tiistai 9. heinäkuuta 2013

Kylmä valkosipulikastike


Etenkin kesäaikaan ruokien kanssa maistuvat erilaiset kylmät kastikkeet. Tämän raikkaan kastikkeen maustaa valkosipuli, jonka kynnet on ensin kypsennetty uunissa. Näin saadaan kastikkeeseen miedon pehmeä valkosipulin maku, joka ei peitä muiden tarjottavien makua liiaksi alleen. Valkosipulin seuraksi sopii tietenkin aina persilja, joten se on varma valinta kastikkeen yrtiksi. Valkosipulikastike sopii hyvin uusien perunoiden kanssa tarjottavaksi. Seuraksi sopii sekä kala että liha. Grilliruokienkin kanssa kastiketta tulee usein tarjottua.

Kylmä valkosipulikastike

1 dl créme fraîchea
1 dl maustamatonta jogurttia
10 kpl valkosipulin kynsiä
2 tl öljyä
1/2 dl hienonnettua persiljaa
suolaa, valkopippuria

Kuori valkosipulin kynnet ja poista kannat. Laita kynnet ja tilkka öljyä folionyyttiin, ja laita nyytti uuniin tai grilliin kypsymään 15 - 20 minuutiksi, eli kunnes kynnet on pehmenneet. Anna hetki jäähtyä, murskaa ja lisää créme fraîchen joukkoon. Lisää seokseen jogurtti, mausta suolalla ja valkopippurilla. Lisää lopuksi hienonnettu persilja.

14 kommenttia:

  1. Etsin tässä blogeista vinkkejä sunnuntaisiin burgeribileisiib ja tässä(kin) on erinomaisen varteenotettava vaihtoehto!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin sopii muuten burgereihinkin tämä kastike. Varsinkin haukiburgereihin.:)

      Poista
  2. ihan älyttömän hyvältä kuulostaa. tarttee ehdottomasti kokeilla. samanlaista versiota olen kyllä tehnyt grillatuista paprikoista ja sekin aikas hyvää ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helppo ja hyvä kastike on tämä. Ainakin, jos pitää valkosipulista. Ja tässä tosiaan hyvä, pehmeä valkosipulin maku kypsennyksen ansiosta.:) Paprikainen versio kuulostaakin kivalta.:)

      Poista
  3. Vaikuttaa herkulliselta :) Ja ihana tuo Kermansaven kulho! Siitä tulee koti mieleen, kun äitillä on tuota sarjaa kippoja ja kuppeja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on hyvää. Usein tulee kesällä tehtyä.:) Kermansaven kulhot on kivoja tarjoiluastioita.:)

      Poista
  4. Minulle ei oikein suurina määrinä enää raaka valkosipuli kastikkeissa tunnu sopivan.. Paahdettu valkosipuli voisi olla eri juttu, täytyy kokeilla tätäkin.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei suuri määrä valkosipulia koskaan hyvää tee, edes kypsennettynä. On se niin voimakasta. Tässä kastikkeessa valkosipuli on ihanan mietoa paahtamisen ansiosta.:)

      Poista
  5. Kuulostaa herkulliselta. Paahdettu valkosipuli antaa kivan maun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ja onkin.:) Valkosipuli on kaikkein parasta paahdettuna.:)

      Poista
  6. Loistava soosi! Tän tapasta on tullu tehtyä usein. Paahdettu valkosipuli on todella hyvää. Ja niille jotka ei diggaile valkosipulin hajusta hengitystä,nii paahdettu valkosipuli on hyvä. Ei meinaan henki haise valkosipulille juurikaan. Tän jälkeen saa ainaki nukkua puolison vieressä ilman jäkätystä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä, ja ihan hyvin tämä on muunneltavissakin.:) Paahdettu valkosipuli on herkkua. Sitä tulee välillä syötyä sellaisenaankin. Onneksi meillä molemmat syö valkosipulia, niin ei tule hengityksen kanssa ongelmia.;)

      Poista
  7. Tein tätä lohen kaveriksi ja hyvin sopi! Seuraavaksi ajattelin kokeilla grillihampurilaisten väliin..nam nam!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on oikein hyvä kastike sekä kalalle että pihveille. Ja kyllä vain hampurilaistenkin väliin sopii. Kiva, että tykkäsit.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-