keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Vuokaleivät


Eilen aloitin päivän leipomalla pari reilun kokoista vuokaleipää. Aamulla ensimmäiseksi tein taikinan kohoamaan, ja aamulenkin jälkeen taikinan sai siirtää jo leipävuokiin. Leivät kohosivat uudelleen aamukahvin aikana, ja kahvin jälkeen olivat valmiita uuniin laitettavaksi. Reilun puolen tunnin päästä uunista saikin ottaa pois uunituoreet leivät. Kuoresta rapeat, sisältä pehmeät ja kuohkeat. Taikinassa käytin sekä vehnä- että ruisjauhoja. En halunnut tehdä pelkkää vaaleaa höttöleipää, mutta voi tietenkin käyttää pelkästään vehnäjauhojakin. Taikinaa voi halutessaan maustaakin, minä tein nyt ihan perusleivät ilman ylimääräisiä mausteita. Joskus leivän leipominenkin voi olla tosi helppoa eikä leipomiseen edes kulu paljon ylimääräistä aikaa, kun sen tekee suunnitellusti kaiken muun ohjelman sivussa.

Vuokaleivät
(2 leipää)

5 dl vettä
1 pala (50 g) tuorehiivaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
2 tl suolaa
2 kananmunaa
10 dl vehnäjauhoja
5 dl karkeita ruisjauhoja
3 dl juustoraastetta
1 rkl oliiviöljyä

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja murenna ja liuota joukkoon hiiva. Lisää hunaja ja suola. Riko joukkoon kananmunat ja sekoita. Alusta joukkoon vehnä- ja ruisjauhot vähitellen ja lisää jauhojen mukana myös juustoraaste. Vaivaa taikina ja lisää loppuvaiheessa oliiviöljy. Peitä kulho tuorekelmulla ja kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa 30 minuuttia. Jaa kohonnut taikina kahteen osaan ja pyöräytä jauhotetulla alustalla kahdeksi pitkulaiseksi leiväksi. Laita leivät voideltuihin leipävuokiin ja kohota vielä liinan alla 30 minuuttia. Paista leivät uunissa 225 asteessa 35 - 40 minuuttia. Sivele juuri uunista otetut kuumat leivät kevyesti vedellä.


8 kommenttia:

  1. Kyllä itse tehty leipä on aina parasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, kun sen saa ihan uunituoreena ja pääsee syömään heti, kun suu vain kestää.:)

      Poista
  2. Mun vuokaleivät ei oikein onnistu :( Liian usein jää keskeltä aavistuksen raa'aksi, kun päältä jo kuivaa liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä laitoin loppupuolella leivinpaperin vuokien päällä hieman suojaamaan, mutta aika paljon näidenkin leipien pintaan tuli jo väriä. Hyvin kuitenkin olivat kypsyneet myös sisältä.:)

      Poista
  3. Ensmäinen kerta ku teen vuokaleipää,vähän jännitti kypsyyks sisältä mut hyvin kypsys ja oikeen maukasta tuli!

    VastaaPoista
  4. Kiva ohje ja helppo. Vuokaleipä on kyllä kätevä!:) Minun pitäisi hankkia leipävuoka, kaikenlaisia vuokia minulla on kaapit täynnä, mutta tämä puuttuu edelleen.;) Tähän asti olen pärjännyt niillä Eskimon pahvisilla suorakaiteen muotoisilla vuoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin saa tosi helposti ja nopeasti tuoretta leipää.:) Minulla oli vanhat leipävuoat jo niin kuluneita, että ostin talvella kaksi Iloleipurin leipävuokaa. Ovat aika hyvän oloiset eivätkä olleet kalliitakaan. Ja kannattaa kyllä heti kerralla ostaa kaksi vuokaa, koska uuniin menee hyvin kaksi kerralla.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-