torstai 13. kesäkuuta 2013

Minttuinen raparperijuoma


Kerkesin minä raparperista jo juomaakin tekemään, kun sopiva ohje tuli vastaan jälleen kerran Dansukkerin sivuilla. Juoman maustamiseen reseptissä tarjottiin inkivääriä, kanelitankoa tai minttua. No, minttuakin meillä kasvaa ja leviää siihen malliin, ettei ollut vaikeuksia valita oman juomani maustaja. Raparperijuoma on raikasta ja kauniin roseen väristä. Minttua laitoin joukkoon aika reippaasti, muttei se vielä ihan vienyt ylivaltaa. Tästä voisi saada hyvän mojito-tyyppisen drinkin. Joukkoon ei tarvitsisi lisätä muuta kuin vaaleaa rommia, limetin lohkoja sekä jäitä...

Minttuinen raparperijuoma

2 l paloiteltua raparperia
1 sitruuna
5 dl taloussokeria
3 tl sitruunahappoa
2 l kiehuvaa vettä
muutama mintun oksa

Leikkaa huuhdotut raparperin varret pieniksi paloiksi. Pese sitruuna. Kuori sitruunan keltainen kuori raparperipalojen joukkoon ja purista mehu. Mittaa joukkoon sokeri ja sitruunahappo sekä lisää mintun oksat. Kaada päälle kuuma vesi. Sekoita ja anna maustua huoneenlämmössä vuorokauden ajan. Siivilöi juoma ja pullota. Säilytä viileässä. Laimenna tarjolle tuotaessa mehuksi vedellä tai sitruunan makuisella kivennäisvedellä.

Raparperia riittäisi vielä vaikka mihin!

16 kommenttia:

  1. Oi, tämä on varmasti raikasta juomaa, kauniin värinenkin:)

    VastaaPoista
  2. Kesäinen ja kaunis juoma, nam!:) Olen laiska tekemään erilaisia juomia, pitäisi useammin kokeilla jotain kivoja ohjeita, kuten tätä! Minulla on nyt parvekkeellani kasvamassa muutamaa erilaista minttua, esim. suklaaminttua.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen innostunut kesäaikaan tekemään tällaisia erilaisia helteille janojuomaksi. Seuraavaksi pitää taas tehdä Louhisaaren juomaa, kun on taas mustaherukan lehtiä saatavilla. Se on tätäkin parempaa.:) Mintut ovat hyvin kiitollisia kasvatettavia. Ja varsinkin maassa vain leviävät ja leviävät. Ei niitä saa pysymään kurissa.;) Koitin viime vuonna löytää suklaa-, mansikka- ja sitruunaminttua, mutta ei täältä meiltä päin saa kuin tavallista viherminttua sekä piparminttua.:( No, onneksi edes niitä. Miten tuo maku suklaamintussa? Eroaako paljon tavallisesta mintusta, maistuuko suklaa?:)

      Poista
  3. Joopa joo, mä en voi ymmärtää tota toisten ihmisten raparperien kasvua. Tänään juuri katselin mummulassa ihan mielettömiä raparperipuskia ja toin kotiinkin raparperia, piirakkaa huomenna nam :). Tuota juomaa voisi myös testata, vaikuttaa hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raparperi vaatii paljon voimaa kasvaakseen. Meillä raparperi kasvaa vanhassa lehtikompostissa, ja joka kevät vielä lannoitan sen hyvin kanankakkarakeilla, sekä annan kalkkia.;) Kesällä on kiva tehdä tällaisia heti juotavia juomia. Tämä oli hyvää ja raikasta.:)

      Poista
  4. Ja mä en kestä tota sun puutarhaa, oon täällä ihan kateellisena... Jossain vanhoissa postauksissa sulla oli kuvia sun puutarhasta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkään en meinaa tätä aina välillä kestää, nimittäin työmäärän puolesta.;) Neliöitä riittää vaikka muille jakaa, ja työtä teettää hirmuisesti. Ehkä sitä voisi koittaa taas tuleviin postauksiin ujuttaa joitain kuvia.:)

      Poista
  5. Voi nam! Sellaiset helteet mitä vasta oli, ja tämä juoma.. Puuttuisi enään riippumatto..! ;)
    Kaipailen kanssa niitä vanhoja postauksia missä näkyi aina kaikkea ihanaa teidän pihalta. Hitsin Vuodatus..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan namia juomaa oli. Helteillä maistuu hyvin kylmät ja raikkaat juomat.:) Vielä kun ehtisi siellä riippumatossa sitten loikoilemaan, eikä hyttyset ja muut itikat söisi.;) Vuodatus hävitti kuvat aika tehokkaasti, vaikka onhan ne itsellä tallessa, ja uusiakin tulee aina välillä otettua. Jospa sitten jonnekin niitä ujuttelen täälläkin.;)

      Poista
  6. Me ihastuttiin raparperisimaan, mutta tämä on varmasti yhtä hyvää! Ihanan raikkaan väristäkin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raparperisimakin on hyvää, joskus olen tehnyt. Nyt teki mieli kokeilla tällaista, kun olen pitänyt noista sitruunahapolla tehtävistä.:)

      Poista
  7. Minttu sopiikin varmaan raparperimehuun tosi hyvin! Täytyypä kokeilla-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan kivasti sopi minttu raparperille, mutta todella helposti minttu antaa makua, joten sen kanssa saa olla varovainen.;)

      Poista
  8. ihanan raikkaan kuuloinen ohje. itse olen maustanut inkiväärillä ja limellä raparperimehun ja lasiin laittanut juuri minttua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raikasta oli, ja varmasti saa vielä jatkojalostettuakin erilaisiksi drinkeiksi.:) Pitää joskus kokeilla muillakin mausteilla. Nyt tuli laitettua minttua, kun sitä pitää yrittää kesän aikana aina reilusti käyttää, kun leviää niin tuhottomasti.;)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-