sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Ruokaa omasta hyötytarhasta


Ajattelin vaihteeksi hieman vilautella teille, missä minun kesäni aina kuluu, kun blogiinkaan ei paljon postauksia kuulu. Ja mistä meidän ruokapöytämme saa paljon monipuolista täydennystä. Eli suurin työllistäjä kesäaikaan on meidän puutarhamme ja varsinkin hyötytarhan puoli, missä meillä on reilun kahden aarin kokoinen kasvimaa. Kitkemistä ja kastelua riittää yllin kyllin.

 

Kasvimaalla on pieni tilkku mansikkaa, mistä saadaan sopivasti mansikoita tuoreena herkutteluun. Perunaa pitää olla aina tietenkin muutama penkki sekä reilusti sipulia.


Tilliä on kasvamassa runsaasti, jotta siitä riittää myös pakastimeen sekä kurkkujen säilömiseen. Salaatit ja pinaatit kasvavat nopeasti ja niitä voidaan kesän mittaan laittaa aina toinenkin kylvös. Maa-artisokasta tulee kasvimaan laidalle kesän mittaan korkea aidanne. Maa-artisokkaa syödään syksyllä, jonkun verran saatetaan säilöä maakellariin, ja loput jäävät talveksi maahan. Sieltä niitä taas saa keväällä maan sulettua kaivaa syötäväksi ja loput saavat kasvaa taas uudelleen.


Herneitä ja papuja kasvatetaan joka kesä. Pavut ovat satoisia, ja niitä riittää aina myös pakastettavaksi.


Mangoldi on myös vakiokasvatettava. Sitä käytetään pinaatin tapaan ja lehtiruoteja voi laittaa parsan tapaan. Kasvihuoneen vieressä on pitkä penkki vadelmaa.


Muskoka on reheväkasvuista ja antaa joka kesä runsaan sadon.


Toinen penkki kasvimaan päädyssä on keltavadelmaa. Istutin postimyynnistä tilatut pikkuruiset taimet edelliskesänä. Ensimmäisenä talvena rusakot söivät taimet matalaksi, mutta siitä ne innostuivat kasvamaan, ja nyt on ensimmäisen sadon aika.


Tänä vuonna juureksista on kasvamassa vain palsternakkaa, retiisiä sekä nauriita. Usein kasvatetaan myös porkkanoita ja punajuuria, mutta tänä vuonna jätettiin juurekset vähemmälle, koska kasvimaan kylväminen jäi normaalia myöhäisemmäksi. Yritettiin kylvöissä suosia vain nopeampi kasvuisia kasveja.

 

Kasvihuoneen päätyyn perustin viime vuonna yrttimaan vanhan mansikkamaan tilalle. Yrttimaassa kasvaa sekä yksi- että monivuotisia yrttejä.


Piparjuuri on monivuotinen. Istutin sen maahan upotettuun paljuun, koska sen pitäisi olla kova leviämään. Jos sen saisi pidettyä vähän kurissa...


Lipstikka on sekin monivuotinen ja kasvaa reheväksi pensaaksi. Lipstikasta teen mm. lipstikkasuolaa.


Yrttimaassa kasvaa monivuotisina myös ruohosipulia, kiinansipulia, sitruunamelissaa, viinisuolaheinää sekä viher- ja piparminttua. Yksivuotisina siellä on tänä kesänä kanelibasilikaa, timjamia, rakuunaa, rosmariinia, meiramia, korianteria, lehtipersiljaa sekä persiljaa. Persiljan saa myös talvetettua, jos haluaa.


Myös vuonankaalia on kasvamassa yrttimaan puolella. Talvella ihastuin kaupasta ostettuun vuonankaaliin ja sen kasvatusta oli heti pakko kokeilla itse. Oman maan vuonankaalissa on muuten vieläkin parempi maku kuin kaupan kaalissa.


Kasvihuoneessa vielä juuri väliin mahtuu käytävälle. Pitkää kurkkua on jo jokusia saatu, vaikka kurkun kasvatus onkin tänä vuonna ollut yhtä taistelua härmää vastaan.


Kasvihuoneessa kasvaa neljä erilaista paprikaa ja paprikoita on hyvin tulossa. Chilit ovat tänä vuonna ruukuissa huvimajassa.


Muutama tomaatti on jo kypsynyt, lisää on palon tulossa. On punaista ja keltaista tomaattia sekä kirsikkatomaatteja.


Lämmintä ja aurinkoa saisi riittää vielä pitkään, että tomaatit ehtii kypsyä. Sitruunaruohoa on kasvamassa tomaattien alla.


Vuonankaalia kasvaa kokeeksi myös kasvihuoneessa, mutta avomaalla kasvu on ollut parempaa. Kasvihuoneessa on myös viime vuonna hankittu stevia sekä kanelibasilikaa.


Kasvimaan laidalla on katettu lava avomaankurkuille. Hyötytarhan puolella kasvaa myös paljon erilaisia hedelmäpuita, omenoita, luumuja sekä kirsikoita. Ainoan päärynäpuun valitettavasti vei viime talvi. Myös marjapensaita on runsaasti, musta-, puna-, valko- ja viherherukoita, vihreitä ja punaisia karviaisia sekä useampi mustikkapensas. Myös raparperia ja pikkupenkki parsaa löytyy hyötytarhan puolelta.


Yläpihan puolella on kesäkurpitsoille oma lavansa. Lava on rakennettu vesisäiliöiden väliin ja tarvittaessa lavan saa suljettua.


Syötäviä kasveja löytyy vielä yläpihankin puolelta, koska kaikkea ei ole saatu mahtumaan hyötytarhan puolelle, ja osa syötävistä käy koristeestakin. Mm. syötäviä minikiivejä tekevät kiinanlaikkuköynnökset käyvät myös koristekasveista. Ne kiipeilevät talon vieressä pitkin koira-aitauksen verkkoa. Marjat ovat kuin kiivin ja karviaisen risteytyksiä. Tosi hyviä. Yläpihalla kasvaa syötävistä myös kirsikkapensas, suklaakirsikkapensas, makeakirsikkapuu, marjatuomipihlaja, tyrnejä, siperialaista karhunvadelmaa sekä lamoavaa sinimarjakuusamaa.


Eli kesät meillä ollaan vallan pihalla. Koko tontin hoitamiseen menee lukematon määrä työtunteja, joten mm. blogin pitäminen jää väkisinkin vähemmälle. Onneksi talvella on taas aina paremmin aikaa kaikkeen muuhunkin...

36 kommenttia:

  1. on sulla upeet tilukset kyll kertakaikkiaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, työtä teettää, mutta saa siitä vastinettakin.:)

      Poista
  2. Upea puutarha! Keltaisissa vadelmissa on tosi hieno maku. Niistä tehdyllä hillolla on joskus kiva hämmästyttää vieraita, mitämitä? lakkahillo joka maistuu vadelmalta? mitähäh? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Hyviä ovat keltaisetkin vadelmat ja ihanan värisiä. Täytyy katsoa, jos pienen erän hilloa tekisi.:)

      Poista
  3. Ihan mieletön puutarha sulla, ei voi muuta sanoa. Minulla on tuo kasvihuone ja yrttipenkki ja piti tulla kasvilavat tänä kesänä, mutta kun Ukko oli kolarissa ei tullutkaan, ehkä sitten enei vuonna. Meidän tontti on aivan liian pieni...hienosti kaikki siellä kasvaa ja tuo puutarhan hoito on kyllä parasta terapiaa :) kiitos vinkistä tuota keltavadelmaa laitan ensi vuonna, viime vuonna istutin maurin makeita ja nyt tulee kyllä jo hiukan marjoja, tuet teen syksyllä kevättä varten valmiiksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, yli kymmenen vuotta tässä on töitä sen eteen tehty ja pikkuhiljaa alkaa pihassa olla kaikkea sitä mitä halutaankin.:) Onneksi kolarissa ei käynyt kuitenkaan sen pahemmin, ehtiihän niitä kasvilavoja ensi vuonnakin. Pääasia, että on Ukko, ei niiden kasvilavojen niin väliä.;) Käy tuo puutarhan hoito terapiasta. Siellä saa rauhassa olla ajatuksineen.:) Keltavadelmaa voin suositella, vaikka alkuun tuntui mahtaako niistä tulla yhtään mitään. Postimyyntitaimet olivat todella pieniä ja päälle vielä ne rusakot... Mutta vadelmat on sitkeitä ja nopeakasvuisia.;)

      Poista
  4. Voi että on upeen ihanan ja kauniin näköistä.Näyttää et kasvit voi erittäin hyvin ja kukoistaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Vähän on kuivuudesta kärsitty viime viikkoina, mutta suht hyvällä mallilla kaikki on.:)

      Poista
  5. Kiva, että laitat kuvia puutarhastanne!:) Ihan mieletön on tosiaan tämä teidän hyötytarhanne, tähän on työtunteja laitettu - ei siis mikään ihme, jos ei bloggaamiseen tunnu jäävän aikaa.;) Ei kyllä ole pahemmin aikaa ollut itsellänikään bloggaamiseen, mutta ehkä se on sallittua näin kesällä. Välillä pitää pitää hieman taukoa tästäkin harrastuksesta. Minulla tulee taukoa jo senkin takia, että pääsen hyvin rajoitetusti koneelle. Mökillä kun ei tällaisia "mukavuuksia" ole ollenkaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelin, että välillä voisi tällaisenkin postauksen tehdä, kun ruokapöytään tuolta monenlaista päätyy.:) Kyllä tuon eteen on töitä tehty. Kasvimaakin on ihan lapiolla nurmikolle kaivettu. Nurmikon kappaleet ajettu kottikärryillä muualle ja levitetty, reunakivet haettu metsästä ja aseteltu paikoilleen, kasvimaan maanlaatua paranneltu jne. Ja edelleen kunnossa pitämisessäkin riittää töitä, kylvöissä, kitkemisessä, sadon korjuussa... Kuka sitä edes tietokoneen ääressä viitsii kesää viettääkään? Kävijöiden tahtikin tuntuu näin vähän hidastuvan, joten postaustahtiakin voi huoletta hiljentää. Tauko tekee aina hyvää.:) Ja ilman konettahan se vaikea onkin blogia ylläpitää.;)

      Poista
  6. Voi hyvä tavatan, kun sulla on komee hyötypuutarha! Ei ihme, että oot välillä uupunut, etkä ehdi bloggaamaan. Monipuolista ja kaunista ja todella rikkaruohotonta. Oot ahkera.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Kasvimaata on tänä kesänä kitketty sen verran ahkeraan, ja monenlaista muutakin puuhaa on riittänyt niin pihalla kuin muuallakin, että alkaa tässä jo melkein kaivata talviaikaa.;) Tykkään, että on monipuolisesti kaikkea kasvamassa. Osa on aina yhden kesän kokeiluja, osa jää vakituiseksi kasvatettavaksi. Viime kesänä kasvimaa oli vähän hunningolla, tänä vuonna on pitänyt ahkeroida, että on päässyt taas rikkaruohoista voitolle.;)

      Poista
  7. Olen tässä vuosien varrella,etwnkin edellisen blogisi kautta ihaillut (ja kadehtinutkin) tuota upeaa putarhaanne ja nyt voin vain sanoa että vau!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jonkun verran tainnut jo muuttua alkuajoista.;) Kaikki on kasvanut kokoa ja on tullut jo aika rehevää. On kivaa, kun piha alkaa olla suojaisa.:)

      Poista
  8. Vau, kertakaikkiaan upea puutarha! Tuo määrä tilaa puutarhalle, se on suuri haaveeni, mutta ei taida toteutua koskaan. Olet kyllä hienonosti hoitanut kaiken!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Reilun kokoinen hyötytarha meillä on, ja siihen päälle vielä enemmän muuta puutarhaa. Hyötytarha kuitenkin on kaikkein työläin ja aikaa vievin hoidettava. Joskus haaveet voivat kuitenkin toteutua, toivottavasti sinunkin.:)

      Poista
  9. Oi, miten ihana puutarha! Tuossa menee kyllä varmasti helposti koko kesä kitkiessä ja kastellessa. Joskus ehkä itsekin pääsee muuttamaan jonnekin, mistä löytyy omaa pihaa. Tällä hetkellä pitää tyytyä parvekekasvatukseen, mutta kyllä tuollakin jo parikymmentä paprikanalkua chilien lisäksi näkyypi. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Kyllä tuolla pihan puolella saa aikaa kulumaan. Varsinkin, kun olen pikkaisen pikkutarkka, eikä ylimääräisiä ruohonkorsia ja rikkakasveja saisi missään törröttää.;) Kiva, että sinulla on edes parveke. Kyllä sielläkin saa kaikenlaista kasvatettua. Chilejä ja paprikoita on mukava kasvattaa.:)

      Poista
  10. Täytyy sanoa, että aivan huuli pyöreenä täällä vaan katselen sun kuvia! Mahtava hyötypuutarha. On ihailtavaa kasvattaa oma ruokansa, kun maailmassa on niin paljon ihmisiä jotka eivät edes keittäisi perunoitaan itse... Mutta että joku kasvattaa ruokansa itse, ihanaa! Perunoista puheen ollen... Minäkin keitin eilen ensimmäiset perunani, jee! Olivat ihania ja ihan täydellisiä :D Vahingossa iti säkkiin perunat alkukesästä ja johonkin tontin kulmaan ne iskin ja siellä ne vaan kasvoi upeiksi uusiksi perunoiksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Itse kasvatettu maistuu kaikkein parhaalta ja ainakin tietää varmasti mitä suuhunsa laittaa. Eikä mistään muualta saa niin tuoretta kuin omasta maasta juuri ruoanlaittoa varten hakien.:) Eikös vain itse kasvatetut potut ole kaikkein parhaita? Ei tarvitse hampaat irvessä harjata puhtaaksi niinkuin kaupan perunoita. Kuorikin lähtee melkein itsekseen, kun vähän vesiämpärissä pyöräyttää.:)

      Poista
  11. Aivan mahtavan näköistä. Itellä vaan ei ikinä aika riittäis hoitamaan noin isoa tarhaa. Hienoa,että sulla on tollanen. Saat ainakin omin käsin pomittuja raaka-aineita. Myönnän,olen kateellinen,mutta samalla ihailen omistautumistas. Hianoa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Aikaa se tosiaan vaatii, ja ymmärrän, ettei kaikilla ole sellaiseen mahdollisuutta. Minua on sen puoleen onnistanut, että tilaa on sekä myöskin aikaa kaiken hoitamiseen.:) Vähäksi aikaa, jos tulisit kitkemään, kateus voisi hiipua.;) Tulee tuolla itsellekin välillä mieleen, että olisiko järkevämpää vain ostaa kaikki kaupasta kuin tuntitolkulla päiväkaudet kitkeä, kastella ynnä muuta. Mutta yleensä ne ajatukset sitten haihtuu satoa kerätessä.:)

      Poista
  12. Upeaa!!Varmasti työtä riittää,mutta voitte olla ylpeitä puutarhastanne =)olisin kuin paratiisissa tuolla ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Työtä riittää, mutta eipähän ole vapaa-ajan ongelmia.;) Kaikkein paras palkkio tehdystä työstä on kyllä oman maan antimet.:)

      Poista
  13. Super-hyper ihana pihapiiri hyötytarhoineen.

    VastaaPoista
  14. Ihana piha! Kaipaan monesti niitä aikoja, kun vanhempien kotipiha puutarhoineen oli käden ulottuvilla. Aina oli tuoretta ja hyvää luomuruokaa saatavilla. Omalle kaupunkiparvekkeelle olen laittanut pienen puutarhan, mutta tilaa on vähän. Tuleeko teille muuten omppuja? Äidin pihalla sato jää vaatimattomaksi ja ei varmaan pääse mehustamaan ollenkaan. Puut vetävät henkeä viimevuotisen suursadon ja kevään leikkausten jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Tuoreisiin, hyviin raaka-aineisiin kun tottuu, niin varmasti niitä jää kaipaamaan. Parvekkeella ei isossa mittakaavassa mitään kasvatella, mutta hyvä kun jotain kuitenkin.:) Heikosti tulee tänä vuonna omenoita, luumuja ja kirsikoita ei melkein ollenkaan. Kai puidenkin pitää välillä huilata.

      Poista
  15. Viherkateus iski, olisipa meilläkin noin iso piha! Ihanan rehevän näköistä :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä joskus heikkoina hetkinä haaveilen hieman pienemmästä.;) Kiitos.:) Vettä saisi jo sataa, kun kuivuus vaivaa. Eilenkin kasvimaata sadetettiin, mutta vettä tarvittaisiin surkeasti kaikkialle muuallekin.

      Poista
  16. Siis ihan mieletön puutarha!!! Sinähän olet ihan PRO viljelyasioissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Harrastelija lähinnä, mutta tekemällä oppiikin.;)

      Poista
  17. On sulla kyllä mahtavan rehevää ja monipuolista kasvustoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Haluan aina kasvatella mahdollisimman paljon kaikkea erilaista.:)

      Poista
  18. Vautsi, kasvaapa teillä jos jonkunlaista kasvia! Pinaatti ja vadelma ovat sellaisia joita olen itsekin jo pitkään halunnut laittaa kasvimaalle ja pihaan. Lisäksi kasvihuone kaipaisi kiireisesti uudistamista, vanhat kennolevyt alkavat olla jo vaihtamisen tarpeessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja vielä monenlaista muutakin tekisi mieli kasvatella. Jos vain olisi tilaa ja aikaa. Pinaattia kannattaa ehdottomasti laittaa kasvamaan. Se on helppo ja satoisa. Ja mielellään kannattaa tehdä useampi kylvös kesän aikana. Kasvaa nopeasti. Vadelmia on ihana saada omasta pihasta, suosittelen! Meillä on nykyään syysvadelmaakin. Viime syksynäkin saatiin tuoreita vadelmia ensimmäisiin yöhalloihin asti. Meidän kasvihuoneessa sama edessä. Tai oikeastaan jo useamman vuoden suunniteltu, että vanhojen kennolevyjen tilalle laitetaan vanhoista ikkuinoista jääneet lasit. Ajan puutteen vuoksi vain aina sekin homma siirtyy.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-