torstai 22. elokuuta 2013

Pulled pork -täytteinen focaccia


Viikonloppuna tuli jälleen kerran tehtyä pulled porkia eli nyhtöpossua. Kaksi aiempaa kertaa (pulled pork & whiskey-cola bbq sauce, pulled pork burger)  olen possun kypsentänyt uunissa, tällä kertaa kokeilin valmistusta keittämällä Kääpiölinnan köökistä löytämäni ohjeen mukaan. Possusta tuli ihan hyvää, mutta pikkaisen liian mietoa meidän makuun. Ehkä reilumpi soosimäärä olisi auttanut asiaa, vaikkei lihapala ollutkaan kuin nippa nappa juuri kilon päälle. Ja edelleen taidan enemmän liputtaa uunissa kypsentämisen puolesta. Se on jotenkin vaivattomampaa ja tykkään, kun uunivalmistuksessa lihan päälle hierotaan reilu mausteseos. Kivasti tässä possussa kuitenkin olut maistui ja herkulliset purtavat saatiin. Aiemmat possut on tullut syötyä hampurilaisten täytteenä, nyt halusin pientä vaihtelua ja leivoin pellillisen focacciaa possun seuraksi. Koska possu oli mietoa, halusin majoneesiin jotain lisämakua. Hernekausi on kasvimaalla parhaimmillaan, ja sain mieleeni käyttää tuoreita herneitä majoneesin joukossa. Majoneesista tuli kivan makeahkoa  ja se sopi oluen makuiselle possulle. Lisäksi väristäkin tuli hienon heleän vihreää. Lenkkipolun varrelta olin aiemmin päivällä löytänyt pussillisen kanttarelleja, niin paistelin vielä nekin sipulin kanssa ja käytin lisätäytteenä. Koska hölskytyskurkkujakin tuli juuri tehtyä, niin pitihän vielä niitäkin focaccian väliin laittaa.

Pulled pork -täytteinen focaccia 

Pulled pork:
1 - 1,5kg porsaan kassleria, lapaa tms.
3 - 4l vettä
3 tl suolaa
7 valkosipulin kynttä
2 sipulia
2 laakerinlehteä
10 mustapippuria

Kuumenna vesi kiehuvaksi isohkossa kattilassa. Nosta lihapala kiehuvaan veteen ja kuori pinnalle muodostuva vaahto pois. Lisää mausteet, kokonaiset valkosipulinkynnet sekä lohkotut sipulit. Anna kiehua hissukseen miedolla lämmöllä noin 4 tuntia. Kun liha on ylikypsää, nosta liha liemestä ja anna sen jäähtyä vähän aikaa. Revi liha suikaleiksi haarukalla. Laita revitty liha uunivuokaan ja sekoita olut-bbq-kastike joukkoon. Lämmitä vuokaa 200-asteisessa uunissa 20 - 30 minuuttia.

Olut-bbq-kastike:
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1tlk(70g) tomaattipyreetä
25 g voita
1 plo (0,33 l) olutta
1 dl fariinisokeria
1 rkl sinappia
0,5 dl punaviinietikkaa
2 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
2 pientä chiliä hienonnettuna
2 rkl Worchestershire -kastiketta

Valmista lihan kypsyessä kastike. Kuullota sipuli, valkosipuli ja tomaattipyree voissa. Lisää loput ainekset pannulle ja kiehauta. Anna kiehua hissukseen 30 - 45 minuuttia. Soseuta seos halutessasi ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Focaccia:
3,5 dl vettä
2 tl suolaa
ripaus sokeria
1 ps kuivahiivaa
7 dl vehnäjauhoja
0,5 dl oliiviöljyä

Pinnalle:
oliiviöljyä
sormisuolaa
tuoretta rosmariinia
mustapippuria myllystä

Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon suola sekä jauhotilkkaan sekoitettu kuivahiiva. Alusta loput jauhot vähitellen ja lisää loppuvaiheessa oliiviöljy. Anna taikinan kohota noin 30 minuuttia. Levitä taikina jauhotetuin käsin uunipellille leivinpaperin päälle. Kohota vielä liinan alla noin 20 minuuttia. Voitele taikinan pinta oliiviöljyllä. Ripottele pinnalle merisuolaa ja mustapippuria myllystä. Silppua pinnalle vielä rosmariinia. Paista uunissa 190 asteessa noin 25 minuuttia.

Hernemajoneesi:
4 dl tuoreita, kuorittuja herneitä
2 dl majoneesia

Soseuta herneet esim. sauvasekoittimella. Lisää joukkoon majoneesi ja sekoita tasaiseksi.

Lisäksi:
voissa paistettua, suolalla maustettua kanttarelli-sipulisekoitusta
hölskytyskurkkuja

Kokoaminen:
Leikkaa focaccia sopiviksi annospaloiksi. Levitä focacciapalalle hernemajoneesia. Täytä pulled porkilla, kanttarelli-sipulisekoituksella sekä hölskytyskurkun siivuilla. Laita toinen hernemajoneesilla sivelty focacciapala kanneksi.

8 kommenttia:

  1. Näin ne maut vaihtelee :) Hauska idea laittaa possua focaccian väliin! Hernemajoneesikin kuulostaa hyvältä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tuokaan possu silti pahaa ollut. Reilummalla soosimäärällä makua olisi ollut jo enemmän. Olen soosi-ihminen, kastiketta pitää aina olla kaikessa reilusti.;) Pellillinen focacciaa on paljon helpompi pyöräyttää kuin sämpylät. Ja focaccia on muutenkin älyttömän hyvää.:) Hernemajoneesia voisi käyttää muuhunkin.

      Poista
    2. :) Mun täytyy ehdottomasti kokeilla possua hernemajoneesin ja focaccian kanssa! On aina kiva kokeilla eri versioita samasta ruoasta. Haaveissa olisi testata pulled porkia savustettuna.

      Poista
    3. Savustamista olen itsekin mietiskellyt, mutten vielä ole uskaltautunut siihen hommaan. Se vasta taitaakin olla aikaa vievää, kun jo pelkästään uunissa ja keittämällä saa kypsymiseen aikaa kulumaan. Lihaa ollaan pari kertaa savustettu, ja aina alkaa olla yö ennen kuin liha on ollut kypsää. Homma pitäisi aloittaa heti aamusta.;)

      Poista
  2. Voi voi, kiva katsella tällaisia kuvia töissä (täällä on hiljaista) - tulee nälkä. Ihan uus tuttavuus tuo hernemajoneesi! Nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi alkaa olla ruokatuntien aika.;) Hernemajoneesi oli tuollainen äkillinen päähänpisto. Kivan makuista, ainakin, jos pitää herneistä.:)

      Poista
  3. Pulled pork senkun porskuttaa menemään, buumi ole laantumassa :) Olen toistaiseksi valmistanut aina pulled porkin uunissa, jotenkin se tuntuu luontevammalta kuin keitää lihaa. Ehkä uunissa liha kerää enemmän makuja? :)

    VastaaPoista
  4. Upean näköinen annos.:) Kauhea nälkä tulee täällä blogissasi vieraillessa!:P Olin juuri aitaa maalaamassa joten energiaa on taas kulunut. Nyt ei edes bloggaamiselle tunnu jäävän aikaa, kun on niin paljon muuta tehtävää.

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-