sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Parsa-pekonipiirakka


Lauantaina siis leivoin mantelitortun lisäksi parsa-pekonipiirakan. Saadessani piirakan ulos uunista, oli jo niin myöhä, etten enää jaksanut alkaa sitä kuvaamaan. Onneksi piirakkaa oli kuitenkin aamulla  sen verran jäljellä, että siitä vielä kuvankin sai. Kuvaamisen jälkeen loppu piirakasta päätyi aamupalaksi. Parsa ja pekoni se vain on vallan oiva makuyhdistelmä, ja varsinkin piirakassa molemmat pääsivät hyvin esille. Pekonin suolaisuus kannattaa ottaa huomioon, ja maustaa kermaseos vain varovasti yrttisuolalla.

Parsa-pekonipiirakka

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1 dl rouheisia sämpyläjauhoja
1 kananmuna
ripaus suolaa
125 g voita
n. 1/4 dl kylmää vettä

Täyte:
1 nippu vihreää parsaa
n. 140 g pekonia
150 g ranskankermaa
1 dl kevytmaitoa
1 1/2 dl Mozzarella -juustoraastetta
3 kananmunaa
yrttisuolaa
mustapippurirouhetta

Pinnalle:
hieman Mozzarella -juustoraastetta

Mittaa monitoimikoneen kulhoon pohjan ainekset vettä lukuunottamatta ja sekoita. Lisää vettä sen verran, että saat taikinasta tasaista ja helposti käsiteltävää. Laita taikina tuorekelmun sisälle ja anna olla jääkaapissa puoli tuntia. Leikkaa parsoista pätkä puisevaa vartta pois ja keitä parsoja suolalla maustetussa vedessä n. 3 - 5 minuuttia. Paloittele pekonit kuivalle ja kylmälle paistinpannulle. Kuumenna pannu ja paista pekonipalat kypsiksi ja rapsakoiksi. Siirrä pekonit talouspaperin päälle, jotta niistä lähtee ylimääräinen rasva. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Paloittele keitetyt parsat reilun sentin paloiksi ja ripottele tasaisesti pohjan päälle. Lisää pekonit joukkoon tasaisesti. Sekoita keskenään ranskankerma, maito, juustoraaste sekä kananmunat. Mausta seos yrttisuolalla ja mustapippurilla ja kaada vuokaan muiden ainesten päälle. Ripottele pinnalle vielä vähän juustoraastetta ja kypsennä piirakka uunissa 200 asteessa n. 30 - 40 minuuttia.

12 kommenttia:

  1. Ihana piirakka :) Mun lemppari suolainen piirakka on parsakaali, pekoni ja feta yhdistelmä! Siis onhan se eri kuin parsa, mutta silti suht sama ;D Itse olen kovasti suolaisen ystävä ja feta vielä lisää ihanasti suolaisuutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Suolaiset piirakat on herkullisia.:) Olen joskus tehnyt parsakaali-vuohenjuustopiirakkaa, mutta tuokin yhdistelmä kuulostaa tosi hyvältä. Ja aika samantyyppistä tosiaan tulee myös parsakaalilla. Parsat alkaakin kaupassa oli jo aika huonolaatuisia, joten nyt voikin siirtyä parsakaaliin. Kyllähän se suolainenkin aina maistuu.:)

      Poista
  2. On kyllä tosiaan ihana piirakka, täytyypä tämäkin lisätä kokeilulistalle.:) Hyvä yhdistelmä on, mutta mikäs ei pekonin kanssa sopisi.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikein hyvää oli. Tuohon taikinamäärään saisi menemään enemmänkin täytettä halutessaan, mutta itse toisaalta tykkään, että piirakassa on sitä pohjaakin eikä vain enimmäkseen täytettä.;) Mainio yhdistelmä on, ja meilläkin on nyt huomattu pekonin sopivuus vähän kaikkeen. Mieskään ei ennen pekonista välittänyt, mutta nyt molemmille on alkanut kelpaamaan, kun yhdessä kokeiltiin.:)

      Poista
  3. Hyvältä näyttää! Parsasta ei meinaa saada tarpeekseen tänä vuonna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Ei meinaa ei. Meilläkin on syöty kevään mittaan vaikka kuinka monta nippua, eikä kyllästytä. Harmi vain, ettei kaupassa enää meinaa näkyä kovinkaan laadukkaita parsoja, tai sitten niillä on jo hintaa vähän liikaa.

      Poista
  4. Tätä on pitänyt kokeilla jo viime kesästä saakka, mutta vieläkään en ole saanut aikaiseksi. Ehkä tässä voisi olla juhannuksen suolainen piirakka... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikkea ei aina meinaa millään ehtiä kokeilemaan, kun sitä kokeilemista on niin paljon.;) Juhannukseksikin varmasti sopisi suolaiseksi palaksi.:)

      Poista
  5. Kuulostaakin tosi sopivalta brunssipiirakalta !

    VastaaPoista
  6. Taas niin ihana piirakka, teetkö sinä mitään muuta kun keittiöhommia? Mahtavia tuotoksia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä hetkellä enemmän aikaa kuluu puutarhan puolella ja keittiöpuoli meinaa jäädä ihan hunningolle. Nämä sadepäivät hieman taas pelasti.;) Kiitos.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-