torstai 8. elokuuta 2013

Paahdetut perunat


Tämän kesän perunasatoa on jo niin monta kertaa syöty keitettynä sekä keittämistä seuraavana päivänä paistinperunoina, että vaihteeksi piti saada niitä taas uunissa paahdettuna. Uunissa valmistetut perunat ovatkin useimmiten kaikkein parhaita, ja erilaisten mausteiden ja valkosipulin kanssa paahdetut uuden sadon perunat ovat ihan perunaruokien parhaimmasta päästä. Mausteita vaihtelemalla perunoihin saa aina helposti vaihtelua. Tällä kertaa suolan ja mustapippurin lisäksi käytin yrteistä kuivattua timjamia sekä kypsennyksen jälkeen hienonsin perunoiden päälle vielä reilusti tuoretta tilliä. Valkosipulin kynsiä laitoin mukaan runsaasti, koska paahdettuna ne ovat herkkua. Valkosipuli vain kypsyy paljon perunoita nopeammin, joten nakkasin ne pellille mukaan vasta siinä vaiheessa, kun perunoihin alkoi tulla väriä, jotta valkosipuli pysyisi sopivan pehmeänä.

Paahdetut perunat

uusia perunoita
suolaa
mustapippuria myllystä
timjamia
rypsiöljyä
valkosipulin kynsiä
tilliä

Pese perunat hyvin. Paloittele tarvittaessa perunat kahteen tai neljään osaan. Mausta perunat suolalla, mustapippurilla ja timjamilla. Pirskottele joukkoon rypsiöljyä niin, että perunat ovat kauttaaltaan öljyssä ja mausteissa. Levitä perunat uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda uunissa 200 asteessa. Lisää valkosipulin kynnet joukkoon paahtamisen loppupuolella. Kun perunat ja valkosipulin kynnet ovat kypsiä ja saaneet riittävästi väriä, ota pelti uunista. Hienonna perunoille vielä reilusti tuoretta tilliä.

8 kommenttia:

 1. Ihana ohje :) Peruna on kyllä herkkua, paistettuna ja paahdettuna etenkin. Meidän oman perunasadon kanssa kävi köpelösti. Kukki kyllä ja sitten yht´äkkiä kaikki kuoli. En tiedä mikä niihin iski ja kun kokeilin kaivella maata, ei perunan perunaa näkynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki öljyssä ja mausteissa kieritelty on yleensä hyvää.;) Menikö varret huonoksi? Perunarutto on ainakin yksi, mikä helposti iskee. Meillä perunat on hyvän kokoisia, vaikka pelkäsin kuivuuden verottavan. Kuivuudesta kielii ainoastaan rupinen pinta, mutta onneksi sekin lähtee hyvin harjaamalla pois.:)

   Poista
 2. Peruna taipuu moneksi! Paahdettuinakin maistuvat taas ihan erilaisilta ja mausteilla & yrteillä nyt saa aina vaihtelua ruokaan kuin ruokaan.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se taipuu, ja perunalle sopii tosi monet eri yrtit ja mausteet.:)

   Poista
 3. Minäkin paahdan usein perunaa, veneinä, lohkoina, puolikkaina. Saa mukavaa vaihtelua perunaruokiin. Tuo sinunkin annoksesi näyttää kyllä hyvältä! Meillä tuli mahtava perunasato, kaikki on jo syötykin! :) Tein niin pienen maan ettei siitä kauaa syönyt, mutta kuitenkin oli kiva aina tarpeisiinsa vaan hakea kattilaan sopiva määrä. Ensi vuonna laitan kyllä uudestaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lohkoperunoita ja viipaleita tulee paljon paahdettua talviaikaan. Ovat niin hyviä. Enää ei ole tullut ostettua valmiita pakastelohkoperunoita tai -ranskalaisia moneen vuoteen, kun tuoreesta perunasta itse tehty on niin paljon parempaa.:) Meillä on perunaa vielä paljon maassa. Tänä vuonna omassa maassa pieni ala ja enemmän "lainamaassa". Saadaan talveksikin omasta takaa, ei tarvitse kaikkea ostaa.:) On se kesällä tosi kivaa hakea omasta maasta potut juuri, kun aloittaa ruoanlaiton. Ei sen tuoreempaa saa mistään, ja kuoret lähtee helposti.:)

   Poista
 4. Täälläkin paahdettiin omasta maasta nostettua perunaa tänään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikäs sen parempaa kuin oman maan pottu paahdettuna.:)

   Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-