lauantai 29. marraskuuta 2014

Maki Sushi


Sushi on ollut kokeilulistallani jo luvattoman pitkään. Monta kertaa on pitänyt sushia tehdä, ja osa aineksistakin on ollut jo pitkään hankittuna. Se lopullinen inspiraatio vain on puuttunut. Viime viikonloppuna sain päähäni, että nyt vihdoin ryhdyn toimeen. Ainoa vain, ettei tuoretta kalaa ollut siihen hätään saatavilla. Meillä oli kyllä pala merilohta, mutta sushiin kannattaa käyttää ehdottoman tuoretta kalaa, jos sen käyttää raakana. Niinpä kypsensin lohen ja hienonsin hiutaleiksi. Sushinhan moni mieltää raa'aksi kalaruoaksi, mutta käyttää voi myös graavattua, kylmä- tai lämminsavustettua, tai jollain muulla tavalla kypsennettyä kalaa. Tällä kertaa meidän rulliin päätyi siis kypsä kala, mutta raa'astakin kalasta vielä teen toisella kertaa, kunhan takuutuoretta on paremmin tarjolla, ja pääsen tekemään sushia samana päivänä, kun kala ostetaan.


Tein rullia kahdella eri täytteellä. Toisiin tuli siis kalatäyte eli lohta ja avokadoa, toisiin kasvistäyte porkkanalla, kurkulla ja avokadolla. Kasvistäytekin on erittäin toimiva. Ainakin me pidimme kasvistäytteisistä todella paljon. Ne olivat hyvin raikkaita maultaan. Susheja voi siis hyvin tehdä, vaikkei pitäisikään kalasta tai on sille vaikka allerginen. Ja kasvissyöjätkin saa omansa. Riisiä keitin reilun määrän (tuplamäärän, mitä riisin keitto-ohjeessa), joten rulliakin tuli reilusti. Kaikki kuitenkin meni yhdellä kertaa. Rullia dippasimme soijakastikkeeseen, mutta muitakin kastikkeita tullaan kokeilemaan muilla kerroilla. Ruokajuomana meillä oli Kungfu Girl Rieslingiä sekä Sakea. Sakea ei oltu kumpikaan koskaan ennen maistettu, joten ei oikein tiedetty mitä odottaa, mutta hyvää sekin oli. Sushi-ilta otetaan pian uusiksi!


Maki Sushi

Sushiriisi:
3 dl sushiriisiä
4 dl vettä

Liemi:
3 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa

Lisäksi:
bambumatto käärimiseen
nori merileväarkkeja
wasabitahnaa

Täytteeksi:
kasviksia (esim. porkkanaa, kurkkua, avokadoa, paprikaa jne.)
kalaa (raakana, kypsennettynä, graavattuna, savustettuna)
surimisuikaleita
katkarapuja

Tarjoiluun:
japanilaista soijakastiketta

Huuhtele riisi hyvin kolmeen kertaan kylmässä vedessä. Laita huuhdeltu riisi kattilaan ja mittaa päälle kylmä keitinvesi. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja keitä riisiä miedolla lämmöllä kannen alla kymmenen minuuttia. Käännä lämpö sitten pois ja jätä kattila levylle kymmeneksi minuutiksi. Yhdistä liemen ainekset keskenään ja sekoita, kunnes sokeri ja suola sulaa. Kaada seos riisille ja sekoita leikkaavin liikkein. Älä painele. Kun riisi on kädenlämpöistä, aloita sushin teko. Aseta merileväarkki bambumaton päälle. Levitä arkin päälle riisiä ohuelti tasaiseksi kerrokseksi. Jätä yläreunasta noin sentin kaistale ilman riisiä, niin rullaaminen on helpompaa. Levitä keskelle riisiä poikittainen viiva wasabitahnaa. Wasabi on voimakkaan makuista, joten sitä kannattaa laittaa niin ohuelti kuin saa, ja tarvittaessa lisäilee syödessä, jos tarvetta on. Seuraavaksi aseta wasabi-viivan päälle haluamasi täytteet suikaleina. Kostuta merileväarkin yläreuna vedellä tai riisiviinietikalla. Rullaa täytetty merileväarkki bambumaton avulla tasaisesti painaen ja paina reuna kiinni. Leikkaa rulla kostutetulla veitsellä 6 - 8 osaan. Tarjoile rullat mielellään heti. Kaada soijakastike pieniin kulhoihin ja kasta sushi kevyesti soijaan ennen syömistä.


16 kommenttia:

  1. Ihanan herkullisen näköistä! Ja kaunis sakepullo, saako noin söpöjä A-marketista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, oli kyllä tosi hyvää. Olisi pitänyt ryhtyä toimeen jo aikaa sitten. Nyt koitan sushia ehtiä tekemään vielä uudelleen tämän vuoden puolella.:) Ihan A-marketista on saket ostettu. Pullot oli niin nättejä, etten malttanut pois heittää. Ne käyvät hyvin pienille kukkakimpuille maljakoiksi.:)

      Poista
  2. Kung Fu Girl on kyllä ihana viini :) ja itsetehdyt sushit ihanaa ruokaa, sitä tulee vaan tehtyä ihan liian harvoin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei suotta ole niin suosittu viini. On erittäin hyvää.:) Aion koittaa tehdä sushia nyt useammin. Vähän pelkäsin kuinka aikaa vievää se olisi ja kuinka näpertelyksi menee, mutta yllättävän helppoa ja nopeaa olikin.:)

      Poista
  3. Voi että noita sun kuvia! Aivan upeita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiitos!:) Vähän hankalaa on illalla sähkövaloissa kuvata, mutta kelvannee, kun ei muukaan auta.;)

      Poista
  4. Oih ihanaa!!! Minäkään en ole koskaan sushia tehnyt vaikka mieli tekisi. Tosin sen vähän nostaa kynnystä kun meillä ei mies tykkää sushista, eikä pari lapsistakaan, joten ei sitä kauheesti viitsi ainakaan niitä omalle perheelle näperrellä. Jos joskus sitten ystävien kanssa.. ;) saa nähdä. Tai sitten tyydyn vain ulkona herkutteluun :P

    Ihanan yksinkertaisesti niitä saa valmistettua, joten ei siinä kauheesti näperrettävää olisi. Hyvä ohje!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva oli kokeilla sushinkin tekoa, eikä jää viimeiseksi kerraksi.:) Se on kyllä harmi, jos muut ei tykkää. On noissa kuitenkin sen verran työtä, ettei ihan pelkästään itselle viitsi alkaa tekemään. Tällaisilla simppeleillä sushirullilla on hyvä aloittaa kokeilut.:)

      Poista
  5. Minä olen tehnyt vain kalattomia susheja,eikä niistä ihan kauhean nättejä tullut.Sinulla taas tuli nätit heti ensimmäisellä kerralla:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suht hyvin rullat onnistuivat, mutta on tuossa rullaamisessa vielä parantamisen varaa. Varsinkin päätypalat pakkasivat jäämään hieman löysiksi. Niitä piti vähän varovaisemmin syödä, että pysyivät suuhun asti kasassa. Mutta harjoittelemalla varmasti oppii tekemään sopivan napakoita rullia.:)

      Poista
  6. Ihana tunnelma kuvissa! Minä tein keväällä susheja ensimmäistä kertaa ja ihastuin heti makuun. Minun omat oli hieman muotopuolia, noooh ;) Sake kuulostaa mielenkiintoiselta, pitäisi varmasti maistaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Olisin kyllä halunnut ottaa rullista kunnon lähikuvat päivänvalossa, mutta sitä valoisaa aikaa ei vain ole riittävästi. Pimeä ehtii usein tulla ennen kuin ruoka on valmista. Onneksi tunnelmakuvatkin suht hyvin onnistuivat.:) Tosi hyviä olivat sushit. Mieli tekee tehdä pian uudelleen.:) Muotopuolisuus ei mitään haittaa, kunhan maku on kohdillaan.:) Sake kiinnosti kovasti, kun ei ole tullut sellaista maistettua. Ei yhtään tiennyt mitä odottaa, mutta hyväähän se oli.:)

      Poista
  7. Hyvin sekoitettu ja hieman suolalla maustettu paistettu kananmuna ja tonnikalakin sopii hyvin. Liha, salaatinlehden kanssa myös jos lihan suikaloi ja maustaa hyvin. Syödessä voi vaikkapa soijakastikkeen lisäksi käyttää majoneesiakin.
    Hyvää ruokahalua kaikille sushista pitäville!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä! Varmasti maistuvia täytevaihtoehtoja.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-