tiistai 19. marraskuuta 2013

Sticky Toffee Pudding


Löysin viime viikolla mielenkiintoisen reseptin Pullantuoksuisesta kodista. Nimittäin ohjeen herkkuun nimeltä Sticky Toffee Pudding. Aivan uusi tuttavuus minulle ja vieläpä niin herkullisen oloinen, että olihan reseptiä pakko heti kokeilla. Puddingia oli aikomus tehdä jo viikonloppuna, mutta aina on kaikenlaista kiirettä, joten se jäi sitten eiliselle. Mutta tulipahan ainakin tehtyä, eikä suinkaan viimeistä kertaa. Kakku oli ihan äärettömän hyvää, ja meillä sitä syötiin vaniljajäätelön ja karpaloiden kera. Mitäpä tästä nyt oikein muuta voisi sanoa... Kokeilkaa ihmeessä itsekin!


Sticky Toffee Pudding

Kakku:
300 g kiehuvaa vettä
175 g pehmeitä, paloiteltuja taateleita
1 tl soodaa
50 g suolatonta voita pehmeänä
80 g fariinisokeria tai muscovadoa
80 g vaaleaa ruokokidesokeria
2 isoa kananmunaa
175g vehnäjauhoja
1/2 tl neilikkaa
1 tl leivinjauhetta
hyppysellinen ruususuolaa
75 g pähkinärouhetta

Toffeekastike:
75 g sokeria
40 g fariinisokeria tai muscovadoa
115 g suolatonta voita
140 ml kuohukermaa
1/2 mm vaniljajauhetta
hyppysellinen ruususuolaa

Vuoka:
halkaisijaltaan 24 cm

Laita paloitellut taatelit ja sooda kuuman kestävään astiaan ja kaada kiehuva vesi päälle. Jätä pehmenemään.
(Jos taatelisi eivät ole ihan pehmeitä, niin voit keittää niitä hetken, lisää vasta sitten sooda).

Valmista toffeekastike:
Laita kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna hitaasti, kunnes voi on sulanut.  Keitä hiljalleen n. 4 - 5 minuuttia, kunnes kastike on paksuuntunut niin, että sitä jää kevyt kerros lusikkaan. Kaada paistovuoan pohjalle puolet kastikkeesta ja laita vuoka viileään (ulos/pakkaseen). Jätä loput kastikkeesta odottamaan kakun valmistusta.

Valmista kakku:
Vaahdota pehmeä voi ja sokerit keskenään vaaleaksi vaahdoksi ja vaahdota munat joukkoon yksitellen. Sihtaa joukkoon jauhot, leivinjauhe, neilikka ja hyppysellinen suolaa. Sekoita puuhaarukalla tasaiseksi. Lisää taatelit keitinveden kanssa taikinaan sekä pähkinärouhe ja sekoita tasaiseksi (taikinan kuuluu olla tosi löysää). Ota vuoka viileästä/pakastimesta ja kaada taikina vuokaan toffeekastikkeen päälle (toffeekastike on jähmettynyt vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi). Paista uunissa n. 200 asteessa n. 40 - 45 minuuttia, kunnes kakku on reunoilta kiinteää ja keskeltä vielä hieman taikinaista. Ota vuoka pois uunista. Laita uunin grilli päälle ja korota lämpötilaa 275 asteeseen. Painele kakkuun pieniä reikiä haarukalla ja kaada/lusikoi loppu toffeekastike tasaisesti kakun päälle. Laita kakku kuumaan uuniin pariksi minuutiksi sitä koko ajan vahtien, jotta toffee ei pala. Tarjoile kakku joko kumottuna tai suoraan vuoasta lautasille annostellen lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.

24 kommenttia:

  1. Kyllä on houkuttelevan näköinen kuva ja resepti! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Tämä houkutteli minuakin niin paljon, että melkein heti ohjeen nähtyäni oli tehtävä. Eihän noilla aineilla voi tulla muuta kuin hyvää.:)

      Poista
  2. Ihan outo herkku on minullekkin. Näyttää kyllä ihanan kostealta ja tahmealta....kun muistas ostaa taateleita, niin vois kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uusi tuttavuus oli, mutta varmasti vielä tutuksi tulee, kun tätä on tehtävä toistekin. Koostumus on juuri tuollainen ihana. Suosittelen kokeilemaan.:)

      Poista
  3. Onpas makeista makein herkku varmaankin. Mä luulen, että noiden taateleiden vuoksi saisin syödä yksin. Meillä on silleen rajoittunutta porukkaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makea herkku on, muttei sitten kuitenkaan yllättäin ollut ihan niin makeaa kuin luulin olevan.:) Taatelit saa kyllä aika huomaamattomasti tähän uppoamaan, niin kuin Miiakin tuossa alla kirjoitti.;)

      Poista
  4. Ihana kuulla, että reseptistäni muutkin tykkää :)! Tosiaan ihan mun favorite kakku!
    Tillariinalle tiedoksi, että taatelit katoaa kakkuun aika hyvin. Nehän voi vaikka soseuttaa niin silloin niitä ei edes sieltä löydä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä ei voinut olla tykkäämättä. Kyllä yhdeksi suosikiksi nousi meilläkin. Melkein tappeluksi meni viimeiset palat.;) Taatelit katoaa aika hyvin tuohon kakun joukkoon. Tietty niiden maun sieltä erottaa, mutta ei mitenkään huonolla tavalla. Itse tykkään kyllä taateleista ihan mahdottomasti. Niitä tulee syötyä sellaisenaankin.:)

      Poista
  5. Kuulostaa aika hyvältä! Onko koostumus sellainen että kannattaa kokeilla gluteenitonta versiota yksinkertaisesti korvaamalla vehnäjauhot gluteenittomilla jauhoilla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli tosi hyvää.:) Minulle on valitettavasti tuo gluteeniton leivonta ihan vierasta, joten en osaa sanoa miten gluteenittomat jauhot tässä toimii.

      Poista
  6. Nimenä tuttu mutten ole koskaan maistanut ja hyvältä kuulostaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli tosi ihanaa, mutta onhan tässä melkoisen hyvät aineksetkin.:)

      Poista
  7. Tätä saa varmaan liki jokaisesta brittiravintolasta ja on minunkin herkkuani!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Brittikeittiö onkin jäänyt vähän vieraaksi. Voisi siitäkin ottaa vähän selvää, jos siellä tällaisia herkkuja valmistetaan.:)

      Poista
  8. ojoijoijoi...jestas kun kuullostaa ja näyttää ylihyvältä...oliskohan intoa kokeilla vaikka viikonloppuna...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on niin hyvää, että kannattaa innostua tekemään viikonlopun herkuksi.:)

      Poista
  9. Uijui, että näyttää hyvältä, pihkura tota olis taas halunnut maistaa, pitääpä tehdä...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maku ja koostumus oli mitä parhain.:) Kyllä sitä pitää itse tehdä, jos maistaa haluaa. Harmi, kun ei ole sitä maistiaistoimintoa blogeissa.;)

      Poista
  10. Varsinainen jouluherkku :) Näyttää kyllä järisyttävän hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelin itse ihan tuota samaa, että tämä sopisi joulupäivien herkuksikin. Ihanaa on, kannattaa kokeilla.:)

      Poista
  11. oivoi sentään, onpas herkkua! Kunpa tosiaan pystyis tätä maistamaan, mutta kyllä tuo kuvakin on sen näköinen, että melkein maistaa tämän jo suussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli tämä niin hyvää, ettei olisi toivonut loppuvan koskaan. Mutta pitää tehdä vain uudemmankin kerran. On ihan mieletöntä.:)

      Poista
  12. Ihailin jo tuolla Instagramin puolella tätä kuvaa ja koko kakkua, tämän on oltava todella herkullista! Ihastuttava herkku. Kyllä tämä resepti on melkoisesti suitsutusta saanut, kun näitä kommentteja lukee joten onhan sitä pakko itsekin kokeilla.;) Tämä on varmasti tuon avomiehenkin mieleen, hän kun tykkää toffeesta / kinuskista yli kaiken. Minä en ole oikein saanut mitään uutta aikaiseksi keittiörintamalla. Tuntuu, ettei oikein jaksa mitään ja inspis on aivan kateissa.:( En ole konettakaan avannut moneen päivään.;) Instagramissa sentään jaksaa käydä tykkäämässä ja kommentoimassa.:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on ihan mahdottoman hyvää, mutta mitä muutakaan se voisi olla noilla aineksilla.:) Toffee/kinuski uppoaa aina. Vähän samanlaista meininkiä on ilmassa, mutta välillä pitää sitten koittaa jotain tehdä tännekin, ettei mene ihan hiljaiseloksi. Eiköhän tästä sitten taas piristytä, kunhan päivät pitenee.:) Instagram on ihmeen koukuttava.;)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-