lauantai 4. tammikuuta 2014

Grapefruit Posset eli greippi-kermavanukas


Jouluruokiin ei mennytkään niin paljon kuohukermaa kuin olin ajatellut, joten jääkaapissa odotteli vielä puolen litran tölkistä puolet käyttämistään. Koska greippejäkin oli ostettuna, päädyin keittelemään kermavanukkaita. Niitä onkin tullut tehtyä viimeksi kesällä, ja halusin jotain hyvää helposti ja nopeasti, joten posset oli sopiva valinta. Vanukkaan keittelin jo eilen, ja annoin hyytyä tarjoiluastioissaan yön yli. Alunperin olin ajatellut jatkojalostaa päälle tulevia greippejä jotenkin, mutta tänään olikin sitten taas niin kiirettä, että hyvä kun ehdein muutaman kalvottoman siivun annosten päälle leikkaamaan, ja pari kuvaa niistä nappaamaan.


Tänään siirryttiin puuhommista tekemään ikkunaremonttia. Uusia ikkunoita meidän pitikin jo joulunpyhinä asennella, mutta puiden kaadot siirsi remonttia hieman eteen päin. Aamulla sitten vihdoin päästiin aloittamaan, ja nyt on kaksi uutta ikkunaa paikoillaan. Kuusi vielä jäljellä, joten on tässä taas muutamaksi päiväksi tekemistä. Possetit syötiin kahvipaussilla, ja greippiversio oli mukavan raikas. Oikeastaan olikin ihan hyvä, etten päälle tuleville siivuille ehtinyt tekemään mitään. Kermavanukas on kuitenkin melko makeaa, joten tuore greippi päällä ei ollut ollenkaan huono vaihtoehto.


Grapefruit Posset eli greippi-kermavanukas

2 1/2 dl kuohukermaa
3/4 dl sokeria
1 dl greipistä puserrettua mehua
tilkka vaniljauutetta

Lisäksi:
kalvottomia greippilohkoja

Mittaa kattilaan kuohukerma, sokeri ja vaniljauute. Kiehauta ja keitä n. 6 - 7 minuuttia koko ajan sekoittaen. Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon greippimehu. Jaa seos kahteen tarjoiluastiaan ja anna hyytyä viileässä. Leikkaa valmiiden vanukkaiden päälle greipistä kalvottomia lohkoja.

17 kommenttia:

  1. Kuulostaa ja näyttää herkulliselta :) Mukavan pirteetäkin kurjaan "talveen".

    Tyhmä kysymys, mutta mikä ero on possetilla ja panna cottalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Posset on tosi hyvää ja piristää kyllä pieni herkkupala näin pimeällä.:) Panna cotta hyydytetään liivatteella, posset hyytyy keittämisen jälkeen happaman sitrusmehun avulla.

      Poista
    2. Niinpä tietysti :) Olis ehkä pitänyt lukee ohje tarkemmin kuin todeta, että tähän tulee kermaa :D

      Poista
  2. Hei miten sä saat leikattua noista kalvottomia? Vai nypitkö ne kalvot ihan sormin pois? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan vain terävällä veitsellä, ja sorminkin voi avittaa. On tuo aika näpertelyä sitrushedelmistä kalvottomia lohkoja leikata, mutta greippi on helpoimmasta päästä.:)

      Poista
  3. En osaa kuvitella kermaa ja kirpeää greippiä yhdessä, mutta kuulostaa kokeilemisen arvoiselta!

    VastaaPoista
  4. Minä tein greippipossetin uutena vuotena katkarapucocktailin petiksi. Yhdistelmä maistui ihan taivaalliselta, mutta posset ei hyytynyt kunnolla. En tiedä, mitä oikein tein (taas) väärin. Ainesten suhteet näyttävät ihan samoilta kuin sinulla, samoin valmistusprosessi... tai taisinkohan ehkä kiehuttaa kermaa pari minuuttia vähemmän. Mahtoikohan se vaikuttaa ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskoisin, että keittoaika vaikuttaa lopputulokseen paljon. Sitruunasta ja limestä tehtyjä possetteja olen keittänyt hieman vähemmän aikaa, greippiversiota keitin varoiksi pidempään, kun mehu ei ollut niin hapanta kuin sitruunoissa ja limessä on ollut. Sopivasti vanukkaat hyytyi, ja varsinkin, kun keittää niin, että kerma koko ajan oikein kunnolla poreilee.

      Poista
  5. Ihanan raikas ja samalla samettinen makuyhdistelmä. :)

    VastaaPoista
  6. Aurinkoinen jälkiruoka. Kalvottomat greippilohkot ovat yksinkertaisesti kauniit.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikein sopiva pimeään ja vetiseen päivään tuomaan piristystä. Niin on, ja varsinkin verigreippi on tosi kauniin värinenkin.:)

      Poista
  7. herkullisen oloista,vaikken greipistä välitä ;) bosset on edelleen kokeilematta vallan...minä käytin kermat(joululta jääneet)semifreddoon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, herkkuahan tämä olikin.:) Greippejäkin on nykyään monenlaisia. Ennen vanhaan oli vain niitä todella happamia, joita ei voinut syödä ilman, että olisi sokeria ripauttanut päälle.;) Nyt on aika makeitakin lajikkeita ja niitä syö ihan mielellään sellaisenaankin. Possetit on ihania, kannattaa joskus testata. Vaikka ei semifreddokaan hassumpaa ole.:)

      Poista
  8. Tehtiin just äsken possetit grapesta kanssasyöjän kanssa huomiseksi jääkaappiin tekeytymään. Sitruunaisesta ja limestä valmistetusta ollaan tykätty kovasti....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Greippisessä possetissa on ehkä pikkaisen vähemmän sitruksen makua kuin mitä sitruunasta ja limestä tulee. Tai riippuu paljon greipin happamuudestakin. Hyvää kuitenkin tulee myös greipistä ja lisää greipin makua saa, kun laittaa päälle noita lohkoja.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-