tiistai 11. kesäkuuta 2013

Kookos-raparperi-marenkipiiras


Mustikkasuu -blogissa leivottiin juuri Maku -lehden ohjeella herkullisen oloista marengilla kuorrutettua kookos-raparperipiirasta. Suurena marengin ystävänä tiesin heti, että samaa minunkin on hetimmiten kokeiltava. Onneksi meillä on reilunkokoinen penkki täynnä erittäin reheviä raparpereja, mistä riittää aineksia vaikka kuinka moneen piirakkaan, ja vielä vähän johonkin muuhun. Muutaman varren hain tänään penkistä ja päivällä leivoin piirakan, kun samalla uunin lämmityksellä valmistui myös makaronilaatikko päivälliseksi. Ruoan jälkeen odotti sateen jäljiltä jo sopivasti kuivunut nurmikko leikkuuta. Urakan jälkeen maistui iltakahvit ja pala piirakkaa. Sopivan kirpeä ja hapan täyte yhdistettynä rapeakuoriseen, makeaan marenkiin oli ihan täydellistä. Useampikin pala olisi uponnut, mutta ei kaikkea hyvää yhdellä kertaa...

Kookos-raparperi-marenkipiiras
(10 annosta)

Taikina:
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
150 g voita tai leivontamargariinia
2 rkl vettä

Täyte:
600 g raparperia
1 dl sokeria
1 tl kanelia
1 rkl perunajauhoja
1/2 dl kookoshiutaleita

Marenki:
4 valkuaista
2 dl sokeria

Nypi jauhot, sokeri ja rasva muruseokseksi. Lisää vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla ja siirrä jääkaappiin puoleksi tunniksi. Esipaista piiraspohjaa 225 asteessa noin 10 minuuttia. Laske lämpö 150 asteeseen. Huuhtele raparperinvarret ja kuori ne tarvittaessa ohuesti. Leikkaa raparperit paloiksi ja kumoa ne kattilaan. Lisää sokeri ja kaneli. Keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Sekoita perunajauhot kylmään vesitilkkaan ja lisää raparperikeitokseen ohuena nauhana samalla sekoittaen. Anna seoksen pulpahtaa ja siirrä sivuun. Sekoita joukkoon kookoshiutaleet ja kaada täyte esipaistetulle piiraspohjalle. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen edelleen vatkaten, kunnes marenki on kovaa ja kiiltävää. Levitä marenki kookos-raparperipiiraan päälle ja paista 20 minuuttia, kunnes marenki on saanut vähän väriä.

16 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Niin on. Nousi ihan yhdeksi suosikiksi noista raparperisista.:)

      Poista
  2. Raparperifanina maistuis varmaan mullekin!

    VastaaPoista
  3. Tätä täytyisi kyllä joskus testata. Mun onnettoman pienet raparperipuskat on kasvaneet edes vähän, joten ehkä niistä vielä yhden piirakan saa. Osa pääsee liköörivärkiksi... yllätys :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testaa nyt ihmeessä! Tämä oli todella hyvää.:) Likööriä vähän mietein myös, mutta taitaa olla parempi, että saadaan ensin kaikki vanhat käytettyä.;)

      Poista
  4. Aaahh... Kookos ja raparperi on vähintään yhtä hyvä yhdistelmä kuin minttu ja raparperi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on.:) Mintun ja raparperin yhdistelmää tuli tässä jo kokeiltuakin, kun tein raparperijuomaa.;)

      Poista
  5. Oi että. Minunkin on pitänyt tehdä tätä, mutta kun en vaan ole ehtinyt. No, eivät kai ne raparperit tuolta pihalta heti mihinkään katoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monenlaista tehtävää olisi, mutta aina ei vain tahdo kaikkea ehtiä. Onneksi välillä oli noita sateisempia päiviä, niin oli taas paremmin aikaa leipomiseenkin.:) Eiköhän ne raparperit vielä ulkona ihan hyvin säily.:)

      Poista
  6. Mulla on myös tämä tehtävien listalla....kun vaan olis syöjiä. Tänään olen leiponut kahta pakastimeen soveltuvaa raparperipiirakkaa/kakkua. Ihanalle näyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän samaa ongelmaa, että usein kahteen pekkaan joudutaan (=saadaan) syömään. Minun tulee tosi harvoin leivottua pakastimeen, vaikka olisi se kätevää, että sieltäkin löytyisi jotain kahvin kanssa, jos joku poikkeaa yllättäin. Tämä piiras oli todella hyvää.:)

      Poista
  7. Tämä on kyllä taivaallista herkkua, maut niin kohdillaan!:) Todella kiva, että innostuit näin nopeasti tästä herkusta ja kokeilit! Arvelin / muistelin, että tykkäät myös kookoksesta ja tietenkin ihanasta raparperista ja marengista. Kesällä tuleekin tehtyä marenkileivonnaisia enemmän, minä ajattelin nyt juhannuksena sitä Brita-kakkua tehdä.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä todella paljon minun makuuni, ja totta kai tätä oli heti leivottava. Marenki on niin vastustamatonta. Ja tietenkin myös raparperi ja kookos on hyvää.:) Marenki jotenkin sopii hyvin kesäisiin leipomuksiin. Brita-kakku on loistava valinta juhannukseksi.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-