torstai 2. tammikuuta 2014

Perunagratiini


Uudenvuoden aattona tein laavulle mukaan otettavaksi perunagratiinia. Gratiinin paistoin pienissä, kannellisissa annosvuoissa, molemmille omansa. Normaalisti teen gratiinin isossa vuoassa, mutta pikkuvuoat oli helppo ottaa metsään mukaan ja niistä gratiinin sai syödä suoraan.  Kun perunaviipaleita paistaa pannulla, tai kattilakin käy, hetken aikaa maidon ja kerman kanssa, maito ja kerma sakeutuvat hyväksi kastikkeeksi ja gratiiniin tulee hyvä koostumus. Valkosipulia laitoin tietenkin mukaan, ja  kaikkein parasta perunagratiinissa on ihanan rapea pinta.

Perunagratiini

400 - 500 g perunoita
2 dl täysmaitoa
1 1/2 dl kuohukermaa
pari rkl voita
1 - 2 valkosipulin kynttä
suolaa
pippuria
cayennepippuria
muskottipähkinää
voita

Kuori perunat ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Hienonna valkosipulin kynnet ja sekoita perunoiden joukkoon. Sulata pannulla voi, ja lisää sekaan perunat sekä maito. Mausta suolalla, pippurilla, cayennepippurilla sekä muskottipähkinällä. Kiehauta ja paista n. 5 min. kunnes maito sakeutuu. Lisää kerma ja paista kiehumispisteeseen. Voitele uunivuoka ja levitä perunat pohjalle niin, ettei kerroksen paksuus ole kahta senttiä enempää. Lisää tarvittaessa vielä kuohukermaa niin, että se leviää kaikkialle. Laita perunakerroksen pinnalle muutama voinokare ja kypsennä uunin alatasolla 175 asteessa n. 1 - 1 1/2 tuntia.

8 kommenttia:

  1. Näyttää todella herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, perunagratiinista tuli tosi hyvää. Ei olekaan tullut aikoihin tehtyä.:)

      Poista
  2. Kyllä teillä oli aikamoiset herkkueväät siellä laavulla mukana, nälkä tuskin jäi.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää oli, vaikkei ollutkaan montaa sorttia. Ei oikein viitsi kauheasti kaikkea sinne kanniskella. Mutta kyllä noilla jo nälkä lähti, ja makkaroita ja salaattia jäi seuraavillekin päiville.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-