keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Rommilla maustettu porkkanakakku (gluteeniton ja maidoton)


Toinen kerta toden sanoo. Nyt sain kakun nätisti pois vuoastaan. Eli viikonloppuna leipoessani tätä porkkanakakkua ensimmäisen kerran, minulle kävi ihan samalla tavalla kuin Appelsiineja ja Hunajaa -blogin Jaelille. Ensimmäistä kakkua en saanut ehjänä vuoastaan ulos, vaikka Jaelin kakusta viisastuneena, annoinkin kakun jäähtyä hyvin ennen vuoasta pois kumoamista. Kakku oli kuitenkin tosi hyvää, joten eilen otin uusintayrityksen haaveissa ehjä ja kuvauskelpoinen kakku. Ensimmäisen kakun leivoin ruusun malliseen silikonivuokaan, nyt vaihdoin vuoan toiseen. Ensimmäistä kakkua paistoin 40 minuuttia, eilen kakku oli uunissa 45 minuuttia. Muutama minuutti lisääkään ei olisi vielä haitannut, koska porkkanaraasteen ansiosta kakku on tosi mehevää. Annoin taas kakun jäähtyä kunnolla. Tällä kertaa kakku ei millään meinannut lähteä vuoasta. Ajattelin tällekin käyvän jo samalla tavalla, mutta antoihan se kakku yhtäkkiä periksi ja lähti kuin lähtikin ihan ehjänä vuoasta pois. Olen aina pitänyt perinteisistä, juustokuorrutteisista porkkanakakuista. Rommissa liotetut rusinat ja mantelijauho antavat porkkanakakulle uutta viehätystä ja tämä kakku onkin yhtä hyvää kuin perinteinen. Eikä tällekään kakulle kukaan kiellä kuorrutetta tekemästä, jos niin haluaa. Taidan itsekin seuraavalla kerralla kuorruttaa kakun, ja siitä tulee varmasti entistäkin parempaa.

Rommilla maustettu porkkanakakku (gluteeniton ja maidoton)

350 g hienoksi raastettua porkkanaa
3 kananmunaa
150 g fariinisokeria
125 ml oliiviöljyä
50 g Maizenaa
200 g mantelijauhoa
5 g leivinjauhetta
30 g murskattuja saksanpähkinöitä
75 g rusinoita
3 rkl rommia
2 1/2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
ripaus raastettua muskottipähkinää

Laita rusinat likoamaan rommiin mielellään yön yli. Vispaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää öljy joukkoon vähitellen sekoittaen. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet vähitellen sekoittaen. Lisää lopuksi pähkinät, rusinat ja porkkanaraaste, ja sekoita, kunnes taikina on tasaista. Kaada taikina öljyttyyn kakkuvuokaan ja paista kakkua 170-asteisessa uunissa n. 35 min., kunnes kakku on tikulla koitettaessa kypsä. Anna kakun jäähtyä kunnolla, ja kumoa se sitten vuoastaan.

10 kommenttia:

  1. Tuo kakku.on.kai sitten.vaan sellainen.ettei.ihan helposti irtoa.Mun.pitäisi.tehda sitä.uudestaan ja ajattelin.ehkä.vuorata.vuoan.kookoksella tai jollain

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kai se mehevyys tekee sen, että helposti kakku pysyy vuoan otteessa. Ensi kerralla ehkä paistan kakkua vieläkin hieman pitempään. Mitä paremmin kypsynyt pinta kakkuun tulee, niin aina paremmin luulisi irtoavan. Tuota vuoan jauhottamista jollain mietein, muttei nyt tällä kertaa tullut kokeiltua.:)

      Poista
  2. Joku suurempirakeisempi voisi toimia, mannasuurimot ehkäpä? Joskus nuo jää kiinni, vaikka olisi kuinka hyvin voideltu vuoka.
    Hyvännäköinen kakku, porkkanalla tulee ihanaa mehevyyttä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mannasuurimot voisi hyvinkin toimia. Kokeillaan ensi kerralla. Niin se vain on, että toiset kakut irtoaa helpommin kuin toiset. Minulla tuppaa usein jäämään kiinni sellaisetkin kakut, missä taikinassa on suklaarouhetta. Mutta hyvin tämä kakku kuitenkin lopulta ehjänä irtosi, vaikka ensin pisti hanttiin. Tosi hyvää ja mehevää kakkua tämä on.:)

      Poista
  3. Nam, porkkanakakku on yksi ikisuosikeistani. :) Plussaa gluteenittomuudesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen aina pitänyt porkkanakakuista. Meillä ei nyt välttämättä gluteenitonta tarvitsisi olla, muttei se välillä pahaksikaan ole, ettei taikinasta löydy vehnäjauhoja ym.:)

      Poista
  4. Minulla ei ollut ongelmaa kakun irtoamisen kanssa, sillä tein kakut Eskimon kartonkisiin vuokiin. Silikonivuoka on mielestäni kaikkein haasteellisin, niiden kanssa en oikein meinaa koskaan onnistua. Ihanaa kakkua tämä on. Kuorrutteenkin voisi joskus tosiaan tehdä. Tämä on kyllä uskomattoman mehevää.:) Kaunis kuva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kartonkivuoasta yleensä irtoaakin kakut ja leivät tosi hyvin.:) Silikonivuoassa kakut kypsyy jotenkin ihan eri tavalla ja pinnastakin tulee erilainen alumiinivuokiin verrattuna. Enemmän tuleekin silikonivuokia käytettyä jossain hyydytettävissä ja jäädytettävissä jutuissa.:) Hyvää kakkua oli tämä ja kuorrutteen kanssa pitää joskus ehdottomasti tehdä. Kiitos.:)

      Poista
  5. Kiitos kivasta blogista ja ehtymättömästä ideavarastosta. Lähipiirissä on yksi keliaakikko ja tätä aion seuraavaksi kokeilla, itse kun porkkanakakun vannoutunut ystävä olen. Yksi vieno pyyntö minulla olisi - saisitko millään tagattua näitä gluteenittomia reseptejä saman kategorian alle niin ohjeet olisivat helpommin löydettävissä? Vai sokeako vain olen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä. Kiva, jos täältä ideoita löytyy.:) Välillä kyllä tuntuu kuin ideavarasto ehtyisi, mutta se taitaa olla vain kausiluontoista. Välillä on ideat kateissa, välillä niitä riittää yllin kyllin.;) Ei minulla taida täällä olla montaakaan varsinaisesti gluteenitonta reseptiä. Tai ainakaan en ole tullut kaikkiin edes merkkinneeksi, että olisi gluteenitonta. Jotain kuitenkin löytyy. Katsotaan, jos jostain löytyisi ylimääräistä aikaa, niin voisi gluteenittomille oman kategoriansa tehdäkin.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-