tiistai 30. syyskuuta 2014

Kermainen suppilovahverokeitto pekonilla


Suppilovahverot alkavat metsissä olla jo hyvän kokoisia, ja viikonloppuna tulikin jo kerättyä sieniä keittoa varten. Sieniä käytin runsaalla kädellä, koska mielestäni suppilovahveroissa ei tarvitse mitenkään säästellä. Metsät on niitä aina niin pullollaan, joten turha ruoanlaitossakaan kitsastella niiden kanssa. Purkillinen kuohukermaa teki keitosta samettisen pehmeää ja rapeaksi paistettu pekonisilppu sopi makuihin mukaan täydellisesti. Suppilovahverokeittoa syötiin lämpimien tomaatti-juustoleipien kanssa.

Kermainen suppilovahverokeitto pekonilla

50 g voita
1 sipuli
5 - 6  dl esikäsiteltyjä suppilovahveroita (ylimääräiset nesteet paistettu pois)
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl kuohukermaa
5 - 7 dl kasvislientä
140 g pekonia
persiljaa
jauhettua valkopippuria
(suolaa)

Sulata kattilassa voi. Lisää joukkoon kuorittu ja hienonnettu sipuli. Kuullota sipuli pehmeäksi. Lisää joukkoon suppilovahverot ja jatka kuullottamista hetken aikaa. Sekoita sipulin ja sienten joukkoon vehnäjauhot. Lisää kasvislientä vähitellen sen verran, kunnes keitto on sopivaa koostumukseltaan. Lisää kuohukerma ja kiehauta. Keitä miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia. Paista sillä välin pieneksi pilkottu pekoni kuivalla pannulla rapeaksi. Ota kattila liedeltä ja soseuta keittoa hieman sauvasekoittimella. Lisää keittoon paistettu pekoni sekä hienonnettuja persiljaa. Mausta keitto valkopippurilla ja tarkista suola.

12 kommenttia:

  1. Ihana ohje ja kuva! Kun vielä osaisi kerätä ne suppilovahverot. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, oli hyvää.:) Äkkiä vain jotain sienestävää tuttua hihasta kiinni ja yhdessä metsälle. Kyllä suppilovahveroita oppii keräämään ja löytämään.:)

      Poista
  2. Mekin kävimme taas viikonloppuna sienimetsässä.:) Löytyihän sieltä taas vaikka mitä. Alussa meinasi epätoivo iskeä, kun kaikki suppikset olivat niin pieniä. Päätin vaihtaa hieman maisemaa, ja johan rupesi isompiakin löytymään, ja pikku ämpärini saatiin täyteen. Hirvikärpäsiäkin oli tällä kertaa vähän liikenteessä, tosin hyttysiä sitäkin enemmän! +18 asteinen sää ja täydeltä taivaalta paistava aurinko oli houkutellut ne esiin.

    Suppilovahverot ovat melkeinpä oma suosikkini. Tykkään talvella heitellä kuivattuja suppilovahveroita patoihin, murekkeisiin jne. Pidetään tämä keitto mielessä, voisi maistua myös tuolle meidän soppapelkoiselle.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei suppilovahverot vieläkään kovin isoja ole muutamaa lukuun ottamatta. Kylmät yöt ovat hidastaneet kasvun. Näyttää siltä, ettei mikään kovin hyvä suppilovahverovuosi ole tulossa, mutta omiin tarpeisiin kuitenkin ihan riittävästi löytyy.:) Hirvikärpäset on nyt onneksi vähentyneet, kun on viileämpää.:) Suppilovahverot sopivat moneen ja varsinkin kuivattuja on helppo nakella vaikka minkä joukkoon.:) Sienikeitot on ihania. Kaikkein paras keitto tulee, kun sulattaa Koskenlaskijaa joukkoon. Tämä oli pikkaisen kevyempi versio, mutta maukasta silti.:)

      Poista
  3. Kyllä kelpaisi saada tuollainen keittolautanen nenän eteen :) Ihanaa ruokaa! Meillä on ihan jäänyt tuo metsään meno... pitää korjata tilanne ennenkuin on myöhästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt alkaa taas keitot maistua, kun ilmat on kylmenneet. Ja sienikeitot on parhaasta päästä.:) Suppilovahveroita ehtii vielä hyvinkin keräämään. Ihan hyviä lampaankääpiäkin löytyi vielä viikonloppuna.:)

      Poista
  4. Voi ei. Olen niin pekoni ihminen ettei MIKÄÄN voi maistua pahalle pekonilla höystettynä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu meillä. Pekonista on innostuttu ja sitä sitten kuluukin, kun sehän sopii kaikkeen.:)

      Poista
  5. Oi kun näyttää makoisalta! Kaikki hehkuttaa sieniä ja kuinka sieniä löytyy pilvin pimein.. Ei, ei löydy täältä ainakaan :( jään siis vain ihastelemaan reseptiäsi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Teillä on sitten tänä vuonna yhtä ikävä tilanne kuin meillä viime vuonna. Viime vuonna kuivuus vei täältä kaikki sienet. Tasan ei aina mene.:(

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-