maanantai 6. lokakuuta 2014

Luomuherefordin mureke Wellingtonin tapaan, peruna-palsternakkapyree & suppilovahverokastike


Suomen Kotitilan järjestämä Lihaa parhaimmillaan -blogikilpailu on edennyt kolmanteen eli toiseksi viimeiseen osakilpailuun. Kahta viimeistä osakilpailua varten sain perjantaina lämpövalvotun lihatoimituksen, joka sisälsi Länningin tilan luomuherefordin jauhelihaa sekä paistin. Tämän kertaisen osakilpailun teemana on Jauhelihaa 2.0. Päätin kokeilla valmistaa murekkeen Wellingtonin fileen tapaan eli kypsensin murekkeen voitaikinakuoressa. Koska luomuna tuotettu pihvikarjan jauheliha on koostumukseltaan normaalia jauhelihaa erilaisempaa, murekkeeseen ei tarvinnut käyttää ollenkaan kananmunia eikä korppujauhoja. Laadukas liha ei myöskään tarvinnut muuta kuin simppelit mausteet eli sipulia, suolaa ja mustapippuria. Voitaikinan tein itse, mutta yhtä hyvin murekkeessa voi käyttää valmistaikinaakin. Wellingtonin fileessä on sienitäyte, mutta murekkeeseen en sitä tehnyt. Sen sijaan tein suppilovahverokastiketta. Lisukkeeksi tein myös perunoista ja palsternakoista pyrettä. Lisäksi paistoin blogissa ennenkin esiintyneitä karamellisoituja lanttukuutioita.

Luomuherefordin mureke Wellingtonin tapaan, peruna-palsternakkapyree & suppilovahverokastike

Luomuherefordin mureke Wellingtonin tapaan:

500 g luomuherefordin jauhelihaa
tilkka ruokaöljyä
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 - 2 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Voitaikina:

100 g voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
2 rkl kylmää vettä

Voiteluun:

1 kananmuna

Jos teet murekkeeseen itse voitaikinan, sen voi tehdä valmiiksi jo vaikka edellisenä päivänä. Anna voin pehmetä huoneenlämmössä hetki. Nypi sitten voin joukkoon vehnäjauhot, ja lisää lopuksi vesi. Sekoita taikina tasaiseksi. Kääri taikina tuorekelmuun ja anna olla jääkaapissa vähintään puoli tuntia. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynsi. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja kuullota sipulit pehmeiksi. Sekoita tasaisesti jauhelihan joukkoon paistetut sipulit, suola sekä mustapippuri. Muotoile jauheliha pitkulaiseksi murekkeeksi ja anna vetäytyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia. Kaulitse voitaikina n. 5 mm:n vahvuiseksi levyksi ja kääri mureke taikinan sisälle. Painele taikinan reunat tiiviisti kiinni. Halutessasi voit myös säästää osan taikinasta ja ottaa muotilla koristeita murekkeen pintaan. Voitele voitaikina kananmunalla ja kypsennä mureketta uunissa 200 asteessa n. 30 - 40 min, kunnes voitaikinan pinta on saanut hyvin väriä.

Peruna-palsternakkapyree:

4 jauhoista perunaa
4 palsternakkaa
maitoa
nokare voita
maun mukaan suolaa

Kuori ja lohko perunat ja palsternakat. Laita lohkot kattilaan ja kaada vettä päälle sen verran, että juurekset peittyvät. Kiehauta ja keitä, kunnes lohkot ovat pehmeitä. Kaada keitinvesi pois ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Sekoita joukkoon nokare voita sekä maitoa sen verran, että saat sopivan koostumuksen. Mausta pyree oman maun mukaan suolalla.

Suppilovahverokastike:

1 rkl voita
2 dl esikäsiteltyjä suppilovahveroita (ylimääräiset nesteet paistettu pois)
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl lihalientä
1 dl kuohukermaa
mustapippuria myllystä

Sulata pannulla voi. Lisää joukkoon suppilovahverot ja paista hetken aikaa. Sekoita sienten joukkoon vehnäjauhot ja jatka paistamista. Lisää lihaliemi vähän kerrallaan, jotta kastike sakenee. Lisää lopuksi kerma ja anna kastikkeen hieman kiehua kasaan. Mausta lopuksi mustapippurilla. 


Keittiömestari Sasu Laukkonen valitsi reseptini finaaliin seuraavin perustein.

Jauhelihaa 2.0 -osakilpailu:

1 sija.


Mainio idea kerrassaan, pitää jauhelihan pehmeämpänä ja muistuttaa että klassisissakin herkuissa on päivittämisen varaa ja mahdollisuutta.

Selkeä annos ja kuva, reseptiikkaa helppo seurata. Plus että sesonki on todella hienosti esillä. Lisää tällaisia oivia kokonaisuuksia!

Kokonaiskilpailussa reseptini tuli toiseksi.

14 kommenttia:

  1. Herkullinen resepti ja kuva. Onnea kisaan.

    VastaaPoista
  2. Wellington on huippuhyvää, ja niin varmasti myös tämä versio! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy tehdä joskus fileestäkin. Ainakin mureke jäi taikinakuoren sisällä mehukkaaksi.:)

      Poista
  3. On hyvännäköinen annos. Ihan juhlaruokaa jauhelihasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Nanna.:) Tämä oli aika kätevä konsti tehdä jauhelihamurekkeesta hieman juhlavampi.:)

      Poista
  4. Samaa mieltä kuin Nanna! Näpertely varmasti palkitaan, sen takaa jo tuo herkullinen annoksen ulkonäkö! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Loppujen lopuksi tässä ei edes ole paljon näpertämistä. Varsinkin, jos käyttää valmistaikinaa ja jättää vielä taikinalla koristelutkin sikseen. Suht nopeasti on kaikki valmisteltu kypsennyskuntoon.:)

      Poista
  5. Juhlava ja maukas syksyinen ateria. Sinähän olet jo ihan "vanha tekijä" tuon voitaikinan kanssa.;) Pitäisi itsekin kokeilla sen tekemistä vuosien tauon jälkeen. Ollaan kauan käytetty valmiita levyjä.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Tämä ateria oli kyllä niin herkullinen että. Voisin syödä jo taas uudestaankin. Tällaista voitaikinaa en ollut vielä tehnyt kertaakaan itse, rahkavoitaikinoita kylläkin muutamaan otteeseen. Tähänkin olisi hyvin voinut käyttää myös rahkavoitaikinaa, mutta en tullut ostaneeksi maitorahkaa. Joulutortut aion edelleenkin tehdä valmistaikinasta. Hermoni ei varmastikaan kestäisi tehdä niitä itse tehdystä taikinasta.;)

      Poista
  6. Ihana ateria :P olen tehnyt mureketta tähän tapaan,on herkkua(kaupan taikinaan)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Tosi hyvää tuli murekkeesta näin. Varmasti teen toistekin ja arkena onkin helpompi ja nopeampi käyttää valmistaikinaa.:)

      Poista
  7. Teen ensipyhänä tämän ohjeen mukaan..

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-