maanantai 23. kesäkuuta 2014

Mansikka-raparperikakku


Juhannusta ei voitu viettää ilman mansikkakakkua, joten sellainen piti jossain välissä myös leipoa. Koska kotimaisissa mansikoissa on vielä aika paljon hintaa, kakusta ei tullut kokonaan mansikkainen. Mansikoita laitoin pelkästään kakun päälle ja väliin keittelin raparperihillokkeen. Mansikka ja raparperi on kuitenkin tunnetusti oiva pari yhdessä. Kakussa maistui myös raparperihillokkeen maustamiseen käytetty kaneli.


Mansikka-raparperikakku

Pohja:
6 kananmunaa
3 dl sokeria
1 1/2 dl perunajauhoja
1 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Vuokaan:
voita
mannaryynejä

Kostutukseen:
1 1/2 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria

Väliin:
2,5 dl vispi- tai kuohukermaa
200 g maitorahkaa
tomusokeria oman maun mukaan

Raparperihilloke:
5 dl raparperikuutioita
1/2 dl vettä
2 dl hillosokeria
1 tl kanelia

Päälle:
n. 1 l tuoreita mansikoita
n. 4 dl vispi- tai kuohukermaa
tomusokeria oman maun mukaan

Voitele irtopohjainen kakkuvuoka ja jauhota se mannaryyneillä. Sekoita keskenään kakkupohjan kuivat aineet. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää vaahtoon kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa keskitasoa hieman alempana n. 35 - 40 min. Valmista raparperihilloke. Mittaa kattilaan kuoritut raparperikuutiot, hillosokeri ja vesi. Kiehauta ja keitä n. 15 minuuttia. Mausta kanelijauheella ja anna jäähtyä. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta kakkulevyt vaniljasokerilla maustetulla maidolla. Levitä väliin raparperihilloke. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon maitorahka. Makeuta maun mukaan. Levitä vaahtoa kakun väliin raparperihillokkeen päälle. Jätä maitorahka-kermavaahtoseosta sen verran, että saat levitettyä sitä ohuen kerroksen myös kakun päälle sekä reunoille. Koristele kakun pinta mansikoilla. Vaahdota kerma vaahdoksi, makeuta oman maun mukaan ja pursota vaahto kakun reunoille.


10 kommenttia:

  1. Kävisiköhän kakun väliin myös rhubarbcurd, mietiskelin itse sellaista. En tahnaa ole vielä päässyt itse kokeilemaan niin en tiedä käykö se siihen tarkoitukseen vai onko kakun väliin hilloke parempi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki curdit sopivat hyvin myös kakun väliin. Jos haluaa kakkuun kunnolla raparperin makua, silloin hilloke on parempi valinta. Curdilla saa pehmeämmän ja miedomman raparperin maun.

      Poista
  2. Onpa kivasti päivitetty wanhanajan kermakakku. Se jos mikä kuuluu juhannukseen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin kerran kesässä pitää tehdä kunnon kermakakku, ja mikäs sen parempi ajankohta kuin juhannus. Kanelia en olekaan koskaan täytekakuissa käyttänyt, ja se antoi hillokkeen joukossa hyvän lisän.:)

      Poista
  3. Jostain luin, että kaneli tuo "tunkkasen" olon raikkaaseen raparperiin, joten sen takia en ole itse sitä ollenkaan käyttänyt. Tässä tapauksessa niin ei ole tainut olla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan uusi asia minulle tuo, että kaneli tekisi raparperista tunkkaisen. Jo kotoa asti olen oppinut, että raparperin kanssa käytetyin mauste on kaneli, ja kanelia useimmiten tulee laitettua itsekin melkein kaikkiin raparperijuttuihin. En kyllä yhtään huomannut, että tässä kakussakaan mausta olisi tullut tunkkainen kanelin kanssa. Ehkä pitää testata, ja tehdä jotain kanelilla ja ilman.

      Poista
  4. herkkukakku,minäkin keittelin raparperisoseen,nappasin Äidiltä aattona muutaman varren ja laitoin (''perinteisesti'') charlottaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietein charlottaakin, mutta päädyin tekemään täytekakun. Molemmat kyllä yhtä hyviä vaihtoehtoja.:)

      Poista
  5. Ihana kakku ja nuo unikot, ne on niin upeita! Yksi suosikkikukistani.:) Minkähän niminen lajike tämä on? Mansikka ja raparperi, aina ne vaan toimii yhdessä ja erikseen. On ehkä ihan pakko tehdä nyt sitten tuossa heinäkuun puolivälissä kunnon mansikkakermakakku, veljen syntymäpäivät osuvat siihen ajankohtaan, meidän mansikkapoika. Ollaan molemmat miehen kanssa silloin lomallakin, että onhan siinä syitä ihanalle kakulle!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Oli hyvää kakkua, vaikka mansikoita olisi tietysti voinut olla vielä välissäkin, mutta ei vain vielä raaskinut enempää ostaa. Pitää tehdä vielä toinen mansikkakakku, kunhan hinta alenee ja omankin maan mansikat alkaa kypsyä.:) Unikot ovat minunkin suosikkeja auringonkukan ohella. Nuo on monivuotisia idänunikkoja. Tosi isot kukkaset niissä ja loistavat kauas.:) Heinäkuun puolivälissä on syntymäpäiviä meidänkin perhepiirissä, joten voi olla, ettei itse tarvitsekaan enää sitä mansikkakakkua leipoa.;)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-