perjantai 21. kesäkuuta 2013

Louhisaaren juoma eli herukanlehtijuoma


Teen kesäisin aina mustaherukan lehdistä Louhisaaren juomaa, ja nyt tein kesän ensimmäisen erän juhannusjuomaksi. Ihana, herukkainen tuoksu täytti talon, kun juoma oli tekeytymässä. Herukan lehdistä valmistettu juoma on hyvän makuista ja raikasta, ja se maistuu kuumina hellepäivinä. Juomaa voi tehdä sitruunahapon sijaan myös hiivalla, mutta itse suosin sitruunahappoa. Sen kanssa juoma valmistuu nopeasti ja helposti.

Louhisaaren juoma eli herukanlehtijuoma

5 l mustaherukan lehtiä
8 l vettä
50 g sitruunahappoa
1 kg sokeria

Laita lehdet kattilaan kerroksittain sitruunahapon kanssa, kaada kiehuvaa vettä päälle, anna olla yön yli. Siivilöi lehdet pois, kiehauta, lisää sokeri. Tarjoile viileänä, joko laimennettuna tai ei.

14 kommenttia:

 1. Tuo onkin ihan mahtava juoma.Tutustuin siihen muutama kesä sitten Tertin kartanossa ja ihastuin:-) sen jälkeen oli pakko pyytää ystävältä herukan lehtiä ja postasinkin siitä.toivottavasti saan tuota tänäkin kesänä! Hyvää juhannusta:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juoma on tosi ihanan makuista. Kesällä sitä on pakko aina muutaman kerran tehdä. Toivottavasti sinäkin sitä taas saat. Kiitos samoin!:)

   Poista
 2. Kuulosta ihanalta ja muistuta paljon seljankukkan mehun tekoon. Pitäisi kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monista eri aineksista voi mehuja tehdä tähän tapaan. Tässä juomassa on tosi ihana aromi. Kannattaa kokeilla, jos lehtiä on käytettävissä.:)

   Poista
 3. Tämä kuulostaa ihanalta ja minusta on niin hienoa kun kaikkia luonnonantimia käytetään Hyväksi :) Herukanlehdissä on ihanan vahva aromi. Onko tässä merkitystä, että onko lehdet nuoria vai vanhoja??? Jospa innostuisin kokeilemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on tosi hyvää. Kerran kun tekee, niin sitten pitää tehdä joka kesä.:) Luonnossa olisi paljon kaikenlaista mitä voisi hyödyntää, kun vain tietäisi ja osaisi. Herukanlehdet tuoksuvatkin tosi hyvälle. Jo niiden kerääminenkin on mukavaa, kun niiden tuoksu täyttää ilman. Normaalisti olen ehtinyt juomaa tekemään vasta vähän myöhemmin kesällä, jolloin lehdet on olleet vanhempia. Nyt poimein mukaan vanhempia lehtiä sekä aika paljon uusia vaaleamman vihreitä lehtiä sellaisista uusista versoista, mitkä pitää poistaa. Nuoria lehtiä oli sen verran paljon, että väri jäi hieman vaaleammaksi kuin muina kertoina, mutta maku oli kuitenkin kutakuinkin sama. Juomaa kannattaa ehdottomasti kokeilla.:)

   Poista
 4. Koulussa muistaakseni teimme Louhisaaren juomaa, mutta kotona en ole koskaan tainnut tehdä. Mustaherukan tuoksu on ihana, lehdetkin tuoksuvat niin voimakkailta. Tein juhannuksena mökillä miehelle Mojitoja, ja muistelin sitä mustaherukkaista versiota, jonka ohje täällä blogissasi on... Niitä tehdään sitten ensi kerralla mökillä!:) Vielä kun keksisi jonkun alkoholittoman version tuosta mojitosta, se on niin ihana juoma, mutta valitsen nykyään mielummin alkoholittoman juoman, joten nytkin vain tein drinkkejä muille.:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Louhisaaren juoma on ihana kesäjuoma. Maistuu melkeinpä sille kuin lehdet tuoksuu. Mustaherukassa on ihana tuoksu.:) Meillä jäi Mojitot tekemättä, vaikka limettejäkin olisi ollut. Mutta onhan tässä kesää vielä... Mojito on hyvä kesädrinkki.:)Niin, mitenkähän sitä voisi rommin korvata Mojitossa... Jääkö juoma turhan pliisuksi, jos sekoittelee sen kaikista muista aineksista, mutta jättää vain rommin pois? Mansikka- ja/tai vadelmamojitoakin kannatta kokeilla. Ne ovat myös todella hyviä.;)

   Poista
 5. Meillä tehtiin kotona lapsuudessa Louhisaaren simaa aina vapuksi tavallisen siman asemesta ja välillä muulloinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiivan kanssa tehtyä voisinkin välillä kokeilla. On tuossa juomassa hieno maku. Kiva, kun lehtiäkin voi noin hyödyntää.:)

   Poista
 6. Säilyykö juoma kuinka pitkään? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse käyttäisin juoman noin kahden viikon sisällä. Pakastaakin kuulemma voi, joten jos tuntuu, ettei ehdi käyttämään, niin pakkaseen sitten osa.:)

   Poista
 7. Juuri nyt tekeillä. Itse laitan hieman vähemmän sitruunahappoa, n.30-40gr

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ei ole tullut pariin vuoteen tehtyä. Tarvitsisi kyllä tehdä, kun on niin hyvää.:)

   Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-