keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Avokado-suklaavanukas


Avokadoja on nyt tullut ostettua, kun ovat olleet edullisia valmiissa kilon pusseissa. Enimmäkseen olen syönyt avokadoja sellaisenaan, mutta tänään tein välipalaksi vanukasta. Pakastetut banaanit kuohkeuttivat sopivasti koostumusta, antoivat tarvittavan makeuden sekä tekivät vanukkaasta raikkaan viileää. Avokadoista tehty vanukas on kiva ja terveellinen välipala. Vaikkei vanukas ihan mahdottoman makeaa olekaan, helpottaa se kuitenkin hyvin makean nälkääkin.

Avokado-suklaavanukas

2 kypsää avokadoa
2 pakastettua banaania
1 1/2 dl kevytmaitoa
3 rkl sokeroimatonta kaakaojauhetta

Kuori ja paloittele tehosekoittimeen avokadot ja lisää kohmeiset banaanit. Mittaa joukkoon maito sekä kaakaojauhe. Anna koneen käydä, kunnes seos on tasaista.

Borssikeitto


Viime aikojen herkuttelujen jälkeen on pieni kevennys ruokavaliossa taas paikallaan. Kasvispitoiset keitot ovat siihen ihan omiaan, joten tein itselleni kattilallisen borssikeittoa. Borssikeitto oli kouluaikojen kauhistus, mutta vanhemmiten olen oppinut siitäkin pitämään. Varsinkin liemi keitossa on tosi hyvää. Etikka antaa siihen kivan säväyksen. Borssikeitto taitaa kuitenkin olla niitä ruokia, joista joko tykkää tai ei. Senpä vuoksi keittoa tuleekin tehtyä aika harvoin, koska meillä se maistuu vain minulle itselleni.

Borssikeitto

nokare voita tai tilkka ruokaöljyä
3 punajuurta
pala valkokaalia
1 sipuli
1 - 2 valkosipulin kynttä
1 l kasvislientä
liperiä
rosmariinia
timjamia
rouhittua mustapippuria
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 - 2 rkl punaviinietikkaa

Tarjoiluun:
smetanaa

Raasta kuoritut punajuuret karkeaksi raasteeksi. Suikaloi kaali ja kuorittu sipuli. Hienonna valkosipulin kynnet. Kuullota kasviksia hetken aikaa kattilassa kuumennetussa rasvassa. Lisää kasvisliemi, yrtit sekä mustapippuri. Kiehauta ja hauduta miedolla lämmöllä kannen alla noin puoli tuntia. Lisää keittoon hunaja sekä etikka. Tarkista suola. Tarjoile smetanan kanssa.

Viherpippuri Koskenlaskijaa lohitaskussa


Kalaa meillä syödään todella usein, ja yksi syödyimmistä kaloista on lohi. Niinpä lohen valmistamiseen kaipaa aina jotain uutta. Kun jääkaapissa sattui olemaan paketti viherpippuri Koskenlaskijaa, ajattelin käyttää juuston lohen kanssa. Juustosiivut pysyivät hyvin fileeseen leikatuissa taskuissa, ja viherpippurinen juusto antoi lohelle kivasti potkua.

Viherpippuri Koskenlaskijaa lohitaskussa

1 lohifilee
n. 1 pkt viherpippuri Koskenlaskija -sulatejuustoa
MaustePörssin kalamaustetta myllystä (suola, raesokeri, mustapippuri, valkopippuri, tilli, sitruunahappo, sitruunamelissa ja sitruuna-aromi)

Pyyhi filee kostutetulla talouspaperilla. Nypi fileestä ruodot. Viillä fileeseen pyrstöstä lähtien parin sentin välein taaksepäin kulkevia vinoja taskuja, jotka ulottuvat nahkaan asti. Leikkaa sulatejuusto ohuiksi viipaleiksi ja työnnä jokaiseen taskuun 1 - 2 viipaletta. Rouhi fileen pinnalle kalamaustetta myllystä. Nosta filee voideltuun uunivuokaan tai leivinpaperin päälle uunipellille. Kypsennä 200 asteessa uunin alatasolla noin 25 minuuttia.

maanantai 28. tammikuuta 2013

Appelsiinitäytekakku


Cupcakesit eivät tietenkään riittäneet toimittamaan syntymäpäiväkakun virkaa, joten olihan se kakkukin leivottava. Koska appelsiinit ovat tällä hetkellä maukkaimmillaan ja erittäin edullisia, halusin tehdä pitkästä aikaa raikkaan ja pirteän appelsiinitäytekakun. Tätä kakkua tuleekin usein tehtyä juuri parhaimpaan appelsiiniaikaan, ja aina se vain maistuu yhtä hyvälle.

Appelsiinitäytekakku

Pohja:
4 munaa
2 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
yhden appelsiinin mehu ja kuori (mehua n. 3/4 - 1 dl)

Kostutus:
1 1/2 - 2 dl appelsiineista puristettua mehua

Täyte:
3 appelsiinia
2 1/2 dl sokeria
100 g voita
2 munaa
3 liivatelehteä
3 dl kuohukermaa

Koristelu:
2 - 3 appelsiinia
mantelilastuja

Kiille:
1 1/2 dl appelsiineista puristettua mehua
1 dl Dansukker Multi Hyytelösokeria

Vaahdota pohjaa varten munat ja sokeri. Lisää siivilän lävitse kuivat aineet ja lopuksi kuoriraaste ja mehu. Kaada taikina voideltuun, korppujauhotettuun vuokaan ja paista noin 30 - 45 minuuttia. 175 -asteisessa uunissa. Kumoa kypsä kakku jäähtymään leivinliinalle. Valmista täyte raastamalla hyvin pestyistä appelsiineista kuoret. Purista kahdesta hedelmästä mehut. Mittaa kattilaan kuoriraaste, mehu, sokeri ja rasva. Kuumenna seosta vesihauteessa, kunnes rasva sulaa. Lisää vatkatut munat ja sekoita vesihauteessa sakeaksi noin 20 minuuttia. Ota kattila vesihauteesta ja liuota sekaan kylmässä vedessä liotetut liivatelehdet, joista on puserrettu ylimääräinen vesi pois.  Jäähdytä. Vaahdota kerma ja sekoita se jäähtyneeseen appelsiinitäytteeseen. Jaa kakkupohja kolmeen osaan.  Kostuta levyt kevyesti appelsiinimehulla. Täytä välit appelsiini-kermatäytteellä. Levitä loppu täyte kakun päälle ja reunoille. Kuori ja viipaloi appelsiinit.Koristele kakun pinta appelsiiniviipaleilla ja reunat mantelilastuilla. Sekoita kattilassa appelsiinimehu ja hyytelösokeri. Kiehauta, ja anna jäähtyä muutaman minuutin ajan. Lusikoi kiille varovasti appelsiinien päälle.

Karpalo-cupcakes


Tein syntymäpäivilläni kahvin kanssa tarjottavaksi cupcakeseja MaustePörssiltä saamistani muffinssiaineksista. Valmiista jauheseoksesta muffinssit valmistuivat helposti ja nopeasti. Muffinsseista tuli kuohkeita ja pehmeitä, ja tuorejuustokuorrutus teki niistä entistä herkullisempia.

Karpalo-cupcakes

1 ps MaustePörssin Muffins-Mix Naturel -jauhetta
2 dl ruokaöljyä
2 dl vettä
2 dl karpaloita

Kuorrute:
200 g Crème Bonjour Karpalo Tuorejuustoa
50 g voita
3 dl tomusokeria

Koristeluun:
karpaloita

Vatkaa muffinssijauhe ja öljy. Lisää vesi ja sekoita huolella. Anna taikinan levätä noin 10 minuuttia. Sekoita joukkoon jäiset karpalot ja annostele vuokiin. Paista 180 asteessa noin 20 minuuttia. Jäähdytä. Vatkaa sekaisin tuorejuusto sekä pehmennyt voi. Lisää joukkoon vähitellen tomusokeri ja sekoita tasaiseksi. Pursota tai levitä kuorrutus muffinsseille ja koristele tarjolle laitettaessa karpaloilla.

perjantai 25. tammikuuta 2013

Mansikkaiset viipalepikkuleivät


En ole kauhean innostunut leipomaan pikkuleipiä, joissa taikina pitää kaulita ja käyttää muottia. Se on pikkaisen liian hidasta hommaa kärsimättömälle luonteelleni. Senpä vuoksi viipalepikkuleivät ovat kaltaisilleni pelastus. Niiden tekemisessä ei mene paljon aikaa. Taikina on nopeasti sekoitettu ja yhtä nopeasti se on myös pyöräytetty pellille tangoiksi. Uunissa tangot leviää ja jäähtyneet keksilevyt on nopeasti veitsellä leikattu paloiksi. Nopeudesta ja helppoudesta huolimatta lopputuloksena on yhtä suussa sulavan herkulliset keksit kuin esimerkiksi herrasväen pikkuleivät.

Mansikkaiset viipalepikkuleivät
(n. 30 kpl)

200 g voita
75 g mantelimassaa
1 1/2 dl tomusokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl vaniljasokeria
200 g paiston kestävää mansikkamarmeladia

Koristeeksi:
1 1/2 dl tomusokeria
1 rkl vettä

Sekoita pehmeä voi ja mantelimassa tasaisesti sekaisin. Lisää tomusokeri ja vatkaa vaahdoksi. Lisää taikinaan keskenään sekoitut kuivat aineet siivilän läpi. Sekoita taikina tasaiseksi ja jaa kolmeen osaan. Pyörittele osat noin 30 sentin pituisiksi tangoiksi ja laita tangot uunipellille leivinpaperin päälle. Painele sormella taikinatankojen keskelle syvennys ja täytä syvennykset mansikkamarmeladilla. Paista tankoja uunin keskitasolla 200 asteessa 12 - 15 minuuttia. Anna jäähtyä. Sekoita tomusokeri ja vesi, ja pursota seoksesta koristeraidat. Leikkaa tangot terävällä veitsellä vinoiksi viipaleiksi.

Vaivaamaton pataleipä


Leivontabuumi vain jatkuu, koska onhan se itse tehty, uunituore, lämmin leipä ihan kaikkein parasta. Ja satuin vielä löytämään Ja kaikkea muuta -blogista leipäohjeen, jota oli pakko päästä heti kokeilemaan. Resepti oli lähtöisin Kädenvääntöä -blogista, josta puolestaan Herkku & Koukku -blogin kautta innostus siirtyi Ja kaikkea muuta -blogiin. Monessa muussakin blogissa tätä tai tämän tapaista leipää on leivottu.

Houkuttelevinta tässä pataleivässä oli sen helppotekoisuus. Taikinaa ei sen kummemmin tarvitse vaivata. Ainekset vain sekoitetaan keskenään ja jätetään vaikkapa yön yli kohoamaan. Padassa leipä paistuu rapeakuoriseksi, mutta sisus jää pehmeäksi. Tämän helpommaksi ei leivän tekeminen voi mennä!


Vaivaamaton pataleipä

7 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa
3,5 dl kädenlämpöistä vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään, kaada vesi joukkoon ja sekoita puukauhalla taikina sekaisin. Peitä taikina tiukasti tuorekelmulla (tarttuu lasiastiaan parhaiten) ja anna kohota 12 - 18 tuntia.

Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita kannellinen pata kuumenemaan samalla. Kaavi taikina jauhotetulle pöydälle, lisää jauhoa myös taikinan päälle ja pyöräytä palloksi. Peitä löyhälti tuorekelmulla ja anna levätä puoli tuntia. Heitä taikinapallo kuumaan pataan, laita kansi päälle ja paista puoli tuntia. Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 15 minuuttia.

keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Valkosipuli-persiljasämpylät


Talvella on hyvää aikaa leipoa, joten laitoin tänäänkin keittiössä jauhot pöllyämään. Puolukkapiirakan lisäksi leivoin taas sämpylöitä, mutta tällä kertaa sipuli vaihtui valkosipuliksi. Nämä sämpylät ovatkin oikea valkosipulin ystävän unelma. Valkosipulille maistuvat ja tuoksuvat sämpylät ovat pehmoisia, ja hunaja antaa kivan makeuden. Persilja on hyvä yrttipari valkosipulille, ja se tuo myös hieman väriä vaaleisiin sämpylöihin. Sämpylät sopivat hyvin myös vaikka keittojen kanssa tarjottavaksi.


Valkosipuli-persiljasämpylät

5 dl vettä
1 ps kuivahiivaa
2 tl suolaa
4 - 5 valkosipulinkynttä hienonnettuna
n. 1 dl persiljaa hienonnettuna
3 rkl hunajaa
11 - 12 dl vehnäjauhoja
1 dl öljyä

Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää veteen suola, valkosipuli- ja persiljasilppu sekä hunaja. Sekoita kuivahiivaa pieneen määrään jauhoja ja alusta taikinaan. Vaivaa taikinaa vähitellen jauhoja lisäten. Lisää loppuvaiheessa öljy. Jätä taikina lämpimään paikkaan liinan alle kohoamaan. Leivo kohonnut taikina sämpylöiksi ja kohota vielä hetken aikaa liinan alla. Paista 225 asteessa 8 - 10 minuuttia.

Pariisinkerma & karpalokastike


Pariisinkerman resepti oli muutama vuosi sitten Maku -lehdessä. Valkokastikepohjainen jälkiruoka kuulosti sen verran mielenkiintoiselta, että ohjetta tuli kokeiltua, ja sen jälkeen pariisinkermaa onkin tullut tehtyä aina silloin tällöin. Kiva ohje siinäkin mielessä, että melkein aina tähän kaikki aineksetkin kotoa löytyy, koska pariisinkerma valmistuu lähes kokonaan peruselintarvikkeista. Ja itse lopputulos on samettisen täyteläistä. Ei ihan heti uskoisi, ettei valmistukseen ole käytetty ollenkaan kermaa. Maku -lehden ohjeessa oli pariisinkerman seuraksi karpalokastiketta, mutta maistuu kerma hyvin myös vaikka marjojen tai hedelmien kanssa.

Pariisinkerma & karpalokastike
 (6 annosta)

50 g voita
3/4 dl vehnäjauhoja
5 dl kevytmaitoa
3/4 dl sokeria
1/6 tl suolaa
2 kananmunaa
1 1/2 tl vaniljasokeria
1/2 rkl rommia

Karpalokastike:
100 g karpaloita (pakaste)
1/2 dl sokeria
1/4 dl vettä

Tee valkokastike. Sulata rasva kattilassa ja sekoita siihen jauhot. Lisää maito pikkuhiljaa koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Anna kastikkeen kypsyä noin viisi minuuttia. Lisää sokeri ja suola ja anna kastikkeen jäähtyä. Erottele munat. Lisää jäähtyneeseen kastikkeeseen keltuaiset ja lopuksi kovaksi vaahdoksi vatkatut valkuaiset. Mausta vaniljalla ja halutessasi rommilla. Annostele pariisinkerma tarjoiluastioihin ja pistä jääkaappiin kastikkeen valmistuksen ajaksi. Keitä karpalokastikeaineksia kattilassa noin 10 minuuttia. Jäähdytä ja annostele karpalokastike pariisinkerman päälle.

tiistai 22. tammikuuta 2013

Myslicookies


Jouluksi leivotut suklaa-karpalocookiet loppuivat, ja heti teki mieli leipoa uusia. Monessa blogissa on nyt tehty Patalintu -blogin ohjeella hieman terveellisempiä välipalacookieita, ja niitä oli myös oma aikomukseni tehdä, mutta kaikkia aineksia ei vain kotoa löytynyt toimeen tarttuessa. Kaurahiutaleetkin olivat päässeet loppumaan, mutta onneksi mysliä löytyi. Niinpä leivoin myslicookieita Patalinnun ohje suunnan näyttäjänä. Vallan mainioita välipalakeksejä myslicookieista tulikin, päältä rapeita ja sisältä mukavan pehmeitä.

Myslicookies
(9 kpl)

 3 1/2 dl Finax Marja & vanilja -mysliä
1 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1 dl Pirkka -rusinasekoitusta
1 dl rypsiöljyä
1 kananmuna
1/2 dl fariinisokeria

Sekoita mysli, vehnäjauhot, leivinjauhe ja pilkotut rusinat yhteen. Sekoita öljy, kananmuna ja fariinisokeri keskenään. Yhdistä kaikki ainekset ja nostele kahden lusikan avulla nokareita leivinpaperoidulle pellille. Paista 175 asteessa noin 12 minuuttia, kunnes cookiet ovat saaneet väriä. Anna jäähtyä, niin cookiet kovettuvat ja pysyvät paremmin koossa.

Sipuli-juustosämpylät


Jatketaan sipuliviikon mukaisella teemalla eli yksi hyvä sipuliresepti lisää. Tähän sämpylätaikinaan tulee reilusti sipulia. Sipuli antaa paljon makua, ja sämpylöistä tulee ihanan pehmeitä. Juustoraaste kruunaa sämpylät, ja ainakin meillä sämpylät hupenivat uunituoreina hurjaa vauhtia.

Sipuli-juustosämpylät

3 sipulia
1/2 dl vettä

taikina:
3 dl vettä
1 ps kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
3 dl kaurahiutaleita
7 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä

voiteluun:
1 kananmuna

pinnalle:
2 dl juustoraastetta

Kuori ja hienonna sipulit. Pehmennä sipulit kattilassa pienessä vesimäärässä. Jätä jäähtymään. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, suola, hiutaleet, sipulit ja suurin osa jauhoista. Alusta taikinaa käsin tai koneella. Lisää öljy ja loput jauhot. Kohota taikina lämpimässä paikassa peitettynä. Leivo taikina sämpylöiksi, nosta pellille ja kohota peitettynä. Voitele kananmunalla ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista sämpylät 225 asteessa noin 12 minuuttia.

maanantai 21. tammikuuta 2013

Sipulipiirakka


Tällä viikolla vietetään valtakunnallista sipuliviikkoa, joten juhlistetaan viikkoa erilaisilla sipuliruoilla. Sipulihan maistuu vaikka piirakan täytteenä. Mehevä sipulipiirakka on hyvää iltapalana tai  kahvipöydän suolaisena palana. Perunapohja on pehmeää ja antaa piirakalle paljon makua.

Sipulipiirakka

Pohja:
3 keitettyä perunaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
125 g voita
ripaus suolaa

Täyte:
1 rkl ruokaöljyä
3 sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 rkl hunajaa
2 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
1,5 dl juustoraastetta
2 tl yrttisuolaa
1 rkl timjamia
ripaus mustapippurirouhetta

Raasta keitetyt perunat. Sekoita jauhoihin leivinjauhe ja suola. Leikkaa voi kuutioiksi ja nypi jauhojen joukkoon. Lisää perunaraaste ja sekoita nopeasti. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. Pistele pohja haarukalla ja esipaista uunin alatasolla 225 asteessa 10 - 15 min. Kuori ja viipaloi sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipulit öljyssä pannulla pehmeiksi. Lisää sipuleihin lopuksi hunaja. Sekoita keskenään ruokakerma, kananmunat, juustoraaste sekä mausteet. Levitä sipulit esipaistetun piirakkapohjan päälle ja kaada päälle kermaseos. Kypsennä uunin alatasolla 200 asteessa n. 20 min., eli kunnes täyte on hyytynyt ja pinta saanut väriä.


Meidän keittiössämme erilaisia sipuleita käytetään todella paljon. Suurin osa sipuleista kasvatetaan itse omalla kasvimaalla.


Oma sipulisato riittää kevääseen saakka. Ennen uutta satoa joudutaan kuitenkin turvautumaan myös ostosipuleihin. Sen verran kovaa kulutus on!


Sipuleilla saa ruokiin paljon makua ja mehevyyttä. Ne sopivat mausteeksi melkein ruokaan kuin ruokaan joko raakana tai kypsennettynä. Maustamisen lisäksi sipulit sopivat myös pääraaka-aineiksi. Tällä viikolla kannattaa keitellä vaikka Sipulikeittoa tai valkosipulikeittoa. Ne ovat mitä mainiointa talviruokaa. Appelsiinitkin ovat nyt parhaimmillaan, joten sipulien kanssa niistä saa raikasta salaattia appelsiini-punasipulisalaatin sekä appelsiini-raejuustosalaatin tapaan. Purjomuhennos taas sopii loistavasti esimerkiksi kalaruokien seuraksi. Savustetut valkosipulit maistuvat sellaisenaan lisukkeena tai vaikka kylmien kastikkeiden maustajina. Sipulista on moneksi!

lauantai 19. tammikuuta 2013

Kalamurekepihvit


Siitä huolimatta, että lahjoitamme aina osan kalasaaliistamme tuttaville, alkaa jossain vaiheessa talvea omakin pakastin olla täynnä haukifileitä. Siinä vaiheessa kaivan esille monitoimikoneen lihamyllyineen ja jauhan fileet hienoksi, ja teen kalamurekepihvejä ja/tai -pyöryköitä. Mureketaikinan joukkoon ostetaan myös lohta. Hauki itsekseen on hyvin rasvatonta ja voimakkaan makuista, joten rasvaisena kalana lohi antaa pihveille mehevyyttä ja miedontaa makua. Alkuviikolla ryhdyin tämän talven ensimmäisiin pihvitalkoisiin, ja paistelin 5 kilon taikinan pihveiksi. Nyt kalamurekepihvejä riittää taas pitkäksi aikaa.

Kalamurekepihvit

1 kg hauki- ja lohifileitä
2 kananmunaa
1 - 2 dl kermaa
1 sipuli
2 tl suolaa
1 tl sitruunapippuria
n. yhden sitruunan mehu
tuoretta tai kuivattua tilliä

Paistamiseen:
voita

Jauha kalafileet monitoimikoneessa lihamyllyllä tai käsikäyttöisellä lihamyllyllä. Jauha myös sipulit kalojen joukkoon lihamyllyn läpi. Sekoita massan joukkoon kananmunat, kerma, mausteet sekä sitruunamehu. Vaivaa mureketaikina sekaisin. Laita taikina jääkaappiin joksikin aikaa turpoamaan. Paista taikinasta ensin pieni pala maun tarkistamiseksi. Lisää tarvittaessa mausteita. Muotoile taikinasta kostutetuin käsin pihvejä ja paista ne voissa pannulla molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Taikinasta voi tehdä myös kalapullia.

Kesäisin meillä grillataan usein kalahampurilaisia itse tehdyistä kalamurekepihveistä.

perjantai 18. tammikuuta 2013

Punaherukkasmoothie


Tänään oli, mittarin näyttäessä yli -20 astetta pakkasta, hyvä päivä sulattaa pakastin, koska pakasteet sai sulatuksen ajaksi ulos. Arkkupakastimen sulatin ja kaappipakastimen jätin vielä seuraaville pakkaspäiville. Sulatuksen yhteydessä saa hyvin tehtyä inventaariota, ja ainakin erilaisia marjoja on vielä yllin kyllin. Niinpä otin samalla rasiallisen punaherukoita, ja hurautin niistä välipalaksi taas raikkaan smoothien. Smoothieen voi laittaa banaanin pakastamattakin, mutta kivan kuohkean koostumuksen jäinen banaani kuitenkin antaa. SteviaSokeri on kiva uutuus makeutusaineissa. Se sisältää puolet vähemmän kaloreita kuin tavallinen sokeri.Tästä smoothiesta tein aika sakeaa, mutta halutessaan siihen voi lisätä enemmänkin maitoa.

Punaherukkasmoothie

3 dl punaherukoita
1 pakastettu banaani
2 dl kreikkalaista jogurttia
1 dl maitoa
1 rkl Dansukker SteviaSokeria

Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen tai soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi juomaksi. Kaada juoma laseihin ja tarjoa aamu- tai välipalajuomana.

Mozzarella-bulgursalaatti


Keitetystä bulgurista saa ihania, ruokaisia salaatteja. Tähän värikkääseen salaattiin pääsi kaikki mahdolliset herkut, mitä tekohetkellä kaapeista löytyi.

Mozzarella-bulgursalaatti

3 dl suolalla maustettua vettä
1 1/2 dl bulguria
1 kurkku
1 punainen paprika
1 punasipuli
1 rs kirsikkatomaatteja
2 rs minimozzarellaa
n. 2 dl mustia ja vihreitä oliiveja
tuoretta silolehtipersiljaa
tuoretta minttua
Herbamare -yrttisuolaa
mustapippuria
1 sitruunan mehu
oliiviöljyä

Kiehauta suolalla maustettu vesi. Lisää bulgur ja keitä noin 8 minuuttia. Anna jäähtyä. Leikkaa kurkku, paprika ja punasipuli mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Sipulista voit halutessasi leikata muutaman ohuen renkaan salaatin koristukseksi. Halkaise kirsikkatomaatit. Sekoita keskenään bulgur, kurkku, paprika, punasipuli, kirsikkatomaatit, mozzarellat sekä oliivit. Lisää joukkoon reilusti hienoksi silputtua lehtipersiljaa sekä minttua. Mausta salaatti yrttisuolalla sekä rouhitulla mustapippurilla. Puserra salaatin sekaan sitruunan mehu sekä kaada joukkoon oliiviöljyä. Anna makujen tasaantua viileässä ennen tarjoilua.

torstai 17. tammikuuta 2013

Pirteä porkkana-appelsiinijuoma


Vitamiinipitoisesta porkkana-appelsiinijuomasta saa aamulla potkua, ja päivä lähtee pirteästi käyntiin. Juoma on sakeaa ja sisältää vitamiinien lisäksi myös vatsalle tärkeitä kuituja.

Pirteä porkkana-appelsiinijuoma

1 porkkana
1 appelsiini
n. 3/4 dl kylmää vettä
1/2 - 1 rkl Dansukker SteviaSokeria

Kuori ja pilko porkkana ja appelsiini tehosekoittimeen. Mittaa joukkoon vesi sekä sokeri. Sekoita, kunnes ainekset on hienontuneet, ja juoma on tasaista.

Sitruunasiika


Talviverkoilla saadaan välillä myös siikaa. Jos ei viitsitä lämmittää savustuspönttöä, valmistan siiat sitten useimmiten kokonaisina uunissa. Sulaneesta voista, kalan nesteistä, sitruunasta ja mausteista tulee todella hyvän makuinen liemi, johon voi kastaa kalan paloja syödessä. Yksinkertaista, mutta maukasta!

Sitruunasiika

kokonaisia siikoja puhdistettuina ja suomustettuina
suolaa
jauhettua valkopippuria
tilliä
sitruunoita
voita

Leikkaa siikojen kylkiin viillot. Hiero kalojen pintaan ja sisälle vatsaan suolaa ja jauhettua valkopippuria. Leikkaa pestyt sitruunat siivuiksi ja täytä siikojen vatsat sitruunan siivuilla, hienonnetulla tillillä sekä voinokareilla. Sulje siikojen vatsat cocktail-tikuilla. Kypsennä siikoja 180-asteisessa uunissa siikojen koosta riippuen n. 20 - 30 min. eli kunnes kala on kypsää ja irtoaa hyvin ruodoista.

keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Mustikkarahkapullat


Rahkapullia tulee yleensä tehtyä rusinaisella rahkatäytteellä, mutta välillä on hyvä poiketa perinteisestä ja hyödyntää pakastimesta marjoja. Näiden pullien täytteestä tulikin erityisen mustikkainen, kun kaupasta sattui löytymään X-tran tosi edullista mustikkarahkaa puolen kilon purkissa, ja joukkoon lisäsin vielä pakastemustikoita. Täytteestä tuli tosi hyvää ja pullista hauskan värisiä.

Mustikkarahkapullat

5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 kananmuna
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
n. 13 - 15 dl vehnäjauhoja
150 g voita tai margariinia

Täyte:
250 g X-tra rasvatonta mustikkarahkaa
1/2 dl sokeria
1 kananmuna
1 dl mustikoita

Voiteluun:
kananmuna

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Vatkaa joukkoon muna, sokeri, suola, kardemumma ja osa jauhoista. Alusta loput jauhot käsin ja lisää loppuvaiheessa sulatettu, jäähtynyt voi. Alusta taikina kimmoisaksi ja jätä kohoamaan liinan alle n. 30 minuutiksi. Kumoa taikina jauhotetulle leivinalustalle. Vaivaa taikina tangoksi ja jaa se noin 30 palaan. Pyöritä palat pyöreiksi "pikkupulliksi" ja nosta pullat pellille, leivinpaperin päälle kohoamaan vielä n. 30 minuutiksi. Jätä tarpeeksi suuret välit, jotta painellut pullat mahtuvat hyvin. Painele pulliin esimerkiksi juomalasilla syvennys keskelle. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään. Lisää täytettä kunkin pullan keskelle. Voitele pullien reunat munalla ja paista 225 -asteisessa uunissa 10 - 15 minuuttia.

tiistai 15. tammikuuta 2013

Idätyksessä on itua!

Talvella hyvä keino tuoreen kasvisravinnon saamiseksi on itujen idätys sekä versojen kasvatus. Idättäessä ravintoarvot moninkertaistuvat. Idut ja versot sisältävät mm. B-, E-, C- ja A-vitamiineja. Lisäksi niistä saa hyvälaatuisia proteiineja, entsyymejä, runsaasti kuitua ja kivennäisaineita, kuten rautaa ja sinkkiä. Idätystä olen harrastanut enemmän ja vähemmän säännöllisesti jo useamman vuoden ajan. Useimmiten idätysinto iskee alkukeväästä. Idätys on helppoa ja hauskaa. Se on myöskin halpaa. Jo parilla eurolla saa idätettäviä siemeniä niin paljon, että idätettävää riittää pitkäksi aikaa. Maukkaat ja terveelliset idut ja versot ovat kiva lisä ruokapöydässä varsinkin talviaikaan.


Idätystä varten olen ostanut GranoVita -idätyslaitteen, jossa idätys sujuu kätevästi ja hygienisesti. Keltaisen alaosan pienet uurteet varastoivat tarpeeksi kosteutta, joten siementen liottaminen idätyksen alussa ei ole välttämätöntä. Ilmastointireiät takaavat parhaan ilmanvaihdon ja huuhtelutuloksen. Tölkistä kierretään läpinäkyvä osa irti ja keltaiseen kanteen laitetaan pari ruokalusikallista idätyssiemeniä tai siemensekoitusta. Läpinäkyvä osa kierretään takaisin paikalleen ja siemeniä huuhdellaan juoksevan kylmän veden alla liikuttaen idätyslaitetta pyörivin liikkein vesisuihkun alla läpinäkyvä osa ylöspäin. Ylimääräinen vesi valutetaan pois ja purkki asetetaan vinoon asentoon vihreälle alustalle. Idätyslaite asetetaan paikkaan, johon ei pääse päivänvaloa esim. keittiökaappiin. Ituja huuhdellaan aamuin illoin, ja tölkkiä ravistetaan kevyesti jokaisen huuhtelukerran jälkeen, jotta idut saavat kasvutilaa. Kun idut ovat n. 1 - 5 cm pitkiä lajikkeesta riippuen, idätyslaite avataan ja idut laitetaan kylmällä vedellä täytettyyn astiaan. Ituja erotellaan varovasti toisistaan ja halutessaan voi poistaa irtonaisia siemenkuoria. Lopuksi idut kaadetaan siivilään ja valutetaan ylimääräinen vesi pois. Jos haluaa ituihin enemmän lehtivihreää, kannattaa tölkki nostaa ennen lopullista huuhtelua joksikin aikaa päivänvaloon. Valmiit idut säilytetään jääkaapissa ja ne säilyvät syömäkelpoisina noin viikon.

Idättäminen onnistuu myös ilman idätyslaitetta. Ennen idätyslaitteen hankkimista idätin idut lasitölkissä, jonka suulle kiinnitin kumilenkillä sideharsoa. Lasitölkissä idätettäessä siemeniä liotetaan ensin yön yli. Liotusvesi kaadetaan pois, siemenet huuhdellaan, ja tölkki asetetaan astioiden kuivauskaapin ritilälle vinoon, jolloin ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois ja ilma vaihtuu tölkissä. Idut huuhdellaan aamuin illoin, ja 3 - 5 päivän päästä idut ovat valmiita.


Alfalfaa eli sinimailasta käytetään enimmäkseen idätykseen. Idut ovat hentoja ja miedon makuisia. Ne sopivat hyvin esim. leivän päälle ja salaatteihin.


Rapeat mungpavun idut sisältävät runsaasti proteiinia. Ne sopivat hyvin esim. wokkeihin tai keittoihin lisukkeeksi. Muita hyviä idätettäviä ovat mm. linssit, soijapapu, sarviapila sekä hamppu.


Herneenversojen kasvatus onnistuu hyvin ihan kuivatuista talousherneistä. Herneitä liotetaan yön yli. Ruukkuihin laitetaan reilusti multaa ja herneet kylvetään pinnalle. Kylvös kastellaan ja ruukut peitetään esim. lautasilla niin, ettei siemenet saa valoa. Multa pidetään idätyksen ajan kosteana, muttei saa kastella liikaa, jottei herneet homehdu. Ruukut siirretään valoisaan paikkaan, kun ensimmäiset sirkkalehdet ilmestyvät. Versot ovat syötäviä alle kahdessa viikossa, ja ne maistuvat makealle herneelle. Versot sopivat leivän päälle, salaatteihin sekä ruokien koristeluun.


Vihanneskrassin kasvatus onnistuu mullassa kasvatuksen lisäksi hyvin myös kostutetun talouspaperin päällä. Laakealle alustalle esim. lautaselle taitellaan paksuhko kerros talouspaperia, paperi kostutetaan hyvin ja pinnalle ripotellaan siemenet. Kylvös pidetään tasaisen kosteana ja noin viikon kuluttua krassi on valmista syötäväksi. Vihanneskrassi on maultaan hieman kirpeän pippurista. Se sopii esim. leivän päälle, salaatteihin, kastikkeisiin, lihalle, kalalle tai yrttivoihin.


Vehnänoras sisältää runsaasti terveellisiä ravintoaineita mm. proteiineja, hiilihydraatteja, kivennäis- ja hivenaineita, A-, C-, E-, K- ja B-vitamiineja, lykopeenia, betakaroteenia, luteiinia, magnesiumia, kaliumia, rautaa, seleeniä, sinkkiä, jodia, terveydelle hyödyllisiä entsyymejä ja aminohappoja sekä runsaasti klorofylliä eli lehtivihreää. Vehnänoraiden kasvatus tapahtuu samaan tapaan kuin herneenversojen. Oraiden maku on makeahko ja ruohomainen. Oraita voi silputa salaatteihin, voileivälle, keittojen pinnalle jne. Niitä voi antaa myös esim. kissoille, marsuille sekä koirille.


Oraista voi myös valmistaa mehua, johon orasmylly on paras. Mehun valmistus onnistuu myös tehosekoittimella. Oraat leikataan lyhyiksi ja sekoitetaan veden kanssa mehuksi. Oraat siivilöidään pois. Vesi laimentaa orasmehua, mutta se on kuitenkin erittäin vahvaa, eikä sitä saa nauttia aluksi kuin muutama ruokalusikallinen päivässä. Laimentamatonta mehua saa käyttää vain yhden ruokalusikallisen päivässä. Elimistön totuttua mehuun, käyttöä voi lisätä yhteen desilitraan päivässä. Mehu nautitaan tyhjään mahaan puoli tuntia ennen ruokailua. Mehua voi käyttää myös esim. vihersmoothieissa.

maanantai 14. tammikuuta 2013

Viiriäisen munia katkarapuleivillä


Uusia ruoka-aineksia on kiva aina kokeilla. Viiriäisen munat ovat kokeiltavien listalla olleet pitkään. Rasioita on muutaman kerran kaupassa katseltu, mutta kauppaan ovat aina jääneet, koska jokseenkin  piheinä emme ole raaskineet ostaa niitä korkean hinnan vuoksi. Eilen kuitenkin kävi tuuri ja viiriäisen munia oli myynnissä puoleen hintaan, koska parasta ennen päiväys alkoi olla jo lähellä. Hinta tuntui jo sen verran paremmalta, että yksi rasia lähti mukaamme.

Keitin viiriäisen munia 3 minuuttia ja tarjoilin keitetyt munat herkullisten katkarapuleipien kanssa. Viiriäisen munan maku ei kauheasti kananmunasta eronnut, mutta olisi somia, pikkuruisia munia silti mukava käyttää useamminkin hieman juhlavammissa jutuissa, jos hinta vain olisi alhaisempi. Uppomunan keittäminenkin viiriäisen munasta houkuttelisi. Ehkä pitää hommata muutama viiriäinen tuottamaan munia omasta takaa...

Viiriäisen munia katkarapuleivillä

1 rs (10 kpl) viiriäisen munia
kirjolohen mätiä
tuoretta tilliä
paahtoleipää

Katkarapukastike:
1 1/2 dl Flora Vispiä
200 g sulatejuustoa
5 dl katkarapuja
1 pieni sipuli
1 pieni nippu tilliä
suolaa
jauhettua valkopippuria
pari tippaa chipotle Tabascoa

Kiehauta vesi kattilassa. Lisää kiehuvaan veteen viiriäisen munat ja keitä 3 - 4 minuuttia. Kaada vesi kattilasta pois, ja jäähdytä munat kylmässä vedessä. Kuori munat varovasti ja leikkaa kahtia. Vaahdota Flora Vispi vaahdoksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto. Jätä muutama katkarapu koristelua varten. Paloittele loppuja katkarapuja hieman, ja lisää juustoseoksen joukkoon. Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna tilli. Lisää sipuli ja tilli juustoseokseen. Mausta seos suolalla, valkopippurilla sekä Tabascolla. Leikkaa leivät halutessasi pyöreiksi, ja paahda leivät kevyesti. Levitä leivälle katkarapuseosta ja paina toinen leipä päälle. Levitä päälle vielä katkarapuseosta ja koristele viiriäisen munan puolikkailla, kirjolohen mädillä, katkaravuilla sekä tillin oksalla.

Viiriäisen munia myytiin 10 kappaleen rasioissa. Pikkuruisissa munissa on koristeelliset kuoret.
Viiriäisen munat ovat ravintosisällöltään kananmunia rikkaampia. Esimerkiksi rautaa ja B-vitamiinia on moninkertainen määrä.

lauantai 12. tammikuuta 2013

Tuliset tonnikalalohkoperunat


Välillä teen lohkoperunoita tällä Pirkan ohjeella. Näin lohkoperunoista tulee hyvin ruokaisia, eikä tarvitse enää erikseen valmistaa jotain lihaa tai kalaa perunoiden seuraksi. Kätevää ja maukasta, joten tästä on tullut yksi vakioresepteistä meillä. Chilitonnikalan sijaan voi välillä kokeilla käyttää jotain muutakin tonnikalaa. Itse olen kokeillut lohkoperunoita myös tomaatti- ja currytonnikalan kanssa.

Tuliset tonnikalalohkoperunat

1 kg perunoita
2 sipulia
1/2 dl Thai Sweet -chilikastiketta
1 rkl öljyä
ripaus mustapippuria
1 tlk tai pussi chilitonnikalaa
2 tomaattia
2 dl emmental-mozzarellajuustoraastetta

Pese perunat ja lohko ne kuorineen. Kuori ja lohko sipulit. Sekoita chilikastike, öljy ja pippuri kulhossa peruna- ja sipulilohkojen kanssa. Levitä lohkot uunipellille leivinpaperin päälle. Kypsennä 200 asteessa noin 30 minuuttia. Siirrä kypsät perunat ja sipulit uunivuokaan. Levitä päälle valutettu tonnikala, lohkotut tomaatit ja juustoraaste. Kuorruta 250 asteessa noin 5 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja saanut hieman väriä.

perjantai 11. tammikuuta 2013

Sitruunamuffinit lakritsivaahtokuorrutuksella


Sitruunan ja lakritsin maut sopivat kivasti yhteen. Niinpä nämäkin sitruunamuffinit saivat kuorrutteen, joka on maustettu lakritsikastikkeella.

Sitruunamuffinit lakritsivaahtokuorrutuksella

Sitruunamuffinit:
2 munaa
1 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
0,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 rkl sitruunamehua
0,25 dl juoksevaa margariinia

Lakritsivaahto:
2 dl Flora Vispiä
n. 1 dl Rainbow lakritsikastiketta

Koristeeksi:
strösseleitä

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita ne sitruunamehun ja margariinin kanssa munavaahtoon. Jaa taikina muffinivuokiin. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla n. 10 min. Vaahdota Flora Vispi. Lisää vaahdotuksen loppuvaiheessa lakritsikastike. Pursota lakritsivaahtoa muffineille ja koristele strösseleillä.

Mustaherukkafruitie


Yleensä teen maitotuotepohjaisia smoothieita, mutta vaihtelun vuoksi on mukava välillä jättää maitotuotteet joukosta pois, ja tehdä hieman raikkaampi fruitie. Mustaherukat antavat fruitielle tosi kauniin ja syvän värin, terveellisyydestä puhumattakaan. Mustaherukathan parantavat elimistön puolustuskykyä, suojelevat verisuonia ja sydäntä, antioksidantit hidastavat solujen ikääntymistä, siemenet sisältävät hyviä rasvahappoja ja kuidut pitävät kylläisenä. Banaani taas tekee fruitiesta täyteläistä ja taittaa makeudellaan herukoiden kirpeyttä. Appelsiinimehulla saa fruitien notkistettua juotavampaan muotoon, ja maun lisäksi appelsiinista tulee fruitieen lisää C-vitamiinia. Nyt onkin hyvä aika tyhjennellä pakastinta viime kesän marjasadosta, ja juoda marjoja vaikkapa fruitien muodossa pois!

Mustaherukkafruitie

2 banaania
2 dl mustaherukoita
2 dl appelsiinitäysmehua

Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen tai soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi juomaksi. Kaada juoma laseihin ja tarjoa aamu- tai välipalajuomana.

Mesir wat eli etiopialainen linssimuhennos


Pidän paljon linssikeitoista ja -muhennoksista. Talviaikaan teen niitä usein itselleni silloin, kun valmistan lihansyöjälle liharuokia. Tähän muhennokseen löysin reseptin Yaelianilta Appelsiineja ja Hunajaa -blogista. Muhennos oli hyvin maukasta ja mukavasti lämmittävää talvisena pakkaspäivänä. Muhennosta söin smetananokareen kera.

Mesir wat eli etiopialainen linssimuhennos

2 keskikokoista sipulia
2 - 3 valkosipulin kynttä
muutaman sentin pala inkivääriä
1 punainen chili, josta siemenet on poistettu
3 rkl öljyä
2 rkl paprikajauhetta
1 tl maustekurkumaa
5 dl punaisia linssejä
7 dl vettä + muutama dl lisää
suolaa ja mustapippuria

Liota linssejä vedessä noin tunti ennen käyttöä. Paloittele sipulit, chili, inkivääri ja valkosipulit ja jauha soseeksi. Sose sisältää vettä, mutta se haudutetaan myöhemmin. Lämmitä öljy kattilassa ja lisää mausteet, sekoita ja anna mausteiden lämmetä öljyssä noin puolisen minuuttia. Lisää sose ja kuullota sosetta, kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut, noin 10 minuuttia. Lisää linssit ja vesi, sekoita. Anna kypsyä kannen alla miedolla lämmöllä. Linssit imevät vettä, joten tarkista ja sekoita välillä, ja lisää vettä, jotta linssit eivät kuivu. Anna muhennoksen kypsyä kannen alla noin 40 minuuttia. Mausta vasta lopuksi suolalla ja pippurilla.

torstai 10. tammikuuta 2013

Kesäkurpitsapihvit & jogurttidippi


Maukkaiden bataatti-fetapihvien tapaan voi paistikkeita tehdä myös esimerkiksi kesäkurpitsasta. Varsinkin kesällä, jos oma kurpitsamaa tuottaa kesäkurpitsoja urakalla, kaikki reseptit tulevat todella tarpeeseen, ja paistikkeet on erittäin hyvä käyttökohde. Kesäkurpitsapihvit menevät hyvin itsekseen kasvisateriana, mutta ne sopivat myös muiden ruokien lisukkeiksi. Raikas jogurttidippi sopii pihvien kanssa yhteen, ja voi dippiä kokeilla esimerkiksi kalaruokienkin kanssa.

Kesäkurpitsapihvit & jogurttidippi

Kesäkurpitsapihvit:
5 dl kesäkurpitsaa raastettuna
2 - 3 valkosipulinkynttä murskattuna
n. 1 dl kevätsipulin varsia silputtuna
125 g fetajuustoa murusteltuna
1 rkl kuivattua persiljaa
1 rkl kuivattua minttua
1/2 rkl kuivattua tilliä
1/2 tl raastettua muskottipähkinää
2 dl vehnäjauhoja
ripaus valkopippurijauhetta
suolaa
2 kananmunaa

Paistamiseen:
oliiviöljyä

Puserra esim. siivilässä kesäkurpitsaraasteesta ylimääräistä nestettä pois. Sekoita keskenään kaikki pihvien ainekset. Kuumenna pannulla öljyä ja tipauta taikinaa pannulle ruokalusikalla nokareiksi. Tasoita lusikalla hieman pihvien pintaa. Paista kummaltakin puolelta, kunnes pinta saa väriä
.
Jogurttidippi:
2 dl maustamatonta turkkilaista jogurttia
n. 1/4 kurkku kuutioituna
1/2 - 1 rkl kuivattua tilliä
ripaus valkopippurijauhetta
suolaa

Sekoita dipin ainekset keskenään ja anna tekeytyä jääkaapissa jonkin aikaa ennen tarjoamista kesäkurpitsapihvien kanssa.

keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Täytetyt paprikat kanttarelli-kesäkurpitsatäytteellä


Täytetyt paprikat on herkkua, ja niihin käy monenlaiset täytteet. Meillä paprikat täytetään useimmiten erilaisilla kasviksilla ja joukkoon lisätään keitettyä riisiä tai ohrahelmiä, jolloin paprikoista tulee täyttävämpiä. Kuorrutteesta tulee kuohkea, kun juustoraasteeseen sekoittaa kananmunanvalkuaista. Sama kuorrute toimii hyvin myös lämpimissä voileivissä. Valkuaisen ansiosta juustoraastettakin kuluu vähemmän, ja kalorimäärä pienenee.

Täytetyt paprikat kanttarelli-kesäkurpitsatäytteellä

3 paprikaa
2 rkl oliiviöljy
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1/2 l kanttarelleja
2 dl pieneksi kuutioitua kesäkurpitsaa
1 dl puuroriisiä
n. 3 dl kasvislientä
1 dl juustoraastetta
1 - 2 rkl soijakastiketta
kuivattua persiljaa
jauhettua valkopippuria
(suolaa)

Päälle:
1 kananmunan valkuainen
2 dl juustoraastetta
kuivattua persiljaa

Kiehauta kattilassa kasvisliemi. Lisää riisit ja kypsennä. Paista kanttarelleista ylimääräinen neste pois kuivalla pannulla. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulin kynnet. Kuullota sipulisilppua pannulla öljyssä. Lisää joukkoon kanttarellit sekä kesäkurpitsan kuutiot ja paista vielä hetki. Sekoita kanttarelli-kesäkurpitsaseos keitetyn riisin joukkoon. Sekoita joukkoon juustoraaste, ja mausta seos soijakastikkeella, persiljalla, valkopippurilla sekä  tarpeen mukaan suolalla. Halkaise paprikat kahtia ja poista siemenet. Täytä paprikan puolikkaat täytteellä, ja laita paprikat uunivuokaan. Sekoita keskenään kananmunan valkuainen sekä juustoraaste ja levitä seos paprikoiden pinnalle. Ripottele pintaan lopuksi kuivattua persiljaa. Paista paprikoita uunissa 200 asteessa, kunnes paprikat pehmenee ja pinta saa väriä.

tiistai 8. tammikuuta 2013

Gremolata-aioli


Sitruunasta, valkosipulista ja persiljasta valmistettua gremolataa käytetään usein osso bucon kanssa, mutta se sopii hyvin maustamaan myös muita ruokia. Aiolikin saa gremolatasta uuden vivahteen ja kauniin vihreän värin. Gremolata-aioli sopii erityisesti kalan ja keitettyjen juuresten kanssa tarjottavaksi.

Gremolata-aioli

1 valkosipulinkynsi
1 dl hienonnettua persiljaa
1 sitruunan raastettu kuori
1 - 2 rkl sitruunamehua
1 keltuainen
suolaa ja valkopippuria
2 tl juoksevaa hunajaa
1/2 dl rypsiöljyä
1/2 dl oliiviöljyä
1 prk kermaviiliä

Mittaa ainekset öljyjä ja kermaviiliä lukuun ottamatta monitoimikoneeseen ja sekoita tasaiseksi. Lisää öljyt ohuena nauhana koneen käydessä, kunnes muodostuu pehmeä majoneesi. Sekoita gremolataan kermaviili lusikalla. Tarkista maku. Anna tekeytyä jääkaapissa tarjoiluun asti.

Punajuuri-jauhelihakastike


Punajuuri antaa jauhelihakastikkeeseen uutta makua ja hienon värin. Lisäämällä joukkoon myös punajuuren kanssa hyvin yhteen sopivaa homejuustoa, muuttuu arkinenkin kastike astetta juhlavammaksi.

Punajuuri-jauhelihakastike

3 - 4 punajuurta
1 iso sipuli
400 g porsaan jauhelihaa
2 rkl juoksevaa kasvisrasvavalmistetta
suolaa
jauhettua mustapippuria
salviaa
4 - 5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 rkl sitruunamehua
3 dl ruokakermaa
170 g Aurajuustoa
persiljaa

Raasta punajuuret karkealla terällä. Hienonna sipuli. Paista jauheliha juoksevassa kasvisrasvavalmisteessa pannulla. Lisää paistamisen loppuvaiheessa sipuli. Mausta. Lisää punajuuriraaste, vesi ja liemikuutio. Anna kiehua hiljaa kannen alla n. 30 min kunnes punajuuri on pehmennyt. Lisää sitruunamehu, ruokakerma sekä murennettu Aurajuusto. Kuumenna. Ripota päälle hienonnettua persiljaa.

maanantai 7. tammikuuta 2013

Banaani-mokkapirtelö


Tämä pirtelö on enemmänkin aikuiseen makuun. Ei hirveän makea, vaan kahvin ja banaanin yhdistelmä on raikas ja piristävä. Ohjeen määrillä saa pirtelöä kaksi isoa lasillista. Halutessaan tähän voi vielä lisätä vaikka tilkan jotain kermalikööriä, rommia, viskiä tai muuta vastaavaa.

Banaani-mokkapirtelö

2 banaania
3 dl maitoa
3 - 4 rkl pikakahvijauhetta
150 g vaniljajäätelöä

Paloittele monitoimikoneeseen banaanit, lisää maito sekä kahvijauhe. Sekoita. Lisää paloiteltu vaniljajäätelö ja anna koneen käydä, kunnes seos on tasaista ja kuohkeaa. Kaada pirtelö korkeisiin laseihin ja tarjoile heti.