maanantai 4. marraskuuta 2013

Hävikkiviikko 4. - 10.11.

 

4. - 10.11. vietetään valtakunnallista Hävikkiviikkoa. Kuluttajaliitto on haastanut mm. meidät ruokabloggaajat viestimään kuluttajille ruokahävikin vähentämisestä. Kuluttajaliitto järjestää viikon aikana kuusi paikallistilaisuutta ympäri Suomen. Hävikkiviikkoa voi seurata myös Facebookissa.

Meillä ruokahävikkiä syntyy vuoden mittaan loppujen lopuksi aika vähän. Ruokaostokset pyritään mitoittamaan aina tarpeen mukaan, samoin koetan aina valmistaa ruokaa juuri sen määrän, kuin mikä menekki taloudessamme on. Joskus aina kuitenkin jotain ehtii vanhenemaan, jos vaikka sattuu unohtumaan jääkaapissa jonnekin hyllyn perälle, tai joku hedelmä/vihannes ehtiikin pilaantua ennen käyttöä. Pois heitettykään ruoka ei silti ihan täysin haaskuun mene, vaan kompostin kautta kaikki maatuva päätyy aikanaan multana puutarhaamme. Ruokahävikin mahdollisimman suuri minimointi onkin aina ollut ihan tietoista toimintaa, sillä säästyyhän siinä vuoden mittaan paljon euroja, jos mitään ei tule ostettua turhaan.

Tuoreen hävikkitutkimuksen mukaan Suomessa heitetään henkilöä kohden vuodessa ruokaa roskiin 24 kg. Rahallisesti se tarkoittaa 125 euron menetystä. Ruoan tuottaminen kuormittaa aina myös luontoa. 25 prosenttia kulutuksen aiheuttamista kasvihuonepäästöistä aiheutuu juurikin ruoan tuottamisesta. Kotitalouksien pois heitetty ruokajäte Suomessa vastaa 100 000 keskivertohenkilöauton hiilidioksidipäästöjä.

Jokainen meistä varmasti pystyy vielä omaa ruokahävikkiään vähentämään. Hävikkiviikko haastaakin kaikki pitämään hävikkipäiväkirjaa viikon aikana. Sen avulla onkin sitten helpompi katsoa, missä itse kullakin olisi parantamisen varaa. Etkö sinäkin mieluummin käyttäisi 125 euroa johonkin hyödylliseen kuin heittäisi tuhkana tuuleen?

2 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus.:)
  Minä ainakin myönnän, että tsempattavaa ruokahävikin suhteen vielä meiltä löytyy.
  On meillä kyllä kehityttykin. Itse pyrin esim. ottamaan tähteeksi jäänyttä ruokaa evääksi töihin.
  Tuskinpa kukaan haluaa tuollaista summaa heittää tuhkana tuuleen. Meille se on ainakin iso raha.
  Tällä hetkellä ainakin tiedän mihin tuon 125 € käyttäisin, eläinlääkäriin.:) Vuosirokotukset tiedossa.

  VastaaPoista
 2. Eiköhän sitä kaikki aina pystytä hieman vielä lisää tsemppaamaan. Ja varsinkin, kun asiaan alkaa oikein kiinnittämään huomiota, niin varmasti hoksaa kohdan jos toisenkin, missä riittää parannettavaa.:) Minä mitoitan ruokamäärät aina niin, että samana päivänä saadaan siitä molemmat syödä, ja sitten jää vielä annos seuraavalle päivälle miehelle evääksi töihin. Jos jääkin pikkaisen reilummin, niin sitten voin itsekin syödä seuraavana aamupäivänä edellispäivän ruokaa, muutoin tyydyn vain kahvittelemaan.;) Ja tuo summa on kuitenkin vasta yhdeltä henkilöltä. Kahden hengen taloudessa se jo tuplaantuu. Kyllä sillä rahalla saa jo tehtyä monenlaista. Harvalla meistä niin paljon ylimääräistä on, että voi ihan vain haaskuun heittää. Eläinlääkäriin tuollaiset summat kuluvat nopeasti, eikä välttämättä riitäkään.

  VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-