sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Suklaakiisseli & mantelikrokantti


Jälkiruokia tulee loppujen lopuksi tehtyä melko harvoin, mutta tänään innostuin pitkästä aikaa sellaistakin tekemään, kun aamusella oli ylimääräistä aikaa. Kiisseleitä keitän useimmiten marjoista, joskus aina teen myös kahvikiisseliä. Suklaakiisseliä olen joskus keitellyt kaakaojauheesta, mutta jostain syystä en ole koskaan tullut tehneeksi sitä ihan oikeasti suklaasta. Tänään korjasin tilanteen ja jälkiruoaksi saatiin nauttia erittäin suklaiset, samettisen pehmeät kiisselit. Kiisseliin käytin tällä kertaa tummaa appelsiinisuklaata, mutta siihen voi käyttää muitakin suklaita. Eri suklailla saa tähänkin jälkiruokaan helposti pientä vaihtelua. Pehmeälle kiisselille halusin lisäksi myös jotain kontrastia ja purua, joten kokeilin mantelikrokantin tekoa. Krokantista murustelin sitten paloja kiisseliannosten päälle. Krokanttia jäi ylikin, mutta se maistuu sellaisenaankin makupalana.

Suklaakiisseli & mantelikrokantti
(4 - 6 annosta)

Suklaakiisseli:
2 rkl maissitärkkelysjauhoa
1 - 2 rkl sokeria
ripaus suolaa
5 dl täysmaitoa
100 g suklaata

Mittaa kattilaan maissitärkkelys, sokeri ja suola. Lisää joukkoon kylmä maito ja sekoita ainekset hyvin keskenään, ettei joukkoon jää jauhopaakkuja. Kiehauta seos koko ajan vispilällä hyvin sekoittaen ja anna pinnan pulpahtaa pari kertaa. Nosta kattila liedeltä ja lisää joukkoon hienonnettu suklaa. Sekoita, kunnes suklaa sulaa joukkoon tasaisesti. Kaada kiisseli annosmaljoihin ja jäähdytä. Säilytä tarjoiluun asti jääkaapissa.

Mantelikrokantti:
50 g voita
1 dl sokeria
1 rkl siirappia
1 dl mantelirouhetta

Sulata kattilassa voi. Lisää joukkoon muut ainekset ja keitä n. 10 minuuttia koko ajan sekoittaen, ettei seos pala pohjaan. Kaada seos pellille leivinpaperin päälle ja levitä ohueksi kerrokseksi. Jäähdytä kylmässä.

7 kommenttia:

  1. Tässä on oikea herkku-jälkkäri :) Tuo mantelikrokantti on piste iin päällä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, oli hyvää ja nopeatekoista. Mantelikrokantti on hyvä lisä tällaisiin.:)

      Poista
  2. Kyllä, suklaakiisseli tehdään oikeasta suklaasta, käytän joskus tummaa sekä valkoista suklaata.
    Mantelikrokantti sopii kyllä tuohon erittäin hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, vaikka useinhan kaakaojauheestakin tehtyjä kutsutaan suklaisiksi. Kiisseliin sopii niin maitosuklaa kuin tumma ja valkoinen. Ja maustetut antavat kivaa lisämakua.:)

      Poista
  3. Maistuis taatusti mullekin ;) Itsekin olen syyllistynyt jauheisiin, ensi kerralla teen ohjeellasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Useimmiten ne suklaalevyt tulee syötyä niin vain pois, eikä ruoanlaittoon jää mitään.;) Kaakaojauheestakin hyvä kiisseli tulee, mutta suklaa on aina suklaata.:)

      Poista
    2. Meidän perheen suklaahiiret olvat niin nopeita :D Olin ajatellut leipoa Nutellapullia ja purkki odotti päivän kaapissa tai niin luulin! Päivän päästä se oli tyhjä, kiitos neljän lapsen ja salaisten lusikoiden. Jäi pullat tekemättä....

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-