perjantai 6. joulukuuta 2013

Pannupulla


Niin paljon kuin omatekoisesta, uunituoreesta pullasta pidänkin, olen hirveän laiska leipomaan sitä. Ja ihan vain sen vuoksi, etten oikein tykkää hiivataikinan pyörittelystä. Hyvä apu pullanälkään onkin pannupulla, joka valmistuu pikkaisen nopeammin, pienemmällä vaivalla kuin pikkupullat ja pitkot. Taikina vain kätevästi levitetään vaivaamisen jälkeen uunipellille, kohotetaan, päällystetään ja paistetaan. Valmiista pullalevystä sitten vain leikataan halutun kokoisia paloja, ja hyvää, pehmoista pullaa tulee tälläkin tavalla. Tällä kertaa ripottelin pullalle mantelirouhetta ja raesokeria. Pullan päälle sopii myös mm. sokeri ja mantelilastut, sekä kaneli-sokeri.

Pannupulla

4 dl maitoa
50 g hiivaa
2 tl kardemummaa
1 1/2 tl suolaa
1 1/2 dl sokeria
10 - 11 dl vehnäjauhoja
150 g sulatettua voita

Voiteluun:
1 kananmuna

Päälle:
n. 25 g voita nokareina
mantelirouhetta
raesokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota maitoon hiiva ja sekoita joukkoon kardemumma, suola ja sokeri. Sekoita osa jauhoista joukkoon. Lisää sulatettu voi ja loput jauhot. Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Levitä taikina pellille jauhoitetuin käsin. Kohota liinan alla n. 30 min. Voitele pulla kananmunalla ja paina taikinaan voinokareet. Ripottele pinnalle mantelirouhetta ja raesokeria. Paista uunissa 225 asteessa keskitasolla 15 - 20 minuuttia.

15 kommenttia:

  1. Ihana ohje! :) Minulla on sama ongelma, etten jaksa pyöritellä perinteisiä pullia tai korvapuusteja. Täytyy laittaa tämä ohje talteen, jos vaikka joulun alla testaisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, sitten tämä ohje on myös ihan sinua varten. Pannupullaa viitsii tehdä paljon useammin kuin pikkupullia, kun säästyy pyörittelyltä.:)

      Poista
  2. Ai, ai, kun tää oli hyvää lapsena, kun äiti teki. Ei kyllä tainut olla noita täytteitä, mutta silloin olikin aika toinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää on pulla näinkin, varsinkin tuoreena. Ei pulla välttämättä kauheasti mitään päällysteitä edes tarvitsekaan. Ripaus hienoa sokeriakin riittää. Lähinnä pannupulla jää vain pikkaisen tylsän näköiseksi, jos päällä ei ole mitään, mutta makua se ei haittaa.:)

      Poista
  3. Nami, pannupulla (meidän perhe tuntee tämän pullan peltipullana) on vaivattomampi ja helpompi tehdä. Tosi kiva, että on tällaisia peltileivonnaisia olemassa. Laiskalle pullan ja leivän leipojalle omiaan. Minä aina välillä innostun pullaa leipomaan, mutta leivän leipomisessa olen tosi laiska. Tosi hyvää on tällainenkin pulla tuoreena, ja jos ei koko pellillinen mene kerralla olen minä myös pakastanut ja aina mikron kautta käyttänyt, on ollut taas ihan tuoretta pullaa pöydässä.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helpottaa mukavasti leipomista, kun voi koko taikinan kypsentää yhtenä levynä pellillä. Minä niin inhoan sitä pullien, sämpylöiden ym. pyörittelyä, kun taikina ei yleensä tahdo totella minua.;) Tuoreena ja lämpimänä tätä söisi vaikka kuinka paljon. Mikron kautta saa taas hyvin tuoreen oloiseksi uudestaan.:)

      Poista
  4. Tuli kauhee himo pullaan, vaikken yleensä edes pullaa syö. Aamulla on varmaan joku bostonpaakkelssi väännettävä, kun tietää, ettei sitä edes tarvii kokonaan yksin syödä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin aika harvoin pullaa syödään, koska sitä ei tule ostettua, eikä kovin usein leivottua. Mutta sitten, kun jotain pullaa saa aikaiseksi, niin onhan se hyvää.:)

      Poista
  5. Minä taas pyörittelen ihan mielelläni valmiista taikinasta vaikka korvapuusteja, mutta se hiivataikinan vaivaaminen on minusta epämieluisaa. Toisillehan se on taikinaterapiaa, mutta mulle se vaihe ei ole ikinä kolahtanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä aina ihmettelen taikinaa vaivatessani ja pyöritellessäni sitä, miten jotkut ihmiset voivat nauttia siitä, ja pitävät terapeuttisena kokemuksena. Itse melkein tarvitsen terapiaa taikinan käsittelyn jälkeen.;)

      Poista
  6. voi kun muistaisi pannupullan,kun välillä tekee pullaa mieli,muttei viitsi leipoa ;) hyvältä näyttää

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pannupulla kannattaa pitää mielessä, koska se on niin helppo ja nopea apu pullanälkään.:)

      Poista
  7. Harvoin on pullaa meilläkään. Se taas johtuu siitä, että pulla on parasta juuri uunista tulleena. Silloin niitä syödään muutama ja loput...hmmm... jää.... Ja ihan pikkiriikkistä parin desin taikinaa ei todellakaan viitsi laittaa. Täytyy taas muistaa tuo tavallinen pulla, kun seuraava sukupolvi tulee lastensa kanssa kyläilemään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pullat, leivät ja sämpylät ovat kyllä parhaimmillaan juuri uunituoreina. Mikron kautta hieman saa parannusta vanhempiin leipomuksiin. Mutta en minäkään kovin usein viitsi tällaisia niin paljon tehdä, että vaikka pakastaisin osan. Mieluummin leipoo sitten useammin ja vähemmän kerrallaan. Parin desin taikina on vaivaan nähden pikkaisen liian pieni.

      Poista
  8. Mullakin tuli tehtyä tällä ohjeella pullaa...hyvää oli.

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-