sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Uuniperunat suolapedillä


Uunissa voi kypsentää suolapedillä juureksia ja kalaa. Eilen valmistin suolapedillä uuniperunoita päivälliseksi. Halkaisin perunat puoliksi, jotta ne kypsyisivät kokonaisia nopeammin, ja halkaistut perunat saa lisäksi vielä maustettuakin. Suolapedillä kypsennettynä perunoiden kuoriin tulee hyvä koostumus, ja kuori onkin melkein kaikkein herkullisin osa perunasta näin valmistettuna. Rapean pinnan alta löytyy pehmeä sisus. Hyvä perunalisuke monelle aterialle.

Uuniperunat suolapedillä

karkeaa merisuolaa
isoja, jauhoisia perunoita
ruokaöljyä
mustapippuria myllystä
kuivattua timjamia
paprikajauhetta

Pese perunat huolellisesti. Leikkaa perunat halki ja kuivaa pinnat. Kaada uunivuoan pohjalle reilu kerros karkeaa merisuolaa. Aseta perunan puolikkaat suolapedille leikkuupinta ylöspäin. Sivele leikkuupinnat ruokaöljyllä ja ripottele perunoiden pinnoille mausteet. Kypsennä uunissa 200 asteessa n. 45 - 60 minuuttia.


13 kommenttia:

 1. Meillä on niin iso porukka syömässä, että en ole vielä tuohon suolakypsentämiseen koskaan ryhtynyt. Kai tuon suolan voi käyttää useamman kerran? Näin tv.ssä kun kokonainen kala kypsennettiin valkuais-suolakuoressa. Näytti se herkulliselta, mutta mä ajattelin kuitenkin sitä suolan haaskausta melkein kokoajan. Kuori rikottiin vasaralla & taltalla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä jäin myös pohdiskelemaan, että voiko suolaa käyttää vielä johonkin tämän käsittelyn jälkeen vai meneekö se sitten hukkaan?

   Varmasti kyllä herkulliset perunat :)

   Poista
  2. Tillariina: Jos kypsentää suolassa juureksia, en näe mitään estettä suolan uudelleen käytössä. Jauhaa suolan vaikka hienoksi ja käyttää ruokien suolaamiseen. Saa vähän juureksien makuakin samalla. Kalan kypsentämiseen käytetty suola taas ei varmaan sitten oikein säily. Olen kypsentänyt kalaa suolapedillä ja joskus myöskin kokonaan suolan sisällä. Tuo suola-valkuaisjuttu kuulostaa hyvältä. Tulee varmasti mehevää kalaa.:)

   JenniKaroliina: Eli juureksiin käytetyn suolan käyttäisin ihan huoletta, kalassa käytetyn heittäisin menemään. Ei siinä nyt loppujen lopuksi isoa hävikkiä tule. Mitäs tuo kilon karkea merisuola nyt maksaakaan, alle euronhan se paketti on? Perunoista tuli hyviä näin, eikä tuota suolaakaan vuoan pohjalle mennyt kuin vajaat pari desiä.:)

   Poista
 2. Tää ohje vaikuttaa mielenkiintoiselta, täytyy kyllä ehdottomasti testata joskus. Ja oon ihan samaa mieltä, uunissa kypsytettyjen perunoiden kuoret ovat todella herkullisia! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tällaistakin kypsennysmenetelmää kokeilla. Punajuuristakin tulee ihania näin.:)

   Poista
 3. Tein tälläisiä puolikkaita uuniperunoita tänään, ilman suolapetiä kylläkin. Ovat niin ihania! :D Sinullakin noissa on niin ihana pinta! Täytyy joskus kokeilla tuota suolapetiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puolikkaita uuniperunoita tulee välillä tehtyä ilman suolapetiäkin, mutta antaa tuo suola perunoille oman efektinsä. Kannattaa joskus testata.:)

   Poista
 4. Suolakypsentäminen on minulle aivan vieras tapa laittaa ruokaa. Kalaa olen suunnitellut joskus niin tekeväni, mutta sekin on jäänyt. Perunoista on ehkä helpompi aloittaa. Mikä tässäkin on muka niin vaikeea? Ei mikään.:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suolakypsentäminen on ihan kiva tapa. Kalastakin tulee mehevää. Ja perunoihin tulee tosi hyvä koostumus. Kannattaa testata. Vaikeaa tämä ei tosiaankaan ole. Joskus vain helppojakin juttuja suunnittelee ja suunnittelee tekevänsä vuosikausia.:D

   Poista
 5. Kiitos ohjeesi, nyt on perunat ja parsat suolapedillä kypsymässä uunissa! Kohta pihvien kanssa saavat kyytiä nälkäisten virpojien mahantäytteeksi... :)
  Blogissasi on aivan ihania ohjeita mm. punajuurilasagne on toteutuslistalla lähiaikoina... :)

  VastaaPoista
 6. Hienoa, jos blogistani on löytynyt sopivia ohjeita kokeiltavaksi.:) Toivottavasti myös maistuvat!:)

  VastaaPoista
 7. Voi kyllä olikin hyvää ja lapsillekin maistui :) Parsat olivat saman aikaa uunissa kuin perunat (olisi pitänyt ehkä ottaa aiemminkin pois), mutta olivat tosi meheviä kyllä...ehkä suolaa olivat imeneet hieman turhan paljon, mutta pystyi kuitenkin syömään :)
  t. merihelmiina (en jaksanut kirjautua)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että maistui.:) Parsa ei tosiaan niin pitkää kypsennysaikaa vaari kuin perunat, mutta onneksi eivät kuitenkaan piloille menneet.:)

   Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-