keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Aurajuusto-punajuurilasagne


Eilen jääkaappi ammotti vähän tyhjyyttään viikonlopun jäljiltä, kun vielä maanantainakaan kukaan ei toimertunut hakemaan kaupasta täydennystä. Ruoanlaittoajan lähestyminen aiheutti siis jonkin verran päänvaivaa, koska raaka-aineita oli niukalti. Tai lähinnä kylmätuotteet olivat vähissä, kellarissa vielä riittää juureksia ja ruokakomero on aina täynnä kuivatuotteita ja säilykkeitä. Niiden pohjalta piti sitten päivän ateriaa lähteä säveltämään. Lasagnelevyjä löytyy kaapista aina, joten oli korkea aika pitää taas lasagnepäivä. Viime kerrasta oli jo liian paljon aikaa. Jääkaapissa oli nippa nappa riittävästi maitoa kastikkeen tekoon, Aurajuustopaketti sekä juustoa raasteeksi lasagnen päälle. Maakellarista hain kaksi reilun kokoista punajuurta kastikeaineiksi. Aurajuustohan sopii hyvin punajuuren kanssa yhteen, joten miksei lasagnessakin. Punajuuret olivat aika makeita, joten kastikkeesta tuli makeahkoa, mutta se toimi hyvin suolaisemman Aurajuustokastikkeen rinnalla. Puolison reaktiota hieman pelkäsin, vaikka pitääkin punajuuriruoista, mutta vain tietyissä muodoissa. Borssikeittoa ei suostu syömään, joten arvelutti, tuliko lasagneen punajuurta liikaa ja vääränlaisessa muodossa. Mutta lasagne kelpasi, ja erityisesti punajuurikastikkeen makeus miellytti. Itsekin pidin tästä lasagnesta, ja punajuuren ansiosta tähän tuli aivan huikea värikin.

Aurajuusto-punajuurilasagne

15 täysjyvälasagnelevyä

Punajuurikastike:
2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
2 reilun kokoista punajuurta
500 g tomaattimurskaa
1 dl vettä
1 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl balsamicoa
mustapippuria myllystä
timjamia
suolaa
(kastikesuurustetta)

Aurajuustokastike:
2 - 3 rkl voita
2 - 3 rkl vehnäjauhoja
6 dl kevytmaitoa
1 pkt Aurajuustoa
suolaa

Päälle:
2 - 3 dl juustoraastetta

Kuori ja hienonna sipuli. Pese ja kuori punajuuret ja raasta esimerkiksi monitoimikoneen raastimella raasteeksi. Kuumenna pannulla oliiviöljy ja kuullota hienonnettua sipulia miedolla lämmöllä n. 5 minuuttia. Lisää punajuuriraaste ja jatka paistamista n. 10 - 15 minuuttia välillä sekoitellen. Kaada joukkoon tomaattimurska ja huuhtele purkki desillä vettä. Kiehauta ja mausta kastike hunajalla, balsamicolla, mustapippurilla, timjamilla ja suolalla. Hauduta kastiketta miedolla lämmöllä kannen alla n. 20 - 30 minuuttia. Voit halutessasi hieman suurustaa kastiketta kastikesuurusteella loppuvaiheessa, jos irtonaista nestettä on liikaa. Punajuurikastikkeen hautuessa, valmista Aurajuustokastike. Sulata pienessä paksupohjaisessa kasarissa voi. Lisää joukkoon jauhot ja kiehauta. Älä päästä ruskistumaan. Lisää joukkoon vähitellen maito koko ajan hyvin sekoittaen. Lisää kastikkeeseen murennettu Aurajuusto, ja anna juuston sulaa koko ajan kastiketta sekoittaen, jottei se pala pohjaan. Kun kastike on tasaista, nosta kasari liedeltä. Mausta Aurajuustokastike suolalla. Kaada uunivuoan pohjalle hieman Aurajuustokastiketta. Lado päälle kerros lasagnelevyjä. Levitä levyjen päälle taas ohut kerros Aurajuustokastiketta ja sitten punajuurikastiketta. Tee kerroksia niin kauan kuin aineksia riittää. Viimeisen lasagnelevykerroksen päälle tulee vain Aurajuustokastiketta. Ripottele lopuksi pinnalle juustoraastetta ja kypsennä lasagnea uunissa 200 asteessa n. 30 - 40 minuuttia. Anna vetäytyä n. 15 minuuttia ennen tarjoilua.

 

10 kommenttia:

  1. Ihanan värinen ja varmasti maukas!

    VastaaPoista
  2. Voi miten herkullisen näköistä! Punajuuri ja aurajuusto sopii ihan täydellisesti yhteen mun mielestä. Olen ihan heikkona punajuuri-aurajuusto-kiusaukseenkin... voin vaan kuvitella miten ihanaa tuo on, kun peruslasagnekin on aivan ihanaa ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Punajuuri sopii loistavasti yhteen sekä Aurajuuston että vuohenjuuston kanssa. Tuota kiusausta voisikin tehdä pitkästä aikaa, että saisi kellarista punajuuret loppumaan. Lasagnekin oli maukasta.:)

      Poista
  3. Oi ompad kiva kombo :) varmasti maistuvaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, oli kyllä. Tätä tehdään toistekin.:)

      Poista
  4. Tosi hyvä yhdistelmä! Tätähän täytyy kokeilla.:) Innostus bloggaamiseen, valokuvaamiseen ja yleensäkin ruoanlaittoon ja leivontaan on vaan taas ihan kateissa. Tämä viikko nyt meni kokonaan flunssassa, että vähän menee toimettomuus senkin piikkiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana lasagne tuli. Ainakin meillä molemmat tykättiin.:) Sama ongelma on minullakin ollut jo pidempään. Innostus on ihan kateissa. Sen vuoksi tulee niin heikosti käytyä muidenkin blogeissa kommentoimassa, kun ei vaan saa itsestään mitään irti. Mutta jos se tästä taas... Flunssa vie kyllä heti voimat.

      Poista
  5. Kokeilen aurajuuston tilalle vuohen grand reserveä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti sopii hyvin. Sekä aurajuusto että vuohenjuusto sopivat punajuurelle.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-