tiistai 14. lokakuuta 2014

Leivät ankan kivipiira-sydänmuhennoksella


Saimme eilen kokonaisen ankan sekä kaksi ankan sydäntä ja kivipiiraa. Tuntemattomia raaka-aineita meidän keittiössä kaikki. Olisin voinut laittaa kaikki ainekset vaikka samaan pataan, mutta nuo sisäelimet hieman arveluttivat. Jos vaikka niiden maku ei olisi miellyttänyt, katsoin parhaaksi valmistaa ne erikseen. Kivipiirat eli lihasmahat ja sydämet käytin kermaiseen muhennokseen. Muhennosta ei kovin paljon tullut, joten se syötiin ruisleivän päällä. Kivipiirassa on aika omanlaisensa purutuntuma, mutta ei se kuitenkaan yhtään hassumpaa ollut maultaan. Sydämetkin ovat hyvin lihaisia, joten muhennoksen syöminen ei tuottanut mitään ongelmaa. Hyvää oli, ja isompi määrä menisi mainiosti vaikka perunamuusin kanssa. Muhennosta voi tehdä myös esimerkiksi broilerin kivipiirasta ja sydämistä. Broileria onkin paremmin tarjolla. Ankan laitoin vielä pakastimeen odottamaan valmistusta. Ensin pitää vain keksiä, mitä siitä tekisi.

Leivät ankan kivipiira-sydänmuhennoksella

nokare voita
2 ankan kivipiiraa
2 ankan sydäntä
suolaa
mustapippuria myllystä
1 pieni sipuli
ripaus raakaruokosokeria
1 rkl tummaa balsamicoa
1 1/2 dl kuohukermaa

Lisäksi:
2 reilua palaa ruisleipää
Pohjolan kapriksia tai kapriksia
hienonnettua persiljaa

Poista kivipiiroista ylimääräiset kalvot. Leikkaa kivipiirat ja sydämet pienehköiksi paloiksi. Mausta palat suolalla ja mustapippurilla, anna maustua hetki. Sulata pannulla voi ja ruskista palat. Lisää joukkoon kuorittu ja hienonnettu sipuli. Jatka paistamista miedolla lämmöllä, kunnes sipuli pehmenee. Lisää pannulle ripaus raakaruokosokeria sekä balsamicoa. Lisää kuohukerma ja kiehauta. Vähennä lämpöä ja keitä kermaa kasaan. Hauduta n. 15 - 20 min. Tarkista suola ja jaa muhennos leiville. Ripottele leiville kapriksia sekä hienonnettua persiljaa.

11 kommenttia:

  1. Ennenkuin lopetin siipikarjan syönnin(punaisesta lihasta en ole koskaan edes tykännyt) niin kävin usein ostamassa Hakaniemen hallista kanan kivipiiraita ja sydämiä,ja niistä sai hyvää ruokaa.Isoäitini niitä käytti aikoinaan niin olivat tuttuja lapsuudestakin. Ankan osat ovat varmaankin suuremmat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy tutkia, jos täältäkin jostain onnistuisi saamaan vaikka broilerista noita osia. Olisi kiva käyttää enemmänkin, kun hyvää olivat. En usko, että nämä olisivat olleet kovinkaan paljon sen isompia kuin kanankaan. Ankkakin oli sellainen pieni, broilerin kokoa oleva. Sellaisia aika sopivan kokoisia kuitenkin, jos vaikka sydämistä haluaisi tehdä vartaita.:)

      Poista
  2. En tiennyt kivipiirasta mitään ennen viime sunnuntaita. Ostin Hulluilta päiviltä kokonaisen kanin ja googlettelin sen teko-ohjeita ja törmäsin sanaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen kivipiirasta kuullut lähinnä biologian puolelta, keittiön puolella ei ollut tuttu aines. Mutta hyvää sekin on ruoaksi laitettuna.:) Saisipa täältäkin kania. Voisi tehdä jotain pataa.:)

      Poista
  3. Ajattelin tehdä viikonloppuna kevätkääryleitä filotaikinasta, teen kasvistäytteen.
    Mitä suosittelisit kääryleiden seuraksi hääpäivän juhlistamiseksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli menee vähän tuonne Aasian suuntaan, jonka keittiö ei ole minulle kovinkaan tuttu. Mielessä kyllä ollut, että pitäisi alkaa niihinkin ruokiin enemmän tutustua. Jos kevätkääryleet olisi alkuruokana, eikä täytteeseen tule nuudeleita, miten olisi vaikka joku nuudelipohjainen wokki pääruokana? Wokkiin voisi laittaa lihaa tai kalaa ja äyriäisiä, jos ne sopivat ruokavalioon. Jälkiruoaksi voisi sopia tämä: http://maistuisvarmaansullekin.blogspot.fi/2013/04/sitruunaruohoinen-creme-brulee.html.

      Poista

    2. Kiitos vinkeistä, jälkiruoka houkuttaa kovasti.
      Näillä mennään.

      Poista
    3. Kiva, jos saatoin olla avuksi. Tuo creme brulee on tosi hyvää. Suosittelen.:)

      Poista
  4. Oih, ankka on vaan niin herkkua. Hyvältä näyttää tuo sinun kermamuhennos. Mekin kokkasimme kesällä kokonaista ankkaa ja sisäelimistä teimme alkuruoan.

    Jos et ole vielä keksinyt ankasta mitään kokattavaa, niin yksi vaihtoehto on kypsentää se kokonaisena hedelmätäytteen kera. On hieman aikaa vievää ja vaativaa, mutta lopputulos on todella herkullinen, suosittelen :) Näin meillä saatin mehevä ja rapsakka ankka: http://ruokafiilis.blogspot.fi/2014/07/hedelmilla-taytetty-kokonainen-ankka.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva päästä maistamaan ankkaakin.:) Ei olla koskaan ennen sitä syöty. Ankka on nyljetty, niin vähän rajoittaa sen valmistamista, kun ei ole nahkaa suojana. Ajattelin, että ehkä jonkinlaisena pataruokana onnistuisi parhaiten. Katsotaan nyt ja harkitaan, mitä siitä tehdään aikanaan. Tuollainen täytetty ankkakin olisi varmasti herkkua.:) Muhennoksesta tuli tosi hyvää. Oli sellaista kivan pehmeän makuista ja koostumus tietenkin hyvin kermaisa.:)

      Poista
    2. Ankkaa pakastealtaista ja http://www.iltasanomat.fi/ruokala/reseptit/ankka/
      Kivipiira opittiin talouskoulussa v 57 ja sitten kauppahalliin vaan hakemaan.
      http://www.mytaste.fi/e/kivipiira.html
      jouluksi aina maksaruukku /patee tipun maksasta

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-