torstai 4. joulukuuta 2014

Kermainen kuhakeitto & tilliöljy


Harrastamme itse kalastusta, mutta emme ole aikoihin kalaan ehtineet, ja talviverkkojen laittoakin on haitannut nämä lumettomat ja lämpimät talvet. Onneksi tuttavamme ehtii välillä kalaankin, ja lauantai-iltana saimme viisi komeaa kuhaa, kun kalareissulla Ahti oli suonut antejaan reippaan puoleisesti. Laitoin kuhat samantien nahattomiksi fileiksi. Osasta fileitä tein sunnuntaina kalakeiton, ja loput fileet syötiin maanantaina paneroituna ja paistettuna. Keitosta tein kermapohjaisen, koska kuha on kuitenkin aika rasvatonta kalaa. Liemeen laitoin myös valkoviiniä, joka piristää kermapohjaisen keiton makua. Kalaliemen keitin itse perkuutotkuista, mutta liemeen voi käyttää myös valmiita kalaliemikuutioita, jos käytössä on vain pelkkiä fileitä. Yleensä lisään kalakeittoon lopuksi hienonnettua tilliä. Nyt kokeilin tilliöljyä, joka oli nopea valmistaa sillä välin, kun odotteli juuresten kypsymistä. Tilliöljyä sai sitten syödessä valuttaa keiton päälle oman maun mukaan. Tilliöljy oli sitruunan ansiosta raikkaan makuista ja se sopisi varmasti moniin muihinkin kalaruokiin lisukkeeksi. Kalaa laitoin keittoon reilusti. Haluan, että kalakeitosta todellakin löytyy kalaa, eikä tarvitse hakemalla hakea.

Kermainen kuhakeitto & tilliöljy

Kuhakeitto:
nokare voita
n. 10 kiinteää perunaa
2 - 3 porkkanaa
1 - 2 sipulia
600 g kuhafileitä
kalalientä
1 1/2 dl valkoviiniä
2 dl kuohukermaa
jauhettua valkopippuria
(suolaa)

Tilliöljy:
2 dl tilliä
1/2 - 1 dl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa
ripaus sokeria
ripaus mustapippuria

Kuori ja lohko perunat ja porkkanat. Kuori ja viipaloi sipulit. Sulata kattilassa nokare voita ja kuullota sipuleita hetken aikaa. Lisää perunat ja porkkanat ja jatka kuullottamista hetki. Lisää juuresten päälle kalalientä niin, että ne juuri peittyvät. Kiehauta ja keitä, kunnes juurekset alkavat olla lähes kypsiä. Lisää keittoon valkoviini ja kuohukerma. Lisää sopiviksi paloiksi leikatut kuhafileet ja keitä miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan, kunnes kuha on kypsää ja valkoista. Mausta keitto valkopippurilla ja tarkista suola. Valmista tilliöljy. Mittaa tehosekoittimeen kaikki ainekset ja aja tasaiseksi. Käytä oliiviöljyä sen verran, että saat tilliöljystä sopivan juoksevaa.

4 kommenttia:

  1. Ihana keitto! Niin herkullisen näköinen. Tuo tilliöljy kuulostaa todella hyvältä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kalakeitto oli pitkästä aikaa hyvää. Tilliöljy toi vaihtelua pelkkään tillisilppuun.:)

      Poista
  2. Pientä päivitystä perinteiseen. Ihanan näköistä.:) Kuha on suosikkikalani. Mekin kalastamme toisinaan, nyt ei vaan ole ollut aikaa tuolle ihanalle harrastukselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tilliöljyllä saa hieman vaihtelua keittoon, ja sopisi tuo öljy moneen muuhunkin.:) Kuha on hyvää.:) Meidänkin viime kalastuksesta on niin paljon aikaa, etten enää kunnolla muistakaan. Talviverkkoja ei ole saanut järveen pariin talveen, ja venekin on hallissa niin pahassa paikassa, ettei päästä silläkään vesille. Eipä silti ylimääräistä aikaakaan ole.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-