lauantai 15. kesäkuuta 2013

Santiagon mantelitorttu


Appelsiineja ja Hunajaa -blogin Jael postasi eilen niin houkuttelevan oloisen torttuohjeen, että sitä oli pakko kokeilla samantien. Vielä kun leipomusta mainostettiin maailman helppotekoisimmaksi ja herkullisimmaksi tortuksi, ei sitä voinut vain laittaa äärettömän pitkälle kokeilulistalle unohtumaan. Melkein vain meinasi eilen jäädä tekemättä, kun ollessani aloittamassa, pitikin lähteä ensin vähän kaupoille naapuripitäjään. Kello olikin sitten jo yli kahdeksan kotiin palatessa, ja kahvittelun jälkeen piti ensin valmistella parsa-pekonipiirakka uuniin, koska olin sitä varten ehtinyt jo tekemään taikinan ennen ostoksille lähtöä. Aloin jo hieman miettiä mantelitortun jättämistä tälle päivälle, mutta helppotekoisuus vei voiton, ja tortun sain uuniin hieman puoli yhdentoista jälkeen. Nyt se saikin kaikessa rauhassa yön yli jäähtyä ja oli valmis tarjottavaksi aamukahvin kanssa. Tortussa on hyvä maku ja koostumus, ja se on kostean mehevää. Mukavasti maistuu manteli ja sitruuna. Vanilja-aromia sekoitin hieman joukkoon, kun en illalla enää jaksanut vaniljatankoa käyttää. Mantelitorttu maistuu ihan sellaisenaan, mutta näin kesäaikaan se sopisi varmasti hyvin tuoreiden mansikoiden seurana. Lisäksi vielä vähän kermavaahtoa tai pallo vaniljajäätelöä... Tätä pitääkin kohta tehdä uusiksi, kunhan on mansikoitakin.

Santiagon mantelitorttu

250 g mantelia (jauhettuna tai kokonaisina, kuorittuina)
200 g sokeria
5 kananmunaa
3/4 tl kanelia
yhden sitruunan raastettu kuori
(vaniljaa vaniljatangosta tai tilkka vanilja-aromia)

Vuoan voiteluun:
voita tai ruokaöljyä

Päälle:
tomusokeria

Jos et käytä valmiiksi jauhettua mantelia,jauha mantelit monitoimikoneessa tai maustemyllyssä. Osan manteleista voi jättää hieman karkeammaksi. Lisää sokeri mantelin joukkoon ja sekoita vispilällä. Sekoita joukkoon munat hyvin vatkaten  ja lopuksi mausteet, eli kaneli ,sitruunankuori ja vanilja. Voitele irtopohja- tai muu vuoka voilla  ja kaada taikina vuokaan. Paista uunissa 170 asteessa n. 30 - 40 minuuttia,tai kunnes pinta ruskistuu. Ota torttu uunista ja anna jäähtyä kunnolla ennenkuin kakku poistetaan vuoasta. Sihtaa valmiin tortun päälle tomusokeria. Tortusta tulee matala, mutta sen kuuluukin olla matala.

14 kommenttia:

  1. ootpas kakkuun kauniin pinnan taikonut. ite en ole mikään mantelin ylin ystävä, mutta jos tuon näköistä torttua olis tarjolla ni varmasti tykkäisin myös sen mausta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sabluunalla saa kauniit kuviot, vaikka olisi tuon tomusokerin voinut ihan vain sihdata koko pinnalle.;) Tämä torttu voisi hyvinkin maistua, vaikket mantelista niin välitäkään. Varsinkin, jos olisi vielä hyvät lisukkeet mukana.:)

      Poista
  2. Hih, minäkin tein saman tortun eilen (tosin huomattavasti vähemmän kauniin) - Copycat retostelee nopeudellaan blogin FB:n puolella, mutta et sinä paljon ollut perässä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katselinkin tuolta Jaelin blogin kommenteista, että sinäkin ryhdyit heti toimeen.:) Minäkin olisin saanut tortun hyvissä ajoin uunista ja varmaan postattuakin jo eilen, jos ei oltaisi välillä lähdetty kaupoille. Ihanan helppo torttu, mutta kuitenkin todella maukas lopputulos.:)

      Poista
  3. Ihana torttu!!:) Ostin kyllä perjantai-illan kauppareissulla mantelijauhoa, mutta aivan toiseen torttuun, siitä lisää myöhemmin... No, kyllä tätä täytyy pian päästä kuitenkin kokeilemaan, sillä olen mantelin, sitruunan ja vaniljan ystävä. Kaikki nuo maut olen todennut toimivaksi siinä Leilan helpossa Tortta della nonnassa, jonka bloggasin viime kesänä.:) Voinkin kuvitella kuinka tuohon kylkeen sopisi mansikat ja kermavaahto!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä kannattaa pikimmiten tehdä. On tosi ihanaa! Ihan yllätyin, miten mehevääkin tämä on. Pikkaisen tästä Torta della nonnakin mieleen tuli, mutta tämä on rutkasti nopeampi ja helpompi tehdä. Näitä pyöräyttää ihan tuosta vain, jos tulee pikaista kakun tarvetta.;) Kiva, jos tulossa on uusia mantelisia torttureseptejä.:)

      Poista
    2. Pitihän sitä tänään vielä hakea lähikaupasta mantelijauhoa lisää sekä sitruunoita, että pääsen kokeilemaan tätäkin torttua.;) Nopeasti valmistui ja heti tortun jäähdyttyä maisteltiin palaset. Olipas hyvää mansikoiden ja kahvin kera terassilla nautittuna.;)

      Poista
    3. Minunkin pitää ostaa mantelijauhoa jemmaan. Varmaan se kaikkein isoin myynnissä oleva pussi, että on sitten mistä torttua tehdä.;) Todella nopea on tehdä ja ihan älyttömän helppo. Varmasti maistui mansikoiden ja kahvin kanssa.:)

      Poista
  4. Kiva kun sinäkin teit tämän jakakustasi tuli niin kaunis:-) mulla oli silloin vähän kire viedä kaku ystävälle joten nopeasti vaan heittelin tomusokeria päälle..Tulevalla viikola on tatkoitus leipoa tällainen taas blogijäähyväisiin ja taidankin etsiä sabluunan hyvissä ajoin että ehdin koristella sen.jätin puot jauhamistani manteleista paljon karkeammaksi joka antoi kivasti rakennetta tortulle:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvästä ohjeesta! Tämä tulee jäämään meillä vakituiseen käyttöön. Niin hyvää torttu on, ja uskomattoman helppo noin vähistä aineksista toteuttaa.:) Pakkohan tätä oli tehdä ihan heti, kun aineksiakin oli. Minäkin käytin taikinaan osaksi valmista jauhoa ja osaksi jauhoin itse kuorituista manteleista karkeampaa. Tulee varmasti paljon parempi rakenne näin kuin pelkästään hienoksi jauhetusta. Purutuntumaa on aina kiva saada. Erilaiset sabluunat on kivoja, kun tällaisistakin tortuista saa helposti koristeellisia.:)

      Poista
  5. Kaunis, piti ihan kuvan takia klikata ohje auki :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Kuvat toimivat usein hyvänä houkuttimena.;)

      Poista
  6. Voi mikä ihanuus :)ihanan ihana koristelu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mantelitorttu on ihan mahdottoman hyvää. Kiitos. Pitää hyödyntää noita koristelusabluunoitakin välillä.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-