Viikonloppuna tuli jälleen kerran tehtyä pulled porkia eli nyhtöpossua. Kaksi aiempaa kertaa (
pulled pork & whiskey-cola bbq sauce,
pulled pork burger) olen possun kypsentänyt uunissa, tällä kertaa kokeilin valmistusta keittämällä
Kääpiölinnan köökistä löytämäni ohjeen mukaan. Possusta tuli ihan hyvää, mutta pikkaisen liian mietoa meidän makuun. Ehkä reilumpi soosimäärä olisi auttanut asiaa, vaikkei lihapala ollutkaan kuin nippa nappa juuri kilon päälle. Ja edelleen taidan enemmän liputtaa uunissa kypsentämisen puolesta. Se on jotenkin vaivattomampaa ja tykkään, kun uunivalmistuksessa lihan päälle hierotaan reilu mausteseos. Kivasti tässä possussa kuitenkin olut maistui ja herkulliset purtavat saatiin. Aiemmat possut on tullut syötyä hampurilaisten täytteenä, nyt halusin pientä vaihtelua ja leivoin pellillisen focacciaa possun seuraksi. Koska possu oli mietoa, halusin majoneesiin jotain lisämakua. Hernekausi on kasvimaalla parhaimmillaan, ja sain mieleeni käyttää tuoreita herneitä majoneesin joukossa. Majoneesista tuli kivan makeahkoa ja se sopi oluen makuiselle possulle. Lisäksi väristäkin tuli hienon heleän vihreää. Lenkkipolun varrelta olin aiemmin päivällä löytänyt pussillisen kanttarelleja, niin paistelin vielä nekin sipulin kanssa ja käytin lisätäytteenä. Koska hölskytyskurkkujakin tuli juuri tehtyä, niin pitihän vielä niitäkin focaccian väliin laittaa.
Pulled pork -täytteinen focaccia
Pulled pork:
1 - 1,5kg porsaan kassleria, lapaa tms.
3 - 4l vettä
3 tl suolaa
7 valkosipulin kynttä
2 sipulia
2 laakerinlehteä
10 mustapippuria
Kuumenna vesi kiehuvaksi isohkossa kattilassa. Nosta lihapala kiehuvaan
veteen ja kuori pinnalle muodostuva vaahto pois. Lisää mausteet,
kokonaiset valkosipulinkynnet sekä lohkotut sipulit. Anna kiehua
hissukseen miedolla lämmöllä noin 4 tuntia. Kun liha on ylikypsää, nosta liha liemestä ja anna sen jäähtyä vähän
aikaa. Revi liha suikaleiksi haarukalla. Laita revitty liha uunivuokaan
ja sekoita olut-bbq-kastike joukkoon. Lämmitä vuokaa 200-asteisessa uunissa 20 - 30
minuuttia.
Olut-bbq-kastike:
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1tlk(70g) tomaattipyreetä
25 g voita
1 plo (0,33 l) olutta
1 dl fariinisokeria
1 rkl sinappia
0,5 dl punaviinietikkaa
2 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
2 pientä chiliä hienonnettuna
2 rkl Worchestershire -kastiketta
Valmista lihan kypsyessä kastike. Kuullota sipuli, valkosipuli ja
tomaattipyree voissa. Lisää loput ainekset pannulle ja kiehauta. Anna
kiehua hissukseen 30 - 45 minuuttia. Soseuta seos halutessasi ja tarkista
maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
Focaccia:
3,5 dl vettä
2 tl suolaa
ripaus sokeria
1 ps kuivahiivaa
7 dl vehnäjauhoja
0,5 dl oliiviöljyä
Pinnalle:
oliiviöljyä
sormisuolaa
tuoretta rosmariinia
mustapippuria myllystä
Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon suola sekä jauhotilkkaan sekoitettu kuivahiiva. Alusta loput jauhot vähitellen
ja lisää loppuvaiheessa oliiviöljy. Anna taikinan kohota noin 30 minuuttia.
Levitä taikina jauhotetuin käsin uunipellille leivinpaperin päälle.
Kohota vielä liinan alla noin 20 minuuttia. Voitele taikinan pinta oliiviöljyllä. Ripottele pinnalle merisuolaa ja mustapippuria myllystä. Silppua pinnalle vielä rosmariinia. Paista uunissa 190
asteessa noin 25 minuuttia.
Hernemajoneesi:
4 dl tuoreita, kuorittuja herneitä
2 dl majoneesia
Soseuta herneet esim. sauvasekoittimella. Lisää joukkoon majoneesi ja sekoita tasaiseksi.
Lisäksi:
voissa paistettua, suolalla maustettua kanttarelli-sipulisekoitusta
hölskytyskurkkuja
Kokoaminen:
Leikkaa focaccia sopiviksi annospaloiksi. Levitä focacciapalalle hernemajoneesia. Täytä pulled porkilla, kanttarelli-sipulisekoituksella sekä hölskytyskurkun siivuilla. Laita toinen hernemajoneesilla sivelty focacciapala kanneksi.