tiistai 4. maaliskuuta 2014

Hernekeitto savupotkasta


Tänään ei ollenkaan tuottanut pään vaivaa miettiä mitä ruoaksi laittaisi. Laskiaistiistainahan syödään tietenkin hernekeittoa. Hernekeitto oli lapsena lempiruokiani, ja yhtä hyvältä se edelleen maistuu. Hernekeittoa keitän useamman kerran vuodessa, ja se tehdään meillä aina itse. Valmiit purkkihernekeitot saa jäädä kaupan hyllylle. En nyt silti tuomitse niitäkään, jotka purkkihernekeittoa käyttävät. Tilanne olisi varmasti toinen, jos hernekeiton keittämiseen ei aina olisi aikaa. Kotona ollessa hernekeitto kuitenkin valmistuu siinä sivussa muiden töiden ohella, joten hernekeittoa on turha lähteä lämmittämään purkista. Tämänkertainen hernekeitto oli yksi parhaista, vaikka aineksia tulikin käytettyä vähemmän kuin useimmiten muulloin. Usein tykkään laittaa hernekeiton joukkoon myös porkkanaa sekä maustaa muiden mausteiden ohella sinapilla. Tällä kertaa keittoon tuli herneiden lisäksi vain suolaa, mustapippuria, meiramia, sipulia sekä savupotkaa. Porkkanat oli loppu eikä sopivaa sinappiakaan enää jääkaapissa ollut. Vaikka Dijon-sinapit erinomaisia ovatkin, en koskaan käytä niitä hernekeittoon, vaan sinapin pitää olla Turun Sinappia. Tyhjästä on paha nyhjäistä, joten tänään keitto valmistui vähistä aineksista, mutta savupotka oli se aines, mikä keitosta teki erityisen hyvää. Ennen en olekaan savupotkasta hernekeittoa tehnyt, mutta nyt sitä tuli kokeeksi ostettua hurjaan kahden ja puolen euron kilohintaan, eli liki ilmaiseksi. Kunhan vain savupotkaa on saatavilla, hernekeitto tehdään meillä jatkossakin siitä. Savupotka on ehdottomasti paras lihavalinta hernekeiton joukkoon.

Hernekeitto savupotkasta

500 g kuivattuja herneitä
n. 2 l vettä
1 savupotka
1 iso sipuli
meiramia
mustapippuria myllystä
suolaa

Laita herneet likoamaan runsaaseen kylmään veteen edellisiltana, ja anna liota yön yli. Laita herneet kattilaan ja lisää joukkoon kaksi litraa vettä. Kiehauta ja kuori pinnalle tuleva vaahto pois. Lisää herneiden joukkoon savupotka ja keitä kannen alla n. 2 tuntia, kunnes herneet alkaa olla pehmeitä ja savupotka ylikypsää. Sekoita aina välillä ja lisää tarvittaessa hieman vettä. Nosta savupotka pois keiton joukosta. Poista potkasta luu ja paloittele liha keiton joukkoon. Kuori ja hienonna sipuli, ja kuullota pannulla pehmeäksi. Lisää keittoon kuullotettu sipuli. Mausta keitto meiramilla, mustapippurilla ja suolalla. Anna hautua vielä hetken aikaa.

8 kommenttia:

  1. Eilen olisi ollut hernekeittoa ja laskiaispullia Tel Avivin suomalaisessa kirjastossa enkä mennyt kun en voinut hyvin.Vähän harmittaa;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi, kun osui väärälle päivälle. Tuollainen tilaisuus olisi muuten kannattanut ehdottomasti hyödyntää.:)

      Poista
  2. Minä söin (itsetehtyä, ei purkki-) hernekeittoa joskus jonakin opiskeluvuonna sen verran reippaasti, ettei enää uppoa :D Sääli, sillä meiramin tuoksu on ihana...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yliannostus johtaa helposti kyllästymiseen. Itselleni kävi opiskeluaikoina samoin muusin kanssa, kun sitä oli lähes joka päivä koulussa ruokana. Nyttemmin olen taas oppinut muusia syömään.;) Meirami on ihana yrtti.:)

      Poista
  3. Meilläkin hernekeitto on kaikkien herkkua. 8-vuotias jopa sanoo sen olevan lempiruokaansa... voisin vaikka väittää, että kaikki 8-vuotiaat eivät ole samaa mieltä ;)
    Uskotko, etten ole koskaan tehnyt itse hernekeittoa :O K-supermarketin pihalla silloin tällöin käy soppatykki myymässä keittoa... sieltä käyn hamstraamassa... ihan noloa... pitäisi kyllä korjata tilanne ja keittää itse!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan kaikille ei välttämättä hernekeittokaan uppoa, mutta on se vaan monen mielestä hyvää.:) Soppatykeistä saa kyllä ihan kelpoa keittoa, mutta kannattaa silti joskus keittää ihan itsekin. Helppoa ja edullista. Pitää itsekin kohta taas keitellä uusiksi, kun ei hernekeittoa sitten kesäaikaan tule tehtyä. Ja tämä keitto tuntui nyt loppuvan ihan liian aikaisin.;)

      Poista
  4. Komppaan Kirsiä. Tosin meillä menee arkiruokana se kaupan tölkkikeittokin. En hirveästi välitä valmisruoista, mutta hernekeitto vaan toimii silläkin saralla aina. On pelastanut monta päivää. Olen keittänyt kyllä joskus itsekin, mutta jotenkin se vaan tuntuu aina ettei ole aikaa. Täytyy kyllä korjata tämäkin asia. Näyttää soppasi todella houkuttelevalta!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arkipäivänä töiden jälkeen tölkkikeitto on varmasti monesti pelastus. Töiden väsyttämänä ei aina jaksa kauheasti alkaa kokkaamaan, ja vatsa pitää kuitenkin saada täyteen. Ei tölkkikeitto ole ollenkaan paha vaihtoehto.:) Itsekin voisin tölkkikeittoa käyttää, jos ei olisi aikaa keitellä itse. Kuitenkin näin kotona ollessa hernekeitto valmistuu helposti kaiken muun työn sivussa, kun hernekeittokattilaa ei tarvitse koko ajan vahtia.:) Ehdottomasti kannattaa kuitenkin joskus myös keitellä sopat ihan itsekin. Kaikkein paras maku siinä omatekoisessa kumminkin on.;)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-