sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Pumpkin pie eli kurpitsapiirakka


Yleensä kerran syksyssä tulee tehtyä kurpitsapiirakkaa, ja niin nytkin leivoin piirakan makeaksi herkuksi sunnuntain kahvitteluhetkeen. Normaalisti olen käyttänyt ihan tavallista pyöreää kurpitsaa, mutta tällä kertaa tein piirakan myskikurpitsasta. Pohjan olen aina tehnyt samalla reseptillä, mutta nyt teki mieli kokeilla hieman erilaista täytettä kuin aiemmin ja halusin täytteeseen mukaan myös kondensoitua maitoa. Kondensoitu maito on niin makeaa, ettei täytteeseen tarvinnut enää sokeria lisätä. Piirakkaan tuli täytettä paksu, mehevä kerros. Pohjalle ja reunoille riittää ohut kerros taikinaa. Vaniljajäätelön kanssa piirakanpalanen hupeni hetkessä.

Pumpkin pie eli kurpitsapiirakka

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1 tl kanelia
100 g voita
3 rkl kylmää vettä

Täyte:
500 g paloiteltua, kuoretonta ja siemenetöntä myskikurpitsaa
1/2 dl vettä
3 kananmunaa
1 prk kondensoitua maitoa
2 dl ruokakermaa
1 tl kanelia
1/2 tl inkivääriä

Nypi vehnäjauhot, voi ja kaneli murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan seistä kylmässä noin puoli tuntia. Keitä kurpitsakuutioita ja vettä noin 30 minuuttia, tai kunnes kurpitsa tuntuu pehmeältä. Soseuta kuutiot ja anna seoksen jäähtyä. Sekoita kurpitsaseokseen munat, kondensoitu maito, ruokakerma ja mausteet. Painele taikina korkeareunaisen piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Kaada täyte piirakkapohjan päälle. Paista piirakkaa 175 asteessa uunin alatasolla noin 60 minuuttia. Tarjoile lämpimänä tai kylmänä jäätelön, kermavaahdon tai vaniljakastikkeen kanssa.

18 kommenttia:

  1. Ihan vaan tätä reseptiä varten voisi mennä ostamaan kurpitsan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurpitsa-aika kannattaa kyllä nyt hyödyntää, jos vain kurpitsasta sattuu pitämään. Siitä saa tehtyä kaikenlaista.:)

      Poista
  2. Täytyy myöntää, etten ole eläissäni maistanut kurpitsapiirakkaa. Ehkä täytyisi tätäkin kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla edes kerran elämässä. Ei sitä koskaan tiedä vaikka pitäisit.:)

      Poista
  3. Kurpitsa on minulle aivan tuntematon raaka-aine, en ole syönyt sitä saati tehnyt siitä mitään. Hieman jopa vierastan koko kurpitsaa. Olen aina ihaillut (ja ihmetellyt) amerikkalaisia pumpkin pie -reseptejä ja miettinyt että pitäisikö kokeilla... Rakastan amerikkalaisia leivonnaisia, joten kai joskus uskallan antaa mahdollisuuden kurpitsalle.;) Kaunis piirakka ja näyttää todella siltä miltä pitääkin!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa tutustua kurpitsaankin. Myskikurpitsasta on hyvä aloittaa, koska ne eivät ole mitään mahdottoman kokoisia, joten jos ei kauheasti kurpitsasta satu pitämäänkään, niin ei ole sitten isoa jättiä ainakaan hävitettävänä.;) Minä pidän kurpitsapiirakasta. Jäätelön kanssa oikein hyvää, ja minusta kylmä piirakka on parempaa kuin lämmin. Ei tule se kurpitsan maku liian voimakkaana niin.:) Amerikkalaisia piirakoita pitäisi testailla enemmänkin. Elokuvissa ja tv-sarjoissa usein näkee vaikka minkälaisia herkkuja.:)

      Poista
  4. Huoh,kurpitsapiirakka on hyvää :) pitääkin v.loppuna pöräyttää. Kurpitsa focacciakin on tosi hyvää, vink vink ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, vaikka joillekin taas kurpitsan maku saattaa olla vähän vieras tällaisessa. Itse kuitenkin tykkään paljon.:) Viikonlopuksi vain kurpitsapiirakkaa pöytään! Focaccia kuulostaa hyvältä. Loppukurpitsaa käytin jo skonsseihin raasteena. Vielä vähän jäi ja ajattelin loput upottaa sämpylätaikinaan.;)

      Poista
  5. Piirakkaankin voi hurahtaa ja varsinkin tähän, oikea kahvipöydän herkku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos kurpitsan maku miellyttää, niin kyllä tähän hurahtaakin voi. Ei kurpitsapiirakka ole yhtään hassumpaa.:)

      Poista
  6. Herkulliselta näyttää! Onpas hyvä idea tuon kondensoidun maidon lisääminen piirakkaan. Kondensoitu maito on kyllä niin hyvää, että voisin laittaa sitä kaikkeen (tai ihan syödä sitä ihan lusikalla suoraa purkista :))!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Kondensoitua maitoa tykkään käyttää leivonnaisten joukossa aina, kun vain mahdollista. Se antaa kivamman makeuden kuin sokeri. Sellaisen pehmeän, valkosuklaamaisen maun. Ja koostumukseenkin vaikuttaa yleensä hyvällä tavalla.:) Kondensoitu maito on tosi hyvää. Kyllä se purkki tulee aina hyvin putsattua.;)

      Poista
  7. En ole koskaan syönyt kurpitspiirakkaa, mutta tekisi mieli kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei muuta kuin kokeilemaan. Kaikkea uutta on aina hauska testata.:)

      Poista
  8. kyllä minäkin tahtoisin kokeilla,todella herkullisen näköinen piiras =P

    VastaaPoista
  9. Kurpitsapiirakka on niin hyvää! Vielä olisi yksi kurpitsa odottelemassa, piirakkaa ajattelin tehdä taas mutta jotain muutakin olisi kiva kokeilla. Resepti hakusessa vielä..
    Mites sun kätesi voi? Oliko tikkejä repeytynyt? Toivottavasti ei ollut kyseessä mikään suuri operaatio. Pikaista paranemista sinulle! Käsileikkaukset ja niistä toipuminen on välillä aika hermojaraastavaa ja vähän kömpelöäkin.. Joskus kolme jännettä leikattu ja se oli niin hidasta paranemista se!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on. Kurpitsa taipuu hyvin myös makeaan.:) Minullakin on vielä palanen myskikurpitsaa. Tässä juuri koitan saada leipomisinspiraatiota esille.;) Käsi on ihan hyvällä mallilla. Varoa vain pitää, ettei tee sillä vielä liian isoja liikkeitä eikä nostele kauheasti mitään painavaa. Ei mitään isompaa operaatiota. Huono puoli ainoastaan se, että leikkauskohta sijaitsee juuri liikeratojen kohdalla ja tietenkin oikean käden puolella, mitä enemmän kaikkeen tarvitsen. Enemmän tässä nyt jännätään, mitä patologi sanoo, ja miten arpeen ilmestynyt keloidi alkaa käyttäytymään... Tuollainen jänneleikkaus onkin jo paljon isompi homma. Varmasti toipuminen vei aikaa.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-