tiistai 30. huhtikuuta 2013

Vappu

Koskenlaskijan uunimakkara hevoslenkistä


Viikonloppuna poikettiin taas tehtaanmyymälässä ja silmiin osui hevoslenkki. Joulun palvatusta hevospaistista oli niin hyvät kokemukset, että tietenkin piti lenkkiäkin ostaa pätkä. Ja vielä, kun makkara oli täyttä tavaraa eikä mitään perunajauhomössöä, niin ostopäätöstä ei tarvinnut harkita. Viikonloppuna osa lenkistä pääsi saunan kiukaalle, ja lopusta tein eilen uunimakkaraa. Hevoslenkki sopiikin hyvin juuri kiukaalle sekä uuniin.

Koskenlaskijan uunimakkara hevoslenkistä

pätkä hevoslenkkiä
Koskenlaskija sipuli-ruohosipuli sulatejuustoa
ketsuppia
juustoraastetta
ruohosipulia

Poista lenkistä kuori ja leikkaa pintaan syvät viillot sentin parin välein. Leikkaa sulatejuustosta siivut ja täytä viillot siivuilla. Pursota makkaran päälle ketsuppiraidat ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista uunissa 225 asteessa n. 15 minuuttia. Ripottele pinnalle silputtua ruohosipulia.

Katkarapupatongit


Silloin joskus opiskeluaikoina, vuonna kivi ja kirves, tuli silloin tällöin pidettyä kaverin kanssa vapaapäivä ja suunnattua ostoksille isoon kaupunkiin. Yksi kerta, kun oltiin kauppoja kierretty väsymykseen asti, ja kova nälkä alkoi vaivata, poikettiin johonkin kahvilaan ja otettiin kahvin kanssa täytetyt patongit katkaraputäytteellä. Miten hyvältä se maistuikaan! Onneksi täytettyjä patonkeja on helppo tehdä itse kotonakin. Monenlaisia muitakin täytteitä on tullut vuosien mittaan kokeiltua, mutta katkaravut ja keitetty kananmuna pysyy aina vain ykkösenä. Se vain on niin lyömätön yhdistelmä. Välillä olen patonkeihin käyttänyt ihan vain sitruunamajoneesia, välillä sitten maustelen maustamatonta eri tavoin. Eilen tein iltapalaksi pitkästä aikaa katkarapupatongit, ja aina ne maistuvat yhtä hyvältä.

Katkarapupatongit

pitkä vehnäpatonki
sulatettuja pakastekatkarapuja
keitettyjä kananmunia siivutettuna
n. 1 dl majoneesia
tilkka sitruunamehua
maun mukaan sitruunapippuria
maun mukaan kuivattua tilliä
ripaus sokeria

Leikkaa patonki pituussuunnassa halki, mutta jätä toisesta laidastaan kiinni. Sekoita mausteet majoneesin joukkoon ja levitä majoneesi patongin leikkuupinnoille. Täytä patonki kananmunan siivuilla sekä katkaravuilla. Leikkaa patonki 2 - 4 palaan ja kääri palat tiukasti tuorekelmuun. Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.

maanantai 29. huhtikuuta 2013

Tomaattipestolla kuorrutettu lohi


Tomaattipestolla kuorrutettu lohi on yksi suurimmista lohireseptisuosikeistani. Lohen ja Aurajuustoisen tomaattipeston yhdistelmä on äärimmäisen herkullinen. Tomaattipestoreseptiä voi hyvin hyödyntää myös muualla kuin lohen kanssa.

Tomaattipestolla kuorrutettu lohi

800 g kirjolohifileetä
1 tl sitruunapippuria

Tomaattipesto:
1 dl aurinkokuivattua tomaattia
1/2 dl auringonkukan- tai pinjansiemeniä
1 ruukku basilikaa
150 g Aurajuustoa
2 dl ruokakermaa

Poista fileestä ruodot ja nahka. Laita file uunivuokaan ja ripottele pinnalle sitruunapippuria. Hienonna aurinkokuivattu tomaatti, siemenet ja basilika monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Lisää loput aineet. Levitä pesto kalan päälle. Kypsennä 175 asteisessa uunissa n. 30 - 40 minuuttia.

Perinteinen vappusima


Tällä reseptillä teen aina vapuksi sitruunoista simaa. Joukkoon laitan usein myös appelsiinia. Siman teen kokonaan fariinisokerista, koska se antaa enemmän makua ja väriä kuin tavallinen hienosokeri. Tänä vuonna tein perinteistä simaa ainoastaan puolet reseptin määrästä, koska samalla tein kokeeksi myös vadelmasimaa.

Perinteinen vappusima

8 l vettä
1 kg fariinisokeria
4 - 5 sitruunaa
(1 - 2 appelsiinia)
herneen kokoinen nokare tuorehiivaa

Pulloihin:
sokeria
rusinoita

Pese sitruunat (ja appelsiini) huolellisesti ja kuori ohuelti kuorimaveitsellä. Poista hedelmistä valkoinen osa hyvin ja leikkaa hedelmäliha siivuiksi. Laita astiaan kuoret, hedelmälihasiivut sekä fariinisokeri. Kiehauta puolet vedestä ja kaada sitruunoiden ja sokerin päälle. Sekoita, että sokeri sulaa ja sekoittuu hyvin joukkoon. Lisää loppu vesi, ja kun simaseos on kädenlämpöistä, liuota hiiva pieneen nestemäärään ja lisää joukkoon. Anna käydä seuraavaan päivään huoneenlämmössä. Siivilöi ja pullota pulloihin, joihin on lisätty pohjalle teelusikallinen sokeria sekä rusinoita. Siirrä pullot kylmään. Sima valmistuu viileässä vajaassa viikossa, huoneenlämmössä noin kolmessa päivässä. Rusinoiden pintaan nousu on merkki siitä, että sima on valmista. Huom! Älä kierrä pullojen korkkeja tiukkaan. Muuten pullot saattavat rikkoontua, kun paine kasvaa siman käydessä.

lauantai 27. huhtikuuta 2013

Suklaa-kirsikkakakku


Tästä kakusta on jo paljon aikaa, mutta muistan, että siitä tuli tosi mehevä ja herkullinen! Yksi parhaimmista leipomistani kakuista ikinä. Täytteeseen voi halutessaan vielä lisätä yhden liivatelehden, jos tykkää kiinteämmästä täytteestä. Neljällä liivatteella täytteestä tulee aika pehmeää, mutta kakku pysyy kuitenkin hyvin koossa. Suklaakuorrutteen teen yleensä lisäämällä suklaan joukkoon voin sijaan puolisen desiä kuohukermaa. Tähän kakkuun kokeilin kuorrutteeseen voita, koska kuohukermaa ei ollut käytettävissä, ja vispikermakin meni täytteeseen ja reunapursotuksiin. Kuohukerman kanssa tehdystä kuorrutteesta tulee sopivan pehmeä ja kakkua on helppo leikata, voin kanssa kuorrutteesta tuli hieman kovempi ja hankalampi leikata.

Suklaa-kirsikkakakku

Pohja:
4 kananmunaa
sokeria
1/2 dl kaakaojauhetta
vehnäjauhoja
perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

Riko kananmunat lasiin. Mittaa toiseen samanlaiseen lasiin yhtä paljon sokeria kuin kananmunia on toisessa lasissa. Tyhjennä sokeri kulhoon ja mittaa lasiin puoli desiä kaakaojauhetta sekä vehnäjauhoja ja perunajauhoja sen verran, että lasissa pinta on taas samassa tasossa kuin kananmunalasissa. Mittaa jauhojen päälle vielä leivinjauhe ja sekoita jauhot keskenään sekaisin. Vaahdota sokeri ja munat vaahdoksi, kääntele joukkoon siivilöidyt jauhot. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan. Kypsennä kakkupohjaa uunin alatasolla 175 asteessa n. 40 minuuttia. Jäähdytä pohja ja leikkaa se sitten kahdeksi levyksi.

Täyte ja kostutus:
500 g kirsikoita
1 dl tummaa rommia
1 dl sokeria
500 ml Flora Vispiä
1 prk kondensoitua maitoa
4 liivatelehteä
spriteä

Jätä muutama kirsikka kakun koristeluun. Poista lopuista kirsikoista kivet ja paloittele kirsikat. Laita paloitellut kirsikat kulhoon ja kaada päälle rommi sekä sokeri, ja anna marinoitua viileässä pari tuntia. Marinoinnin jälkeen siivilöi kirsikoista liemi talteen. Jätä liemestä n. 1/2 desiä liivatelehtiä varten ja käytä loppu liemi kakkupohjan kostuttamiseen. Jos lientä on kostutukseen liian vähän tai muuten haluat lientä laimentaa, lisää siihen hieman spriteä. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vaahdota vispikerma ja sekoita joukkoon marinoidut kirsikat sekä kondensoitu maito. Kuumenna puoli desiä marinointilientä ja liuota siihen ylimääräisestä vedestä puserretut liivatelehdet. Kaada liivateseos täytteen joukkoon ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Laita irtopohjavuoan pohjalle toinen kostutetuista kakkulevyistä ja kaada täyteseos päälle. Lisää toinen kostutettu kakkulevy pinnalle ja laita kakku hyytymään viileään muutamaksi tunniksi tai yön yli. Laita tarvittaessa kakun päälle kevyt paino.

Kuorrutus:
200 g Fazerin sinistä suklaata
3 rkl voita

Reunoille:
500 ml Flora Vispiä
tomusokeria
vaniljakreemijauhetta

Koristeeksi:
kirsikoita
krokantteja

Sulata vesihauteessa paloiteltu suklaa ja voi. Levitä suklaakuorrute vuoasta poistetun kakun päälle ja koristele pinta kirsikoilla ennen kuin suklaa hyytyy. Vaahdota kerma ja makeuta maun mukaan tomusokerilla. Lisää vaahtoon pari ruokalusikallista vaniljakreemijauhetta ja pursota vaahto kakun reunoille. Ripottele reunoille krokantteja.

Raparperikeikauskakku


Raparperistakin voi tehdä keikauskakkuja. Tästä kakusta tulee erityisen mehevää, koska taikinaan lisätään myös porkkanaraastetta. Kakku maistuu sekä lämpimänä että kylmänä vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

Raparperikeikauskakku

Taikina:
4 kananmunaa
2 1/2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 1/2 tl kanelia
1 tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä
2 dl porkkanaraastetta
500 g raparperia

Vuokaan:
1 rkl voita
1 dl fariinisokeria

Voitele paistovuoka ja ripottele fariinisokeri vuuan reunoille ja pohjalle. Leikkaa raparperit paloiksi ja laita vuokaan. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää sekoitetut kuiva-aineet, öljy ja porkkanaraaste. Sekoita nopeasti. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa n. 40 min. Jäähdytä hetki ja kumoa kakku.

perjantai 26. huhtikuuta 2013

Lämmin ananaskompotti


Lämmin ananaskompotti on herkullista ja vaniljajäätelön kanssa todella hyvää. Paistamiseen saa varata jonkun verran aikaa, koska ananaksesta irtoaa paistamisen aikana paljon mehua. Kun mehu on sopivasti haihtunut pannulta, kompotti alkaa karamellisoitua ja maut tiivistyvät. Helppo ja yksinkertainen jälkiruoka, joka valmistuu kesällä vaikka ulkona muurikalla.

Lämmin ananaskompotti

1 tuore ananas
1 - 2 dl fariinisokeria
n. 1 dl rommia
Paistamiseen:
nokare voita
Tarjoiluun:
vaniljajäätelöä
Kuori ananas ja poista siitä kova keskus. Leikkaa ananas reiluiksi lohkoiksi. Sulata pannulla voita. Lisää ananaslohkot sekä fariinisokeri. Paista reilulla lämmöllä, kunnes ylimääräinen neste tiivistyy ja karamellisoituu, sekä ananaslohkot saavat väriä. Lisää joukkoon rommi ja paista vielä hetken aikaa. Tarjoa lämpimänä vaniljajäätelön kera.

Raparperi-rahkapiirakka


Raparperiaika alkaa kohta olla käsillä, joten pitää kaivella reseptejä esille. Jokunen vuosi sitten Pirkassa oli tällainen rahkapiirakan ohje, mihin raparperit tulivat pitkinä ohuina viipaleina pienten kuutioiden sijaan. Kiva ja näyttävä idea, mutta pikkaisen hankalampi vain leikata piirakasta siivuja ja haukata paloja. Terävällä veitsellä kuitenkin paloittelu onnistuu. Halutessaan piirakkaan voi toki raparperin perinteisesti kuutioidakin. Pirkan ohjeessa piirakkaan käytettiin valmista murotaikinaa, minä teen taikinan aina itse. Täytteen sokerimäärää olen vähentänyt puolella. Yksi desilitra riittää hyvin antamaan tarpeeksi makeutta.

Raparperi-rahkapiirakka

Pohja:
150 g voita
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1,5 dl sokeria

Täyte:
1 prk maitorahkaa
1 prk kermaviiliä
2 kananmunaa
1 dl sokeria
2 rkl sitruunamehua
1 tl vaniljasokeria

Pinnalle:
n. 250 g raparperia
2 rkl sokeria

Vaahdota voi ja sokeri. Vaahdota sekaan muna. Lisää keskenään sekoitetut vehnäjauhot ja leivinjauhe, ja sekoita. Levitä taikina piirakkavuoalle. Sekoita täyteainekset keskenään ja kaada täyte vuokaan. Leikkaa raparperit pitkittäin ohuiksi viipaleiksi ja asettele ne vieriviereen täytteen päälle. Ripottele päälle sokeria. Paista 200 asteessa uunin alimmalla tasolla n. 40 min.

Marinoidut oliivit


Pidän paljon oliiveista, ja voin välillä napsia niitä muutaman suoraan purkistakin. Marinoimalla kuitenkin saa purkkioliiveihinkin lisää makua.

Marinoidut oliivit

200 g isoja kivettömiä vihreitä oliiveja
2 valkosipulinkynttä
1 tl korianterin siemeniä
1 rkl timjamia
1 tl jauhettua fenkolia
1 tuore punainen chili
puolikas sitruuna
rouhittua mustapippuria
oliiviöljyä

Valuta oliivit ja painele niitä hieman kaulimella leikkuulaudan päällä, että ne hieman halkeavat. Marinadin maku tarttuu niihin näin paremmin. Murskaa valkosipulinkynnet kevyesti. Murskaa korianterin siemenet morttelissa.  Pese sitruuna hyvin ja leikkaa puolikas kuorineen paloiksi. Laita oliivit, valkosipuli, korianteri, sitruuna sekä paloiteltu chili kulhoon. Mausta timjamilla, jauhetulla fenkolilla ja mustapippurilla. Sekoita ja laita ainekset kannelliseen lasipurkkiin. Kaada päälle oliiviöljyä sen verran, että kaikki ainekset peittyvät. Sulje purkki ja anna oliivien tekeytyä vuorokausi huoneenlämmössä. Laita purkki sen jälkeen jääkaappiin marinoitumaan 1 - 2 viikoksi. Ravistele purkkia aina välillä marinoitumisen aikana. Ota purkki huoneenlämpöön ennen tarjoilua, jotta oliiviöljy notkistuu. Tarjoa esim. patongin tai jonkin muun leivän kera.

torstai 25. huhtikuuta 2013

Vadelmasima


Tänä vuonna olen siman kanssa niin ajoissa, että simat alkavat hiljalleen olla jo juotavassa kunnossa. Perinteisen siman lisäksi tein kokeeksi vadelmasimaa, kun Dansukkerilta löytyi siihen kiva ohje, ja vadelmia pakastimessa on vielä monta rasiaa. Kun pikkaisen pullotusvaiheessa simaa maistelin, maistui se aika hyvältä. Todella kauniin punaistakin vadelmasimasta tuli. Vadelmasimaa voisi tehdä kesälläkin raikkaaksi janojuomaksi.

Vadelmasima

400 g pakastevadelmia
500 g taloussokeria
4 l kiehuvaa vettä
1/5 tl tuorehiivaa (pienen herneen kokoinen pala)
sokeria, rusinoita

Kaada jäiset vadelmat ja sokeri kiehuvaan veteen. Jäähdytä kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva joukkoon. Anna juoman käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Siivilöi ja pullota sima. Laita jokaiseen pulloon muutama rusina ja teelusikallinen sokeria. Sulje pullot, mutta älä liian tiukasti, koska paine pulloissa kasvaa siman käydessä. Säilytä marjasima jääkaapissa. Sima on valmista juotavaksi parin päivän kuluttua pullotuksesta, kun rusinat ovat nousseet pintaan.

keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Riistakepakot & sinappi-piparjuuridippi


Meillä on pakastimessa jauhelihat niin isoina annoksina, että vanhanajan mureketta varten sulamaan ottamistani jauhelihoista jäi vielä reilusti käyttämättäkin. Lopuista jauhelihoista tein eilen kepakoita ja niiden lisukkeeksi valmistin dippikastikkeen. Olikin ensimmäinen kerta, kun tarvitsin ruokaa laittaessani myös puutarhatyökaluja. Huomasin kepakoita pellille laittaessani, että varrastikut on niin pitkiä, ettei pelti mahdukaan uuniin. Hain sitten oksasakset ja pätkäisin tikkujen päistä pätkät pois. Koskahan sitä sitten tarvitsee keittiövälineitä puutarhatöissä? Joskus kyllä löysin Fiskarsin kuorimaveitseni kasvimaalta. Kuorien joukossa se oli ilmeisesti päätynyt kompostiämpäriin, sitä kautta kompostoriin, ja kompostorista multana kasvimaalle. Ja veitsi oli edelleen kuin uusi, vaikka olikin ensin ollut pitkään kompostissa ja vielä koko pitkän talven viettänyt ulkona mullan joukossa.

Riistakepakot & sinappi-piparjuuridippi

Kepakot:
(12 kpl)
600 g peuran jauhelihaa
600 g possun jauhelihaa
2 kananmunaa
n. 1 rkl Prima-Mausteiden riistamaustetta (maustepippuri, katajanmarja, valkosipuli, paprika, sinapinsiemen, valkopippuri, selleri, inkivääri, laakerinlehti, rosmariini, persilja)
maun mukaan suolaa

Laita puiset varrastikut hyvissä ajoin veteen likoamaan. Sekoita kaikki ainekset hyvin keskenään. Tarkista halutessasi mausteiden riittävyys paistamalla nokare pannulla. Jaa taikina 12 osaan ja muotoile ne pitkiksi pötkylöiksi. Työnnä pötkylöihin varrastikut ja laita kepakot uunipellille leivinpaperin päälle. Kypsennä uunissa 225 asteessa 15 - 20 minuuttia.

Dippi:
1 1/2 dl turkkilaista jogurttia
1 1/2 dl majoneesia
1 - 2 tl piparjuuritahnaa
1 - 2 tl Dijon -hunajasinappia
ripaus suolaa
ripaus sokeria
ripaus rouhittua mustapippuria

Sekoita kaikki dippikastikkeen ainekset keskenään. Anna maustua viileässä ennen tarjoilua.

tiistai 23. huhtikuuta 2013

Kemiön limppu


Sain äskettäin Kemiön limpun reseptin sähköpostiini, ja tätähän oli hetimmiten kokeiltava. Tällaiset leipäohjeet ovat minulle mieleen, kun taikinaa ei tarvitse ollenkaan mämmäköidä käsin. Limpun leipominen oli todella helppoa, eikä alkuvalmistelut vieneet paljon aikaa. Ainoastaan taikinan kohotukseen ja limppujen paistamiseen kului aikaa, mutta se ei haittaa, kun siinä sivussa pystyy puuhastelemaan kaikenlaista muuta. Taikinasta sain tehtyä kolme komean kokoista limppua. Limppu maistuu samankaltaiselle kuin Maalahden limppu tai perunalimppu, eli on maukasta ja hyvää. Limppuresepti pääsikin meillä helppoudellaan ja maullaan vakiokäyttöön. Vehnäleseiden sijaan käytin tällä kertaa ruisleseitä, kun niitä kaapissa oli jo valmiiksi. 

Kemiön limppu

1 l appelsiinimehua
3 dl vehnänleseitä
2 palaa hiivaa
1 rkl suolaa
3 dl ruisjauhoa
3 dl Tuoppi kaljamallasta
3 dl siirappia
10 - 13 dl vehnäjauhoja 

Lämmitä appelsiinimehu ja mallas. Liuota joukkoon hiivapalat, ja sekoita joukkoon kaikki muut aineet. Lusikoi taikina kolmeen (tai neljään) pitkulaiseen vuokaan.
Kohota n. 1,5 tuntia. Paista 175 -asteisessa uunissa n. 1,5 tuntia. Voitele siirappivedellä 15 minuuttia ennen valmistumista/uunista poisottoa.

Vanhanajan lihamureke peurasta ja possusta & uunijuurekset



Hirmu kiirettä pitää, kun vihdoinkin on päästy aloittamaan pihatyöt. Se tietää hieman hiljaisempaa tahtia tänne blogin puolelle, kun puolen hehtaarin tontissa riittää hoitamista, ja viereiselle hehtaarin metsätilkullemmekin pitäisi mennä jotain vähän tekemään. Eilenkin aamukuuden jälkeen join aamukahvit. Ennen seitsemää lähdin jo koiran kanssa aamulenkille. Kahdeksan aikaan jatkoin pihan haravointia, ja siinä vierähti parisen tuntia. Seuraavaksi leikkasin vähän kuusia, ja kannoin ulos paikoilleen kaikki pihapatsaat/-koristeet sekä ulkopenkin. Uudet kottikärryni tuotiin kotiovelle saakka, ja niiden kasaamisessa meni jokunen hetki. Ainoastaan kaksi osaa oli "ylimääräistä", mutta myöhemmin hoksasin niidenkin tarkoituksen, ja laitoin paikoilleen. Sitten olikin jo kiire laittamaan ruokaa, että pöytä olisi katettuna töistä tulijalle.

Pari päivää aiemmin otin pakastimesta sulamaan jauhettua peuraa ja possua. Mielessä oli vihdoinkin kokeilla Ruokaa rakkaudella -ohjelmassa tehtyä lihamureketta juureksineen. Ohjeesta poikkesin vain sen verran, että porkkanan ja sipulin lisäksi laitoin mukaan myös perunaa ja lanttua. Ja viiden pekonisiivun sijaan minulla meni murekkeen päällystämiseen koko paketti. Ehkä pekonini olivat kapeampia kuin ohjelmassa. Ruoan ollessa uunissa ehdin tekemään pikaisen päivityksen blogiini ja hieman katsastamaan muiden aikaansaannoksia. Ruoka ehti pöytään ajallaan, ja hyvääkin kuulemma oli. Ruoan jälkeen sekoittelin äkkiä limpputaikinan kohoamaan, ja menin ulos jatkamaan haravointeja. Kun sain limput puolentoista tunnin päästä uuniin, oli vuoro taas käydä vähän lenkillä. Varttia vaille yhdeksän limput sai uunista, ja iltapalalle saatiin uunituoretta leipää. Sen jälkeen pääsi vihdoin sohvalle selälleen katsomaan tv:tä silmät lupsuen. 

Vanhanajan lihamureke peurasta ja possusta & uunijuurekset

Lihamureke:
400 g  peuran jauhelihaa
400 g possun jauhelihaa
1 1/2 dl korppujauhoja
1 1/2 dl kermaa
2 dl lihalientä huoneenlämpöisenä
2 kananmunaa
suolaa ja pippuria
tilkka oliiviöljyä
2 sipulia pilkottuina
2 sellerinvartta pieniksi pilkottuina

Murekkeen päälle:
1 tlk tomaattipyreetä
2 tl vahvaa sinappia
1 pkt pekonia

Uunivuokaan murekkeen ympärille:
4 - 6 perunaa kuorittuina ja paloiteltuna
4 - 5 porkkanaa kuorittuina ja paloiteltuna
pala lanttua kuorittuna ja paloiteltuna
2 sipulia kuorittuina ja halkaistuina
2 dl lihalientä
(1 dl kuohukermaa)
pieni nippu persiljaa

Anna korppujauhojen turvota kerman ja lihaliemen seoksessa n. 15 min. ja lisää sitten munat ja mausta suolalla ja pippurilla. Kuullota sipulit ja sellerinvarret öljyssä ja ripottele päälle suolaa. Yhdistä korppujauhoseos, sipulit ja sellerit sekä jauhelihat kulhossa. Anna maustua 15 - 30 min. Muotoile taikinasta uunivuokaan polakan muotoinen murekepitko ja sivele se sinapin ja tomaattipyreen seoksella. Asettele pekoniviipaleet vinottain murekkeen päälle. Aseta kuoritut ja pilkotut vihannekset murekkeen ympärille vuokaan ja kaada lihaliemi päälle. Paista mureketta 200 -asteisessa uunissa n. 45 min. Avaa uuninluukku ja lorauta halutessasi lihaliemen sekaan kerma ja anna sen vielä kiehahtaa. Hienonna lopuksi juuresten päälle persiljaa.

maanantai 22. huhtikuuta 2013

Gratinoidut minipaprikat


Pienet minipaprikat näyttivät kaupan vihannestiskillä niin näteiltä, ettei niitä pystynyt mitenkään vastustamaan. Rasiallinen oli pakko ostaa. Makeita pikkupaprikoita olisi popsinut ihan sellaisenaankin, mutta nyt halkaisin paprikat puoliksi, täytin tuorejuustolla ja päällystin juustokuorrutteella. Hetki uunissa, ja 1 - 2 haukkaisulla syötävät pikkupurtavat olivat valmiita. Paprikoista tuli todella hyviä, eikä kestänyt kauaa, kun kaikki oli syöty. Minipaprikoita täytyy kesällä nakata grilliinkin. Niistä saa hyviä ja nättejä lisukkeita grilliruoille.


Gratinoidut minipaprikat

200 g minipaprikoita
n. 1 rs Crème Bonjour Aurinkokuivattu tomaatti tuorejuustoa
n. 1 dl juustoraastetta
1 kananmuna

Halkaise minipaprikat pituussuunnassa kahtia ja poista mahdolliset siemenet. Täytä puolikkaat tuorejuustolla. Sekoita juustoraaste ja kananmuna keskenään. Lusikoi juustokuorrute paprikan puolikkaiden päälle. Gratinoi uunissa 225 asteessa noin 10 minuuttia.

keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Hillomunkit


Vappuhan ei ole mitään ilman munkkeja. Mikäs sen parempaa kuin juuri paistetut, lämpimät munkit siman kanssa. Myös hillomunkkien valmistus onnistuu hyvin kotona. Hillon saa pursotettua munkkeihin kapealla ja ohutteräisellä tyllalla. Samasta taikinasta voi pyöräyttää myös rinkilöitä, jos ei halua hillotäytteisiä munkkeja.

Hillomunkit

Taikina:
1/2 l vettä
50 g hiivaa
1/2 tl suolaa
1 dl sokeria
1 kananmuna
100 g voita
n. 900 g vehnäjauhoja

Paistamiseen:
öljyä

Pinnalle:
sokeria

Täytteeksi:

Liuota hiiva käden lämpöiseen veteen. Lisää sokeri, suola ja kananmuna. Sekoita joukkoon vähitellen vehnäjauhot, ja alustamisen loppuvaiheessa sulatettu voi. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Kohota n. 30 min. Pyörittele taikinasta pyöreitä munkkeja. Kohota vielä n. 30 min. Paista munkit n. 180-asteisessa öljyssä molemmin puolin. Valuta hetki talouspaperin päällä ylimääräistä rasvaa pois ja pyörittele munkki sitten sokerissa. Pursota munkkeihin vadelmahilloa pitkällä, ohutteräisellä tyllalla.

tiistai 16. huhtikuuta 2013

Rosetit


Rosetteihin olen tutustunut ensimmäistä kertaa yläasteella, jolloin niitä tehtiin kotitaloustunnilla. Silloin ihastuin tähän rapeaan vappuherkkuun niin, että rosettirauta oli hankittava. Ihme ja kumma, löysinkin sellaisen ihan vain paikallisen S-marketin taloustavaraosastolta. 80-luvulla täällä oli S-marketissa hyvät valikoimat kaikkea muutakin kuin ruokaa, ihan vaatteista lähtien. Nykyään ei rosettirautaa taitaisi enää kotipaikkakunnaltani löytyä mistään liikkeestä. Hyvä, kun ruokaostokset saa tehtyä, ja niistäkin uutuudet ja erityisemmät tuotteet pitää ostaa aina kaupungissa käydessä. Maalaiselämän nurjia puolia...


Nykyään rosetteja tulee tehtyä vain silloin tällöin vapuksi, useimmiten munkit riittävät. Joskus kuitenkin tulee kaivettua rosettirautakin esille, ja hyvältä rosetit maistuu edelleen. Rosetit teen aina kotitalousvihkosta löytyvän reseptin mukaan. Taikinamäärä tuntuu varmaan pieneltä, mutta se on todella riittoisaa. Paistamista riittää tälläkin määrällä, kun ei yhteen rosettiin taikinaa paljon kulu.


Rosetit

Taikina:
1 dl vehnäjauhoja
1 tl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
1 dl maitoa

Paistamiseen:
rypsiöljyä

Päälle:
tomusokeria

Sekoita keskenään vehnäjauhot ja sokerit. Lisää kananmuna ja maito, ja sekoita taikina tasaiseksi. Kuumenna padassa öljy n. 170 - 180 asteeseen. Kuumenna rosettirauta kastamalla se joksikin aikaa kuumaan öljyyn. Valuta ylimääräinen öljy pataan ja kasta rauta sitten taikinaan raudan yläreunaan saakka. Älä kastele raudan yläosaa taikinaa, koska silloin rosetti ei irtoa raudasta. Upota rauta öljyyn ja nosta ylös, kun rosetti on vaaleanruskea. Rosetti paistuu n. yhdessä minuutissa. Irrota rosetti raudasta talouspaperin päälle. Käytä apuna vaikka veistä, koska rauta on todella kuuma! Toista, kunnes koko taikina on paistettu. Sihtaa jäähtyneiden rosettien päälle tomusokeria.

Tällainen on rosettirauta. Omassani on kaksi vaihdettavaa muottia, joista valita minkä mallisia rosetteja haluaa tehdä.

Inkivääripossu


Porsaan lavasta saa edullista arkiruokaa. Lavasta teen useimmiten inkivääripossua, joka on yksi mieheni suosikeista possuruokien joukossa. Liha keitetään kattilassa kypsäksi ja loppusilauksen se saa hunajalla kuorrutettuna nopeasti uunissa. Sillä aikaa, kun lapa on uunissa, valmistuu lihan seuraksi mausteinen kastike keitinliemestä.

Inkivääripossu

Liha:
n. 2,5 kg porsaan suolalapaa
muutama maustepippuri ja laakerinlehti
1 rkl hunajaa
vettä

Kastike:
2 dl keitinlientä
1 tl viinietikkaa
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl sinappijauhetta
ripaus mustapippurirouhetta
1 rkl ruisjauhoja

Huuhtele lihapala kylmässä vedessä. Kiehauta vesi isossa kattilassa, lisää liha ja mausteet. Vettä saisi olla sen verran, että lihapala juuri peittyy. Keitä 1,5 - 2 tuntia miedolla lämmöllä kannen alla. Nosta lihapala pois vedestä. Leikkaa kamara pois, mutta jätä hiukan rasvaa. Voit vielä voidella lihan hunajalla ja ruskistaa uunissa 225 asteessa, 5 - 10 min. Siivilöi pari desiä keitinlientä kastiketta varten. Kiehauta liemi ja mausteet pienessä kattilassa. Sekoita ruisjauhot pieneen määrään kylmää vettä. Kaada seos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen kastikkeeseen. Keitä muutama minuutti välillä sekoittaen.

sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Tonnikalamuffinit ruohosipuli-jogurttilevitteellä & Jogurttismoothiekakku


Viime sunnuntaina starttasi Blogiringin aamiaiskampanja yhteistyössä Alpron kanssa. Tänään olikin sitten jo minun vuoroni tarjoilla  aamiainen Alpron jogurttihapatettuja tuotteita käyttäen. Heti alkuun mieleeni juolahti kymmenkunta jogurttia sisältävää resepti-ideaa, joista tälle aamiaiselle valitsin sekä suolaista että makeaa, eli tonnikalamuffinit ruohosipuli-jogurttilevitteellä sekä jogurttismoothiekakun.


Jogurttilevitteen valmistus pitää aloittaa jo edellisenä päivänä, mutta tonnikalamuffinit valmistuvat käden käänteessä aamullakin. Muffinit ovatkin parhaimmillaan tuoreina ja lämpiminä, joten niitä ei edes kannata tehdä etukäteen. Muffinit tein silikonivuoissa, ja taikinasta tuli kuusi reilun kokoista muffinia. Pienemmissä paperivuoissa taikina riittää useampaan muffiniin. Jogurttilevite on kevyttä ja raikasta, ja siihen saa hyvin vaihtelua käyttämällä maustamiseen eri yrttejä ja mausteita.


Tonnikalamuffinit ruohosipuli-jogurttilevitteellä

Tonnikalamuffinit
(6 isoa muffinia)

2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 tl kuivattua tilliä
ripaus pippuria
1 prk tonnikalahiutaleita öljyssä
1 dl Alpro Maustamatonta Luomu jogurttihapatettua tuotetta
2 kananmunaa

Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää joukkoon tonnikalahiutaleet öljyineen, ja sekoita hyvin yhteen. Sekoita kananmunat jogurtin kanssa, ja sekoita kaikki ainekset nopeasti yhteen tasaiseksi taikinaksi. Jaa taikina muffinivuokiin ja paista uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes muffinit on kohonneet ja saaneet hieman väriä pintaan.


Ruohosipuli-jogurttilevite

3 dl Alpro Maustamatonta Luomu jogurttihapatettua tuotetta
1/2 dl tuoretta ruohosipulia silputtuna
maun mukaan suolaa
maun mukaan rouhittua mustapippuria
maun mukaan valkosipulijauhetta

Aseta kahvisuodatinpussi siivilään, ja siivilä kulhon päälle. Mittaa jogurtti suodatinpussiin, ja anna jogurtista valua ylimääräinen neste pois yön yli jääkaapissa. Siirrä paksu jogurttilevite suodatinpussista tarjoiluastiaan ja sekoita joukkoon ruohosipuli. Mausta oman maun mukaan, ja anna vielä hetki tekeentyä viileässä ennen tarjoilua.


Arkiaamuisin tulee usein syötyä mysliä, marjoja ja hedelmiä, jogurttia sekä jogurttipohjaisia smoothieita. Viikonloppuisin nekin ainekset saa tuntumaan juhlavammilta, kun tarjoaa kaikki yhdessä kakun muodossa. Jogurttismoothiekakunkin valmistus pitää aloittaa jo edellisenä päivänä, mutta sehän vain helpottaa ja nopeuttaa aamulla aamiaisvalmisteluja. Tätä kakkua kelpaisi hyvin muulloinkin tarjota kahvin kanssa, vaikka vieraillekin. Se on kevyempi ja terveellisempi vaihtoehto muille kakuille. Jogurttismoothiekakkuunkin saa vaihtelua käyttämällä eri myslejä, vaihtamalla marjoja ja hedelmiä, sekä käyttämällä eri jogurtteja. Alproltakin löytyy vielä kakussa käyttämieni Marjat & Mansikat -jogurttien lisäksi makuina mm. Veriappelsiini & Sitruuna-Limetti, Eksoottinen & Persikka, Mustikka sekä Mansikka-Banaani & Persikka-Päärynä. Valinnan varaa siis riittää moneen makuun.


Jogurttismoothiekakku

Pohja:
4 dl mysliä
50 g voita

Täyte:
2 banaania
3 dl mansikoita
1 pkt (4 prk) Alpro Marjat & Mansikka jogurttihapatettua tuotetta
1/2 dl mansikkamehua
5 liivatelehteä

Koristeeksi:
mysliä
marjoja

Hienonna mysli monitoimikoneessa. Sekoita joukkoon sulatettu voi, ja painele seos kevyesti leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Kuori ja paloittele banaanit kulhoon. Lisää joukkoon mansikat ja jogurtti, ja soseuta ainekset sekaisin tasaiseksi smoothieksi sauvasekoittimella. Kuumenna mansikkamehu kiehuvaksi ja liuota ylimääräisestä vedestä puserretut liivatelehdet mehun joukkoon yksitellen. Anna liivateseoksen jäähtyä hetki. Kaada liivateseos ohuena nauhana koko ajan hyvin sekoittaen smoothien joukkoon. Kaada seos vuokaan myslipohjan päälle ja laita kakku jääkaappiin hyytymään yön yli. Irrota hyytynyt kakku vuoasta, ja koristele myslillä ja marjoilla.


Ensi sunnuntaina aamiainen kokataan Meanwhile in Longfield -blogin keittiössä. Kannattaa käydä katsomassa minkälaisia herkullisia ideoita brunssiekspertit silloin antavat viikonlopun aamiaisille ja brunsseille. Aamiaiskampanja kestää kesäkuun loppuun saakka, joten luvassa on paljon hyviä reseptejä usean blogin toimesta.

Yhteistyössä: Alpro

torstai 11. huhtikuuta 2013

Mansikka-murupaistos


Mustikkasuu -blogin Melody postasi eilen jälleen kerran niin herkullisen reseptin, että minun oli pakko jo heti tänään sitä kokeilla. Mansikka-murupaistoksen resepti on alkujaan Nigellalta. Kaurapaistoksia tulee useinkin tehtyä, mutta tällainen mantelinen paistos vaikutti todella hyvältä ja kivalta vaihtelulta. Ja vieläpä mansikoista tehtynä, kun yleensä meillä tehdään paistokset omenoista, raparperista jne. Mansikoita meillä tulee muutenkin hyvin vähän käytettyä lämpimiin juttuihin, joten siinäkin mielessä tätä oli kokeiltava. Paistos oli todella hyvää. Makeaa mansikkaa ja ihanaa mantelin makua. Ohjeessa neuvottiin paistos syömään kermavaahdon kanssa, me söimme vaniljajäätelön kanssa. Jäätelö onkin aina hyvää tällaisten lämpimien jälkiruokien seurana, kun tulee kiva kylmän ja lämpimän kontrasti. Tätä tehdään uudemmankin kerran, koska paistos oli kaiken lisäksi todella nopea tehdä.

Mansikka-murupaistos

Vuoan pohjalle:
500 g putsattuja mansikoita
50 g hienoa sokeria
25 g mantelijauhoa
4 tl vaniljaesanssia tai vaniljasokeria

Muruseos:
110 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
75 g kylmää voita kuutioina
100 g mantelilastuja
75 g ruokosokeria

Tarjoiluun:
kuohukermaa tai vaniljajäätelöä

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita vuoan pohjalle tuoreet tai hieman sulaneet mansikat, vuokaa ei tarvitse voidella. Mittaa vuokaan muut aineet ja sekoita. Mantelijauho imee mansikoiden nesteet itseensä. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe kulhossa. Lisää joukkoon kylmä, kuutioitu voi ja nypi seos murumaiseksi. Lisää joukkoon vielä ruokosokeri ja mantelilastut. Kaada muruseos tasaisesti mansikoiden päälle ja paista 200 asteisessa uunissa 20 - 30 min. Anna paistoksen jäähtyä 10 min. ja tarjoile vaahdotetun kerman tai vaniljajäätelön kanssa.

keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Lime-syrnikit


Pääsiäiseltä jäi purkki maitorahkaa, ja se piti käyttää pois, ennen kuin pilaantuu. Venäläiset rahkaletut eli syrnikit ovat olleet kokeilulistallani jo pitkään, ja nyt oli hyvä tilaisuus saada listaa lyhenemään edes niiden osalta. Yksi limekin pyöriskeli pöydällä, ja siitä raastoin taikinan joukkoon kuoren ja pusersin toisesta puolikkaasta mehut. Paksuhkot rahkaletut syötiin sitruuna-limemarmeladin kera. Smetana olisi sopinut annokseen hyvin, mutta sen puuttuessa, maistui ne letut näinkin oikein hyvin. Näitä pitää paistaa toistekin!

Lime-syrnikit

250 g maitorahkaa
3 kananmunaa
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
1 limen raastettu kuori
1/2 limen mehu

Paistamiseen:
voita

Sekoita rahka ja kananmunat keskenään. Lisää vehnäjauhot ja sokeri, ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Mausta taikina vaniljasokerilla, suolalla ja limellä. Anna taikinan turvota noin 15 minuuttia. Paista letut lettupannulla voissa molemmin puolin varovasti matalalla lämmöllä, kunnes pinta saa kauniin värin.

Helmi-teeleivät


Suurimopaketin kyljestä löytyy ohje teeleiville. Teeleivät valmistuu nopeasti ja helposti, ja uunituoreena ne ovat hurjan hyviä, pehmeitä ja maukkaita. Itse tykkään käyttää minttua teeleipien taikinassa. Minttu antaa kivan ja raikkaan maun.

Helmi-teeleivät

2 1/2 dl Helmi-perunasuurimoita
2 1/2 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
50 g margariinia sulatettuna
2 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1 tl kuivattua yrttiä esim. oreganoa, timjamia tai minttua

Lisää suurimot maitoon ja anna turvota n. 30 min. Sekoita joukkoon muut aineet. Taputtele taikinasta jauhotetuin käsin uunipellille leivinpaperin päälle ohuita leipiä. Pistele leipien pinta haarukalla. Paista uunissa 225 asteessa noin 10 min. Tarjoa lämpiminä.

Pastasalaatti


Salaatista saa pastan avulla ruokaisampaa, ja pastasalaatti sopii hyvin vaikka töihin evääksi. Salaatista voi tehdä myös lihaisan version lisäämällä joukkoon esimerkiksi suikaloitua kinkkua tai meetvurstia.

Pastasalaatti

1 pieni kerä jäävuorisalaattia
n. 3 dl keittämätöntä kukkapastaa
250 g kirsikkatomaatteja halkaistuina
1/2 kurkku suikaleina
pala kevyttä kermajuustoa kuutioina
n. 1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja suikaleina
1 prk (185 g /110 g) Svanso chilin ja paprikan kanssa marinoituja valkosipulinkynsiä valutettuna

Kastike:
2 - 3 dl turkkilaista jogurttia
maun mukaan makeaa chilikastiketta

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja jäähdytä. Suikaloi salaatti ja sekoita kaikki salaatin ainekset keskenään. Sekoita kastikeainekset ja lisää kastike salaatin joukkoon varovasti sekoittaen. Anna maustua hetki jääkaapissa.

lauantai 6. huhtikuuta 2013

Marenkimaljat


Pääsiäisen yhtenä jälkiruokana piti olla tiramisua. Tiramisu jäi kuitenkin tekemättä, koska ruoanlaitosta ylijääneistä valkuaisista oli pakko tehdä jotain. Ja koska rakastan marenkia, valkuaiset käytetään meillä useimmiten siihen. Niin tälläkin kertaa. Kahdeksasta valkuaisesta olisi saanut jo ison pohjan pavlovaankin, mutta en halunnut nyt sitä tehdä, koska syöjiä oli vähän, ja maljamuodossa kaikkea marenkia ei tarvinnut heti kerralla käyttää. Marenkijututhan on aina parempia, mitä nopeammin niitä pääsee syömään, kun marenki on vielä rapeaa. Marengin joukkoon lisäsin limen kuorta ja mehua antamaan lisämakua. Marengista tulikin tosi hyvää, sillä lime antoi juuri sopivan sitruksisen maun. Täytyy käyttää sitrushedelmiä toistekin marenkia maustamassa.

Marenkimaljat

Marenki:
8 valkuaista
5 dl tomusokeria
1 rkl maissitärkkelystä
1/2 rkl limestä puristettua mehua
1 limen raastettu kuori

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vähitellen koko ajan vatkaten keskenään sekoitettu tomusokeri ja maissitärkkelys. Sekoita lopuksi joukkoon limen mehu ja kuoriraaste. Levitä marenkiseos uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 1 tunti 125 -asteisessa uunissa. Vähennä lämpö 100 asteeseen, ja paista vielä toinen tunti, kunnes marenki on rapeaa. Jäähdytä.

Lisäksi:
Flora Vanilla vanhan ajan vaniljakastiketta
säilykeaprikooseja
säilykemandariineja
kirsikoita

Täytä annosmaljat murennetuilla marenkipaloilla, hedelmillä sekä vaniljakastikkeella. Tarjoile heti.

Aurakermaperunat & palvilammasta, hunajaporkkanat, paahdetut valkosipulit ja kasvikset


Pääsiäisenä meillä oli ihan ensimmäistä kertaa pöydässä lammasta. Lammasta en päässyt vielä tällä kertaa kuitenkaan itse mitenkään valmistamaan, vaan ostettiin valmiiksi palvattu paisti. Lammasta varmaan ilmestyy pöytään toistekin, koska liha oli hyvää, eikä maussa ollut sitä kuuluisaa villasukkaefektiä. Lisukkeiden valmistus lampaalle jäi sitten osakseni. Ennen pääsiäistä tuli ostettua tarjouksesta sinihomejuustolla maustettua ruokakermaa, ja siitä tein pannulla Aurakermaperunat. Uuniin meni valkosipuleita kokonaisina paahtumaan samaan aikaan paprikan ja kesäkurpitsan kanssa. Lisää väriä lautaselle saatiin höyrytetyistä hunajaporkkanoista.


Aurakermaperunat

nokare voita
1 sipuli
n. 15 perunaa
2 prk Valion Aura -ruokakermaa
suolaa
rouhittua mustapippuria

Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja kuutioi perunat. Kuumenna pannulla nokare voita ja kuullota sipulit. Lisää perunakuutiot ja paista n. kymmenen minuuttia välillä sekoittaen. Lisää pannulle ruokakerma, ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Hauduta kannen alla, kunnes perunat on kypsiä. Sekoita välillä, ja tarkista lopuksi maku.


Paahdetut valkosipulit

kokonaisia valkosipuleita
oliiviöljyä
suolaa

Leikkaa valkosipuleista kärjet pois. Pirskottele päälle hieman oliivilöljyä, ja ripottele kynsille suolaa. Kypsennä uunissa 225 asteessa, kunnes kynnet on pehmeitä.

Paahdetut kasvikset

punaista paprikaa
kesäkurpitsaa
oliiviöljyä
sitruunamehua
suolaa
timjamia
rosmariinia
rouhittua mustapippuria

Poista paprikoista kanta ja siemenet. Leikkaa reiluiksi paloiksi. Leikkaa myös kesäkurpitsa reiluiksi paloiksi. Pyöräyttele palat oliiviöljyssä, sitruunamehussa ja mausteissa. Kypsennä uunissa 225 asteessa, kunnes kasvikset on kypsiä.


Hunajaporkkanat

porkkanoita
nokare voita
juoksevaa hunajaa
suolaa
kuivattua rakuunaa

Kuori porkkanat ja leikkaa vinosti siivuiksi. Höyrytä porkkanat kypsiksi, ja kaada vesi pois. Lisää porkkanoiden joukkoon nokare voita, ja mausta hunajalla, suolalla ja rakuunalla.

perjantai 5. huhtikuuta 2013

Keitettyä porsaan kieltä, piparjuurimajoneesikastiketta & kapriksia vuonankaalipedillä


Pääsiäiseksi keittelin taas porsaan kieliä. Tällä kertaa jätin kielet Chef Jonesin vinkin mukaisesti keitinliemeen yöksi maustumaan. Kielistä valmistin mm. alkupalasalaatin. Piparjuuriseen kastikkeeseen ja kapriksiin sain puolestaan idean Andalusian auringossa -blogistilta. Alunperin tarkoitukseni oli kuitenkin tehdä piparjuurimajoneesia. Siis ihan majoneesista lähtien kaikki itse, mutta pääsiäisen ruoanlaitossa kului jo niin paljon keltuaisia, ja ylimääräisiä valkuaisia alkoi olla kauhea määrä, että tyydyinkin tällä kertaa käyttämään kaupan majoneesia ja tein majoneesipohjaisen kastikkeen. Kastikkeesta ja salaatista kuitenkin tykättiin niin paljon, että sitä piti tehdä vielä lisääkin.

Keitettyä porsaan kieltä, piparjuurimajoneesikastiketta & kapriksia vuonankaalipedillä

vuonankaalia
keitettyä porsaan kieltä ohuina siivuina
pieniä kapriksia

Kastike:
2 rkl majoneesia
2 rkl turkkilaista jogurttia
1 rkl Dijon -hunajasinappia
maun mukaan piparjuuritahnaa
suolaa
rouhittua mustapippuria

Asettele lautaselle huuhdellut vuonankaalit sekä porsaan kielisiivut. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja annostele kastiketta salaatille lihasiivujen päälle. Ripottele salaatille lopuksi pieniä kapriksia.

torstai 4. huhtikuuta 2013

Viettelysten kakku


Resepti tähän hyydytettyyn voileipäkakkuun löytyi joskus parikymmentä vuotta sitten jostain Valion ohjevihkosesta. Kakkua tuli heti kokeiltua, ja siihen ihastuttiin niin, että sitä on pitänyt tehdä siitä lähtien vuosien mittaan säännöllisesti. Pääsiäistä varten ostin taas pitkästä aikaa kakkua varten ainekset. En kuitenkaan toimertunut vielä pääsiäispöytään kakkua tekemään, vaan tein kakun vasta eilen aamulla. Ihan hyväkin, että kakun teko jäi myöhemmälle. Eilen illalla poikkesi vieraita, ja aamulla tehty kakku ehti hyytyä sopivasti tarjoilukuntoon.

Aikaisemmin olen tehnyt kakun hieman pienempään irtopohjavuokaan, jolloin kakusta on tullut korkeampi. Nyt aloittaessani muistin, että talvella kaappeja siivotessa tuli heitettyä pienet vuoat pois, koska ne olivat jo nähneet parhaat päivänsä. Uutta pientä vuokaa en ole muistanut ostaa tilalle, joten kakku piti tällä kertaa tehdä isompaan vuokaan. Oikeastaan kakusta tulikin parempi näin matalampana, vaikka korkeampi on tietenkin aina vähän juhlavamman näköinen.

Hapankorppupohja on ihanan makuinen tällaisissa kakuissa, mutta siitä tulee helposti liian kova ja vaikeasti leikattava. Hapankorppuseosta ei kannata painella kovin tiukkaan vuoan pohjalle, lisäksi vielä kunnon kostutus maidolla, niin pohjastakin tulee sopivan pehmeä.


Viettelysten kakku

Pohja:
100 g hapankorppuja tai ruisvoileipäkeksejä
75 g voita

Kostutus:
1 dl maitoa

Täyte:
6 kpl liivatelehtiä
2 rkl sitruunamehua
2 prk raejuustoa
3 keitettyä kananmunaa hienonnettuna
1 dl vihreitä oliiveja hienonnettuna
1 dl tilliä hienonnettuna
1/2 tl suolaa
2 tl sitruunapippuria
2 - 3 valkosipulinkynttä hienonnettuna tai puristettuna
2 prk kermaviiliä

Koristeluun:
katkarapuja
vihreitä oliiveja
keitettyjä munia

Hienonna hapankorput ja sekoita sulatetun voin kanssa. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja levitä hapankorppuseos pohjalle. Kostuta pohja maidolla. Pane liivatteet kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Purista liivatteista vesi pois ja liuota ne kiehuvaan sitruunamehuun. Yhdistä raejuuston joukkoon munat, oliivit, tilli, mausteet, valkosipulit ja kermaviili. Sekoita liivate ohuena nauhana joukkoon. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä seuraavaan päivään. Irrota kakku vuoasta ja koristele.


Näin suloinen vieras meillä kävi illalla. Maisa ei sentään kakkua saanut, mutta palvikalkkunaa senkin edestä.

tiistai 2. huhtikuuta 2013

Sitruunaruohoinen crème brûlée


Pääsiäisen pääruoan jälkeen alkoi vatsat olla jo täpösen täynnä, mutta ainahan tilaa on vielä pienelle jälkiruoalle. Jälkiruoaksi tein jo hyvissä ajoin aamulla Etiketti -lehden ohjeella sitruunaruoholla maustettua crème brûléeta. Tuossa Alkon ilmaislehdessä on usein todella hyviä reseptejä, eikä tälläkään kertaa koettu pettymystä. Päin vastoin.  Parasta paahtovanukasta ikinä! Vanukkaan koostumus meni ihan nappiin. Meidän uunissa riitti 50 minuutin kypsennys pikkuruisissa annosvuoissa. Ja maut olivat niin kohdillaan, täydellisessä suhteessa maistui sekä sitruuna että kookos. Siihen vielä kermaisen pehmeä koostumus ja rapsakka paahtunut sokeri... Jälkiruokaa olisi mennyt isompikin annos alas, vaikka alkoikin olla jo aika ähky olo. Reseptistä poikkesin sen verran, että ennen sitruunaruohojen pilkkomista murskasin varsia hieman veitsen kahvalla. Lisäksi keittelin seosta ennen siivilöimistä n. 5 - 10 minuuttia, jotta sitruunaruohoista irtoaisi kunnolla maut, koska käyttämäni ruohot olivat aika pieniä.

Sitruunaruohoinen crème brûlée
(4 annosta)

1 1/2 dl kookosmaitoa
1 dl kuohukermaa
1 dl kevytmaitoa
2 kpl sitruunaruohoa
1/2 dl sokeria
4 keltuaista
1 tl limetin mehua

Pinnalle: ruokosokeria

Paloittele sitruunaruohot noin senttimetrin mittaisiksi paloiksi ja yhdistä ne kookosmaidon, kerman ja kevytmaidon kanssa. Kuumenna seos kiehuvaksi kattilassa. Sekoita keltuaiset ja sokeri keskenään tasaiseksi. Vältä turhaa vaahdottamista. Siivilöi sitruunaruohon palat pois kerma-maidosta ja yhdistä neste varovasti sekoittaen keltuais-sokeriseokseen. Mausta limetin mehulla. Kaada seos pieniin vuokiin. Kypsennä vuokia 110 -asteisessa uunissa 50 – 60 minuuttia eli kunnes vanukkaat ovat kauttaaltaan kypsiä. Vanukasseos saa olla hiukan tytisevä muttei juokseva. Jäähdytä vuokia viileässä vähintään neljä tuntia, mieluiten yön yli. Ripottele ennen tarjoilua vanukkaan pintaan ruokosokeria ja paahda sokeri kauniin ruskeaksi joko grillivastuksen alla tai nestekaasupolttimella. Tarjoa heti.

Puikulaperunamuusi, lipstikka-lohiperhoset & vihreää parsaa Hollandaise


Hernesosekeiton ja uppomunien jälkeen tarjoilin pääsiäisaterialla kalaruokaa. Lohi maistui pitkästä aikaa taas hyvältä, kun koko talven on tullut useimmiten syötyä itse pyydettyä rasvattomampaa vaalealihaista kalaa. Lohifileen leikkasin perhosiksi ja paistoin jälleen omatekoisella lipstikkasuolalla maustettuna, koska olemme niin tykästyneet lipstikan makuun juuri lohen kanssa. Lohen lisukkeena oli tietenkin perunamuusia. Muusia varten ostettiin puikulaperunoita, joista osan käytin jo perjantaina ryppyperunoihin. Ja kevään ensimmäiset parsat pitää ehdottomasti keittää aina viimeistään pääsiäisenä. Niin nytkin. Parsa, oli se sitten vihreää tai valkoista, on suurta herkkuamme. Paras lisuke parsalle on Hollandaise- ja Bearnaise-kastikkeet. Välillä tulee kastikkeisiin keitettyä salottisipulia sisältävät kastikepohjat ja itse kastike valmistettua hitaasti vesihauteessa. Nyt tein Hollandaisea kuitenkin hyvin simppelillä ohjeella, koska tekemistä oli muutenkin paljon, ja tällä ohjeella kastiketta on vaikea saada epäonnistumaan, kunhan ei päästä keltuaisia liiaksi kypsymään. Ruoka-annoksiin paistoin vielä lisukkeeksi väriä antamaan pari luumutomaattia halkaistuina samaan aikaan lohen kanssa.

Puikulaperunamuusi, lipstikka-lohiperhoset & vihreää parsaa Hollandaise

Puikulaperunamuusi:
1 kg puikulaperunoita
n. 3 dl täysmaitoa
reilu nokare voita
suolaa

Laita kuoritut perunat kattilaan, ja lisää vettä sen verran, että ne juuri ja juuri peittyvät. Keitä perunat kypsiksi (puikula kypsyy nopeasti n. 15 minuutissa) ja kaada keitinvesi pois. Survo perunat survimella muusiksi, ja lisää joukkoon kuumennettu maito sekä nokare voita. Mausta muusi suolalla.

Lipstikka-lohiperhoset:
resepti löytyy täältä

Vihreää parsaa:
1 nippu (500 g) vihreää parsaa
vettä
ripaus suolaa
ripaus sokeria
sitruunamehua

Leikkaa parsoista kovat kannat pois. Kuumenna suolalla, sokerilla ja sitruunamehulla maustettu vesi. Laita parsat nuput ylöspäin kiehuvaan keitinveteen. Keitä n. 3 - 8 minuuttia parsojen paksuudesta riippuen. Nosta parsat vedestä ja valuta.

Hollandaise:
1 rkl valkoviinietikkaa
3 rkl valkoviiniä
4 keltuaista
200 g voita
tilkka sitruunamehua
valkopippuria

Mittaa kattilaan etikka ja valkoviini. Lämmitä hetki ja vispaa sekaan keltuaiset. Vispaa koko ajan, kunnes seos alkaa kuohkeutua ja paksuuntua. Nosta kattila liedeltä ja lisää pehmennetty voi pieninä nokareina kattilaan. Sekoita hyvin koko ajan. Kun kastike on tasaista, mausta sitruunamehulla sekä valkopippurilla. Tarjoa heti.