sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Omena-mascarponepiiras



Sain eilen leivottua syksyn toisen piirakan omasta omenasadosta. Hillojen keittely on edelleen tehtävälistalla, jotta saisi runsasta omenasatoa hyötykäyttöön. Kuivatakin taas taidan omenasiivuja, kun kuivurikin on nyt taas hetkeksi vapautunut sienien kuivaamiselta, koska tattiaika alkaa olla täällä auttamattomasti (=onneksi) ohi. Eli omenoita ehtii hetken kuivaamaan, ennen kuin suppilovahveroiden poiminta alkaa, ja kuivuria tarvitaan taas siihen. Mutta omenapiiras tuli siis eilen leivottua siitäkin huolimatta, että kiirettä oli.


Aamupäivällä käytiin sienessä, ja kotona oli karvarouskujen puhdistamista, ryöppäämistä ja suolaamista. Avomaankurkkuja säilöin mausteliemeen, ja olipahan jossain vaiheessa keittiön lattialla aika sotkukin, kun marja-aroniakulho vain lipsahti käsistäni ja kaikki marjat olivat pitkin lattiaa. Onneksi marjat ovat aika kovia, niin suuremmilta sotkuilta säästyttiin, ja marjatkin säilyivät edelleen käyttökelpoisina. Mitä nyt jokunen koiran karva löytynee joukosta, mutta ei ne hyytelöön asti päädy. Suurin työ oli vain kerätä kaikkialle vierineet marjat takaisin kulhoon, kun samaan aikaan olisi pitänyt olla kääntelemässä ja paistelemassa päivällisen kanapihvejä ja valmistaa muutakin syömistä.


Kaaos ja kiire saatiin illaksi selätettyä, ja päästiin vielä maistelemaan palaset piirasta. Pohjaksi tein ihan vain murotaikinan. Sehän on aina hyvä valinta. Maukas ja hyvä koostumukseltaan. Täytteeseen käytin purkin mascarpone-juustoa, koska kaupasta tuli sellainen mukaan puoleen hintaan päiväyksen lähestyttyä loppuaan. Omenat leikkasin ohuiksi siivuiksi, ja ohuet siivut saikin aseteltua piiraan pintaan kauniiksi kuvioksi. Useimmiten käytän omenapiiraissa mausteena kanelia, mutta tällä kertaa jätin sen pois. Vain täytteeseen laitoin hieman vaniljasokeria makua antamaan, mutta muuten sai omenoiden oma maku riittää. Käytin piirakassa kaneliomenoita, ja niissä on omasta takaa sen verran hyvä maku, ettei piirakka ylimääräisiä mausteita kaivannutkaan. Voi tietysti kaneliakin ripauttaa päälle, jos haluaa. Uunista otettaessa piirakan keskusta vielä hieman hytkyi, mutta jäähtyessään täyte jähmettyi sopivaksi. Lopuksi vielä hunnutin jäähtyneen piiraan siivilöimällä päälle tomusokeria.


Omena-mascarponepiiras

Pohja:
100 g voita
1/2 dl sokeria
1 muna
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
1 prk (250 g) mascarponea
2 dl ruokakermaa
2 munaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
muutama omena

Pinnalle:
tomusokeria

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kevyesti. Sekoita joukkoon muna. Lisää lopuksi jauho-leivinjauheseos. Taputtele taikina uunivuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita täytteen ainekset hyvin keskenään ja kaada vuokaan pohjan päälle. Poista omenoista siemenkodat ja leikkaa omenat pari milliä leveiksi siivuksi. Asettele siivut piiraan pintaan ulkoreunasta aloittaen lomittain rinkiin. Paista piirasta 200 asteessa noin 40 - 50 minuuttia. Siivilöi jäähtyneen piiraan päälle tomusokeria.


12 kommenttia:

  1. Tätä on ehdottomasti testattava!! Tein muutama viikko sitten mascarpone-mustikkapiirakkaa ja se oli ihan käsittämättömän hyvää!!! Kyllä mascarpone vaan tekee piirakalle ihmeitä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testaa vaan. Ihan maukas ja mehevä piiraasta tuli.:) Mustikka ja mascarpone kuulostaa tosi hyvältä yhdessä. Minun pitää testata sitä.:)

      Poista
  2. Joskus vaan keittiössä tulee vastaan sellaisia päiviä, ettei kaikki suju kuten on suunniteltu. Minulla on niin monet kerrat lentänyt lattialle jotain, milloin kananmunat milloin mustikat jne. Olen suoraan sanottuna keittiössä aika sählä, ja muuallakin. Teen aina tuhatta asiaa samaan aikaan, joten katastrofeilta ei vaan voi välttyä.. Joskus tulee sählättyä niinkin pahasti, ettei blogiin ole enää mitään materiaalia.:D Vaikeuksien kautta voittoon, ihan hyvinhän sinä pärjäsit, kun tuotoksena on näin kaunis ja makoisa piiras. On minun makuuni, joten varmaan tulee kokeiltua!:) Onhan tämä sadonkorjuuaika ihanaa, mutta myös kiireistä. Me ollaan hyvissäajoin tänä vuonna ruvettu valmistelemaan mökkiä talvikuntoon, laituri on jo otettu pois, puucee putsattu, vene viety suojaan, pihaa siivottu, polttopuita pinottu... Puuhaa on piisannut ja siksi en ole kerennyt taas mitään bloggaamaan, kun en ole ehtinyt leipoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keittiössä ja muuallakin. Ja varsinkin, kun koko ajan on vain kauhea kiire ja miljoona eri hommaa yhtä aikaa työn alla.;) Ja välillä vain mikään ei pysy sormissa. Melkein tietää jo kättä ojentaessaan, miten tulee käymään, muttei enää ehdi tekemään mitään asian eteen. Onneksi sentään oli marjakulho eikä juuri aiemmin käsissä ollut ruokaöljypullo. Sitten vasta melkoinen siivo olisikin ollut.;D Kiva, nopea piirakka tästä tuli. Seuraavaksi pitääkin sitten jo leipoa pellillinen perinteistä piimäpohjaista omenapiirakkaa. Pitäähän sitäkin ainakin kerran syksyssä saada.:) Pihatöitä riittää vielä paljon ennen talven tuloa. Meillä pitäisi vielä olla yksi kaivinkonehommakin tässä syksyn aikana. Toivottavasti on vihoviimeinen kerta, kun pihaa niin isosti myllätään.:( Sadonkorjuu teettää työtä myös paljon. Ei paljon istuskelemaan ehdi, kun pitää ehtiä pihaa hoitamaan ja säilömään. Täällä tosin on vielä tarvinnut vähän odotella, että sateiden jälkeen maa hieman kuivahtaisi. Ihan kaikki pihatyöt ei oikein onnistu, kun maa on märkää. Mutta eiköhän tässä vielä kaikki kuntoon saada talveksi.:)

      Poista
  3. Onpa kaunis omenapiirakka! Tunnen maun suussani!

    VastaaPoista
  4. En ole koskaan nähnyt yhtä kaunista piirakkaa <3 Makukin on minun lemppareita ja mascarponeen en kyllästy koskaan! Sama kiirus täälläkin! Syksy kun alkoi, tuntui että käsipareja tarvitsisi tuplasti! Joka tapauksessa, mukavaa syksyä! :)

    VastaaPoista
  5. Kaunis piirakka! Omenapiirakat ovat herkkua;nyt just taitavat olla se "kuuma juttu" itsekin postasin just omenapiirakoista,tosin raakaversiona;

    VastaaPoista
  6. Testattu ja jopa blogiin asti saatu. Minulla tosin tuorejuustona ihan tavallinen, mascarponella olisi tullut varmasti aivan ylihyvää. =)

    Hanna, keittiöstä. Joka ei edelleenkään pysty kommentoimaan Bloggerin blogeihin omalla blogiosoitteellaan. =(

    VastaaPoista
  7. Oioi, kuinka kaunis piirakka ♥

    VastaaPoista
  8. Vuonna 2021 edelleen hyvää. Paras omppupiirakkaohje, jonka olen koskaan löytänyt. Joka syksy tulee tehtyä. Kiitos :-).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, ihana kuulla! Kiitos palautteestasi, Mari!:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-