tiistai 8. huhtikuuta 2014

Skottimunat


Melkein aina, kun meille ostetaan jauhelihaa, puolisolta kuuluu kysymys, tekisinkö taas skottimunia. No, en nyt sentään ihan joka kerta ala skottimunia valmistamaan, koska niissä on pikkaisen enemmän työtäkin, kuin monessa muussa jauheliharuoassa, ja vaihtelukin virkistää. Mutta, tottakai, skottimuniakin pitää välillä tehdä. Ne lienevät jauheliharuoista kaikkein suurinta herkkua puolisolle, joten pitäähän sitä silloin tällöin sen verran vaivaa nähdä. Viikonloppuna ostin jauhelihaa juurikin skottimunat mielessä, ja eilen puolisoa odotti töistä tullessa mieluisa ateria. Skottimunat voisi uppopaistaa öljyssä, mutta itse ainoastaan paistan munille pinnan pannulla öljyssä ja loppukypsennän uunissa. Kuluu vähemmän öljyä, ja hyviä skottimunista tulee näinkin vähän terveellisemmällä tavalla. Jauhelihamassan mausteitahan voi vaihdella mielensä mukaan. Harvemmin itsekään maustan skottimunia joka kerta samoilla mausteilla.

Skottimunat
(4 kpl)

4 keitettyä kananmunaa

Jauhelihaseos:
n. 600 g jauhelihaa
1/2 - 3/4 rkl suolaa
2 tl savupaprikajauhetta
1 tl cayennepippuria
mustapippuria myllystä

Leivitykseen:
n. 1/2 dl vehnäjauhoja
n. 1/2 dl ruiskorppujauhoja
1 kananmuna

Paistamiseen:
ruokaöljyä

Sekoita mausteet jauhelihaan tasaisesti. Jaa jauhelihamassa neljään osaan ja taputtele ohuiksi levyiksi. Päällystä kuoritut kananmunat kauttaaltaan jauhelihalevyillä niin, ettei pintaan jää reikiä. Pyörittele munat ensin vehnäjauhoissa, sen jälkeen kevyesti vatkatussa raa'assa kananmunassa ja sitten vielä korppujauhoissa. Kuumenna pannulla öljyä ja paista skottimuniin kauttaaltaan kaunis pinta.  Laita skottimunat sen jälkeen uunivuokaan ja loppukypsennä uunissa 200 asteessa n. 20 min.


22 kommenttia:

  1. Tosi herkulta kuulostaa ja todella näyttääkin. Herkullinen annos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kirsti!:) Maukas annos oli. Kunnon kotiruokaa.:)

      Poista
  2. Onpa tutun näköinen lautanen! Ostin samanlaisen kirpparilta eurolla viime kesänä kuvausrekvisiitaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirpputorilta eurolla ostettu kuvausrekvisiittalautanen tämä minunkin.;D Nyt minulla on myös samanlaisia syviä lautasia useampi mummulasta. Noita matalia voisi ostaa lisääkin, jos jossain vielä vastaan tulee.:)

      Poista
  3. Kokeilenpas uudemman kerran... jostain kumman syystä blogisi heittää minut pihalle, kun painan julkaise nappia... nämä kuuluvat myös meillä herkkuruokiin, vaikkakin harvoin tulee tehtyä, vaikken niin hankalana näiden tekoakaan koe.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitähän se blogi nyt noin tekee? Sinähän olet tänne aina tervetullut.:) Skottimunat on hyviä ja heti ensimmäisestä kerrasta lähtien jääneet puolison suuriksi suosikeiksi. Ei kovin usein meilläkään tehdä, mutta maistuvatpa sitten sitäkin paremmilta.;) Eivät ole mitenkään hankalia tehdä, mutta menee noissa vähän enemmän aikaa kuin vaikka jossain murusoosissa.;)

      Poista
  4. noi on niiiiiiiiiiiiin hyviä! eipä ole vähään aikaan tullut tehtyäkään. Viimeeksi tosin tein hirvenjauhenlihasta muistaakseni karpalodipillä joten eipä kovin skottia ollut sekään... ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ja hei, meille on kans kirpparilta hankittu noita ihan samoja lautasia kuvausrekvisiitaksi :-) ovat niin kauniita!

      Poista
    2. Ovat hyviä ja kivan näköisiäkin. Voisikin joskus tehdä hirvenjauhelihasta, ja raakamakkaramassasta voisi myös kokeilla.:) Karpalodippi ei kovin skotilta kuulosta, mutta väliäkös hällä, kunhan on maistuvaa. Eikä se ruoanlaitto saakaan olla niin vakavaa, että tehdään vain tismalleen sellaista kuin alunperin ohje on ollut.:)

      Poista
    3. Ruokakin maistuu mukamas paremmalta, kun on kaunis lautanen alla.;)

      Poista
  5. Mietin, että tätä voisin hyvin sovelta Dukanille, korvamalla jauhot leseillä. Nam!!!!

    VastaaPoista
  6. skottimunat on kokeilematta,vaikka kanamunalla täytettyä mureketta ollaan tehty(onko sillä joku nimi,en tiedä/muista) ;) herrrkullisen näköistä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aurinkomurekkeen minellä se on ainakin julkaistu aikoinaan....

      Poista
    2. Aurinkomurekettakin tulee välillä tehtyä. Se on vähän kuin oikoisi skottimunien teossa. Melkeinpä yhtä hyvää tulee. Tuo leivitys skottimunissa on kyllä hyvä juttu. Lihakin jää hieman mehevämmäksi, kun leivitys pitää paremmin nesteet kurissa. Kannattaa joku kerta kokeilla skottimuniakin.:)

      Poista
  7. Hyvänkuuloinen ja näyttäväkin ruoka :) Täytyy kyllä joku päivä tehdä meillekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Skottimunat on ainakin meillä ollut alusta lähtien suuri menestys, joten kannattaa tehdä ja kokeilla.:)

      Poista
  8. Olen monta kertaa ollut tekemässä Skottimunia, mutta niistä on tullut vitsi meidän perheessä. Walesiläinen mies ei Skottimunia syö ;) Herkullisia olisivat, taidan yrittää vielä suostutella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi noissa munissa ei ole mitään ruotsalaisuuteen viittaavaa alkua skotin tilalla, sitten jäisi taas suomipojilta syömättä.;) Hyviä ovat. Nimestä huolimatta kannattaisi tehdä. Tarjoa vaikka pieninä kananmunatäytteisinä murekkeina.;)

      Poista
  9. Tosi ihanan oloinen ruoka :) Aurinkomureke on yksi lemppareistani ja nämä ovat varmasti yhtä hyviä ellei parempiakin kuorrutteen ansiosta. Äitini laittaa aurinkomurekkeeseen usein sinapista ja korppujauhoista kuorrutteen ja se on aivan ihanaa :)
    En ole ennen kuullutkaan skottimunista joten kiitos sivistyksestä ;)

    VastaaPoista
  10. Herkullista ja näyttävääkin kotiruokaa.:) En ole skottimunia tehnyt. Murekkeen sisälle sentään olen kananmunia laittanut. Nämä ovat varmasti vielä parempia.:)

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-