sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Dolmades & Tsatsiki


Eilen innostuin jälleen kääräisemään parikymmentä viiniköynnöksen lehteä kääryleiksi, koska mieli teki jotain kivaa pikkupurtavaa illaksi, ja käyttökelpoisia lehtiäkin vielä köynnöksessä riittää. Joidenkin viininlehtikääryleiden ohjeiden olen katsellut sisältävän rusinoita ja pinjansiemeniä, ja niitä halusin täytteessä tällä kertaa kokeilla. Rusinat antoivat täytteeseen mukavan makeuden ja pinjansiemenistä tuli makua ja pureskeltavaa. Kääryleiden täytteessä suosin aina puuroriisiä. Pidän siitä, että täyte pysyy hyvin koossa, eikä heti yhdestä puraisusta ole muruja ympäriinsä. Täytteessä voi myös käyttää jotain pitkäjyväistä riisiä tai risottoriisiä. Makuasia. Kääryleille tein taas niiden kanssa hyvin yhteen sopivan tsatsiki-kastikkeen. Tsatsikin maustoin tällä kertaa tuoreella mintulla ja se oli entistäkin raikkaampaa.


Dolmades & Tsatsiki

Viininlehtikääryleet:
20 - 25 tuoretta viininlehteä
2 dl puuroriisiä
1 dl rusinoita
1/2 dl pinjansiemeniä
1 sipuli
sitruunamehua

suolaa
mustapippurirouhetta
tuoretta viherminttua hienonnettuna
tuoretta tilliä hienonnettuna
tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
 
Lisäksi kypsennykseen:
1 dl vettä
vajaa 1/2 dl oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
 
Kiehauta kattilassa vesi. Mittaa joukkoon riisi ja pilkotut rusinat. Keitä, kunnes riisi on kypsää. Valuta siivilässä mahdollinen ylimääräinen vesi pois. Paahda murskatut pinjansiemenet kevyesti kuivalla pannulla. Lisää paahdetut siemenet riisin joukkoon. Kuori ja hienonna sipuli, ja kuullota pannulla rasvassa pehmeäksi. Lisää sipuli riisin joukkoon. Mausta riisi sitruunamehulla, suolalla, mustapippurilla sekä hienonnetuilla yrteillä. Keitä tuoreita viininlehtiä 5 - 10 minuuttia. Huuhtele ja valuta lehdet. Levitä lehdet työlaudalle lehtien alapinta ylöspäin. Laita jokaiselle lehdelle n. ruokalusikallinen täytettä. Nosta lehden alareuna täytteen päälle, käännä reunat päälle ja rullaa napakaksi rullaksi. Lado rullat tiiviisti uunivuokaan saumapuolet alaspäin. Sekoita keskenään vesi, oliiviöljy sekä sitruunamehu. Kaada seos vuokaan rullien päälle. Peitä vuoka foliolla ja kypsennä rullia 175-asteisessa uunissa n. 1 tunti. 
 
Tsatsiki:
2 dl kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
1 pieni kurkku
1 valkosipulin kynsi
tuoretta minttua
suolaa
mustapippuria
ripaus sokeria
 
Raasta kurkku raastimen karkealla terällä ja puserra raasteesta ylimääräinen neste pois. Sekoita kurkkuraaste jogurtin kanssa. Lisää joukkoon murskattu valkosipulin kynsi sekä hienonnettua minttua. Mausta kastike suolalla, mustapippurilla sekä ripauksella sokeria.

9 kommenttia:

  1. Aika kiva kun sulla on omat viinilehdet:) Täälläkin tietysti olisi ,mutta lähin viinitarha on aika kaukana...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi vain, kun talvella ei saa tuoreita. Mutta kesällä otetaan sitten senkin edestä ilo irti.:) Loput lehdet taidan yrittää nyt säilöä talveksi.;) Ei taida viinitarhoja olla ihan keskustassa, mutta aika kiva sellaisissa olisi käydä tutustumassa.:)

      Poista
  2. Pihkura että välillä harmittaa käydä täällä, kun haluaisi vaan ihan pikkuisen maistiaisen, tätäkin olisin ihan ehdottomasti halunnut hiukan maistella :)Kai ne vielä joskus keksivät jonkun virtuaalimaistelumahdollisuuden ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tiedä, vaikka sellainenkin toiminto joskus tulevaisuudessa olisi, kun kaikenlaista koko ajan keksitään lisää. Olisihan se aika kiva käydä blogeja lukemassa ja samalla maistelisi, että mitähän sitä itsekin voisi tehdä.:D

      Poista
  3. Voi että onkin herkullisen näkösiä.

    VastaaPoista
  4. Kaunis asetelma ja jaksan sitten aina ihailla tuota ihanan suloista lautasta.:) Voisin kuvitella, että rusinat ja pinjansiemenet sopivat tosi hyvin ja onhan se mukavaa, että on jotain pureksittavaa.;) Mintulla minäkin olen usein tsatsikin maustanut, tulee raikasta ja herkullista.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Nuo on nättejä pitsireunalautasia. Juuri sopivia kuvaukseen.:) Kiva täyte tuli tästä. Hyvin sopii kääryleisiin pieni makeus ja siemeniä on aina mukava pureskella.:) Nyt on tullut enemmän opeteltua mintun käyttöä, kun sitä omassa maassa kasvaa. Hienosti mintun maku sopii moneen ruokaan.:)

      Poista
  5. näyttää kyllä herkulliselta =P

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-