torstai 5. syyskuuta 2013

Aamiaissämpylät


Kukapa meistä ei haluaisi aloittaa aamuaan uunituoreilla, itse leivotuilla sämpylöillä? Mutta kuka jaksaa aamulla aikaisin nousta sämpylöitä leipomaan, varsinkaan kiireisinä arkiaamuina? No, tällä reseptillä aamiaispöytäänkin saa käden käänteessä tuoreet, lämpimät sämpylät. Taikina tehdään jo illalla, leivotaan valmiiksi sämpylöiksi ja kohotetaan yön yli jääkaapissa. Aamulla ei enää tarvitse muuta kuin voidella sämpylät ja laittaa uuniin kymmeneksi minuutiksi. Niinpä meilläkin oli tänä aamuna uunituoreet sämpylät pöydässä jo puoli seitsemältä. Aamiaisen pöytään saamisessa ei mennyt kuin vartti siitä, kun nousin kellon soidessa ylös. Helppoa ja nopeaa. Vai mitä?

Aamiaissämpylät

25 g tuorehiivaa
3 dl kylmää vettä
1 rkl ruokaöljyä
1 tl sokeria
1 tl suolaa
2 dl vehnäleseitä
6 - 7 dl vehnäjauhoja

Voiteluun:
vettä

Pinnalle:
vehnäleseitä

Murenna hiiva kulhoon, kaada päälle osa kylmästä vedestä ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää loppuvesi, öljy, sokeri, suola, vehnäleseet ja lähes kaikki vehnäjauhot. Säästä hiukan leipomiseen. Vaivaa taikina kiinteäksi ja kimmoisaksi, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa jauhoja apuna käyttäen tasaiseksi tangoksi. Leikkaa tanko 12 yhtä suureksi palaksi ja pyörittele pitkänomaisiksi sämpylöiksi. Nosta sämpylät leivinpaperin päälle uunipellille ja taputtele kevyesti hiukan matalammiksi. Peitä sämpyläpelti leivinliinalla ja kääräise lopuksi muovikelmuun tai muovipussiin. Pane pelti jääkaappiin ja anna kohota siellä yön yli. Ota pelti jääkaapista ja pane uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele pinnalle leseitä. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 8 - 10 minuuttia. Anna sämpylöiden jäähtyä hetki ritilällä ja tarjoa ne sitten aamiaiseksi erilaisten leivän päällysteiden kanssa.

14 kommenttia:

  1. Herkullisen näköisiä! Pitääpä kokeilla joku syysaamu :)

    minttusblog.blogspot.fi

    VastaaPoista
  2. Sama menetelmä toimii myös pullataikinan tekemisessä.
    Olen tehnyt pullataikinan kylmään nesteeseen,muotoillut sen jääkaappiin ja
    seuraavana päivänä vain pullat kohoamaan hetkeksi huoneen lämpöön ennen paistamista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, tuoretta pullaakin voisi samoin metodein tehdä. Viikonloppuaamuna maistuisikin myös tuore pulla.:)

      Poista
  3. Hyvännäköisiä sämpylöitä!

    VastaaPoista
  4. Voih.. tuoreita sämpylöitä! Ei kyllä voisi päivä paremmin alkaa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikäs sen parempaa kuin juuri uunista tullut sämpylä. Näillä päivä alkaa mukavasti.:)

      Poista
  5. Tätä pitääkin kokeilla. Yleensä sämpylät ovat viikonloppu aamujen herkkua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile.:) Viikonloppuisin on paremmin aikaa aamiaisen valmistamiseen, mutta näin saa sämpylöitä nopeasti myös arkena.:)

      Poista
  6. Onpa helppotekoiset sämpylät:)

    VastaaPoista
  7. Hyvältä näyttää ja tämä on loistava alku päivälle!:) Olen tehnyt monasti töissä ja koulussa tällaisia sämpylöitä. Ihmiset arvostavat, kun on tuoretta ja lämmintä leipää aamiaispöydässä... Tätäkin reseptiä täytynee kokeilla, sillä en ole pitkään aikaan leiponut kotona leipää tai sämpylöitä.:) Kiva että on leseitäkin joukossa, hellii vatsaa.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa on jo aamulla saada uunituoretta leipää pöytään. Aina se kaupan leivän voittaa.:) Varmasti kaikki tykkäävät, kun saavat vasta leivottua leipää aamiaisella. Tulee niin ihana tuoksukin vasta leivotusta.:) Leseet tekevät hyvää. Taikinaan voisi hyvin lisätä myös vaikka jotain siemeniä, pellavaa, auringonkukkaa... Laittaisi vaikka hieman vähemmän leseitä.;)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-