tiistai 14. tammikuuta 2014

Punajuurisämpylät


Eilen innostuin pitkästä aikaa taas leipomaan sämpylöitä, ja kyllä kannatti. Sämpylöistä tuli hyvän makuisia ja ihanan pehmoisia. Sämpylöille kauniin värin antoi punajuuriraaste. Koska punajuuri kypsyy aika hitaasti, kannattaa raastetta ensin esikypsentää. Välillä, kun leivontainspiraatio iskee yllättäen, huomaakin, ettei kaikkia aineksia löydy tarpeeksi. Niinpä jouduin sämpylöihin käyttämään kolmea eri jauhoa. Sämpylät voi tietenkin leipoa myös kokonaan sämpyläjauhoista.


Punajuurisämpylät

2 - 3 punajuurta
1 1/2 dl vettä
2 1/2 dl maitoa
1 ps kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl fenkolin siemeniä
7 dl rouheisia sämpyläjauhoja
3 dl grahamjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl juoksevaa kasvirasvavalmistetta

Kuori punajuuret ja raasta karkeaksi raasteeksi. Lisää kattilaan punajuuriraaste ja vesi. Kiehauta, ja hauduta kannen alla 10 - 15 minuuttia. Nosta kattila pois liedeltä, lisää maito ja jäähdytä reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää suola, hunaja ja fenkolin siemenet. Sekoita joukkoon pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva. Alusta taikinaan loput jauhot ja lopuksi rasva. Vaivaa taikina napakaksi ja kimmoisaksi. Kohota taikinaa vedottomassa paikassa 30 min. Leivo sämpylöiksi ja kohota vielä toiset 30 min. Paista 225 asteessa 12 - 15 minuuttia.

8 kommenttia:

  1. Ihanan näköisiä!

    VastaaPoista
  2. Punajuuri tosiaan antaa kauniin värin. Minä olen jo pitkään suunnitellut tekeväni kakkua, ohjekin on jostain kirjasta korvamerkitty. Minä olen tykästynyt nyt sipulisämpylöihin.:) Leipäänkin saa vaihtelua monella tapaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin antaa, ja myöskin makua ja tekee sämpylöistä pehmeitä.:) Jokusia kertoja olen tehnyt punajuuri-suklaakakkua sekä punajuuripiirakkaa. Punajuuri sopii makeisiin leipomuksiinkin todella hienosti. Nytkin mielessä oli kahvikakku, kun punajuurta on valmiiksi raastettuna, mutta jouluksi tehtyjä kakkuja on vielä pakastimessa, joten kai raaste on parempi laittaa muuhun kuin makeaan. Tykkään myös sipulisämpylöistä, ihanan makuisia. Leipätaikinaan on helppo ujuttaa kaikenlaista.:)

      Poista
  3. Punajuuresta tykätään muuten, vaan jostain syystä leivonnaisissa se ei oikein meille iske. Ennen joulua työpaikalla tekeivät usein makeaa suklaista piirakkaa, mihin tuli punajuurta ja osa porukoista kehui sen maasta taivaaseen, vaan minun suuhun ei se passannut. Pitäs varmaan vaan totutella. Sämpylät on menossa nyt just kahteen uuniin....tosin vaan kaura-vehnäversioina. Ihanan värisiä sämpylöitä punajuurella kyllä saa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi tuo punajuuri hieman totutteluakin vaatia leipomuksissa. Suolaisissa ehkäpä helpompi tottua kuin makeassa.:) Tuoreet sämpylät on hyviä millaisena versiona tahansa. Täytyy taas itsekin leipoa.:)

      Poista
  4. Todella kauniita sämpylöitä! Ihanan värisiä ja varmasti myös makuisia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kivasti punajuuri antaa makua ja väriä. Juureksia kannattaa hyödyntää leivonnassakin.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-