perjantai 30. elokuuta 2013

Leivitetyt lampaankääpäpihvit


Heikolta vaikuttaa sienisato tänä syksynä, kun kaikkialla on ihan rutikuivaa. Vesisateita kaivattaisiin kovasti. Onneksemme kuitenkin muutama lampaankääpä viikonloppuna vakiopaikaltamme löydettiin. Pienistä lampaankäävän lakeista nimittäin valmistuu melkeinpä kaikkein paras sieniruoka mitä vain olla voi. Eli leivitetyt lampaankääpäpihvit. Pihvejä pääsin nyt paistelemaan pari pannullista, ja ne veivät taas melkein kielen mennessään. Lampaankäävissä on hyvä maku ja koostumus. Siihen, kun lisää vielä rapean leivityspinnan, niin ei sieniruoka paljon sen täydellisemmäksi voi mennä. Joskus olen leivitettyjä pihvejä paistanut myös isoista herkkusienistä lampaankäävän puutteessa. Nekin onnistuvat ihan hyvin, ja herkkusienistä saa leikattua tasaisia siivuja, mitkä on helppo paistaa. Makua herkkusienissä ei ole niin paljon kuin lampaankäävissä, mutta eivät nekään hassumpia ole paremman puutteessa.

Leivitetyt lampaankääpäpihvit

puhdistettuja, pieniä ja tasaisia lampaankäävän lakkeja
kananmunia
korppujauhoja
suolaa
valkopippurijauhetta

Paistamiseen:
ruokaöljyä tai voita

Riko lautaselle kanamuna ja vatkaa rakenne rikki. Kaada toiselle lautaselle korppujauhoja ja mausta jauhot suolalla ja valkopippurilla. Pyöräytä lampaankäävät ensin kananmunassa ja sitten maustetussa korppujauhossa niin, että lakit peittyvät jauholla kauttaaltaan. Paista leivitetyt lampaankäävät pannulla rasvassa molemmin puolin kullanruskeiksi.


Lampaankäävät kasvavat todella isoiksi. Leivitykseen sopivat parhaiten nuoret, pienet sienet. Vanhemmat, isot sienet ovat parhaimpia pilkottuina kastikkeissa, muhennoksissa ym.

torstai 29. elokuuta 2013

Papu-pekonihöystö


Kova flunssa vaivaa ja jonkinlainen blogiväsymys myös. Molemmat kuitenkin lienevät ohi menevää sorttia, niin kuin aina ennenkin. Kumpikaan tauti ei ole petiin asti kaatanut, ruokaa on tullut joka päivä tehtyä, ja osa on kamerallakin ikuistettu. Kun vain toimertuisi tänne blogiinkin niistä jotain laittamaan. Reseptilappusia pyörii ympäriinsä ja osa muistiinpanoista ehtii jo kadotakin, ennen kuin itsensä saa koneen ääreen kirjoittelemaan ohjeita puhtaaksi. Tämänkin höystön ainesmäärät jo kadotin, mutta tätä on tullut sen verran usein vuosien mittaan tehtyä, ettei muistilappu ollut edes tarpeellinen. Yleensä olen höystön tehnyt pelkästään pavuista, valkosipulista ja chilistä voissa paistaen, mutta nyt pekonin makuun päästyä, piti joukkoon lisätä myös sitä. Pekoni tekeekin höystöstä ruokaisamman ja antaa sopivaa suolaisuutta. Jos höystöä tekee liharuokien seuraksi, silloin pekonin voi taas jättää joukosta poiskin, ja tehdä pelkän kasvisversion. Papuja syödäänkin ensi talvena runsaasti höystön muodossa ja muutenkin. Papusato on ollut mahtava, ja papuja on pakastimessa jo paljon, ja lisää on edelleen kasvamassa kasvimaalla.

Papu-pekonihöystö

1 pkt (140 g) pekonia
muutama valkosipulin kynsi (oman maun mukaan)
1 pitkä punainen chili
1 l esikypsennettyjä papuja
2 rkl balsamicoa
(suolaa)

Paloittele pekonit suupaloiksi ja paista pannulla rapeahkoksi. Siirrä pekoni talouspaperin päälle ylimääräisen rasvan poistamiseksi. Kuori ja hienonna valkosipulin kynnet. Siivuta chili ohuiksi renkaiksi. Jätä pannulle pekonin rasvaa sen verran, että siinä saa kuullotettua valkosipulit ja chilin pehmeäksi. Lisää pannulle paloitellut pavut ja paistettu pekoni ja paista, kunnes ainekset on lämpimiä. Mausta balsamicolla ja tarkista suola.

maanantai 26. elokuuta 2013

Tarte Flambée kanttarelleilla


Keittiössä, kotona ja puutarhassa -blogin Minna postasi viime viikolla ranskalaisen pizzaversion, Tarte Flambéen ohjeen, ja tiesin heti, että ohjetta on pikimmiten kokeiltava. Viikonloppuna käytiin pariin otteeseen sienimetsällä ja kanttarelleja löytyi sekä ohjeen toteuttamiseen että pakastimeenkin muutama pussi. Mustatorvisieniäkin löytyi vielä lisää samalta paikalta kuin viimeksi, lampaankääpiä saatiin useampi ja ensimmäiset suppilovahverotkin olivat jo nousseet. Jokuset suppilovahverot olivatkin jo todella reilun kokoisia ja valmiita poimittavaksi. Mutta takaisin varsinaiseen aiheeseen ja Tarte Flambéeseen. Eilen sen leivoin, ja sen verran hyvää oli, että kaikki syötiin pois heti yhdellä kertaa. Ranskankerma toi kivaa vaihtelua normaalipizzojen tomaattikastikkeelle, ja Glorian Ruoka & Viini -lehdestä peräisin oleva pizzapohjan ohje oli juuri meidän makuumme, sopivan ohut ja rapea. Tarte Flambéeta tehdään toistekin ja erilaisia täytteitä kokeillen.

Tarte Flambée kanttarelleilla

Pohja:
2 dl kädenlämpöistä vettä
1/4 pkt tuorehiivaa
1/2 tl suolaa
4 dl vehnäjauhoja
1 rkl oliiviöljyä

Täyte:
150 g pekonia
2 sipulia
5 dl kanttarellejä
1 prk ranskankermaa
150 g raastettua emmentalia
kourallinen tuoretta timjamia
mustapippuria myllystä

Liota hiiva ja suola 37 asteiseen veteen. Vaivaa vehnäjauhot joukkoon. Alusta taikinaa 7 minuuttia. Lisää öljy ja jatka vaivaamista 5 minuuttia. Peitä kulho ja anna kohota jääkaapissa yön yli, noin 15 - 20 tuntia. Kuutioi pekoni ja paista pannulla. Älä paista ihan rapeaksi, muuten pekoni kärähtää uunissa. Nosta pekonit pannusta talouspaperin päälle valumaan. Kaada ylinmääräinen rasva pois, mutta jätä hiukan sipulien kuullottamista varten. Kuori sipuli ja leikkaa puoliksi. Leikkaa ohuita viipaleita. Kuullota hetki pannussa. Lisää pannuun puhdistetut ja hiukan pienityt kanttarellit ja jatka paistamista vielä muutama min. Kaulitse taikina pellin kokoiseksi. Levitä pohjan päälle ranskankermaa, koko purkkia ei välttämättä tarvita. Ripottele ranskankerman päälle juustoraaste. Lisää pekoni, sienet ja sipulit. Irrota timjamista lehdet ja ripottele pinnalle. Mausta vielä mustapippurilla. Paista 250 asteessa 10-15 min., kunnes juusto on kullankeltainen. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

sunnuntai 25. elokuuta 2013

Voileipäkakku


Tämän voileipäkakun kala- ja kasvistäytteet ovat sen verran notkeita, ettei kakkuun tulevia leipiä tarvitse erikseen kostutella. Täytteet riittävät tekemään kakusta tarpeeksi kostean ja mehevän.


Voileipäkakku

Pohja:
n. 1,5 - 2 isoa pkt Fazerin viisi viljaa paahtoleipää

Kylmäsavulohi-katkaraputäyte:
2 dl turkkilaista jogurttia
1 dl kevytmajoneesia
1 dl sulatettuja ja pieneksi hienonnettuja katkarapuja
1 dl pieneksi silputtua kylmäsavulohta
1/2 dl hienonnettua tilliä
1 - 2 tl piparjuuritahnaa
suolaa
jauhettua valkopippuria
cayennepippuria

Kasvistäyte:
2 dl turkkilaista jogurttia
3 dl kevytmajoneesia
1 pieni prk pieniä kapriksia
1 keltainen paprika hienonnettuna
1/2 salottisipuli hienonnettuna
yrttisuolaa
mustapippuria

Kuorrutus:
3 dl kuohukermaa
n. 1 dl kevytmajoneesia
suolaa
jauhettua valkopippuria

Koristeeksi päälle ja reunoille:
kylmäsavulohta
katkarapuja
kirsikkatomaatteja
kurkkua
lehtisalaattia

Sekoita täytteiden aineet keskenään. Tee irtopohjavuoan pohjalle kerros paahtoleivistä leikaten. Levitä leipien päälle puolet kasvistäytteestä. Tee uusi leipäkerros, ja levitä kylmäsavulohi-katkaraputäyte. Tee uusi leipäkerros, ja levitä päälle loput kasvistäytteestä. Tee päällimmäiseksi vielä leipäkerros. Peitä vuoka tuorekelmulla ja laita jääkaappiin yön yli kevyt paino päällä. Poista kakku vuoasta. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää majoneesi. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Levitä kuorrutus kakun päälle ja reunoille. Koristele kakku lohella, katkaravuilla, tomaatilla, kurkulla sekä lehtisalaatilla.

lauantai 24. elokuuta 2013

Juustoinen kanakeitto


Keitot ovat hyviä arkiruokia. Ne valmistuvat melko nopeasti ja ovat hyviä vielä seuraavanakin päivänä uudelleen lämmitettynä, eli sopivat hyvin myös eväsruoaksi töihin. Kanakeiton liemen teen useimmiten kookosmaidosta, mutta vaihtelun vuoksi välillä maistuu myös ihan vain kirkas liemi tai sitten joukkoon sulatettu sulatejuusto. Tähän keittoon käytin viherpippurisulatejuustoa, mutta muitakin makuja kannattaa kokeilla.

Juustoinen kanakeitto

1 - 2 rkl ruokaöljyä
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
3 porkkanaa
1 l vettä
2 kanaliemikuutiota
n. 10 perunaa
300 g broilerin fileesuikaleita
1/2 pkt Viherpippuri Koskenlaskija -sulatejuustoa
2 dl pakasteherneitä
50 g nuudeleita
paprikajauhetta
inkiväärijauhetta
kuivattua persiljaa
(suolaa)

Ruskista pannulla broilerin fileesuikaleet. Kuori ja siivuta sipuli, kuori ja hienonna valkosipulin kynnet. Kuori porkkanat ja leikkaa suikaleiksi. Kuumenna kattilassa ruokaöljy ja kuullota sipuleita ja porkkanoita hetken aikaa. Lisää vesi ja kanaliemikuutiot. Kiehauta. Lisää kuoritut ja lohkotut perunat. Anna kiehua miedolla lämmöllä. Kuutioi sulatejuusto ja lisää keiton joukkoon sulamaan. Lisää loppuvaiheessa pakasteherneet, nuudelit sekä paistetut fileesuikaleet. Mausta keitto paprikajauheella, inkiväärillä sekä persiljalla. Tarkista suola.

Kolmioleivät


Pirteän väriset kolmioleivät valmistuvat kasvistäytteillä. Täytteitä voi hyödyntää myös vaikka voileipäkakuissa.

Kolmioleivät

1 pkt ruispaahtoleipää

Täyte 1:
250 g porkkanoita
1/2 dl majoneesia
1 tl sokeria
(suolaa)

Täyte 2:
200 g pakasteherneitä
1/2 dl majoneesia
1 tl meiramia
(suolaa)

Kuori ja paloittele porkkanat. Keitä porkkanat niukassa, sokerilla maustetussa vedessä kypsäksi. Valuta vesi pois ja jäähdytä. Lisää majoneesi ja soseuta sauvasekoittimella. Mausta tarvittaessa suolalla. Kypsennä pakasteherneet mikrossa tai kattilassa niukassa vedessä. Valuta neste pois. Jäähdytä herneet, lisää majoneesi ja meirami. Soseuta. Levitä täytteet leiville, tee kerroksia mielesi mukaan. Leikkaa kulmittain puoliksi. Anna vetäytyä kylmässä ennen tarjoilua.

perjantai 23. elokuuta 2013

Omenainen toscapiiras


Ensimmäiset omenatkin ovat jo kypsyneet ja pääsee taas leipomaan erilaisia omenaherkkuja. Tämän piirasreseptin olen ottanut talteen Mustikkasuu -blogista, ja alkujaan resepti on Kaakao kermavaahdolla -blogista. Aiemmin olen tehnyt myös raparperista toscapiirakkaa, mutta yhtä hyvää on omenainenkin versio. Eihän mikään, missä on toscaa, voi olla pahaa...

Omenainen toscapiiras

Pohja:
3 kananmunaa
1,5 dl sokeria
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
70 g margariinia
1 dl kermamaitoa

Täyte:
2 omenaa lohkoina
ripaus kanelia
ripaus ruokosokeria
sitruunamehua

Toscakuorrutus:
100 g margariinia
120 g mantelilastuja
1 dl sokeria
1,5 dl kuohukermaa

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet, sulatettu margariini ja kermamaito. Kaada taikina vuokaan. Kuori omenat ja mausta lohkot ripauksella kanelia, ruokosokeria ja sitruunamehua. Asettele lohkot taikinan päälle. Paista 200 asteessa 10 – 15 minuuttia. Valmista kuorrutus sillä aikaa, kun piiras on uunissa. Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon muut ainekset. Sekoittele seosta n. 10 minuuttia ja levitä esipaistetun piirakan päälle. Paista piirasta vielä noin 10 – 15 minuuttia, kunnes kuorrutus on kullanruskea.

torstai 22. elokuuta 2013

Kinuski-mustaherukkakakku


Tein pitkästä aikaa kinuskisen mustaherukkakakun, koska pensaista vielä sopivasti marjoja löytyi kakun aineksiksi. Osa lukijoista tämän kakun saattaakin muistaa "menneiltä ajoilta", ja olihan kakun resepti saatava tähänkin blogiin vihdoin ja viimein. Tämä kakkuresepti ei olekaan ihan turha. Voitin reseptilläni aikoinaan Lindahl'sin kilpailussa 300 euroa. Tällä kertaa leivoin kakkuun kaakaojauheisen pohjan. Kaakaon/suklaan maku sopii erinomaisesti mustaherukan kanssa. Välillä olen kakkuun tehnyt pohjan vaaleasta kääretorttupohjasta leikkaamalla, välillä käyttänyt Savoiardi-keksejä ja voisi tähän hyvin tehdä myös voi-keksipohjan. Mustaherukkahyytelöä tein nyt varta vasten kakkua varten pienen erän, ja sainkin marjoista juuri tarvitsemani määrän hyytelöä. Riippuu tietysti paljon marjoista, kuinka paljon niistä mehua irtoaa. Marjoja voi tarvita hyytelöön enemmänkin tai sitten vähempikin voi riittää. Hyytelöstä tein pikaversion hyytelösokerilla, mutta tavallisellakin hienolla sokerilla hyytelön voi keittää, kun vain keittää pidemmän aikaa. Ja tietenkin kakkuun voi myös käyttää kaupan valmista hyytelöä. Kakun täytteen makeuttamiseen riittää pelkästään makea mustaherukkahyytelö sekä kinuskikastike. Sokeria ei ole tarvetta sen enempiä lisäillä. Koristesydämet voisi hyvin tehdä myös mustaherukkahyytelöstä, jos haluaa punertavat sydämet. Itse olen kuitenkin aina tehnyt kinuskista, koska täytteen jäljiltä kastiketta vielä aina jää.

Kinuski-mustaherukkakakku

Pohja:
2 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
2 rkl Van Houten -kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

Kostutus:
1/2 - 1 dl maitoa

Mustaherukkahyytelö:
8 dl mustaherukoita
2 dl vettä
2 dl Multi hyytelösokeria

Täyte:
3 dl kuohukermaa
3 dl turkkilaista jogurttia
4 dl mustaherukkahyytelöä
1 dl kinuskikastiketta
8 liivatelehteä
1/2 dl mustaherukkamehua

Koristeeksi:
mustaherukoita
kinuskikastiketta

Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää joukkoon siivilän läpi keskenään sekoitut muut aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun isoon irtopohjavuokaan. Kypsennä uunissa 175 asteessa n. 20 minuuttia. Jäähdytä. Mittaa kattilaan mustaherukat ja vesi. Keitä, kunnes marjoista on mehu kunnolla irronnut. Siivilöi mehu kattilaan ja lisää joukkoon hyytelösokeri. Keitä parin minuutin ajan. Kaada hyytelö purkkiin tai rasiaan ja anna jäähtyä ja hyytyä viileässä. Kostuta kakkupohja maidolla. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon jogurtti, mustaherukkahyytelö sekä kinuskikastike. Laita liivatteet  kylmään veteen n. 10 minuutiksi. Kiehauta mehu ja puserra liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liuota mehun joukkoon. Anna liivatteen jäähtyä hetki. Kaada liivateseos ohuena nauhana mustaherukkaseokseen koko ajan sekoittaen. Kaada hyytelöseos pohjan päälle vuokaan. Tiputa kakun pinnalle reunan ympäri kinuskipisaroita n. 5 sentin välein ja ja vedä esimerkiksi puutikulla kierros pisaroiden läpi sydänkuvion aikaan saamiseksi. Anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Irrota hyytynyt kakku vuoasta ja koristele mustaherukoilla.

Pulled pork -täytteinen focaccia


Viikonloppuna tuli jälleen kerran tehtyä pulled porkia eli nyhtöpossua. Kaksi aiempaa kertaa (pulled pork & whiskey-cola bbq sauce, pulled pork burger)  olen possun kypsentänyt uunissa, tällä kertaa kokeilin valmistusta keittämällä Kääpiölinnan köökistä löytämäni ohjeen mukaan. Possusta tuli ihan hyvää, mutta pikkaisen liian mietoa meidän makuun. Ehkä reilumpi soosimäärä olisi auttanut asiaa, vaikkei lihapala ollutkaan kuin nippa nappa juuri kilon päälle. Ja edelleen taidan enemmän liputtaa uunissa kypsentämisen puolesta. Se on jotenkin vaivattomampaa ja tykkään, kun uunivalmistuksessa lihan päälle hierotaan reilu mausteseos. Kivasti tässä possussa kuitenkin olut maistui ja herkulliset purtavat saatiin. Aiemmat possut on tullut syötyä hampurilaisten täytteenä, nyt halusin pientä vaihtelua ja leivoin pellillisen focacciaa possun seuraksi. Koska possu oli mietoa, halusin majoneesiin jotain lisämakua. Hernekausi on kasvimaalla parhaimmillaan, ja sain mieleeni käyttää tuoreita herneitä majoneesin joukossa. Majoneesista tuli kivan makeahkoa  ja se sopi oluen makuiselle possulle. Lisäksi väristäkin tuli hienon heleän vihreää. Lenkkipolun varrelta olin aiemmin päivällä löytänyt pussillisen kanttarelleja, niin paistelin vielä nekin sipulin kanssa ja käytin lisätäytteenä. Koska hölskytyskurkkujakin tuli juuri tehtyä, niin pitihän vielä niitäkin focaccian väliin laittaa.

Pulled pork -täytteinen focaccia 

Pulled pork:
1 - 1,5kg porsaan kassleria, lapaa tms.
3 - 4l vettä
3 tl suolaa
7 valkosipulin kynttä
2 sipulia
2 laakerinlehteä
10 mustapippuria

Kuumenna vesi kiehuvaksi isohkossa kattilassa. Nosta lihapala kiehuvaan veteen ja kuori pinnalle muodostuva vaahto pois. Lisää mausteet, kokonaiset valkosipulinkynnet sekä lohkotut sipulit. Anna kiehua hissukseen miedolla lämmöllä noin 4 tuntia. Kun liha on ylikypsää, nosta liha liemestä ja anna sen jäähtyä vähän aikaa. Revi liha suikaleiksi haarukalla. Laita revitty liha uunivuokaan ja sekoita olut-bbq-kastike joukkoon. Lämmitä vuokaa 200-asteisessa uunissa 20 - 30 minuuttia.

Olut-bbq-kastike:
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1tlk(70g) tomaattipyreetä
25 g voita
1 plo (0,33 l) olutta
1 dl fariinisokeria
1 rkl sinappia
0,5 dl punaviinietikkaa
2 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
2 pientä chiliä hienonnettuna
2 rkl Worchestershire -kastiketta

Valmista lihan kypsyessä kastike. Kuullota sipuli, valkosipuli ja tomaattipyree voissa. Lisää loput ainekset pannulle ja kiehauta. Anna kiehua hissukseen 30 - 45 minuuttia. Soseuta seos halutessasi ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Focaccia:
3,5 dl vettä
2 tl suolaa
ripaus sokeria
1 ps kuivahiivaa
7 dl vehnäjauhoja
0,5 dl oliiviöljyä

Pinnalle:
oliiviöljyä
sormisuolaa
tuoretta rosmariinia
mustapippuria myllystä

Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon suola sekä jauhotilkkaan sekoitettu kuivahiiva. Alusta loput jauhot vähitellen ja lisää loppuvaiheessa oliiviöljy. Anna taikinan kohota noin 30 minuuttia. Levitä taikina jauhotetuin käsin uunipellille leivinpaperin päälle. Kohota vielä liinan alla noin 20 minuuttia. Voitele taikinan pinta oliiviöljyllä. Ripottele pinnalle merisuolaa ja mustapippuria myllystä. Silppua pinnalle vielä rosmariinia. Paista uunissa 190 asteessa noin 25 minuuttia.

Hernemajoneesi:
4 dl tuoreita, kuorittuja herneitä
2 dl majoneesia

Soseuta herneet esim. sauvasekoittimella. Lisää joukkoon majoneesi ja sekoita tasaiseksi.

Lisäksi:
voissa paistettua, suolalla maustettua kanttarelli-sipulisekoitusta
hölskytyskurkkuja

Kokoaminen:
Leikkaa focaccia sopiviksi annospaloiksi. Levitä focacciapalalle hernemajoneesia. Täytä pulled porkilla, kanttarelli-sipulisekoituksella sekä hölskytyskurkun siivuilla. Laita toinen hernemajoneesilla sivelty focacciapala kanneksi.

tiistai 20. elokuuta 2013

Hölskytyskurkut


Koko kesän näytti hyvin pitkään siltä, ettei tänä vuonna pahemmin kasvihuonekurkkuja saada, koska taimia vaivasi sitkeästi härmä. Jaksoi ne kurkut sittenkin satoa tuottaa ja useampi pitkä kurkku nyt on keittiössä aina yhtä aikaa pyörinyt, ja tuoretta kurkkua on saanut syödä kyllästymiseen asti. Eilen otin kolme kurkkua käsittelyyni ja käsi meinasi jo vallan puutua, kun ihan vain puukolla siivutin kurkut mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Tein siis pitkästä aikaa hölskytyskurkkuja eli tillikurkkuja. Hölskytyskurkut lienevätkin lähes kaikille tuttuja jo lapsuudesta saakka. Yleensä käytän hölskytyskurkuissa väkiviinaetikkaa, mutta nyt tein hieman miedompia valkoviinietikalla. Hölskytyskurkut käyvät lisukkeeksi varsinkin kalaruoille. Leivän päälläkin kurkut maistuvat hyvältä, ja tulee siivuja popsittua välillä ihan sellaisenaan suoraan purkista.

Hölskytyskurkut

3 pitkää kasvihuonekurkkua
1/2 rkl suolaa
1 rkl sokeria
1/2 dl valkoviinietikkaa
tuoretta tilliä hienonnettuna

Leikkaa kurkut mahdollisimman ohuiksi siivuiksi ja laita siivut kannelliseen purkkiin. Lisää joukkoon suola, sulje kansi ja hölskyttele purkkia, kunnes kurkuista alkaa irrota nestettä ja siivut muuttuvat läpikuultaviksi. Lisää purkkiin sokeri, valkoviinietikka sekä reilusti tilliä. Hölskyttele ainekset vielä sekaisin ja anna kurkkujen maustua viileässä.

maanantai 19. elokuuta 2013

Porsaan ulkofile uunissa


Porsaan ulkofileen seuraksi tein kastikkeen fileestä kypsennyksen aikana irronneesta nesteestä lisäämällä joukkoon liki saman verran kermaa kuin nestettäkin oli. Kiehautin seoksen ja suurustin kastikesuurusteella. Kastikkeeseen lisäsin mausteeksi vielä samoja pippureita kuin fileessäkin. Lisukkeeksi tein uunissa timjamiperunoita. Pestyt perunat leikkasin reiluiksi viipaleiksi, maustoin huhmareessa hienonnetulla karkealla merisuolalla, timjamilla sekä paprikajauheella. Lisäksi tietenkin loraus ruokaöljyä. Perunat olivat uunissa 200 asteessa, kunnes olivat kypsiä ja kauniin värisiä. Toisena lisukkeena oli oman maan papusatoa valkosipulin kera voissa paistettuna, suolalla ja cayennepippurilla maustettuna.

Porsaan ulkofile uunissa

reilu 1 kg porsaan ulkofilettä

Paistamiseen:
tilkka ruokaöljyä sekä nokare voita

Fileen mausteet:
Dijon -hunajasinappia
suolaa
mustapippuria
viherpippuria
rosépippuria
rosmariinia

Ota ulkofile huoneenlämpöön lämpenemään pari tuntia ennen valmistusta. Kuumenna pannulla ruokaöljy ja voi. Ruskista ulkofileen pinta pannulla kauttaaltaan. Sivele fileen pintaan hunajasinappia. Mausta pinta suolalla, rouhituilla pippureilla sekä rosmariinilla. Kypsennä filettä uunissa 150 asteessa, kunnes fileen sisälämpö on 70 astetta. Ota file uunista ja peitä vuoka foliolla. Anna fileen vetäytyä noin 15 min. Leikkaa file lopuksi viipaleiksi.

sunnuntai 18. elokuuta 2013

Avocado-ananassmoothie


Tämä smoothie on avokadon ansiosta täyteläisen pehmeää, ja se sisältää paljon hyviä rasvoja. Avokado sisältää myös mm. kaliumia sekä C-, B-, E- ja K-vitamiinia. Ananas taas on A-, B- ja C-vitamiinipitoinen, ja sisältää valkuaisaineita hajottavaa entsyymiä, joka edistää ruuansulatusta. Kovin makea tämä smoothie ei ole, mutta kuitenkin hyvä ja täyttävä aamujuomana tai välipalana.

Avocado-ananassmoothie

1 kypsä avokado
n. 1/2 prk ananasmurskaa
sitruunamehua
n. 1 dl turkkilaista jogurttia
maun mukaan rasvatonta tai kevytmaitoa
maun mukaan juoksevaa hunajaa

Kuori ja paloittele avokado. Laita ainekset tehosekoittimeen tai soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi juomaksi.

torstai 15. elokuuta 2013

Etikkasienet


Pieniä kangasrouskuja ja suppilovahveroita tulee jonkun verran säilöttyä syksyisin mausteiseen etikkaliemeen. Etikkasienet ovat kiva lisuke ruokapöydässä.

Etikkasienet

n. 1 l pieniä kangasrouskuja ja suppilovahveroita

Mausteliemi:
2 dl vettä
1 dl väkiviinaetikkaa
2 dl sokeria
1/2 tl kokonaisia neilikoita
1 rkl Capsi -sienisäilötettä

Ryöppää kangasrouskut. Lado kangasrouskut ja suppilovahverot puhtaisiin lasipurkkeihin. Mittaa kattilaan mausteliemen ainekset ja kiehauta seos. Kaada liemi purkkeihin sienten päälle. Sulje purkit. Sienet maustuvat muutamassa päivässä, mutta säilyvät viileässä pitkään.

keskiviikko 14. elokuuta 2013

Ternimaitosorbetti & hillotut vadelmat


Minua pyydettiin mukaan jälkiruokahaasteeseen. Haasteen järjestivät Jules Destrooper ja Ravintola Postres. Tarkoituksena oli kehitellä jälkiruoka-annos, jossa on hyödynnetty Jules Destrooper Butter Crisp -pikkuleipiä. Otin haasteen vastaan 8 muun ruokabloggarin kanssa. Voittaja-annos pääsee Ravintola Postresin menuun vähintään yhdeksi viikoksi, ja lisäksi voittaja saa runsaan Jules Destrooper -lahjakorin sekä kahden hengen illallislahjakortin Ravintola Postresiin. Muut osallistujat palkitaan myös Jules Destrooper -herkkukorilla. Koska olen hyvinkin perso herkuille, herkkukori toimi hyvänä houkuttimena haasteen vastaanottamiselle. Yksi jälkiruokaideakin oli jo sopivasti valmiina mielessä, ja siihen sopi hyvin mukaan haasteen toteuttamista varten toimitetut rapeat vohvelit.

Kesän ajan mielessä on pyörinyt kokeilla jäätelön tai sorbetin valmistamista ternimaidosta. Haasteen myötä lähdin vihdoin toteuttamaan ideaa. Valmistusvaiheessa en ollut vielä oikein varma kumpaa ternimaidosta tulee, mutta päätin lopulta nimetä valmiin tuotoksen sorbetiksi, koska lopputulos oli enemmän sorbetin oloista, kepeän kevyttä ja raikasta. Lisukkeeksi annokseen pääsivät sen enempiä miettimättä vadelmat, koska edelleenkin meidän puutarhavadelmat tuottavat satoa, ja pakastimetkin alkavat olla niitä jo ihan täynnä.

Ternimaitosorbetti & hillotut vadelmat

Ternimaitosorbetti:
5 dl ternimaitoa
1 dl glukoosisiirappia
1 vaniljatanko
4 kananmunan valkuista
2 dl tomusokeria

Mittaa paksupohjaiseen kattilaan ternimaito sekä glukoosisiirappi. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet. Lisää vaniljatanko ja siemenet kattilaan. Keitä ternimaitoseosta miedolla lämmöllä 15 - 20 minuuttia. Älä kuitenkaan päästä seosta kiehumaan. Nosta kattila liedeltä ja anna seoksen jäähtyä viileässä n. 30 minuuttia. Poista jäähtyneestä ternimaitoseoksesta vaniljatanko, kaada seos kulhoon ja laita kulho pariksi tunniksi pakastimeen. Sekoita välillä. Vatkaa valkuaiset kiiltäväksi, kovaksi vaahdoksi lisäämällä tomusokeria pienissä erissä joukkoon. Yhdistä puolijäätynyt ternimaitoseos sekä valkuaisvaahto hyvin yhteen. Laita kulho takaisin pakastimeen. Sekoita seosta muutaman kerran jäätymisen aikana paremman koostumuksen aikaan saamiseksi.

Hillotut vadelmat:
5 dl tuoreita vadelmia
1 dl sokeria
1/2 dl vettä
1/2 dl sitruunalikööriä

Mittaa kattilaan sokeri ja vesi. Kiehauta seos ja keitä muutaman minuutin ajan, kunnes sokeriliemi sakenee. Ota kattila liedeltä ja jäähdytä. Mausta jäähtynyt sokeriliemi sitruunaliköörillä ja kaada seos vadelmien päälle. Sekoita varovasti, ettei vadelmat mene rikki. Anna vadelmien maustua viileässä n. 1 tunti ennen tarjoilemista.

Annoksen kokoaminen:
Jules Destrooper Butter Crisp -pikkuleipiä
ternimaitosorbettia
hillottuja vadelmia
sitruunamelissan lehtiä

Aseta lautaselle vohveli ja laita sen päälle sorbetista pyöräytetty pallo. Aseta toinen vohveli sorbettipallon päälle. Lisää annoksen ympärille hillottuja vadelmia sekä vadelmien lientä ja koristele lopuksi sitruunamelissan lehdillä.

sunnuntai 11. elokuuta 2013

Kesäkurpitsamarmeladi


Yksi hyvä tapa säilöä kesäkurpitsaa talven varalle on keittää siitä marmeladia. Sitruunan raikastama kesäkurpitsamarmeladi on tosi hyvää ja sopii hyvin esimerkiksi kääretorttujen ja kakkujen täytteeksi. Marmeladi maistuu myös mainiosti vaikka paahtoleivän päällä.

Kesäkurpitsamarmeladi

1 kg kuorittua kesäkurpitsaa paloina
1/2 dl vettä
3 sitruunan raastetut kuoret ja mehut
800 g - 1 kg hillosokeria
1 rkl sitruunahappoa

Laita kesäkurpitsapalat kattilaan veden ja sitruunamehun kanssa. Kiehauta ja keitä kunnes kesäkurpitsa pehmenee. Soseuta kesäkurpitsat esim. sauvasekoittimella. Lisää soseeseen sitruunoiden raastetut kuoret sekä hillosokeri. Keitä miedolla lämmöllä 30 - 45 min. välillä sekoitellen. Lisää lopuksi sitruunahappo ja purkita marmeladi puhtaisiin lasipurkkeihin.

perjantai 9. elokuuta 2013

Kanttarellipatee


Kanttarellipatee maistuu ihan sellaisenaan, ruoan lisukkeena tai vaikka leivän päällä. Helpon ja nopean pateen voi tehdä myös muista sienistä.

Kanttarellipatee

200 g kanttarelleja, joista ylimääräiset nesteet paistettu pois
1 sipuli
2 rkl voita
3 kananmunaa
1 1/2 dl kuohukermaa
suolaa
jauhettua valkopippuria
1 rkl kuivattua persiljaa

Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulisilppu pannulla voissa pehmeäksi. Lisää kanttarellit ja paista vielä hetki. Kaada sieni-sipuliseos monitoimikoneeseen ja hienonna. Lisää kananmunat ja kerma. Mausta suolalla, valkopippurilla sekä persiljalla. Kaada seos uunivuokaan kypsennä uunin keskitasolla 180 asteessa 20 - 30 min., eli kunnes seos on hyytynyt. Jäähdytä.

torstai 8. elokuuta 2013

Vaniljainen marjahyytelökakku


Tällainen yksinkertainen hyytelökakku valmistuu helposti ja melko vähistä aineksista. Hyytelötäyte on ihanan pehmeää ja kirpeähkö kiille sopii sen kanssa hyvin yhteen. Punaherukkamehua ei ollut valmiina, mutta tein mehua äkkiä keittämällä kattilassa pienen määrän punaherukoita vesitilkan kera. Liemen siivilöin talteen ja kiehautin vielä sopivan sokerimäärän kanssa. Näin mehusta tuli kauniin punaista.

Vaniljainen marjahyytelökakku

Pohja:
4 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta

Kostutus:
n. 1/2 dl vaniljasokerilla maustettua maitoa

Täyte:
1 prk Flora Vispiä
2 prk Flora Vanillaa
tomusokeria
1/2 dl sitruunamehua
6 liivatelehteä

Kiille:
2 dl punaherukkamehua
2 liivatelehteä

Koristeluun:
tuoreita marjoja
sitruunamelissan lehtiä

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahtoon pienissä erissä varovasti sekoittaen. Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 6 - 8 min. Jäähdytä pohja. Poista pohja leivinpaperista ja leikkaa pohjasta irtopohjavuokaan vuokaa apuna käyttäen kakkupohja. Kostuta pohja kevyesti vaniljamaidolla. Vaahdota Flora Vispi ja Flora Vanillat vaahdoksi ja makeuta maun mukaan tomusokerilla. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 5 minuutiksi. Kiehauta sitruunamehu ja liuota siihen ylimääräisestä vedestä puserretut liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen vaahdon joukkoon. Kaada seos irtopohjavuokaan ja laita kakku hyytymään jääkaappiin n. 4 tunniksi. Laita kiilteen liivatteet likoamaan kylmään veteen n. 5 minuutiksi. Kiehauta tilkka punaherukkamehusta ja liuota siihen ylimääräisestä vedestä puserretut liivatteet. Lisää joukkoon loppu mehu ja anna liivateseoksen hieman jäähtyä. Lusikoi kiille hyytyneen kakun päälle varovasti lusikalla vaimentaen. Laita kakku viileään vielä kiilteen hyytymisen ajaksi. Poista kakku vuoasta ja koristele marjoilla ja sitruunamelissan lehdillä.

Paahdetut perunat


Tämän kesän perunasatoa on jo niin monta kertaa syöty keitettynä sekä keittämistä seuraavana päivänä paistinperunoina, että vaihteeksi piti saada niitä taas uunissa paahdettuna. Uunissa valmistetut perunat ovatkin useimmiten kaikkein parhaita, ja erilaisten mausteiden ja valkosipulin kanssa paahdetut uuden sadon perunat ovat ihan perunaruokien parhaimmasta päästä. Mausteita vaihtelemalla perunoihin saa aina helposti vaihtelua. Tällä kertaa suolan ja mustapippurin lisäksi käytin yrteistä kuivattua timjamia sekä kypsennyksen jälkeen hienonsin perunoiden päälle vielä reilusti tuoretta tilliä. Valkosipulin kynsiä laitoin mukaan runsaasti, koska paahdettuna ne ovat herkkua. Valkosipuli vain kypsyy paljon perunoita nopeammin, joten nakkasin ne pellille mukaan vasta siinä vaiheessa, kun perunoihin alkoi tulla väriä, jotta valkosipuli pysyisi sopivan pehmeänä.

Paahdetut perunat

uusia perunoita
suolaa
mustapippuria myllystä
timjamia
rypsiöljyä
valkosipulin kynsiä
tilliä

Pese perunat hyvin. Paloittele tarvittaessa perunat kahteen tai neljään osaan. Mausta perunat suolalla, mustapippurilla ja timjamilla. Pirskottele joukkoon rypsiöljyä niin, että perunat ovat kauttaaltaan öljyssä ja mausteissa. Levitä perunat uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda uunissa 200 asteessa. Lisää valkosipulin kynnet joukkoon paahtamisen loppupuolella. Kun perunat ja valkosipulin kynnet ovat kypsiä ja saaneet riittävästi väriä, ota pelti uunista. Hienonna perunoille vielä reilusti tuoretta tilliä.

tiistai 6. elokuuta 2013

Ratatouille


Ratatouille eli ranskalainen kasvishöystö on ollut jo kautta aikojen yksi lempiruoistani/-lisukkeistani. Tänäkin kesänä ratatouillea on tullut jo muutaman kerran tehtyä, ja pitää sitä aina välillä talvellakin tehdä, jos vain hyviä aineksia on edullisesti saatavilla. Pikkaisen aina jotkin ainekset tai ainesmäärät muuttuvat eri valmistuskerroilla, mutta aina höystö on yhtä hyvää. Tällä kertaa käytin ratatouilleen tuoreita kirsikkatomaatteja sekä tuoreita yrttejä, mutta talviaikaan tulee useimmiten käytettyä esimerkiksi tomaattimurskaa ja mausteeksi Provencen yrttiseosta.

Ratatouille

oliiviöljyä
1 - 2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
1 kesäkurpitsa
1 munakoiso
1 rs kirsikkatomaatteja
ripaus sokeria
suolaa oman maun mukaan
mustapippuria myllystä
tuoretta rakuunaa
tuoretta timjamia
tuoretta rosmariinia
tuoretta mäkimeiramia
tuoretta silolehtipersiljaa
sitruunamehua oman maun mukaan
(1 - 2 rkl Maizena vaaleaa suurustetta)

Paloittele kasvikset reiluiksi paloiksi ja hienonna valkosipuli. Kuumenna pannulla oliiviöljyä ja kuullota kasvikset erissä, koska ne kypsyvät eri aikoihin. Laita kuullotetut kasvikset yhdessä pannulle ja lisää joukkoon kirsikkatomaatit sekä mausteet. Kiehauta ja hauduta n. 15 minuuttia. Jos kasviksista irtoaa paljon nestettä, suurusta halutessasi parilla ruokalusikallisella suurustetta.

maanantai 5. elokuuta 2013

Rukiinen pizzapohja


Leivoin perjantaina pizzaa, kun lähimetsästä löytyi sopivasti pizzan päälle kanttarelleja, haperoita sekä kangasrouskuja. Pizzaan piti tehdä ihan normaalipohja, mutta vehnäjauhot eivät riittäneetkään kahden pellillisen taikinaan. Käytin sitten taikinaan osaksi myös ruisjauhoja, ja rukiinen pohja sopikin kivasti sienipizzoille. Toiseen pellilliseen tuli pelkästään kanttarelleja, toiseen tuli haperot ja rouskut. Lisäksi pizzojen päälle tuli tietenkin tomaattikastiketta sekä juustoa. Muina täytteinä oli raakaa perunaa ohuina siivuina, sipulia sekä suolakurkkusiivuja. Pizzan päälle mausteeksi tuli vielä mustapippuria myllystä sekä timjamia, rosmariinia sekä kanelibasilikaa.


Rukiinen pizzapohja
(2 pellillistä)

4 dl vettä
ripaus suolaa
2 tl sokeria
2 tl kuivahiivaa
5 dl vehnäjauhoja
3 dl ruissihtijauhoja
n. 1 dl oliiviöljyä

Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon suola ja sokeri. Lisää pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva. Vaivaa loput jauhot taikinaan vähitellen ja lisää lopuksi oliiviöljy. Kohota taikinaa vedottomassa paikassa liinan alla n. 30 minuuttia. Jaa taikina kahtia ja kaulitse pelleille leivinpaperin päälle jauhoja apuna käyttäen. Päällystä pizzat haluamillasi täytteillä ja kypsennä uunissa 250 asteessa n. 20 minuuttia. Käytä aluksi uunin alalämpöä, että pohja kypsyy kunnolla. Lisää loppuvaiheessa myös ylälämpö, jotta pinta saa hieman väriä.


Eilen käytiin katsastamassa pari sienipaikkaa, ja ihmeen hyvä saalis jo saatiin, vaikka hirveän kuivaa on edelleen. Kori täyttyi kanttarelleista ja mustatorvisienistä. Lisäksi löytyi muutama vaaleaorakas, lampaankääpä sekä yksi hyvän kokoinen koivunpunikkitatti.


Tällä mustatorvisienellä oli jo kokoa, mutta vaikutti siltä, että mustatorvisienikausi on vasta alkamassa. Toivottavasti saadaan taas vettäkin. Sadepäivät tekisivät sienisadolle hyvää.