maanantai 1. joulukuuta 2014

Karpalofocaccia


Sain äskettäin sähköpostiini kutsun lähteä mukaan Myllärin joululeipähaasteeseen. Otin haasteen vastaan ja viime viikolla sain toimituksen jauhoja sekä mysliä auttamaan inspiraation luomisessa. En vain haasteeseen tarttuessani arvannut, että muut kiireet iskevät niin päälle, ettei keittiössä paljon ehdi olemaan. Tänään kuitenkin ryhdyin viime tipassa heti aamulla toimeen ja sain leivän leivottua. Tiukoille meni, sillä osallistumisaika päättyy tänä iltana.


Focaccia on lempileipääni, ja haastetta varten aloin pohtimaan saisiko siitäkin jouluisen version. No, saahan siitä sopivilla täytteillä. Käytin leipään kuivattuja karpaloita, mantelirouhetta sekä rosmariinia, ja focacciasta tuli sopivan suolaisen makeaa herkkuleipää. Tämä focaccia sopii vaikka joulun juustotarjottimelle, jos ei se ole tullut jo syödyksi sellaisenaan. Yleensä teen focaccian uunipellille, jolloin leivästä tulee latuskampi. Nyt käytin uunipeltiä puolta pienempää vuokaa, ja sain ihanan muhkean ja mehevän leivän.


Haasteessa haluttiin myös, että leipä paketoitaisiin lahjaksi. Koska aikatauluni meni näin tiukoille, en sen kummemmin alkanut miettimään paketoimisvaihtoehtoja. Vanha kunnon karkkimalli toimii aina, ja kääräisin focaccian vain sellofaaniin ja solmein päät nauhoilla. Resepti on myös aina kiva liittää mukaan ruokalahjoihin, jotta lahjan saaja tietää mitä on syömässä ja voi halutessaan tehdä samaa itsekin.


Karpalofocaccia

Taikina:
3 1/2 dl vettä
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
1 ps kuivahiivaa
7 dl Myllärin Leivontakarkeita vehnäjauhoja
1/2 dl oliiviöljyä

Pinnalle:
oliiviöljyä
1/2 dl kuivattuja karpaloita
1 - 2 rkl mantelirouhetta
rosmariinia
sormisuolaa
mustapippuria myllystä

Mittaa astiaan kuivatut karpalot ja kaada päälle kiehuvaa vettä niin paljon, että karpalot peittyvät. Anna karpaloiden liota sen aikaa, kun valmistat taikinan. Lämmitä taikinaa varten vesi reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon suola, hunaja sekä jauhotilkkaan sekoitettu kuivahiiva. Alusta loput jauhot vähitellen ja lisää loppuvaiheessa oliiviöljy. Anna taikinan kohota noin 30 minuuttia. Levitä taikina jauhotetuin käsin korkeareunaiseen uunivuokaan (n. 22 x 28 cm) leivinpaperin päälle. Kohota vielä liinan alla noin 20 minuuttia. Voitele taikinan pinta oliiviöljyllä. Valuta karpaloista ylimääräinen vesi pois ja ripottele ne leivän pinnalle. Painele karpaloita hieman syvemmälle taikinaan. Ripottele pinnalle lopuksi mantelirouhetta, rosmariinia, sormisuolaa ja mustapippuria myllystä. Paista uunin alatasolla 190 asteessa noin 30 - 35 minuuttia, kunnes leipä on kypsä.


Jauhot tarjosi Myllärin.

12 kommenttia:

  1. Vautsi, mielenkiintone idea!! Näyttää hyvälle... moon joskus syöny jottai tummaa leipää ja siinä oli puolukoita, muistelen että soli mukava kokemus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Hyvää tuli focacciasta. Makeatkin täytteet sopivat ihan hyvin.:) Ainakin siirappilimppuihin puolukat sopivat tosi hyvin mukaan.:)

      Poista
  2. Onnea kisaan, on kyllä tosi kivanoloinen paketti ja onhan tuo leipäkin ihan superherkullisen näköinen!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Eipä tuo leipä kauaa paketissa viihtynyt, kun sitä piti päästä maistamaan. Hyvää oli.:)

      Poista
  3. Kyllä kelpaisi pukinkotista tuollainen herkkulahja :) Hyvä idea liittää mukaan reseptikin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Focaccia on ihanaa ja jouluisesta versiostakin tuli tosi hyvää.:) Resepti on hyvä bonuslahja, jos saaja tykästyy leipomukseen.;)

      Poista
  4. Oi tää on aivan ihana idea ja varmasti todella hyvää! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kyllä oli hyvää. Koska focaccia on tuollaista vaaleaa "höttöleipää", sopii siihen makeatkin täytteet.:)

      Poista
  5. Tosi kaunis leipä ja ihanan näköinen lahja! Mulla on vieläkin tuo focaccia kokeilematta....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru. Suosittelen erilaisten focaccioiden kokeilemista. Ovat tosi hyviä täytteillä kuin täytteillä.:)

      Poista
  6. Focaccia on ihan parhaita leipiä mitä olen syönyt! Hyvin olet onnistunut tekemään siitä jouluisen version.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minustakin ihan parhaimpia leipiä. Ja kaiken lisäksi niin helppoja leipoakin, että minäkin viitsin.;)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-