torstai 5. kesäkuuta 2014

Texmex-lohta lankulla & ananassalsa


Jos en olisi lähtenyt mukaan tähän Blogiringin kampanjaan, seurauksena olisi saattanut olla jonkin asteinen aviokriisi. Tässä kampanjassa nimittäin piti grillata jotain sopivaa kesäruokaa Sinebrychoffin oluiden seuraksi. Puoliso on oluen ystävä henkeen ja vereen, joten olutkampanjasta kieltäytyminen olisi saattanut pikkaisen hiertää välejä. Puoliso nauttii olutta etenkin sauna-, kesä- ja ruokajuomana. Itse en suurikaan oluen ystävä ole, mutta kieltämättä varsinkin grilliruokien kanssa kaikkein paras ruokajuoma minunkin mielestäni on juuri olut. Jotenkin olut vain kaikkein parhaiten sopii grillissä tirisseiden herkkujen kyytipojaksi.


Kampanjaa varten sain useampaa sorttia olutta, joista valita mieluisin mukaan reseptin kehittelyyn. Jottei kampanja olisi mennyt pelkästään puolison ehdoilla, valitsin omaan kampanjapostaukseeni olueksi meksikolaisen Corona Extran. Oluista Corona Extra on suosikkini, ja sitä juon mielelläni jopa muutoinkin kuin vain ruokajuomana. Corona Extra ei turhaan ole yksi maailman myydyimmistä oluista. Koska olutvalintani meni Meksikon suuntaan, piti reseptinkin kanssa lähteä samaan maailman kolkkaan. Kaikkein eniten tykkään grillata kalaa, ja nyt lähdin grillattavalle lohelle hakemaan mausteisia makuja texmex-keittiön puolelta.


Kalaa, ja varsinkin rasvaista lohta grillaan mielelläni puisella lankulla. Lankulla grillatessa grilli pysyy puhtaampana, koska kaikki rasva ja mahdolliset marinadit eivät pääse valumaan suoraan grilliin. Valmiin ruoan voi myös kivasti tarjoilla samalta lankulta. Eli säästää myös tiskissä. Lankku antaa grillattavalle kalalle oman arominsa savutessaan grillissä. Kala kypsyy lankulla tosi meheväksi, koska hyvin liotettu lankku antaa samalla grilliin myös kosteutta. Grillaukseen sopivia lankkuja myydään myös valmiina, mutta jos näkisitte miten paljon meidän pihassa on sahatavaraa, ymmärtäisitte miksi en enää grillausta varten lähde kaupasta hakemaan laudan pätkää. Tärkeintä on, että puu on puhdasta, eli sitä ei ole käsitelty millään aineilla. Ja myös puulajilla on jonkun verran merkitystä. Kaupan lankut ovat usein seetriä, mutta kalalle sopii hyvin myös esimerkiksi leppä tai koivu.


Lankulla grillattavan lohen valmistelut aloitin jo grillausta edeltävänä iltana. Eli kävin sahan kanssa lautatapulilla sahaamassa sopivan pätkän tarkoitukseeni ja laitoin lankun tai oikeammin laudan veteen painon alle likoamaan yön yli, ja vielä osan seuraavaa päivääkin sitä siellä liotin, jotta puu imisi mahdollisimman hyvin kosteutta. Tuntia paria ennen grillausta, poistin lohifileestä ruodot ja leikkasin fileen sopiviksi annospaloiksi. Tein texmex-tyylisen mausteseoksen ja hieroin seosta reilusti lohipalojen pintaan. Sen jälkeen lohipalat saivat mennä jääkaappiin maustumaan. Ananassalsan tein myös valmiiksi maustumaan. Sitten olikin grillauksen vuoro, ja nämä lohipalat olivat grillissä reilu puoli tuntia. Aiemminkin olisi ollut valmista, jos ei kaasu olisi päässyt välillä loppumaan. Onneksi meillä oli toinenkin pullo, niin sain jatkettua grillaamista. Lohipalojen vihdon valmistuttua lusikoin niiden päälle vielä ananassalsan ja herkuttelu sai alkaa. Näitä grillataan kesällä toistekin!


Texmex-lohta lankulla & ananassalsa

n. 800 g merilohta

Mausteseos:
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl juustokuminaa
1 tl chilihiutaleita
2 tl paprikajauhetta
2 tl valkosipulijauhetta
2 tl sipulijauhetta
2 tl suolaa
1 - 2 tl cayennepippuria
2 tl oreganoa

Ananassalsa:
150 g ananasta
1 tomaatti
1 punainen chili
1/2 - 1 tl suolaa
2 tl sokeria
1 - 2 rkl limen mehua
1 rkl oliiviöljyä
mustapippuria myllystä
tuoretta ruohosipulia

Aloita valmistelut edellispäivänä. Laita veteen painon alle likoamaan sopiva laudan pätkä, jolle lohipalat mahtuvat, ja joka mahtuu myös grilliisi. Seuraavana päivänä leikkaa lohifile sopiviksi annospaloiksi ja sekoita mausteseokseen tulevat mausteet hyvin yhteen. Hiero koko mausteseos hyvin lohipalojen pintaan. Anna lohen maustua jääkaapissa 1 - 2 tuntia ennen niiden grillaamista. Valmista ananassalsa. Leikkaa ananas pieniksi kuutioiksi. Poista tomaatista siemenet ja leikkaa hedelmäliha pieniksi kuutioiksi ananaksen joukkoon. Poista chilistä siemenet ja hienonna chili salsan joukkoon. Sekoita salsan joukkoon limemehu ja oliiviöljy. Mausta suolalla, sokerilla ja mustapippurilla. Hienonna sekaan tuoretta ruohosipulia ja anna salsan maustua jääkaapissa siihen asti, kunnes lohipalat on grillattu. Kuumenna grilli noin keskilämpöiseksi. Laita lohipalat laudalle ja lauta grilliin. Anna grillin kannen olla hetki auki, kunnes laudan alta alkaa tulla hieman savua. Sulje kansi ja anna lohipalojen kypsyä laudalla haluamaasi kypsyysasteeseen. Ota lankku grillistä ja jaa ananassalsa lohipalojen päälle.


Sinebrychoffin sivuilta löytyy tietoa oluen ja ruoan yhdistämisestä sekä reseptejä. Myös facebook-sivuilta löytyy mielenkiintoisia vinkkejä oluen ystäville.

http://blogirinki.fi/

Yhteistyössä: Sinebrychoff

6 kommenttia:

  1. oi, miten huikaisevan kesäiset kuvat :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, jos kesäinen tunnelma edes hieman välittyy. Kuvasin nimittäin hallin autokatoksessa, koska tuolloin oli sadepäivä.;)

      Poista
  2. Ei vitsi mitä herkkua!! :) Meille kalaihmisille tää olis ihan ehdoton herkku, kiitos reseptin jakamisesta!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mausteinen lohi oli tosi hyvää raikkaan makean salsan kanssa. Ainakin meillä tykästyttiin tähän.:) Ole hyvä, sitähän varten näitä ruokablogeja pidetään.;)

      Poista
  3. Ihanan kuuloinen makuyhdistelmä, sinä se osaat.:) Meillä käytetään lohta paljon, mutta tajusin juuri, ettei grillata sitä oikeastaan ikinä.. Taatusti tänä kesänä grillaan lohta!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Näissä oli kivan mausteinen maku ja ananassalsa toi kivan lisän. Kannattaa nakata lohtakin grilliin. Se on helppo grillattava. Nytkin ostin lohta juhannukseksi grillattavaksi. Olen vähän kahden vaiheilla tehdäänkö näitä uudelleen vai vartaita. Lohivartaitakin on jo ehditty tänä kesänä kerran grillaamaan, mutta ovat aina vain niin hyviä. Lohifileen grillauskin onnistuu hyvin. Yleensä maustan pinnan ja nakkaan folioalustalle nahka foliota vasten. Sitten grilliin, kunnes on sopiva kypsyys.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-