maanantai 10. maaliskuuta 2014

Papu-pekoniruukut ankanmunilla


Puoliso sai perjantaina ankanmunia, ja niistähän piti viikonloppuna kehitellä jotain syömistä. En uskaltanut lähteä munia keittämään, koska kuulin, että ankanmunista kypsyy ensin keltuainen, ja vasta sitten valkuainen. Keitetyissä ankanmunissa olisi näin ensikertalaisena saattanut käydä niin, että valkuainen olisi jäänyt valuvaksi, ja sehän ei houkuttanut. Keltuainen aina menee löysempänäkin, mutta ei valkuainen.


Sen vuoksi ajattelin, että on viisainta kypsentää munat poissa kuorestaan, niin kypsymistä pystyy seuraamaan ihan paljaalla silmällä. En nyt kuitenkaan ankanmunia viitsinyt haaskata pelkästään tylsästi paistamalla pannulla, vaan jotain kivempaa oli keksittävä. Ankanmunien seuraksi valitsin raaka-aineiksi kidneypavut, pekonin, tomaattimurskan, chilin, sipulin ja valkosipulin. Muista aineksista tein pannulla mausteisen soosin, jossa oli mukavasti potkua. Soosin jaoin neljään annosvuokaan ja laitoin uuniin muhimaan. Loppuvaiheessa lisäsin päälle ankanmunat, ja laitoin vuoat uuniin vielä siksi aikaa, että munat hyytyy ja kypsyy. Ruukut olivat maukkaat, ja myös pirteän näköiset. Itse kasvatetusta basilikastakin sain jo lehtiruusukkeet ruukkuja somistamaan.


Papu-pekoniruukut ankanmunilla
(4 annosta)

140 g pekonia
1 sipuli
1 punainen chili
2 - 3 valkosipulin kynttä
1 prk kidneypapuja
1 prk hyvää tomaattimurskaa
2 - 3 rkl fariinisokeria
2 rkl Worcesterkastiketta
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl basilikaa
1 tl oreganoa
mustapippuria myllystä
suolaa
4 ankanmunaa (kananmunat käyvät tietenkin myös)

Paloittele pekoni. Laita pekonipalat kuivalle ja kylmälle pannulle, kuumenna ja ruskista. Lisää joukkoon kuorittu ja hienonnettu sipuli, ja jatka paistamista. Hienonna chili ja kuoritut valkosipulin kynnet. Lisää chili ja valkosipuli pannulle ja jatka paistamista miedolla lämmöllä, kunnes sipulit ja chili pehmenee. Lisää pannulle huuhdotut ja valutetut kidneypavut sekä tomaattimurska. Mausta seos ja jaa sitten neljään uunin kestävään annosvuokaan. Laita vuoat uuniin 175 asteeseen 30 minuutiksi. Ota vuoat uunista ja riko annosten päälle ankanmunat. Ripottele valkuaisille hieman suolaa. Laita vuoat uuniin vielä noin 10 minuutiksi, kunnes ankanmunat hyytyy ja kypsyy sopiviksi.


Ankanmuna ei rikkoonnu niin helposti kuin kananmuna. Kuoren jälkeen oleva kalvo on sitkeämpi kuin kananmunassa. Makua ankanmunassa on enemmän kuin kananmunassa. Varsinkin keltuaisessa eron huomasi. Keltuaisessa oli myös miellyttävä makeus. Kaksi ankanmunaa jäi vielä käyttämättä. Leivonnassa ankanmunien pitäisi ainakin vaahdota hyvin, joten ehkä kokeilen jäljellä olevista leipoa jotain.

12 kommenttia:

  1. oi ihanaa! Mistäs moisia ankanmunia oikein saa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvän makuiset ruukut oli, ja kiva aina kokeilla jotain uutta raaka-ainetta, vaikkei nyt kananmunasta niin kauheasti eroakaan.:) Jaa-a. Täällä en kaupoissa ole koskaan ankanmunia nähnyt, varmaan jossain päin joskus myydäänkin, mutta varminta lienee tuppautua jonkun ankkafarmarin seuraan.;)

      Poista
  2. Oi, nyt iski kateus :) Mä en ole koskaan päässyt edes maistamaan ankanmunia, saati että olisin voinut kokata niistä jotain. Tämä puute täytyy yrittää korjata ensi tilassa - kunhan ensin löydän sen ankkafarmarin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään tiennyt yhtään, että pääsisin ankanmunia sekä syömään että kokkaamaan, mutta niin vain ankkafarmarikin miehen tuttavista löytyi.:) Olisi hienoa päästä testaamaan mahdollisimman paljon kaikkea, mutta harmi, kun kaikkea ei niin vain kaupasta saa.

      Poista
  3. Oli niin herkullisen näköiset annokset, että tuota on kokeiltava. Ankanmunista ei ole tietoakaan, mutta korvaan ne kananmunilla. Mitä muuta tarjosit ruukkujen kanssa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paistoin Kivikylän Lemon Chilli sekä Tomaatti Mozzarella makkaroita, kun pakkauksissa alkoi päiväys olla lähellä, ja sitten oli vielä salaattia.:) Ja kananmunat näihin ruukkuihin käy yhtä hyvin.:)

      Poista
  4. Voi vitsi, pääsisipä itsekin testaamaan ankanmunia noiden ainaisten kananmunien sijaan! Kade :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uudet raaka-aineet kiinnostaa aina, vaikkei isoakaan eroa olisi johonkin vastaavaan.:)

      Poista
  5. varmaan tätä voisi tehdä ihan tavallisista kanamunistakin,jos ei satu ankanmunia olemaan ;) aika jännä,en ole ikinä nähnyt saati maistanut,kerran meinattiin strutsinmuna ostaa kun poikettiin strutsitilalla,mutta sekin jäi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinkuin ohjeeseenkin laitoin, niin tietenkin kananmunat käyvät näihin yhtä hyvin. Ankanmunia, kun ei harmi vain niin vain ole saatavilla.;) Muistan, että pienenä meillä on joskus aina syöty naapurista saatuja kalkkunanmunia. Ankanmunat olivat aika samanlaisia maultaan, ellen ihan väärin muista, kun aikaa kalkkunanmunista on jo reilut kolmekymmentä vuotta.;) Strutsinmuna olisi yksi sellainen, mitä olisi kiva kokeilla.:)

      Poista
  6. Tässähän on brunssiainesta.:) Enpä ole ankanmunia päässyt koskaan maistamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alun perin minun pitikin tehdä näitä aamupalalle, mutta siinä olikin sitten kaikenlaista muuta, niin en ehtinyt. Brunssille sopisi hyvinkin.:) Ankanmunat olivat uusi kokemus meillekin. Harmi, kun nykyään kaikki tällainen on kiven alla. Ennen vanhaan vähän joka taloudessa oli kotieläimiä, ja tällaisia tuotteita oli helposti saatavilla.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-