lauantai 28. syyskuuta 2013

Omena-currysilakat


Kiireet eivät vain tahdo hellittää, mutta vaihteeksi on sentään yksi reseptikin tänne laitettavaksi. Tai olisi tuossa viikolla ollut parikin ruokaa, joiden oli tarkoitus tänne päätyä. Toisen kanssa kävi niin, etteivät kuvat onnistuneet, ja jouduin kuvapuutteen vuoksi jättämään reseptin julkaisun jonnekin tulevaisuuteen. Toinen oli taas kvinoasalaatti, joka jääkaapissa odotteli, että ehtisin sen kuvaamaan. Kävi vain niin, että ennen minua joku muu ehti läikyttämään jääkaapissa ollutta puolukkatuoremehukannua niin, että kvinoasalaattini oli muuttunut mehun ansiosta possun punaiseksi. Eli sekin resepti sai suosiolla jäädä seuraavaan kertaan. Tänään ei sentään kukaan ehtinyt tärvelemään valmistamiani silakoita, joten tässä tulee nyt reseptiä niihin.

Omena-currysilakat

n. 600 g silakkafileitä
suolaa
jauhettua valkopippuria
silputtua ruohosipulia

Kastike:
3 dl ruokakermaa
2 omenaa
suolaa
ripaus jauhettua valkopippuria
n. 1 rkl currya
1 - 2 tl kurkumaa
1 rkl juoksevaa hunajaa

Lado silakkafileet nahkapuoli alaspäin esim. leikkuulaudalle. Ripottele pinnalle suolaa, valkopippuria ja ruohosipulisilppua. Kääri fileet rullalle ja asettele rullat uunivuokaan. Kuori ja raasta omenat. Sekoita raaste ruokakerman kanssa ja sekoita joukkoon muut aineet. Kaada kastike silakkafileiden päälle ja kypsennä uunissa 200 asteessa n. 45 minuuttia.

lauantai 21. syyskuuta 2013

Crema Lucuma


Taidanpa osallistua CocoVin reseptikilpailussa vielä jälkiruokakategoriaankin, koska sain aamuvarhaisella yhden idean. Eli kokeilin tehdä Crema Catalanan tyyppisen jälkiruoan superfoodeja hyödyntäen. Jälkiruoan valmistamiseen ei mennyt paljoakaan aikaa. Ainekset oli äkkiä kiehautettu kasaan. Sitten vain jääkaappiin hyytymään siksi aikaa, kun olin jokusen tunnin satoa korjaamassa kasvimaalla. Äsken totesin Crema Lucuma -annosteni hyytyneen. Hain autotallista tohottimen, ripottelin annosten pintaan kookossokeria ja karamellisoin pinnat polttimella. Lopputulos oli toimiva. Vanukkaassa oli hyvä kermainen koostumus. Maku muistutti jännästi kookokselle vivahtavaa kahvikiisseliä. Kookossokerikin suli pintaan rapsakaksi. Sen verran hyvää oli, että voisin kuvitella tekeväni tätä toistekin.


Crema Lucuma
(4 annosta)

1 prk (400 ml) kookosmaitoa
3 kananmunan keltuaista
1/2 dl CocoVin Lucuma-jauhetta
3/4 dl CocoVin Kookossokeria
2 rkl CocoVin Kookosjauhoja

Pinnalle:
CocoVin Kookossokeria

Kaada paksupohjaiseen kattilaan kookosmaito. Sekoita joukkoon keltuaiset, lucuma-jauhe, kookossokeri sekä kookosjauhot. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen ja anna keitoksen poreilla pari minuuttia. Jaa vanukasseos tarjoiluastioihin. Jäähdytä jääkaapissa vähintään pari tuntia. Valmista rapea sokerikuori juuri ennen tarjoilua. Ripottele vanukkaiden pinnalle kookossokeria ja karamellisoi sokeri kaasupolttimella.
 
Joskus ruoanlaittoon pitää hakea apuvälineitä autotallista. Tohotin eli pieni kaasupoltin.



Paahdettu myskikurpitsakeitto


Bloggaaminen on taas jäänyt vähän hunningolle, koska kiireet painavat päälle. Projekteja riittää, eikä aika riitä koneella olemiseen. Nyt oli kuitenkin taas keskityttävä vähän paremmin ruoankin laittoon, kun sain kutsun CocoVin reseptikilpailuun. Reseptikilpailukutsuja onkin nyt syksyn mittaan riittänyt. Osan olen jättänyt mielenkiinnon ja ajan puutteen vuoksi väliin, mutta tähän taas päätin ihan viime hetkillä osallistua. CocoVin superfood-tuotteet kiinnostivat sen verran paljon.


Keskiviikkoiltana noudin postista paketin, joka sisälsi CocoVilta lähetettyjä tuotteita. Tuotteista vähintään kahta pitäisi reseptissä käyttää. Jänniä tuotteita paketista löytyikin: kuivattuja inka-marjoja, kookosjauhoja, kookossokeria, nokkosyrttijauhetta, pähkinämix, pakurijauhetta sekä lucumajauhetta. Suurin osa tuotteista oli ennestään tuntemattomia meidän keittiössä, joten pikkaisen pisti miettimään osaako näitä käyttää mihinkään.


Kilpailussa on kaksi sarjaa. Kehitellä voi joko jälkiruokareseptin tai sitten pääruoan. Halutessaan voi osallistua vaikka molempiin, jos ideoita ja inspiraatiota riittää. Reseptien kehittelylle ei jäänyt paljon aikaa, koska sain tuon tuotepaketin niin myöhään. Huomiseen mennessä pitää reseptit olla valmiita. Niinpä koitin eilen tekemääni kurpitsakeittoon ujutella myös superfoodeja mukaan.


Myskikurpitsakin on meillä uusi tuttavuus. Monet kerrat olen niitä kaupassa katsellut, nyt vasta tuli yksi kurpitsa ostettua. Hauskan mallisia, ja sisältä paljastuu kaunis väri. Kurpitsan puolikkaat paahdoin ensin uunissa kypsäksi. Paahtaminen antaa keitolle lisää makua. Superfoodeista sain keittoon sopimaan pakurijauhetta, nokkosyrttijauhetta ja kookossokeria. Keittoannoksien päälle ripoteltiin vielä pähkinämixiä. Pähkinöistä sai samettisen pehmeään keittoon jotain pureskeltavaakin, ja pähkinöiden makukin sopi hyvin kurpitsan kanssa. Tällä superterveellisellä syksyisellä keitto-ohjeella osallistun nyt sitten tähän kilpailuun.


Paahdettu myskikurpitsakeitto

1 (reilu 800 g) myskikurpitsa
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
1 pieni sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 punainen chili
3 - 4 dl vettä
1 tl CocoVin Pakurijauhetta + 2 dl vettä
1 rkl CocoVin Nokkosyrttijauhetta
1 rkl CocoVin Kookossokeria
loraus ruokakermaa
suolaa

Tarjoiluun:
CocoVin Pähkinämixiä

Halkaise myskikurpitsa, poista siemenet ja aseta puolikkaat uunipellille halkaistu pinta ylöspäin. Sivele kurpitsojen pinnat oliiviöljyllä ja ripottele pinnalle suolaa ja mustapippuria. Paahda kurpitsoja uunissa 180 asteessa, kunnes kurpitsa on pehmeää, n. 1 - 1 1/2 tuntia. Mittaa pieneen kasariin pakurijauhe ja vesi. Keitä n. 20 minuuttia, kunnes jauheesta on irronnut veteen väri. Siivilöi liemi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynsi. Poista chilistä siemenet ja hienonna chili silpuksi. Kuullota sipulit ja chili kattilassa oliiviöljyssä pehmeäksi. Lisää joukkoon kurpitsojen pehmeä sisus, vesi, pakuriliemi, nokkosyrttijauhe sekä kookossokeri. Kiehauta ja keitä 10 - 15 minuuttia. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää joukkoon kerma ja mausta suolalla. Lämmitä vielä hetki. Tarjoile keitto pähkinöiden kanssa.

tiistai 17. syyskuuta 2013

Ruusuvesi


Runkoruusulla on kesän toinen kukintakierros menossa ja ajattelin vähän hyödyntää sen terälehtiä. Valmistin ruusuvettä, jota voi käyttää maustamaan jälkiruokia, leivonnaisia ja ruokia. Ja jos ruusuvettä ei tule käytettyä elintarvikkeena, sitä voi käyttää vaikka kasvovetenä. Runkoruusuun jäi vielä reilu kymmenen isoa ruusua kukkimaan. Lopuista terälehdistä voisikin tehdä taas ihanaa ruusunterälehtihilloa.

Ruusuvesi

puhtaita ja myrkyttämättömiä ruusun terälehtiä
saman verran vettä kuin terälehtiä

Laita ruusun terälehdet kattilaan ja mittaa päälle vettä yhtä paljon kuin ruusun terälehtiäkin on käytössä. Kiehauta ja keitä, kunnes terälehtien väri on liuennut. Jäähdytä ja anna tekeytyä yön yli jääkaapissa. Siivilöi terälehdet pois ja pullosta ruusuvesi puhtaisiin lasipulloihin. Ruusuvesi säilyy jääkaapissa n. kaksi viikkoa.

maanantai 16. syyskuuta 2013

Kookospannacotta paseeratulla tyrnillä


Meidän nuoret tyrnipensaat antoivat tänä vuonna huikean sadon. Sain marjoja peräti reilut kaksi desiä. Tänään maltoin käyttää puolet marjoista jälkiruoan tekoon. Kookospannacottien päälle paseerasin ohuet kerrokset tyrniä. Kermaisen pehmeää, kookokselta maistuvaa makeaa pannacottaa ja kirpeää tyrniä. Oiva yhdistelmä. Uutta tyrnisatoa odotellessa loppuja marjoja varjellaankin pakastimessa kuin kruununjalokiviä. 

Kookospannacotta paseeratulla tyrnillä
(3 - 4 annosta)

Kookospannacotta:
1 prk (400 ml) kookosmaitoa
3/4 dl sokeria
3 - 4 liivatelehteä (riippuen sitruunamehun määrästä ja halutusta koostumuksesta)
yhden sitruunan mehu

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta kattilassa kookosmaito ja sokeri. Anna jäähtyä. Kiehauta sitruunamehu. Puserra liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liuota yksitellen kuumaan sitruunamehuun. Sekoita liivateseos kookosmaitoon ohuena nauhana hyvin sekoittaen. Kaada seos tarjoiluastioihin ja laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi.

Paseerattu tyrni:
1 dl tyrnimarjoja
1/2 dl vettä
1/2 - 1 dl tomusokeria

Mittaa kattilaan tyrnit ja vesi. Kiehauta ja keittele hiljakseen n. 10 minuuttia. Paseeraa seos siivilän läpi ja lisää joukkoon tomusokeria oman maun mukaan. Kiehauta uudelleen, kunnes sokeri sulaa joukkoon, ja seos kiehuu pikkaisen kasaan. Jäähdytä hieman ja lusikoi paseerattua tyrniä varovasti hyytyneiden kookospannacottien päälle.


P.s. Jokuset ovatkin jo saattaneet huomata blogin vasemmassa ylälaidassa Instagram -kuvakkeen. Nyt blogia voi halutessaan seurata myös sitä kautta. Instagramin puolelta löytyy aina vähän muutakin kuin mitä blogiin asti päätyy...

sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Dolmades & Tsatsiki


Eilen innostuin jälleen kääräisemään parikymmentä viiniköynnöksen lehteä kääryleiksi, koska mieli teki jotain kivaa pikkupurtavaa illaksi, ja käyttökelpoisia lehtiäkin vielä köynnöksessä riittää. Joidenkin viininlehtikääryleiden ohjeiden olen katsellut sisältävän rusinoita ja pinjansiemeniä, ja niitä halusin täytteessä tällä kertaa kokeilla. Rusinat antoivat täytteeseen mukavan makeuden ja pinjansiemenistä tuli makua ja pureskeltavaa. Kääryleiden täytteessä suosin aina puuroriisiä. Pidän siitä, että täyte pysyy hyvin koossa, eikä heti yhdestä puraisusta ole muruja ympäriinsä. Täytteessä voi myös käyttää jotain pitkäjyväistä riisiä tai risottoriisiä. Makuasia. Kääryleille tein taas niiden kanssa hyvin yhteen sopivan tsatsiki-kastikkeen. Tsatsikin maustoin tällä kertaa tuoreella mintulla ja se oli entistäkin raikkaampaa.


Dolmades & Tsatsiki

Viininlehtikääryleet:
20 - 25 tuoretta viininlehteä
2 dl puuroriisiä
1 dl rusinoita
1/2 dl pinjansiemeniä
1 sipuli
sitruunamehua

suolaa
mustapippurirouhetta
tuoretta viherminttua hienonnettuna
tuoretta tilliä hienonnettuna
tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
 
Lisäksi kypsennykseen:
1 dl vettä
vajaa 1/2 dl oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
 
Kiehauta kattilassa vesi. Mittaa joukkoon riisi ja pilkotut rusinat. Keitä, kunnes riisi on kypsää. Valuta siivilässä mahdollinen ylimääräinen vesi pois. Paahda murskatut pinjansiemenet kevyesti kuivalla pannulla. Lisää paahdetut siemenet riisin joukkoon. Kuori ja hienonna sipuli, ja kuullota pannulla rasvassa pehmeäksi. Lisää sipuli riisin joukkoon. Mausta riisi sitruunamehulla, suolalla, mustapippurilla sekä hienonnetuilla yrteillä. Keitä tuoreita viininlehtiä 5 - 10 minuuttia. Huuhtele ja valuta lehdet. Levitä lehdet työlaudalle lehtien alapinta ylöspäin. Laita jokaiselle lehdelle n. ruokalusikallinen täytettä. Nosta lehden alareuna täytteen päälle, käännä reunat päälle ja rullaa napakaksi rullaksi. Lado rullat tiiviisti uunivuokaan saumapuolet alaspäin. Sekoita keskenään vesi, oliiviöljy sekä sitruunamehu. Kaada seos vuokaan rullien päälle. Peitä vuoka foliolla ja kypsennä rullia 175-asteisessa uunissa n. 1 tunti. 
 
Tsatsiki:
2 dl kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
1 pieni kurkku
1 valkosipulin kynsi
tuoretta minttua
suolaa
mustapippuria
ripaus sokeria
 
Raasta kurkku raastimen karkealla terällä ja puserra raasteesta ylimääräinen neste pois. Sekoita kurkkuraaste jogurtin kanssa. Lisää joukkoon murskattu valkosipulin kynsi sekä hienonnettua minttua. Mausta kastike suolalla, mustapippurilla sekä ripauksella sokeria.

lauantai 14. syyskuuta 2013

Halloumi-juustolla täytetyt paahdetut paprikat


Omat paprikat eivät vielä kasvihuoneessa ole kypsiä, mutta kaupassa paprikat ovat olleet nyt niin halpoja, että niitä on tullut ostettua isoja pussillisia. Tänään kokeilin, saadakseni paprikoita kulumaan, Ruokasuosikit: Kreikka -kirjasta hyvältä kuulostaa paprikaohjetta. Täytettyihin paprikoihin tulee aina tehtyä täyte vähän saman kaavan mukaan riisistä, ohrahelmistä, couscousista ja vastaavista, joten kirjasta löytynyt ohje oli kivan erilainen. Ihan niin ruokaisia ei näistä paprikoista tule, mutta kuitenkin oikein hyviä lisukkeina, tai jos pöydässä on useampaakin tarjottavaa. Halloumi-juusto antaa paprikoille hyvän suolaisuuden, lisäksi maistuu reippaasti sitruuna sekä valkosipuli. Pinjansiemenet taas antavat mukavaa purutuntumaa.

Halloumi-juustolla täytetyt paahdetut paprikat

6 pientä punaista paprikaa
2 rkl oliiviöljyä, lisäksi hieman voiteluun
3 valkosipulin kynttä ohueksi viipaloituna
250 g halloumi-juustoa ohueksi viipaloituna
12 tuoretta mintun lehteä
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
1 rkl tuoretta timjamisilppua
3 rkl pinjansiemeniä
pippuria

Halkaise paprikat ja poista ydin ja siemenet. Hiero paprikoiden pintaan hieman öljyä ja asettele ne sitten kuori alaspäin isolle voidellulle uunipellille. Ripottele puolet valkosipulista paprikoihin ja sitten juusto, seuraavaksi mintunlehdet, sitruunankuoriraaste, loput valkosipulista, timjami, pinjansiemenet ja pippuri. Pirskottele päälle loput oliiviöljystä ja sitruunamehu. Paista paprikoita esilämmitetyssä uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia tai kunnes ovat kypsiä ja kuori on hieman paahtunut reunoilta. Tarjoa kuumana.

perjantai 13. syyskuuta 2013

Pizza Denniksen tapaan


Iltalehdessä oli joskus juttu pizzakeisari Dennis Rafkinista, ja Dennis antoi pizzojensa ohjeen "sinne päin". Koska meillä pidetään ohutpohjaisista pizzoista, kokeilin silloin heti ohjeita, ja aina välillä pizzoja tulee edelleen tehtyä Denniksen tapaan. Pohjista tulee ohjeella kivan ohuita ja rapsakoita, ja tomaattikastikekin on ihan maukasta. Täytteet pizzoihin valikoituu aina sen mukaan, mitä milloinkin sattuu kaapista löytymään tai mitä milloinkin täytteeksi juuri silloin haluaa.

Pizza Denniksen tapaan

Pohja:
5 g hiivaa 0,5 l vettä
0,5 dl maitoa
0,5 dl öljyä
vajaa 1 tl sokeria
vajaa 1 tl suolaa
1 kg vehnäjauhoa

Liota hiiva käden lämpöiseen vesi-maitoseokseen. Lisää siihen öljy, sokeri ja suola. Lisää jauho vähitellen ja alusta sileä ja joustava taikina. Lisää jauhoa, jos taikina uhkaa jäädä veteläksi. Anna taikinan nousta ja levätä liinan alla noin tunnin verran. Kun taikina on valmista, tee siitä 120 gramman palloja, jotka kaulitset jauhotetulla alustalla muutaman millin paksuisiksi pohjiksi. Jos taikinaa on paljon, pakasta loput annospalloina.

Tomaattikastike:
1 prk (450 g) tomaattimurskaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl pippurisekoitusta
0,5 tl grillimaustetta
5 tippaa tabascoa

Mittaa ainekset kattilaan ja keitä seosta 20 minuuttia kokoon ja aja tasaiseksi sauvasekoittimella. Voit halutessasi maustaa kastiketta basilikalla, oreganolla ja valkosipulilla.

Levitä pohjalle tomaattikastiketta, ripottele sille haluamasi täytteet, oreganoa ja juustoraaste. Paista pizzaa alalämmöllä niin kuumassa kuin uunistasi lähtee. Usein maksimilämpö on 300 astetta. Käytä sitä.

tiistai 10. syyskuuta 2013

Karhunvatukka-omenacrumble myslistä


Osallistuin taas Blogiringin minulle tarjoamaan kampanjaan, koska tuote oli minulle mieluinen, eli mysli. Mysliä tulee syötyä paljon niin aamu-, väli- kuin iltapalanakin. Mielenkiintoiseksi, Hetki hyvää oloa -teemaisen, kampanjan teki myöskin se, ettei kyseessä olevat Dr. Oetkerin Vitalis -myslit olleet minulle entuudestaan tuttuja, eli oli kiva päästä testaamaan itselle uutta myslimerkkiä.


Testattavaksi sain kaikki viisi eri Vitalis -mysliä:
  • Vitalis 7 Viljaa hedelmä & marja 
  • Vitalis 7 Viljaa hedelmä & pähkinä
  • Vitalis Crunchy Plus Multi-fruit
  • Vitalis Crunchy Plus Nut-mix
  • Vitalis Crunchy Plus Double Chocolate


Yhtenä päivänä tein omenoista ja karhunvatukoista pieniä crumble-annoksia, joiden muruseokseen käytin 7 Viljaa -mysliä. Toiset crumblet syötiin jälkiruokana, toiset välipalana.

Karhunvatukka-omenacrumble
(4 pientä annosta)

3 dl tuoreita karhunvatukoita
2 omenaa pieninä kuutioina
1 limen raastettu kuori ja mehu
2 - 3 rkl fariinisokeria

Muruseos:
35 g voita
2 dl Vitalis 7 Viljaa hedelmä & marja -mysliä
3 rkl vehnäjauhoja
2 - 3 rkl fariinisokeria

Laita kattilaan omenakuutiot sekä limen raastettu kuori ja mehu. Kiehauta ja keitä hetki, kunnes omenakuutiot alkavat hieman pehmetä. Lisää joukkoon karhunvatukat ja fariinisokeri. Sekoita, kunnes fariinisokeri sulaa joukkoon ja ota kattila liedeltä. Jaa omena-karhunvatukkaseos neljään pieneen annoskulhoon. Sekoita keskenään sulatettu voi, mysli, vehnäjauhot ja fariinisokeri. Jaa muruseos annosvuokiin omena-karhunvatukkaseoksen pinnalle. Paista uunissa 175 asteessa n. 20 minuuttia. Tarjoile vaniljakastikkeen, jäätelön tai kermavaahdon kera.


Useimmiten mysli tulee kuitenkin aina syötyä jogurtin tai maidon kanssa. Joukkoon vielä runsaasti marjoja ja/tai hedelmiä. Crunchy -myslit tulikin syötyä tähän tapaan alta aikayksikön. Crunchy -mysliannos sopii jopa herkuttelunälkään, ja aamiaisilla annos on täydellinen alku päivään.

Yhteistyössä: Dr. Oetker

maanantai 9. syyskuuta 2013

Beluga-linssejä, lohta & sahramikastike


Sunnuntaiateriaksi valmistui eilen lopulta näin värikäs annos. Nälän alkaessa päivällä pikkuhiljaa kaihertaa vatsassa, oli ruoanlaittointo taas ihan hukassa. Tiesin vain, että jotain lohiruokaa olisi tehtävä, koska ostettuna oli kaksi merilohifileetä, ja toisen oli jo aika päästä lautaselle. Olin jo aikaa sitten saanut ihanan Andalusian auringossa -blogin pitäjältä pakkauksen sahramia kiitokseksi ahkerasta vierailusta ja kommentoinnista, ja totesin, että olisi aika tehdä sahramistakin jo jotain, ennen kuin siellä aletaan epäillä, ettei sahrami kelvannutkaan. Sahramista sain sitten ajatuksen keitellä lohelle valkoviinipohjaisen kastikkeen. Koska tiesin sahramin antavan kastikkeelle kauniin keltaisen värin, aloin miettiä miten sen värin saisi annoksessa vieläkin paremmin esille. Peruna ei siis hailakan värisenä olisi paras mahdollinen lisuke, vaikka pitihän pottuihmiselle niitäkin keittää... Beluga-linsseihin olen nyt kesän aikana tutustunut, ja niitä kaapissa vielä pussillinen olikin. Ja mikäpä keltaiselle kastikkeelle paremmin kontrastia antaisikaan kuin tummat linssit. Kasvimaalta toin vielä perunoita hakiessani herneenpalkoja ja höyrytin annoksen koristeeksi heleän vihreitä herneitä. Ja antoi makeat herneet värin lisäksi annokseen lisämakuakin. Valmiissa annoksessa riitti sekä väriä että makua. Perunansyöjäkin otti santsiannoksen linsseillä, eikä linssit kuulemma yhtään hassumpia olleet.


Beluga-linssejä, lohta & sahramikastiketta

Beluga-linssit:
2 - 3 dl Beluga-linssejä
5 - 8 dl vettä
nokare voita
suolaa

Lohi:
n. 400 - 500 g merilohifileetä
suolaa
viherpippuria
rosepippuria
timjamia
sitruunaviipaleita

Sahramikastike:
25 g voita
2 - 3 rkl vehnäjauhoja
2 dl vettä
2 dl valkoviiniä
loraus kermaa
1 kalaliemikuutio
rosepippuria
1 ps sahramia

Tarjoiluun:
höyrytettyjä herneitä

Huuhtele linssit ja keitä vedessä 15 - 20 minuuttia. Valuta linssit siivilässä ja lisää sitten linssien joukkoon nokare voita ja mausta suolalla. Leikkaa lohifilee annospaloiksi ja mausta palat suolalla, rouhitulla viher- ja rosepippurilla sekä timjamilla. Laita lohipalojen päälle sitruunasiivut ja kypsennä uunissa 200 asteessa, kunnes kala on kypsää. Sulata kastiketta varten kattilassa voi. Lisää joukkoon jauhot ja vähitellen vesi, valkoviini ja loraus kermaa. Mausta kastike kalaliemikuutiolla, rouhitulla rosepippurilla sekä sahramilla. Keitä  kastiketta n. 5 minuuttia välillä sekoittaen. Kokoa annos. Laita lautaselle annos beluga-linssejä. Poista lohipalasta nahka ja aseta pala linssien päälle. Kaada annoksen ympärille sahramikastiketta ja koristele annos herneillä.


Sahramia suoraan Andalusian auringosta. Kolme pussia jäi vielä käytettäväksi. Paella kiinnostaisi, kunhan löytäisin siihen ensin hyvän reseptin. Pullastakin tulee hyvää ja kauniin väristä, kun lisää taikinaan sahramia. Sahramipäärynöitäkin on tullut joskus tehtyä. Aika näyttää, mihin loput sahramit kuluu...

sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Pieni pavlova-kakku


Yksi päivä tarvitsin ruoanlaitossa kahta keltuaista. Yli jääneille valkuaisille ei paljon tarvinnut miettiä käyttökohdetta. Marenki! Marengistahan olen pitänyt ihan pienestä lähtien. Valkuaisista valmistui pieni marenkikakkupohja pavlovaa varten. Marengin maustoin sitruunan kuorella ja mehulla, ja pohjasta tuli, niin kuin pitääkin, rapea pinnaltaan ja pehmeä sisältä. Alpro Airy & Creamya on ollut aikomus kokeilla, ja nyt vaahdotin siitä kakkuun vaahdon. Soijapavuista valmistetussa, vaahdotetussa Airy & Creamyssa oli hyvä maku ja koostumus. Ja mikä parasta, rasvaa 45 % vähemmän kuin kermassa. Eli hyvä ja terveellinen vaihtoehto leivonnaisiin sekä jälkiruokiin. Kakkuun löytyi vielä sopivasti koristeita omasta pihasta eli  vadelmia, pensasmustikoita, viherminttua sekä ruusun terälehtiä. Pienestä pavlovasta riittää reilut palat neljälle hengelle, ja pienempään makean nälkään kuudelle, tai jopa kahdeksalle. Makea marenkikakku onkin hyvin riittoisa myös pienemmässä koossa.


Pieni pavlova-kakku

Pohja:
2 valkuaista
1 1/2 dl hienoa sokeria
1 tl sitruunan raastettua kuorta
1 tl sitruunasta puserrettua mehua

Täyte:
1 prk Alpro Airy & Creamya
maun mukaan tomusokeria

Koristeeksi:
tuoreita vadelmia
tuoreita pensasmustikoita
vihermintun lehtiä
ruusun terälehtiä

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi lisäten joukkoon vähitellen hieno sokeri koko ajan vatkaten. Mausta vaahto loppuvaiheessa sitruunan kuorella ja mehulla. Vaahto on valmista, kun kulhon voi kääntää ylösalaisin. Levitä tai pursota marenkiseos pyöreän kakkupohjan muotoon uunipellille leivinpaperin päälle. Paista uunissa 100 asteessa n. 1 tunti. Sammuta uuni, avaa uunin luukku raolleen ja anna marenkilevyn jäähtyä uunissa. Vatkaa Airy & Creamy vaahdoksi. Makeuta vaahto tomusokerilla ja levitä marenkipohjan päälle. Lopuksi koristele kakku.

perjantai 6. syyskuuta 2013

Välimeren halloumi-kasvispiirakka


Mieleni teki leipoa jokin suolainen piirakka pitkästä aikaa. Halloumia en ole koskaan kokeillut leipomuksissa, joten lähdin kehittelemään piirakkareseptiä sen ympärille. Koska erilaisia kasviksia oli kaapit pullollaan, piirakkaan pääsivät halloumin kaveriksi munakoiso, kesäkurpitsa, paprika, sipuli ja valkosipuli. Siis samat kasvikset kuin ratatouillessa, tomaattia lukuun ottamatta. Kirsikkatomaattejakin oli tarkoitus alun perin piirakan päälle laittaa jokunen, mutta jätin ne sitten pois, koska vuoka oli lopulta uuniin laitettaessa niin täynnä. Eikä tomaattien puute mitään haitannutkaan. Leivinjauhekin unohtui pohjataikinasta pois. Muistin sen vasta, kun taikinan teko oli jo siinä vaiheessa, että oli myöhäistä, mutta ei sekään lopputuloksessa mahdottomasti haitannut. Piirakkapohjaksi tein taas suosikkini, eli perunasosejauhepohjaisen taikinan. Pohjassa on hyvä maku ja se on kivan pehmeä, varsinkin kun muistaa laittaa sen leivinjauheenkin mukaan.

Välimeren halloumi-kasvispiirakka

Pohja:
1 dl perunasosejauhetta
2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
100 g voita
1 dl kylmää vettä

Täyte:
1 punasipuli
2 valkosipulin kynttä
1 punainen paprika
1 pieni munakoiso
1 pieni kesäkurpitsa
2 dl turkkilaista jogurttia
1 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
Olympos -yrttimausteseosta
suolaa
n. 1/2 pkt Halloumi-juustoa

Paistamiseen:
voita, juoksevaa kasvisrasvavalmistetta, ruokaöljyä tms.

Päälle:
tuoretta persiljaa

Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Nypi joukkoon hieman pehmennyt voi. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka viileään n. 30 minuutiksi. Pistele pohjataikinaan haarukalla reikiä ja paista 200 asteessa uunin alatasolla 10 minuuttia. Kuori ja viipaloi ohuiksi siivuiksi punasipuli, hienonna valkosipulin kynnet. Kuutioi paprika ja leikkaa halutessasi osa piirakan päälle koristesuikaleiksi. Kuutioi munakoiso ja kesäkurpitsa. Kuullota kasvikset erissä pannulla pehmeiksi. Sekoita kasvikset lopuksi keskenään (muista ottaa koristepaprikasuikaleet joukosta). Ota pannu liedeltä. Sekoita keskenään jogurtti, ruokakerma, sekä munat, ja sekoita jäähtyneen kasvisseoksen joukkoon. Mausta seos yrttimausteseoksella sekä suolalla, ja kaada täyte piirakkapohjan päälle. Leikkaa halloumi viipaleiksi ja lado siivut ja paprikasuikaleet piirakan päälle. Paista vielä n. 30 minuuttia. Ripottele valmiin piirakan päälle hienonnettua persiljaa.

torstai 5. syyskuuta 2013

Toffeeomenahillo uunissa


Uunissa tehtävän omenahillon resepti on löytynyt täältä. Hillon mausta tulee uunissa hieman toffeemainen. Omasta hilloerästäni tuli kullankeltaista tummempaa, mutta väriin tietenkin vaikuttaa paljon myös käytetty omenalajike. Punaposkisemmista tulee tummempaa, vaaleista taas tietenkin vaaleampaa. Hillolleni olisi kuitenkin riittänyt lyhyempikin muhimisaika, jotta se olisi jäänyt hieman juoksevammaksi. Nyt hillo on pitkän kypsentämisen jälkeen paksua kuin marmeladi, mutta ei se makua haittaa. Ainoastaan sitä voi olla vain hieman hankala levittää vaikkapa kääretorttupohjalle.

Toffeeomenahillo uunissa

5 l omenalohkoja
n. 3 - 4 dl vettä
sokeria maun mukaan

Lohko puhtaat omenat kuorineet. Poista siemenkodat. Keitä omenoita ja vettä kattilassa 15 minuuttia. Soseuta seos sauvasekoittimella tasaiseksi, ja lisää sokeri. Kaada sose uunivuokaan ja kypsennä 225 asteessa 1 - 2 tuntia, kunnes väri muuttuu kullankeltaiseksi ja maku toffeemaiseksi. Muista sekoittaa hilloa pohjiaan myöten useamman kerran kypsentämisen aikana! Purkita valmis hillo kuumana puhtaisiin lasipurkkeihin, tai pakasta rasioissa.

Aamiaissämpylät


Kukapa meistä ei haluaisi aloittaa aamuaan uunituoreilla, itse leivotuilla sämpylöillä? Mutta kuka jaksaa aamulla aikaisin nousta sämpylöitä leipomaan, varsinkaan kiireisinä arkiaamuina? No, tällä reseptillä aamiaispöytäänkin saa käden käänteessä tuoreet, lämpimät sämpylät. Taikina tehdään jo illalla, leivotaan valmiiksi sämpylöiksi ja kohotetaan yön yli jääkaapissa. Aamulla ei enää tarvitse muuta kuin voidella sämpylät ja laittaa uuniin kymmeneksi minuutiksi. Niinpä meilläkin oli tänä aamuna uunituoreet sämpylät pöydässä jo puoli seitsemältä. Aamiaisen pöytään saamisessa ei mennyt kuin vartti siitä, kun nousin kellon soidessa ylös. Helppoa ja nopeaa. Vai mitä?

Aamiaissämpylät

25 g tuorehiivaa
3 dl kylmää vettä
1 rkl ruokaöljyä
1 tl sokeria
1 tl suolaa
2 dl vehnäleseitä
6 - 7 dl vehnäjauhoja

Voiteluun:
vettä

Pinnalle:
vehnäleseitä

Murenna hiiva kulhoon, kaada päälle osa kylmästä vedestä ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää loppuvesi, öljy, sokeri, suola, vehnäleseet ja lähes kaikki vehnäjauhot. Säästä hiukan leipomiseen. Vaivaa taikina kiinteäksi ja kimmoisaksi, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa jauhoja apuna käyttäen tasaiseksi tangoksi. Leikkaa tanko 12 yhtä suureksi palaksi ja pyörittele pitkänomaisiksi sämpylöiksi. Nosta sämpylät leivinpaperin päälle uunipellille ja taputtele kevyesti hiukan matalammiksi. Peitä sämpyläpelti leivinliinalla ja kääräise lopuksi muovikelmuun tai muovipussiin. Pane pelti jääkaappiin ja anna kohota siellä yön yli. Ota pelti jääkaapista ja pane uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele pinnalle leseitä. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 8 - 10 minuuttia. Anna sämpylöiden jäähtyä hetki ritilällä ja tarjoa ne sitten aamiaiseksi erilaisten leivän päällysteiden kanssa.

keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Makkarapasta


Lihansyöntini on nyt laajentunut makkaroihin, kun jokunen aika sitten ostettiin paketti Kivikylän Lemon-Chilli makkaroita, ja mausteet kuulostivat sen verran hyviltä, että minunkin oli ihan pakko maistaa. Ja tykkäsin todella paljon. Hyvän makuisia, sopivan ohuita ja pannulla paistaessa kuoresta tulee kivan rapsakka. Nyt meillä oli paketti saman firman Tomaatti-Mozzarella makkaroita, ja halusin käyttää ne jotenkin muuten kuin vain paistamalla. Päädyin tekemään pastaa. Pastaa meillä syödään tosi harvoin lasagnea ja makaronilaatikkoa lukuun ottamatta, koska taloutemme toinen ruokailija on henkeen ja vereen perunaihmisiä. Makkaroita syö sitten pastankin edestä, joten ajattelin makkaraa sisältävän pastankin kelpaavan. Hyvää ilmeisesti oli, koska lautasellinen tyhjeni nopeasti ja haki vielä toisenkin ison lautasellisen. Itsekin pidin makkarapastasta niin paljon, että sen voisi hyvin sisällyttää vakioruokalistaan, ja tehdä sitä vastedes ihan säännöllisesti.

Makkarapasta

500 g Penne -pastaa

Kastike:
1 - 2 rkl ruokaöljyä
5 pätkää Kivikylän Tomaatti-Mozzarella makkaraa
1 sipuli
4 - 5 valkosipulin kynttä
1 pitkä, punainen chili
500 g kirsikkatomaatteja
tuoretta timjamia
ripaus sokeria
1 - 2 rkl balsamiviinietikkaa
(suolaa)
tuoretta kanelibasilikaa

Tarjoiluun:
Emmental-juustoraastetta tai Parmesania

Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Leikkaa makkarat siivuiksi. Kuumenna pannulla öljy ja ruskista makkarasiivut molemmin puolin. Lisää joukkoon kuoritut ja hienonnetut sipulit ja valkosipulin kynnet sekä hienonnettu chili. Paista, kunnes sipuli pehmenee. Lisää joukkoon halkaistut kirsikkatomaatit, riivittyjä timjamin lehtiä sekä ripaus sokeria. Paista seosta, kunnes tomaatit pehmenevät ihan muhjuksi. Mausta seos balsamiviinietikalla ja tarkista suola. Lisää pannulle kypsennetty pasta sekä hienonnettua basilikaa. Sekoita kaikki ainekset hyvin keskenään sekaisin. Nosta pannu liedeltä ja tarjoile pasta juustoraasteen kera.



tiistai 3. syyskuuta 2013

Mangoldikääryleet & omena-jogurttikastike


Minut kutsuttiin mukaan Jacob's Creekin reseptikilpailuun. Tarkoituksena oli kehitellä sadonkorjuun hengessä kasvisruokaresepti, joka toisi esiin Earth.Vine.Grape Organic Chardonnayn ominaisen luonteen. Siitä onkin jo jonkin verran aikaa, kun kuljetusliikkeen auto kurvasi pihaamme ja toi kyseistä viiniä laatikollisen kotiovelle saakka. Reseptin kehittely aloitettiin tietenkin viiniä lipittämällä, jotta saisi vähän selvyyttä minkälaiselle ruoalle se sopii. Hedelmäisen raikkaassa luomuvalkoviinissä pirskahtelevat esimerkiksi sitruksen, persikan ja aprikoosin sävyt, joiden pitäisi tuoda kasvisruokaan sekä syvyyttä että leikkisyyttä.

 

Viinin maun testaamisen jälkeen päädyin siihen lopputulokseen, ettei viinin kanssa taida kovin voimakkaat maut ja mausteet sopia, vaan ruoassa pitää olla lempeät maut, ja ehkä jopa jotain hedelmäistä ja makeaa mukana. 


Resepti-ideat jäivät sitten mieleen hautumaan, ja jossain vaiheessa alkoi jo näyttää siltä, etten saa mitään annosta aikaiseksi. Flunssakin iski, ja ajatukset kulki päässä yhtä tukkoisesti kuin hengitys nenän kautta.


Tänään otin itseäni vihdoin niskasta kiinni, ja päätin saada kasvisruokareseptin aikaiseksi. Katselin hyötypuutarhan puolella, mitä sopivia aineksia tällä hetkellä olisi tarjolla raaka-aineiksi, ja päädyin valitsemaan pääraaka-aineeksi mangoldin. Mangoldia on jostain syystä tullut tänä kesänä käytettyä säälittävän vähän, vaikka se onkin rehottanut oikein rehevästi. Siispä oli vihdoin mangoldin aika päätyä lautaselle.


Mangoldin isot lehdet soveltuvat hyvin kääryleiksi, ja niitä halusin nyt tänäänkin tehdä. Sitten piti enää miettiä vain sopiva täyte. Kvinoaa en ollut koskaan aiemmin valmistanut saati syönyt, rasia vain oli jo pidemmän aikaa kaapissa odottanut kokeilemista. Kvinoa olikin täytteeseen hyvä valinta. Ihastuin sen makuun ja rakenteeseen täysin. Kääryleiden täytteeseen pääsi myös oman maan sipulit ja porkkanat. Hedelmäisyyttä ja makeutta täytteeseen antaa omenat, koska nekin nyt sopivasti ehtivät kypsiksi. Lisäksi vielä timjamia yrttimaasta täydentämään makuja.


Kääryleille valmistin vielä raikkaan, kylmän kastikkeen. Kastikkeeseen halusin pääasiassa makeahkot, hedelmäiset maut. Maustamattomaan jogurttiin sekoitin omenaraastetta ja maustoin sitruunan kuorella. Kanelibasilikasta hain kastikkeeseen lisämakua. Pelkäsin kastikkeesta tulleen jo liian sitruunaista, kun maistoin sitä pelkästään, mutta kääryleiden kanssa maku olikin ihan loistava. Kääryleet kastikkeineen onnistuivat lopulta yli odotusten. Maku oli pehmeä, raikas, hedelmäinen, makeahko... Näiden kanssa se viinilaatikkokin saatiin vihdoin tyhjäksi...


Mangoldikääryleet & omena-jogurttikastike

20 mangoldin lehteä

Täyte:
2 dl kvinoaa
4 dl kasvislientä
1 - 2 rkl kasvisrasvavalmistetta
1 sipuli
2 porkkanaa
1 omena
tuoretta timjamia
ripaus jauhettua valkopippuria
(suolaa)

Liemi:
1 dl vettä
1/2 dl Jacob's Creek Earth.Vine.Grape Organic Chardonnay -luomuvalkoviiniä
1/4 dl oliiviöljyä
2 rkl juoksevaa hunajaa

Omena-jogurttikastike:
2 dl maustamatonta, turkkilaista jogurttia
1 omena
1 sitruunan raastettu kuori
1 tl juoksevaa hunajaa
tuoretta kanelibasilikaa
ripaus suolaa

Huuhtele mangoldin lehdet huolellisesti. Laita lehdet kiehuvaan veteen ja keitä lehtiä parin minuutin ajan. Laita lehdet siivilään ja huuhtele nopeasti kylmällä vedellä. Leikkaa mangoldin lehdistä varret pois ja ohenna tarvittaessa lehdissä olevaa paksua lehtiruotia. Laita lehdet työlaudalle lehtien alapinta ylöspäin. Laita lehtikerrosten väliin aina palat talouspaperia, niin lehdistä lähtee ylimääräinen kosteus pois. Huuhdo kvinoa kunnolla kuumassa vedessä ja kaada se sitten kiehuvaan kasvisliemeen. Hauduta kannen alla kypsäksi n. 15 minuuttia. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori porkkanat ja raasta raastimen karkealla terällä. Kuumenna pannulla kasvisrasvavalmiste ja kuullota hienonnettu sipuli ja porkkanaraaste pehmeäksi. Kuori omena ja raasta raastimen karkealla terällä. Ota sipuli-porkkanaseos liedeltä ja sekoita omenaraaste joukkoon. Lisää joukkoon kypsennetty kvinoa ja mausta seos riivityillä timjamin lehdillä ja valkopippurilla. Tarkista suola. Laita jokaiselle mangoldin lehdelle runsas ruokalusikallinen täytettä. Nosta lehden alareuna täytteen päälle, käännä reunat päälle ja rullaa napakaksi kääryleeksi. Lado kääryleet tiiviisti uunivuokaan saumapuolet alaspäin. Sekoita vesi, viini, oliiviöljy ja juokseva hunaja keskenään ja kaada vuokaan kääryleiden päälle. Kypsennä uunissa 175 asteessa n. 50 minuuttia. Valele kääryleitä kypsentämisen aikana muutaman kerran vuoassa olevalla liemellä. Valmista kääryleiden kypsyessä kastike. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuori hienoksi raasteeksi. Kuori omena ja raasta se raastimen karkealla terällä. Puserra omenaraasteesta ylimääräistä mehua pois. Sekoita sitruunan kuoriraaste ja omenaraaste jogurtin sekaan. Mausta kastike juoksevalla hunajalla ja suolalla. Hienonna joukkoon tuoretta kanelibasilikaa ja anna kastikkeen tekeytyä viileässä, kunnes kääryleet on kypsiä.


Reseptikilpailuun osallistujilla on mahdollisuus päästä Savoyn sommelierin Antti Uusitalon Kasvisruoka ja viini -maistelutilaisuuteen. Lisäksi kilpailun voittaja pääsee kurkistamaan huippuravintolan kulisseihin ja keräämään ammattilaiskikkoja Savoyn keittiöstä.

Paahdettu halloumi-kasvissalaatti


Viininlehtikääryleiden seuraksi valmistin useampaakin eri syötävää, pääasiassa kasviksista. Paprikasta, kesäkurpitsasta ja halloumista tein lämpimän salaatin. Ainekset olivat hyvinkin yksinkertaiset, mutta lopputulos erittäin herkullinen. Tätä tulee tehtyä toistekin.

Paahdettu halloumi-kasvissalaatti

1 kesäkurpitsa
2 punaista paprikaa
1 pkt halloumi-juustoa
oliiviöljyä
sitruunamehua
Olympos-yrttimausteseosta
ripaus suolaa
ripaus sokeria

Tarjoiluun:
balsamico-kastiketta

Leikkaa kesäkurpitsa reiluiksi siivuiksi. Poista paprikoista siemenet ja leikkaa reiluiksi paloiksi. Pirskottele kesäkurpitsan siivuille ja paprikan paloille oliiviöljyä ja sitruunamehua. Mausta yrttimausteseoksella, suolalla ja sokerilla. Levitä kasvikset uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia. Sillä välin leikkaa halloumi siivuiksi ja paista kuivalla pannulla molemmin puolin kullanruskeiksi. Yhdistä paahdetut kasvikset ja halloumi ja tarjoile heti lämpimänä balsamico-kastikkeen kanssa.

sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Viininlehtikääryleet


Ruukussa kasvava viiniköynnös on taas kesän aikana kasvattanut komeasti lehtiä, ja sehän sen tarkoitus onkin, jotta saan aineksia viininlehtikääryleisiin. Perjantaina innostuin kääryleitä viimein taas tekemään, ja tällä kertaa tein niihin pelkän riisitäytteen. Usein olen kääryleiden täytteessä käyttänyt myös sieniä, mutta ei täyte välttämättä vaadi maustettua riisiä kummempaa. Maukasta tulee näinkin yksinkertaisesti. Varsinkin, kun tekee vielä kääryleiden lisukkeeksi raikkaan tsatsiki-kastikkeen.

Viininlehtikääryleet

20 - 25 tuoretta viininlehteä
2 dl puuroriisiä
sitruunamehua
suolaa
mustapippurirouhetta
tuoretta viherminttua hienonnettuna
tuoretta tilliä hienonnettuna
tuoretta persiljaa hienonnettuna
 
Lisäksi kypsennykseen:
1 dl vettä
vajaa 1/2 dl oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
 
Keitä puuroriisi kypsäksi. Mausta riisi sitruunamehulla, suolalla, mustapippurilla sekä hienonnetuilla yrteillä. Keitä tuoreita viininlehtiä 5 - 10 minuuttia. Huuhtele ja valuta lehdet. Levitä lehdet työlaudalle lehtien alapinta ylöspäin. Laita jokaiselle lehdelle n. ruokalusikallinen täytettä. Nosta lehden alareuna täytteen päälle, käännä reunat päälle ja rullaa napakaksi rullaksi. Lado rullat tiiviisti uunivuokaan saumapuolet alaspäin. Sekoita keskenään vesi, oliiviöljy sekä sitruunamehu. Kaada seos vuokaan rullien päälle. Peitä vuoka foliolla ja kypsennä rullia 175-asteisessa uunissa n. 1 tunti.


Viiniköynnöksessä riittää lehtiä vielä moneen kääryleeseen. Pitää tehdä kohta taas uudelleen, ennen kuin lehdet alkavat talveksi lakastua.