perjantai 8. elokuuta 2014

Mangoldikääryleet kananjauhelihatäytteellä


Mangoldikääryleitä on kiva tehdä. Mangoldin lehdet ovat pitkiä ja leveitä, joten kääryleiden rullaaminen käy helposti. Täytteeksi voi laittaa melkein mitä vain mielii. Varta vasten kääryleitä varten ostettiin kananpojan jauhelihaa. Muita täyteaineksia piti miettiä sitten tehdessä. Jauhelihan seuraksi laitoin couscousia, koska sitä oli edelliseltä päivältä jäänyt yli, joten säästyin keittämisen vaivalta. Couscousin sijaan olisi hyvin voinut laittaa myös vaikka riisiä, ohrahelmiä tai bulguria. Couscousilla nyt kuitenkin mentiin, että senkin sai pois jääkaapista pyörimästä. Paistettu jauheliha ja couscous olivat yhdessä niin irtonaista, että vaativat joukkoonsa jotain, mikä hieman sitoisi täytettä yhteen. Tähän hätään ei kotoa löytynyt muuta kuin Koskenlaskija -sulatejuustoa. Kääryleitä valelin uunissa kypsentämisen aikana siirappivedellä, ja ihan maukkaita kääryleistäkin tuli. Seuraavana päivänä olivat kylmänäkin hyviä.


Mangoldikääryleet kananjauhelihatäytteellä
(12 - 15 kpl)

400 g kananpojan jauhelihaa
1 punasipuli
2 valkosipulin kynttä
3 dl keitettyä couscousia
n. 1/3 pkt Koskenlaskija -paprikasulatejuustoa
maun mukaan suolaa
valkopippurijauhetta
meiramia
Tabascoa
2 - 3 rkl tummaa siirappia
n. 1 - 1 1/2 dl vettä

Ruskista jauheliha pannulla. Lisää joukkoon kuorittu ja hienonnettu punasipuli sekä kuoritut ja hienonnetut valkosipulin kynnet. Jatka paistamista, kunnes sipulit pehmenee. Ota pannu liedeltä ja sekoita joukkoon couscous. Lisää pieneksi paloiteltu sulatejuusto ja mausta seos suolalla, valkopippurilla, meiramilla sekä Tabascolla. Sekoita täytteen ainekset hyvin yhteen. Katkaise mangoldin lehdistä varret ja ohenna hieman paksuimpia lehtiruoteja. Lehtiruoteja voi myös hieman varovasti painella jollain rikki, jotta kääryleiden rullaaminen sujuu helpommin. Jaa täyte lehdille, ja kääri tiukahkoiksi rulliksi. Aseta kääryleet uunivuokaan. Sekoita keskenään siirappi ja vesi ja valele siirappivettä kääryleiden päälle. Kypsennä uunissa 200 asteessa n. 50 minuuttia ja valele kääryleitä siirappivedellä muutaman kerran kypsentämisen aikana.


Tänä kesänä kasvimaassamme kasvaa näin kauniita mangoldeja. Varsissa ja lehtiruodeissa on ihan mahtavat värit. Näiden siemenistä kannatti maksaa hieman enemmän kuin tavallisesta valkovartisesta mangoldista. Nämä oikein huutavat kokkaamaan itsestään jotain. Mangoldi onkin tänä vuonna lähes ainoa, joka kasvimaalla rehottaa rikkaruohojen lisäksi. Tämän kesän säät eivät ole olleet kovin suotuisat. Ensin alkukesästä kylmä ja sateinen jakso, siihen päälle paahtava helle. Muun muassa pavut eivät lähteneet kasvamaan ollenkaan. Mangoldin lisäksi pinaatti kasvaa ihan kohtuullisen hyvin ja lehtisalaatitkin ovat nyt kirineet. Tillirivistä puolet nuupahti, mutta puolet sentään jaksoi jatkaa kasvamista. On sieltä kasvimaalta nyt jotain muutakin edelleen tulossa, mutta eiliset rankkasateet ja raekuurot pistivät kaiken aika maata myöden. Mutta tällaista puutarhan hoito on. Säiden armoilla ollaan.

6 kommenttia:

  1. Tässäpä oiva tapa käyttää mangoldia, kiitos reseptistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mangoldista kannattaa tehdä kääryleitä ja laittaa täytteeksi mitä mieli tekee. Siirappiveden sijaan olen käärylevuokaan laittanut välillä myös valkoviiniliemen.:)

      Poista
  2. Mulla ei mangoldit lähteneet kasvamaan. Ensimmäistä kertaa kokeilin. Nuo kääryleet näyttävät kyllä niin herkullisilta, että jatkan kokeiluja ensi vuonna, jospa silloin onnistaisi paremmin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kannata vielä mangoldin kanssa luovuttaa. Ainakin meillä se on yksi kiitettävimmistä kasveista kasvimaalla. Kymmenisen vuotta olen sitä jo kasvattanut ja joukkoon mahtuu ainoastaan yksi vähän heikompi vuosi. Jos kasvimaata ei syksyllä käännä, mangoldi jatkaa kasvua taas keväällä.:)

      Poista
    2. Mullakin oli ekaa kertaa mangoldia ja se rehottaa ihan hulluna ja on tosi kestävä kasvi! Tuntuu että nuo ei mene miksikään kun taas salaatti alkaa nahistua. Siis eikö tuota tartte istuttaa uusiksi ensi vuonna?

      Poista
    3. No, varminta on varmaan, kun uudelleen taas keväällä kylvää, mutta kyllä meillä aina keväällä mangoldia äkkiä alkaa vanhassa paikassa kasvamaan, jos maata ei ole käännetty. Kestävä on ja satoisa.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-