tiistai 18. kesäkuuta 2013

Kuusenkerkkälikööri


Luonto tarjoaa kevätaikaankin paljon erilaisia antimia keittiössä käytettäväksi. Mm. kuusenkerkistä eli kuusen vaaleista, pehmeistä, nuorista versoista on moneksi. Kerkistä voi valmistaa esimerkiksi, siirappia, yskänlääkettä, likööriä, snapsia, teetä tai käyttää ihan vain mausteena. Siirappia olenkin silloin tällöin keväisin keitellyt. Siinä maistuu hienosti kuusen aromi. Tänäkin vuonna ajattelin siirappia keitellä, ja halusin myös kokeilla likööriä. Aloitin liköörin valmistuksella, unohdin kerkät hetkeksi, ja sitten olikin jo myöhäistä siirapin keittämiseen. Kerkät olivat jo ehtineet kasvaa liian isoiksi ja koviksi. No, likööriä kuitenkin saatiin. Liköörissä on hieno vaalea värisävy, ja maultaan se on arvatenkin hyvin metsäisen havuista. Likööri on varmasti omimmillaan riistaruoka-aterioilla, mutta voisin hyvin kuvitella ottavani tätä myös ryypyn tai pari ihan vain lääkkeeksi talvella, jos alkaa kurkkua karvia. Tästä liköörierästä tulikin aika vahvaa ihan tarkoituksellakin, jotta sitä voisi käyttää vähän snapsin tapaan, mutta jokainen voi tietysti muutella kerkkien, viinan, sokerin ja veden määrää myös omien mieltymystensä mukaan.

Kuusenkerkkälikööri

1 l kuusenkerkkiä
1 l kirkasta viinaa
5 dl sokeria
5 dl vettä

Huuhtele kerkät hyvin, ja liota niitä halutessasi yön yli kylmässä vedessä jääkaapissa. Valuta kerkistä ylimääräinen vesi pois ja laita kerkät lasipurkkiin. Kaada päälle viina, sulje purkki ja anna tekeytyä ikkunalaudalla 2 - 4 viikkoa. Purkkia voi välillä muistaessa hieman ravistella. Mittaa kattilaan vesi ja sokeri. Kiehauta ja keitä, kunnes sokeri liukenee. Jäähdytä. Siivilöi kerkät pois viinan joukosta ja yhdistä kerkillä maustunut viina sokeriliemen kanssa. Pullota ja säilytä viileässä.

7 kommenttia:

 1. Tuotahan pitää kokeilla ensi keväänä!

  Tänä keväänä tein pari purkillista kuusenkerkkäsiirappia, jolla on maustettu jälkkäreitä ja kahviakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile vaan. Jos pidät kuusenkerkkäsiirapin mausta, saatat pitää tästäkin. Vähän tujumpaa ainettahan tämä on, mutta sama aromi.;) Siirappia pitää itse ehtiä ensi keväänä taas tekemään.:)

   Poista
 2. Muistaisikohan tätä testata ensi keväänä? Uudet likööri-ideat on aina tervetulleita, vaikka entisiä onkin juomatta aivan riittävästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerkkävaihe menee aina hirmu nopeasti ohi. Jos ensi keväänä keittelen siirappia, sinullekin varmaan muistuu likööri mieleen.;) Erilaisia likööreitä on jo jonkun verran ja kaikenlaista on tullut kokeiltua. Tavallisista marjoista tehdyt alkaa jo tuntua vähän tylsiltä välillä, niin uudet ideat on aina kivoja. Blogistasi onkin jäänyt monenlaista mieleen. Kokeillaan, kunhan liköörivarastot pienenevät.:)

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella hyvä ohje tehdä kuusenkerkkälikööriä ja toimii myös Pihdan kerkkiin. Edullisin Leijona viina sopii, ei tarvitse kallista venäläistä vodkaa. Maistuvaa likööriä. Harmi ei ole enää kerkkäkausi. Kiitos ohjeestasi. Oli helppo seurata ja noudattaa ja ohjesi oli täydellinen. Kiitos siittä ja Hyvää Kesää sinulle.

   Poista
  2. Kiitos palautteestasi! Kiva, että ohje toimii, ja yritän aina tehdä ohjeista mahdollisimman helppolukuiset ja tarkat, jotta kaikkien olisi helppo niiden mukaan tehdä.:) Näihin omatekoisiin likööreihin sopii oikein hyvin halvimmat kirkkaat, kalliita ei kannata käyttääkään. Kiitos, samoin myös sinulle hyvää kesää!:)

   Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-