lauantai 19. heinäkuuta 2014

Hapankirsikkahillo


Olemme istuttaneet puutarhaamme useamman kirsikan sekä puina että pensaina. Osa kirsikoista on hapankirsikoita, osa makeita. Hapankirsikoista saadaan tänä vuonna kaikkien aikojen paras satomme. Nimensä mukaisesti hapankirsikat ovat happamia, mutta eivät kuitenkaan sen happamampia kuin esimerkiksi viinimarjat. Kyllä hapankirsikoita syö mielellään ihan sellaisenaankin aina, kun tulee kuljettua puun tai pensaan ohi. Rastaillekin hyvin kelpaavat, mutta sadon ollessa nyt hyvä, kirsikoita riittää hyvin käyttöönkin. Edellispäivänä keräsin ensimmäisenä kypsyneitä jo pois. Niitä ei nyt vielä kovin suurta määrää ollut, mutta sopivasti pientä hilloerää varten. Hapankirsikat ovat juuri omiaan hillokirsikoiksi. Hillon valmistus vain on aika kovan työn takana, kun ensin pitää kirsikoista poistaa kivet yksitellen. Pieni vaivan näkö kuitenkin kannattaa, sillä hillosta tulee tosi hyvää. Ensimmäiseen hilloerään en käyttänyt kirsikoiden lisäksi muuta kuin hillosokeria. Tässä hillossa sai kirsikan oma maku olla puhtaasti pääosassa. Vettäkään en kirsikoiden joukkoon lisännyt yhtään, koska kirsikat olivat niin mehukkaita. Vettä voi kuitenkin tilkan lisätä, jos tuntuu, ettei mehu yksinään riitä. Hillosokeriakaan ei talossa sen enempää ollut, kuin mitä kirsikoiden joukkoon laitoin, mutta juuri sopiva makeus hilloon tuli.


Hapankirsikkahillo

635 g hapankirsikoita, joista kivet on poistettu
275 g hillosokeria

Mittaa kirsikat kattilaan ja kiehauta. Lisää joukkoon hillosokeri ja keitä miedosti poreillen 15 minuuttia. Kuori pois pinnalle muodostuva vaahto, koska siinä on kaikki epäpuhtaudet. Ota kattila liedeltä ja jäähdytä hilloa puoli tuntia välillä sekoittaen. Purkita hillo puhtaisiin lasipurkkeihin.


Tänään poimein hapankirsikoita lisää ja sain niitä hyvän kulhollisen. Suurin sato on vielä kypsymättä, joten kirsikoita pääsee käyttämään useampaankin reseptiin.


19 kommenttia:

 1. Meillä tuntuu olevan melkoisen huono tuuri kirsikoiden kanssa. Suklaakirsikkapensas ei talvesta tykännyt ja kuoli. Kirsikkapuu kukki kauniisti ja teki paljon pieniä kirsikan alkuja, mutta sitten siihen iski hirvittävä määrä pieniä mustia ötököitä, joiden ansiosta kaikki kirsikat tippuivat pois. Tai roikkui puussa vielä viime viikolla yksi sinnikäs kirsikka, mutta luulen, että sekin on jo pudonnut. Eli ei saatu satoa tänäkään vuonna :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieman arkojahan nuo kirsikat on. Hapankirsikat ovat kestävämpiä, makeat sitten taas talven arkoja. Meilläkin mustat kirvat iskevät joka vuosi kirsikoihin, mutta nyt eivät sentään satoa pahemmin verottaneet. Toisin on luumupuiden kanssa. Luumupuiden lehdet tulivat täyteen vihreitä kirvoja. Aluksi luumuja näytti tulevan hyvin, mutta kirvojen vuoksi suurin osa rahkileista on tippunut.:( Suklaakirsikoita tulee ihan mukavasti, kun ottaa huomioon, että pensas on vielä ihan nuori. Ainoa vain, että taitaa kasvaa liian kuivalla paikalla, eikä enää arvaisi mennä siirtämäänkään.

   Poista
 2. Ovatpa syötävän näköisiä! Ostin vasta tänä vuonna kirskkapuun. Luumupuut ovat jo olleet muutaman vuoden, enkä ole saanut niistäkään satoa yhtään. Miten kauan saan odottaa, onko kokemusta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi nättejä hapankirsikat on. Makeat kirsikat ovat sitten isompia ja tummempia. Vaikea sanoa, miten kauan luumusatoa joutuu odottamaan. Meillä on kymmenkunta luumupuuta ja samojen lajikkeidenkin kanssa on ollut eroja. Jotkut puut ovat antaneet satoa jo vuoden parin päästä, yksi puu antaa nyt vasta ensimmäistä kertaa, ja on ollut kasvamassa jo reilut kymmenen vuotta. Olin jo aikeissa hävittää sen, kun ajattelin, ettei siitä koskaan mitään saada.

   Poista
 3. Asumme toista kesää asunnossamme ja viime kesänä emme saanet kirsikoita ollenkaan. Tänä kesänä niitä (ja luumujakin) näyttää vihdoin tulevan! Olen aivan innoissani. Elämäni ensimmäinen oma iso piha, omat kukat, omat puut ja pensaat! Kirsikkahillosta haaveilen myöskin koska se on niin hyvää. Valitettavasti olen kirsikoille (ja luumuille) allerginen joten suoraan puusta syöminen ei käy :( Voikohan kirsikoita pakastaa jotenkin, jotta saisi talvella tehtyä kirsikkapiirakkaa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuodet ovat niin erilaisia. Viime vuonna meilläkin jäi omena-, luumu- ja kirsikkasato hyvin pieneksi. Tänä vuonna tulee tulee yli oman tarpeen, paitsi ehkä luumuja kirvojen vuoksi. Ja yleensähän nuo hyvän satovuoden jälkeen pitävät lepotaukoakin. Ei joka vuosi jaksa samalla mallilla satoa antaa. Tietenkin paljon vaikuttaa myös millaiset ilmat keväällä on. Kukinnan aikaan pitäisi olla tarpeeksi lämmintä, että pölyttäjät on liikkeellä. Varmasti olet innoissasi. On se niin hienoa, kun on tarpeeksi tilaa kukille ja pensaille ja puille, ja saa kaikenlaista satoa omasta pihasta.:) Eli käsiteltynä kirsikat ja luumut sopii? Surkea allergia, kun tuoreenakin kirsikat ja luumut on hyviä.;) Luin netistä, että kirsikat ja luumut on paras pakastaa sokeriliemessä. Halkaistaan ja poistetaan kivet, kaadetaan päälle sokeriliemi.:)

   Poista
  2. Käsiteltynä sopivat joo. Juuri nappasin puusta yhden kirsikan suuhuni kokeeksi ja oli pakko hakea antihistamiinia heti kun alkoi kurkku ja korvat kutista. Kiitos vinkistä palastuksen suhteen. Katsotaan jääkö pakastukseen mitään kun keittelen hilloa niistä mitkä räksät (grrr) jättää meille.

   Poista
 4. Onpa kauniita pieniä kirsikoita ja herkullisen näköistä hilloa! Meillä on tullut kolmena vuonna tosi hyvin kirsikoita, valitettavasti emme ole saaneet niistä kourallistakaan!! :/ Naakat ja harakat syövöt aina ne ja me jäämme ihmettelemään tyhjää puuta. Vielä en ole keksinyt, miten saisin estettyä suur-syömärit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä on tosi nättejä kirsikoita ja hillosta tulee hyvää.:) Linnut vievät sadon tosi nopeasti. Naakat ja harakat vielä nopeammin kuin rastaat.:( Puuhun on hankala mitään verkkoakaan laittaa esteeksi.

   Poista
 5. Kauniit kuvat! en ole tainnut maistaa hapankirsikoita,ainoastaan makeita. Kirsikka-aika ehti täällä jo loppua Suomi-lomani aikana,nyt on mangojen aika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.:) Hapankirsikoita ei taida olla niin saatavilla kuin makeita. En ole koskaan nähnyt missään myynnissä. Kotipuutarhoissa taas hapankirsikat ovat yleisempiä kuin makeat lajikkeet, koska ovat Suomen ilmastossa kestävämpiä. Eipä se mangoaikakaan hassummalta kuulosta. Mango on ihanaa.:)

   Poista
 6. Ihanat kuvat ! Meillä ei ole vielä aikaisempina vuosina tullut niin paljoa kirsikoita, että olisin saanut hilloa keitettyä. Nyt on toivoa. Kivien poistamisessa taitaa olla aika kova homma ? Halkaisetko kirsikat vai miten poistat siemenet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Useamman vuoden meilläkin on vienyt, että kirsikoista on saatu muutakin kuin vähän maistiaisia.:) Kivien poistaminen ei käy niin helposti kuin kaupan isoista ja makeista kirsikoista. Kivet ovat paljon tiukemmassa. Alkuun leikkelin veitsellä hedelmälihat kiven ympäriltä, mutta se oli tosi hidasta. Kaikkein parhaiten kivien poisto sujuu ihan vain sormin, mutta kannattaa tehdä se pihalla. Aikalailla välillä räiskyy mehua. Kirsikankivenpoistajiakin on olemassa, mutten ole mistään kaupasta löytänyt, eikä ole tullut netistä tilattua. Toisaalta sille olisi käyttöä vain kerran vuodessa, niin kai ilmankin pärjää.

   Poista
 7. Aivan ihania kuvia! Miten onkin niin vaikeaa löytää kaupasta valmista kirsikkahilloa? Juuri tänään katselin K-Supermarketista, kun muistelin Pirkalla joskus olleen kirsikkahilloa...mutta ei. :(
  Vinkkinä vaan, että kirsikkahillo ja rommisuklaajäätelö (Ingmanin litran pahvipakkauksissa) on niin mainio makuyhdistelmä, ettei mikään... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.:) Lidlissä on kirsikkahilloa myynnissä. Hiljakkoin tekemääni hyytelökakkuun ostin sieltä kirsikkahilloa purkin. Arvatenkin kirsikkahillo on hyvää rommijäätelön kanssa. Kirsikat ja rommi sopii hyvin yhteen. En ole rommijäätelöä huomannutkaan, kiitos vinkistä.:)

   Poista
  2. Löysinkin toisesta K-Supermarketista tanskalaista Den gamle fabrik -kirsikkahilloa kevyt-versiona eli siinä on 50% vähemmän sokeria...
   Terv. Sama anonyymi

   Poista
  3. Kiitos vinkistä. Lidlin hillo onkin aika makeaa, niin tietää katsoa K-kaupasta, jos tulee joskus tarvetta.

   Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-