torstai 25. huhtikuuta 2013

Vadelmasima


Tänä vuonna olen siman kanssa niin ajoissa, että simat alkavat hiljalleen olla jo juotavassa kunnossa. Perinteisen siman lisäksi tein kokeeksi vadelmasimaa, kun Dansukkerilta löytyi siihen kiva ohje, ja vadelmia pakastimessa on vielä monta rasiaa. Kun pikkaisen pullotusvaiheessa simaa maistelin, maistui se aika hyvältä. Todella kauniin punaistakin vadelmasimasta tuli. Vadelmasimaa voisi tehdä kesälläkin raikkaaksi janojuomaksi.

Vadelmasima

400 g pakastevadelmia
500 g taloussokeria
4 l kiehuvaa vettä
1/5 tl tuorehiivaa (pienen herneen kokoinen pala)
sokeria, rusinoita

Kaada jäiset vadelmat ja sokeri kiehuvaan veteen. Jäähdytä kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva joukkoon. Anna juoman käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Siivilöi ja pullota sima. Laita jokaiseen pulloon muutama rusina ja teelusikallinen sokeria. Sulje pullot, mutta älä liian tiukasti, koska paine pulloissa kasvaa siman käydessä. Säilytä marjasima jääkaapissa. Sima on valmista juotavaksi parin päivän kuluttua pullotuksesta, kun rusinat ovat nousseet pintaan.

33 kommenttia:

  1. Meilläkin ollaan tänä vuonna siman kanssa ajoissa, joka on todellakin suoranainen ihme.;D Joka vuosi kun ollaan aina meinattu myöhästyä. Onpa aivan ihanan väristä tämä vadelmasimasi! Oikein kiehtova ohje.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama vika, joka vuosi tulee niin kiire, että pitää antaa siman olla useamman päivää huoneenlämmössä, jolloin valmistuminen nopeutuu.;) Nyt sitten, kun kerrankin ollaan ajoissa, voi olla, ettei simaa enää vappuna paljon ole enää jäljellä.:D Voisi tietysti vielä laittaa yhden satsin valmistumaan, kun sitruunoitakin tuli ostettua iso pussillinen. Tätä simaa oli ihan pakko kokeilla, kun kerran vadelmiakin paljon vielä oli. Hyvää vaihtelua.:)

      Poista
  2. Oi jee, äkkiä hommiin tekemään tätä, sopivasti vielä vattuja pakkases!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla. Itse ainakin tykkäsin tuosta vadelmaisesta mausta, ja väri on mitä ihanin.:)

      Poista
    2. Hyvä!:) Vielä ehtii hyvin vapuksi valmistua.

      Poista
  3. Vadelmasima kuulostaa todella hyvältä ja väri on kaunis! Oletko koskaan tehnyt simaa raparperista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vadelmasima oli kiva kokeilu, ja tätä tulee varmaan tehtyä toistekin. Muistakin marjoista voi tehdä simaa.;) Joskus on tullut tehtyä myös raparperisimaa. Hyvää on sekin.:)

      Poista
  4. Kuulostaa aivan ihanalta ja niin kaunis kuvakin taas!
    En ole ikinä tehnyt simaa mutta taidampas tänä vuonna tehdä, tätä vadelmaista ainakin. :)

    Pullojen paineista on juu kokemusta, selässä on kiva hämähäkin muotoinen arpi.. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä kannattaa testata, ainakin jos pakastimesta vadelmia sopivasti löytyy. Hyvän makuista. Täytyy tehdä pitkin kesää lopuista pakastevadelmista.;) Simaa pitää aina vapuksi tehdä itse, kaupan simat eivät maistu oikealta simalta.:D Melkoisia pommeja simapulloista tulee, jos kiertää korkit tiukkaan kiinni. Onneksi kuitenkin selässä eikä vaikka kasvoissa. Huonolla tuurilla voisi käydä vaikka silmienkin päälle.:(

      Poista
    2. Niin, ja kiitos kuvakehusta!:) Oli työn ja tuskan takana saada jonkinlainen kuva aikaiseksi. Pullot on hankalia kuvattavia, ja vielä, kun koitti saada siman värinkin kunnolla näkyville.;)

      Poista
  5. Kuulostaa ja näyttää herkulliselta:)

    VastaaPoista
  6. Kauan olin kahden vaiheilla, että teenkö tätä vadelmasimaa vai tavallista ja nyt on 9 litraa tavallista kylmässä :) Mutta päätin, että kun normaalit simat on juotu, ei mikään estä mua tekemästä tätä vadelmasimaa! Voihan näitä tehdä milloin haluaa ;D Dansukkerin sivuilla oli muitakin ihanan kuuloisia ohjeita! Ihanan pullon olet löytänyt kun sopii siman väriin niin hienosti! Ja ihana etikettikin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä päädyin tekemään molempia, vaikka sitruunoita olisi ollut isompaankin simasatsiin.;) Todellakin simaa voi tehdä muulloinkin kuin vain vappuna. Monta kivaa simaideaa sivuilta löytyy. Inkiväärisimaakin harkitsin, kun tuoretta inkivääriäkin olisi, mutta jos vapun jälkeen...;) Roseeviinipullon säästin ihan varta vasten kuvauspulloksi erilaisia juomia varten. Etiketti piti tietenkin askarrella myös.:)

      Poista
  7. Ihanan väristä! En taaskaan ehtinyt tehdä simaa ja viime vuoden tai olisko se ollut toissa vuoden satsin räjähti kun avasin pullon;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä tuli tosi kauniin väristä. Luulin, että tulee sellaista hailakan punaista, kun Dansukkerin sivuilla oli ihan sellaista "roseeta". Mutta tästä tulikin paljon hienomman väristä. Olisikohan vadelmalajikkeissa eroa? Simapullojen kanssa saa olla vähän varuillaan.;)

      Poista
  8. Kauniin väristä! Itse tein tänä vuonna hunajasimaa ja siitä tuli melko erikoista. Ei missään tapauksessa pahaa, mutta jos perinteistä vappusimaa kaipaa, niin pettymys olisi. Maku ei ole makea, sellainen puolikuiva! Kultani teki meille perinteistä vappusimaa, joten sitäkin saadaan. Viikonloppuna kokeillaan munkinpaistoa ohjeesi inspiroimana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nätti väri tuli tähän simaan.:) Hunajasima kuulostaa hyvin mielenkiintoiselta. Voin ihan kuvitella minkätyyppinen se maku on. Kiva, että munkkini inspiroi.:)

      Poista
  9. Ihana väri, tätä on pakko kesällä kokeilla. Tai voisi isomman neidin prinsessa synttäreille olla nappi valinta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on. Tästä saa kyllä kivan kesäjuoman.:) Varmasti olisi kiva synttärijuoma. Jättää vaikka vielä rusinat pois ja laittaa tarjoillessa laseihin muutaman vadelman.:)

      Poista
  10. Tätä mä niin teen koko kesän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin varmaan minäkin.:) Vaikka louhisaaren juomaakin pitää välillä tehdä.;)

      Poista
  11. Minulla on sima vielä vaan ajatuksen asteella.
    Niin, ja tällaisia reseptejä lukiessa sitä aina miettii, että olisi sittenkin pitänyt pakastaa enemmän... viimeinen vadelmapaketti meni tuossa pari viikkoa sitten.
    Tai ei sittenkään, kyllä me taidetaan sesonkina syödä vadelmia tuoreena ihan yhtä ahkeraan tänä kesänäkin. Jos niitä tulisi enemmän kuin viime vuonna...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkaa tulla jo kiire siman kanssa.;) Vaikka voihan sitä vapun jälkeenkin juoda, ja tehdä. Osa loppuu aina kesken, osa ei meinaa millään loppua.;) Meidän Muskoka-vadelma on ihan järjettömän satoisa. Tuoreena syödään, tehdään hilloa ja mehua, ja pakastetaan. Ja pakastimessa sitä silti vain riittää ja riittää. Ja kohta vadelmia on entistä enemmän, kun penkki keltavadelmaa alkaa tuottaa satoa.;)

      Poista
  12. Kaunis kuin mikä, meillä ei ole tänä vuonna simaa lainkaan.

    VastaaPoista
  13. Oi, kuinka kaunis väri ja houkutteleva kuva. Ehdottomasti teen tätä kesällä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Tuli kyllä tosi nättiä simaa. Ja hyvää. Suosittelen!:)

      Poista
  14. Ihanaa pinkkiä juomaa! Itse en tehnyt tänä vuonna simaa, kun en ole niin noiden makeiden juomien perään. Ehkä joku tuttu tekee, että saan maistaa kuitenkin lasillisen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Minulle taas passaa oikein mainiosti, kun on makeaa.;) Toivottavasti kuitenkin maistiaisia saat, vaikket itse tehnytkään.:)

      Poista
  15. Sullekin tuli tosissaan noin tummaa tästä vadelmasimasta! Mutta mun mielestä paljon paremman näköistä näin kuin semmosena hailakkaan punaisena! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nättiä punaista tuli. Ei sellaista hailakkaa kuin ohjeen kuvassa oli. Voi tosiaan olla jokin kuvankäsittelyjuttukin... Totta, näin on paljon kauniimpaa.:) Tästä saisi kevään ja kesän juhliinkin kivan alkoholittoman juoman ilman rusinoita.

      Poista
  16. have a peek at this website replica bags forum more information joy replica bags review www.dolabuy.ru replica ysl bags australia

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-