joko Gato Negro Cabernet Sauvignonille tai Gato Negro Semi Sweet White uutuusviinille.


Gato Negroista valkoviini oli enemmän makuuni, joten lähdin kehittelemään kilpailureseptiäni sille. Nokkoset ovat luonnossa nyt parhaimmillaan, koska versot ovat vielä pieniä ja nuoria. Halusin hyödyntää nokkosia reseptissäni ja tein niistä pestoa. Voitaikinasta saa kivoja, suolaisia pikkupurtavia erilaisilla päällysteillä, joten levitin taikinaneliöille nokkospestoa ja pintaan murustelin vielä fetajuustoa. Raikas valkoviini sopi hyvin suolaisten piiraiden kanssa juotavaksi.


Feta-nokkospestopiiraat
(10 kpl)

1 pkt (500 g) voitaikinalevyjä
100 g fetajuustoa

Nokkospesto:
150 g nokkosen lehtiä
3/4 dl kuorittuja auringonkukan siemeniä
3/4 dl auringonkukkaöljyä
1 dl raastettua parmesaania
1 - 2 valkosipulin kynttä
1 rkl sitruunamehua
3/4 tl suolaa

Voiteluun:
kananmuna

Keitä nokkosen lehtiä kiehuvassa vedessä n. 3 minuuttia. Siivilöi ja huuhtele kylmällä vedellä. Puserra ylimääräistä vettä pois. Mittaa peston ainekset tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi. Leikkaa sulatetut voitaikinalevyt neliöiksi. Paina neliöiden keskelle juomalasilla ympyrä. Levitä ympyröihin nokkospestoa ja murustele päälle fetajuustoa. Voitele piiraiden reunat kananmunalla ja paista piiraita uunissa 225 asteessa n. 12 - 15 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin.

Yhteistyössä: Pernod Ricard Finland

tiistai 13. toukokuuta 2014

Parsa-voitaikinakierteet


Törmäsin Alkon sivuilla reseptiin, jossa parsat oli kieputettu voitaikinan sisään. Idea vaikutti sen verran kivalta, että otin samantien pakastimesta joululta jääneitä voitaikinalevyjä sulamaan. Parsanippujahan tietenkin löytyi kotoa myös, niinkuin aina tähän aikaan vuodesta. Reseptissä käytettyä yrttituorejuustoa meillä ei kuitenkaan ollut, mutta maustamatonta tuorejuustoa sentään. Tuorejuustoon sekoitin sitten reilusti tuoretta timjamia sekä ropsautin joukkoon hieman mustapippuria. Oma väkertämisensä kierteissä oli, mutta ei niiden tekemiseen silti ihan mahdottomasti aikaa mennyt. Näin voisi parsaa tarjota vaikka kevään juhlapöydissä pienenä suolaisena palana.

Parsa-voitaikinakierteet
(30 kpl)

1 pkt (500 g) voitaikinalevyjä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
reilusti tuoretta timjamia tai muita yrttejä
mustapippuria myllystä
n. 6 rkl parmesaaniraastetta
30 vihreää parsatankoa

Sulata voitaikinalevyt. Sekoita tuorejuuston joukkoon reilusti hienonnettua yrttiä ja mausta mustapippurilla. Kauli voitaikinalevyjä hieman ohuemmiksi ja levitä päälle tuorejuustoa ja ripottele pinnalle parmesaaniraastetta. Leikkaa levyt 30 pitkäksi suikaleeksi. Leikkaa parsoista puiset tyvet ja kuori paksumpia parsoja tarvittaessa. Kiepauta taikinasuikaleet napakasti parsojen ympärille spiraalimaisesti juustopuoli sisään päin. Laita parsat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille sauma alas päin ja paista 225 asteessa n. 15 minuuttia, kunnes taikina kypsyy ja saa kauniin värin.


sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Halloumimunakas


Nälän yllättäessä munakas on aina hyvä vaihtoehto. Munakas valmistuu nopeasti ja se on hyvin muunneltavissa eri raaka-aineilla. Munakkaita paistan aika usein, koska niihin ei helposti kyllästy juuri sen muunneltavuuden vuoksi. Tähän munakkaaseen maustoin munakasmassan simppelisti vain suolalla ja mustapippurilla. Munakkaan päälle paistoin toisella pannulla paketillisen halloumijuustoa ja lisäksi ripottelin munakkaan pinnalle myös kirsikkatomaatteja tuomaan mukaan hieman keveyttäkin, ja väriäkin munakas kaipasi. Tuore timjami viimeisteli valmiin munakkaan. Ruokaisa munakas, joka täyttää vatsan.

Halloumimunakas

6 kananmunaa
3/4 dl ruokakermaa
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
1 pkt halloumijuustoa
kourallinen kirsikkatomaatteja
tuoretta timjamia

Paistamiseen:
voita

Riko kananmunat kulhoon ja sekoita munien rakenne kevyesti rikki. Sekoita joukkoon ruokakerma ja lisää mausteet. Sulata pannulla voi ja kaada munakasmassa pannulle. Vähennä lämpöä ja paista munakasta keskilämmöllä. Siivuta halloumijuusto ja paista siivut toisella pannulla molemmin puolin, kunnes siivujen pinnat saa väriä. Puolita kirsikkatomaatit. Kun munakas alkaa olla liki hyytynyt, lisää päälle halloumisiivut sekä kirsikkatomaatit. Hyydytä munakas loppuun ja ota pannu sitten liedeltä. Ripottele munakkaan pinnalle lopuksi tuoretta timjamia.

torstai 8. toukokuuta 2014

Lisää työpaikkoja suosimalla suomalaista


Suomalaisen Työn Liiton Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjassa osa Blogiringin blogeistakin on mukana kampanjoimassa hyvän asian puolesta. Ei sellaista päivää taida enää ollakaan, etteikö jossain uutisoitaisi, että joku yritys taas lopettaa toimintansa tai ainakin vähentää tuntuvasti työntekijämääräänsä. Myös lomautukset ovat tätä päivää alalla kuin alalla. Tällä kampanjalla halutaan lisätä suomalaisten tuotteiden myyntiä, kertoa suomalaisesta suunnittelusta ja työstä tuotteiden taustalla. Suomalaisen Työn Liitto on laskenut, että jos jokainen suomalainen ostaisi 10 eurolla kuukaudessa lisää suomalaisia tuotteita tai palveluita, Suomeen saataisiin 10 000 vuosityöpaikkaa.

Kampanjassa mukana olevat Blogiringin blogit saivat 20 euron lahjakortin käytettäväksi  Sinivalkoisen jalanjäljen tuotteisiin. Tuotteet tunnistaa helposti seuraavista merkeistä.


Avainlippu, Design from Finland, Sirkkalehti ja Hyvää Suomesta merkit takaavat, että tuotteet ovat  kotimaista työtä ja tuotantoa. Minä keräsin lahjakortillani suomalaisia tuotteita ostoskorin täyteen ruokakaupassa. Tehtävä ei ollut vaikea, valikoimaahan riittää. Koriin päätyikin paljon tuttuja tuotteita, joita meillä on jo ennenkin paljon käytetty. Osa ostoksista oli ihan perusruokaostoksia, osa taas pääsi mukaan vappupiknikin herkkuihin. Ostoskorista löytyi kasviksia, juustoa, leipää ja lihatuotteita. 



Jatkossa aion kiinnittää entistä enemmän huomiota ostoskorini sisältöön, ja valitsen sinivalkoisen tuotteen aina kun vain mahdollista. Otatko myös sinä haasteen vastaan? Yhdessä voimme saada Suomen uuteen nousuun.

Kampanja löytyy myös Twitteristä ja Instagramista hastagilla #sinivalkoinenjalanjälki sekä #sinivalkoinenostoskori. Suomalaista työtä voi seurata myös facebookin puolella Suomalaisen Työn Liiton sivuilla.


http://blogirinki.fi/
Yhteistyössä: Suomalaisen Työn Liitto


maanantai 5. toukokuuta 2014

Peuraleivät pikkelöidyllä punajuurella & piparjuurimajoneesilla


Tulin luvanneeksi lähteä mukaan Pernod Ricard Finlandin järjestämään OivaPari -reseptikisaan jo kaksi kuukautta sitten. Kilpailun teemana on kehitellä pikkupurtavaa kolmelle eri viinille eli kilpailussa on yhteensä kolme reseptikilpailua. Osallistua saa kaikkiin tai vaikkapa vain yhteen. Kilpailu alkoi sillä, että kaikki osallistujat saivat ensin kotiin kilpailussa mukana olevat viinit. Sitten oli vuorossa virtuaalitasting, jonka kautta oli mahdollista saada vinkkejä, miten yhdistellä viinejä sopivien ruokien kanssa. Sen jälkeen alkoi varsinainen reseptien kehittely. Ensimmäisessä kilpailussa haettiin sopivaa makuparia Castillo de Molina -viinille. Lupautuessani mukaan kuvittelin, että olisi vielä hyvin aikaa keskittyä kaikkeen tällaiseen ennen kuin kaikki kevätkiireet alkaa, mutta kevät olikin niin edellä, että ensimmäisestä osiosta myöhästyin auttamattomasti. Nyt viikonloppuna vilkaisin jälleen kilpailuohjeita, ja olipas jo seuraavankin reseptikilpailun viimeinen osallistumispäivä hyvin lähellä. Onneksi olin jo pitkään miettinyt mielessäni sopivaa reseptiä 1865 Single Vineyard -punaviinille, joten ei enää tarvinnut kuin äkkiä ottaa peuran jauheliha pakastimesta sulamaan ja vielä hioa reseptiikka kohdilleen, ja toteuttaa annos.


1865 Single Vineyard on melkoisen tuhdin makuinen punaviini, joten vaikka nyt kevät onkin, ja keväällä yleensä tehdään vähän keveämpiä annoksia keveämmistä aineksista ja mauista, halusin kuitenkin tälle viinille myös hieman tuhdimman pikkupurtavan. Viinin esittelyssä sen sanotaan sopivan hyvin riistalle, joten peura oli valintani pääraaka-aineeksi peuranlihan voimakkaan maun vuoksi. Peuran jauhelihasta lähdin tekemään lämpimänä tarjottavia leipiä, joihin lisukkeeksi pikkelöin raastettua punajuurta ja tein itse majoneesin, jonka maustoin piparjuuritahnalla. Voimakkaita makuja voimakkaalle viinille. Leipiä tein näistä aineksista kuusi, mutta samasta määrästä voi tehdä enemmänkin, jos haluaa leivistä pienempiä.

Peuraleivät pikkelöidyllä punajuurella & piparjuurimajoneesilla
(6 kpl)

Peuraleivät:
650 g peuran jauhelihaa
n. 1/2 rkl suolaa
mustapippuria myllystä
1 kananmuna
6 paahtoleivän siivua

Paistamiseen:
voita tai ruokaöljyä

Pikkelöity punajuuri:
300 g  kypsäksi keitettyä punajuurta raasteena
3 rkl punaviinietikkaa
1 rkl sokeria
2 - 3 tl suolaa
1/2 rkl timjamia

Piparjuurimajoneesi:
2 kananmunan keltuaista
1/2 tl suolaa
ripaus jauhettua valkopippuria
2 tl Dijon -sinappia
2 dl ruokaöljyä
1 - 2 rkl punaviinietikkaa
maun mukaan piparjuuritahnaa

Koristeeksi:
varrellisia kapriksia

Aloita leipien valmistus punajuuriraasteen pikkelöinnillä. Sekoita punajuuriraasteen joukkoon punaviinietikka, sokeri, suola ja timjami, ja laita raaste maustumaan jääkaappiin 1 - 2 tunniksi, tai vaikka yön yli. Valmista piparjuurimajoneesi valmiiksi ennen leipien paistoa. Ota majoneesin ainekset huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen valmistusta. Sekoita kulhossa yhteen keltuaiset, suola, valkopippuri sekä sinappi. Lisää öljyä aluksi tipoittain koko ajan hyvin vatkaten. Lisää loppu öljy ohuena nauhana koko ajan vatkaten, kunnes majoneesi on paksua ja sakeaa. Lisää joukkoon punaviinietikka ja mausta piparjuuritahnalla. Sekoita peuran jauhelihan joukkoon mausteet. Sekoita joukkoon kananmuna. Ota paahtoleivistä muotilla pyöreät palat. Jaa jauheliha kuuteen osaan ja muotoile leipien päälle pihvit. Paista leivät pannulla voissa tai ruokaöljyssä miedolla lämmöllä niin, että ensin paistetaan leipäpuoli. Kun leipä saa hyvän värin, käännä leivät varovasti ja paista, kunnes jauheliha on kypsää. Jaa pikkelöity punajuuriraaste paistettujen leipien päälle ja lisää nokareet piparjuurimajoneesia. Koristele leivät lopuksi kapriksilla ja tarjoile leivät 1865 Single Vineyard -punaviinin kanssa.

Yhteistyössä: Pernod Ricard Finland

lauantai 3. toukokuuta 2014

Vappupiknikillä


Suunnitelmissa oli jo pitkään, että vappupäivänä mentäisiin laavulle piknikille. Vapuksi sattuikin tosi kylmät ilmat, mistä ei kuitenkaan auta valittaa. Sitä saa mitä tilaa, koska aina toivonkin mahdollisimman kehnoa keliä riehakkaimpia juhlapäiviä rauhoittamaan. Ilmoja uhmaten piknikille kuitenkin mentiin ja pakattiin korit täyteen herkkuja.


Kylmäsavulohileivät maistuivat piknikeväänä. Onneksi kuljetusmatka ei ollut pitkä, niin leivät kestivät kuljetuksen  tuollaisenaan. Pidemmille matkoille olisi varmaan järkevämpää laittaa täyte kahden leivän väliin. Leivät saisi pakattuakin tiiviimmin.


Marinoidut parsatkin olivat piknikillä mukana. Maukkaita parsan pätkiä oli mukava napostella muiden herkkujen ja kuohuvan juoman kanssa.


Puisiin varrastikkuihin pujottelin kirsikkatomaatteja, mozzarellapalloja sekä mustia oliiveja. Vartaat tarjosin salaattipediltä ja laavulla vielä lusikoin vartaiden päälle pestokastiketta antamaan lopullisen silauksen.


Juuri ennen piknikille lähtöä paistoin kotona pannulla bratwursteja sekä Lemon Chilli -makkaroita. Leikkasin makkarat sopiviksi annospaloiksi, ja pakkasin folion sisälle. Näin ne säilyivät lämpiminä laavulle saakka. Nuotiotahan ei nyt voinut laavulla tehdä, koska maasto on rutikuivaa. Muuten makkarat olisikin voinut paistaa vasta paikan päällä. Makkaroita dipattiin curryketsuppiin. Tämä hyvin yksinkertainen, mutta loistava idea on peräisin Akseli Herlevin Liekeissä -kirjasta. Yhteen desiin ketsuppia ripotellaan yksi teelusikallinen curryjauhetta. Todellakin toimii varsinkin bratwurstien kanssa.


Macaron-leivoksia riitti kuin riittikin vapuksi, koska pakastin niistä osan. Enkä tässä välissä ehtinyt pakastimesta pihistämään kuin yhden tai korkeintaan kaksi, mutta ei kerrota sitä kenellekään...


Munkkejakin piti vappuna tietenkin olla. Itse en nyt munkkeja paistanut, koska sitten niitä olisi tullut syötyä ihan liikaa. Kaupasta ostettiin hillomunkkeja kaksi kumpaisellekin, ja se oli ihan riittävä määrä.


Asti Gancia on meidän lempikuohuviinimme. Sitä juotiin piknikin päätteeksi macaron-leivosten ja munkkien kanssa. Sen jälkeen olikin jo valmis lähtemään kipin kapin kotiin sisälle lämmittelemään. Kova vilu laavulla loppuvaiheessa iski, ja illalla karvi jo kurkkuakin, muttei onneksi kumminkaan flunssa iskenyt.

perjantai 2. toukokuuta 2014

Kylmäsavulohileivät


Silli kuuluu olennaisena osana vappuruokiin, mutta meillä ei tänä vappuna silliä syöty. Pakastimessa oli vielä itse kylmäsavustettua kirjolohta, joten otin fileen sulamaan, ja tein piknikille kylmäsavulohileipiä. Potkua leiville antoi piparjuurimajoneesi. Yhtään ei tullut silliä ikävä näitä leipiä syödessä. Pitää koittaa kylmäsavustaa vielä muutama lohi pakastimeen kesäksi ennen kuin helteet alkavat. Kylmäsavustus onnistuu paremmin viileämmillä ilmoilla.

Kylmäsavulohileivät
(8 leipää)

150 g kylmäsavulohta
200 g creme fraichea
n. 1 dl piparjuurimajoneesia
1 pieni punasipuli
tuoretta tilliä
sitruunapippuria
(suolaa)

Lisäksi:
8 siivua paahtoleipää

Koristeeksi:
kylmäsavulohisiivuja
tuoretta tilliä
isoja kapriksia

Hienonna kylmäsavulohi pieniksi kuutioiksi. Sekoita joukkoon creme fraiche ja piparjuurimajoneesi. Kuori ja hienonna pieneksi silpuksi punasipuli ja lisää joukkoon. Lisää joukkoon silputtua tilliä ja mausta seos sitruunapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Jaa seos leiville ja koristele kylmäsavulohisiivuilla, tillillä sekä kapriksilla.

torstai 1. toukokuuta 2014

Marinoitu vihreä parsa


Meillä on parsaa syöty aina lämpimänä. Heti suoraan kypsentämisen jälkeen kattilasta, uunista tai grillistä. Niinpä oli kiva kokeilla parsaa myös jonkinlaisena kylmänä lisukkeena. Ensin tietenkin keitin parsat kypsiksi. Sitten nopeasti viilensin kylmän veden avulla. Tein marinadikastikkeen, missä pääosaa esitti balsamietikka sekä sitruuna. Marinadiin paloittelin parsatangot sopiviksi suupaloiksi ja annoin marinoitua yön yli. Balsamietikka on suosikkietikkani, ja se sopiikin melkein mihin vain. Parsojen kanssakin balsamietikan hienostunut makea maku sopi hyvin yhteen. Kylmänä syötävä marinoitu parsa ei ollut yhtään hassumpaa, ja se teki hyvin kauppansa vappupiknikillä.

Marinoitu vihreä parsa

2 nippua vihreää parsaa

Marinadi:
3/4 dl oliiviöljyä
3 rkl balsamietikkaa
3 rkl sitruunamehua
1 rkl sitruunan raastettua kuorta
1 rkl kuivattua basilikaa
1/2 rkl suolaa
1 rkl sokeria
mustapippuria myllystä

Leikkaa parsoista kova, puumainen tyvi pois. Kiehauta suolalla maustettu vesi ja keitä parsoja niiden paksuudesta riippuen 5 - 10 minuuttia, kunnes ne ovat napakan kypsiä. Jäähdytä parsat nopeasti huuhtelemalla ne kylmällä vedellä. Valuta ja paloittele sopiviksi paloiksi. Sekoita marinadikastikkeen ainekset hyvin yhteen ja kaada parsoille. Anna parsojen maustua marinadissa mielellään yön yli. Sekoittele parsoja välillä maustumisen aikana.