keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Riistakepakot & sinappi-piparjuuridippi


Meillä on pakastimessa jauhelihat niin isoina annoksina, että vanhanajan mureketta varten sulamaan ottamistani jauhelihoista jäi vielä reilusti käyttämättäkin. Lopuista jauhelihoista tein eilen kepakoita ja niiden lisukkeeksi valmistin dippikastikkeen. Olikin ensimmäinen kerta, kun tarvitsin ruokaa laittaessani myös puutarhatyökaluja. Huomasin kepakoita pellille laittaessani, että varrastikut on niin pitkiä, ettei pelti mahdukaan uuniin. Hain sitten oksasakset ja pätkäisin tikkujen päistä pätkät pois. Koskahan sitä sitten tarvitsee keittiövälineitä puutarhatöissä? Joskus kyllä löysin Fiskarsin kuorimaveitseni kasvimaalta. Kuorien joukossa se oli ilmeisesti päätynyt kompostiämpäriin, sitä kautta kompostoriin, ja kompostorista multana kasvimaalle. Ja veitsi oli edelleen kuin uusi, vaikka olikin ensin ollut pitkään kompostissa ja vielä koko pitkän talven viettänyt ulkona mullan joukossa.

Riistakepakot & sinappi-piparjuuridippi

Kepakot:
(12 kpl)
600 g peuran jauhelihaa
600 g possun jauhelihaa
2 kananmunaa
n. 1 rkl Prima-Mausteiden riistamaustetta (maustepippuri, katajanmarja, valkosipuli, paprika, sinapinsiemen, valkopippuri, selleri, inkivääri, laakerinlehti, rosmariini, persilja)
maun mukaan suolaa

Laita puiset varrastikut hyvissä ajoin veteen likoamaan. Sekoita kaikki ainekset hyvin keskenään. Tarkista halutessasi mausteiden riittävyys paistamalla nokare pannulla. Jaa taikina 12 osaan ja muotoile ne pitkiksi pötkylöiksi. Työnnä pötkylöihin varrastikut ja laita kepakot uunipellille leivinpaperin päälle. Kypsennä uunissa 225 asteessa 15 - 20 minuuttia.

Dippi:
1 1/2 dl turkkilaista jogurttia
1 1/2 dl majoneesia
1 - 2 tl piparjuuritahnaa
1 - 2 tl Dijon -hunajasinappia
ripaus suolaa
ripaus sokeria
ripaus rouhittua mustapippuria

Sekoita kaikki dippikastikkeen ainekset keskenään. Anna maustua viileässä ennen tarjoilua.

26 kommenttia:

  1. Tämä kertonee jotain kyseisen veitsen laadusta :D Sitkeä kuorimaveitsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Veitsi kävi läpi kovat laatutestaukset, mutta selvisi voittajana.;D

      Poista
  2. aivan ihanan kuuloista ja näköistä - meidän keittiössämme ei ole peuran kanssa puuhasteltukaan! Porojauhelihaa on kyllä viime aikoina kokkailtu, josta on jäänyt päälle karpalomajoneesivaihe - sitä nykyään näytän tunkevan ihan joka paikkaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Suht harvinaista herkkua peura meilläkin on, mutta silloin tällöin sitäkin onneksi saadaan. Ei varmaankaan kauheasti eroa porosta. Karpalomajoneesi kuulostaakin hyvältä! Pistetään korvan taakse...;)

      Poista
  3. Herkullista.:) Ottaisin kyllä mieluusti vastaan peuran (tai hirven) (jauhe)lihaa, jos sellaista sattuisi tulemaan vastaan. Ennen saatiin aina naapureilta / tuttavilta.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Kyllä peuraa ja hirveä käyttäisi enemmänkin. Miehen kotoa aina jonkin verran saadaan.:)

      Poista
  4. Herkullisen kuuloista. Kepakoita ei ole tullut koskaan tehtyä, nämä kyllä takuulla maistuisivat lapsille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää oli.:) Ensimmäistä kertaa minäkin tein kepakoita, vaikka olisi taikinan voinut pyöräyttää pulliksi tai pihveiksikin. Halusin nyt kuitenkin kerrankin tehdä kepakoita, niin ovat kivassa muodossa dippausta ajatellen. Varmasti maistuisi.:)

      Poista
  5. Hih hih, vai oli sun kuorimaveitteis vähän "kietäny mualimoo". Mä oon näitä sun riistareseptejä lähetelle veljelle, joka hirvestää ja peurastaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienen seikkailun teki. Ihmettelinkin, missä se oikein on, mutta onneksi ei ollut talon ainoa kuorimaveitsi. Saman reissun teki joskus myös yksi kukkakuokista. Nykyään olen koittanut olla vähän tarkempi. Mutta, jos jokin on hukassa, niin pitää katsella löytyisikö kasvimaalta.;) Sieltä löytyy kyllä ihmeesti kaikenlaista tavaraa. Joskus löysin vyönsoljen, missä oli naapurimaan kuuluisa sirppi ja vasara kuvio. Eikä se solki ollut edes meiltä peräisin.;) Kaikki reseptit on varmasti silloin tervetulleita, kun omasta takaa lihaa riittää.:)

      Poista
  6. Pienen kierroksen oli veitsi sitten tehnytkin :D
    Meillä on oltu samoissa ruuissa, melkein. Ja mä luistin noiden keppien laitoista ;) Nämä kuulostaa tosi hyviltä, kun saisikin peuran ja hirven jauhelihaa. Vähän toisi vaihtelua nautaan ja kanaan. :)
    Dipillekin kehuja, piparjuuri tuo kivan lisän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika pitkään oli milloin missäkin uppeluksissa, mutta veitsi ei ollut moksiskaan.:) Samaa minäkin ajattelin, kun sinun postaustasi katselin.;) Ei näihin välttämättä tikkuja tarvitse laittaakaan, mutta niitä nyt sattui kaapissa olemaan, eikä ole tullut pahemmin käytettyä. On riistassa aina erilainen maku nautaan ja kanaan verrattuna. Hieman voimakkaamman makuista lihaa. Ihan hyvää vaihtelua.:) Piparjuuri on ihanaa. Toivottavasti yrttimaalla on viime vuonna istutettu piparjuuri selvinnyt talvesta. Olisi kiva saada sitäkin omasta takaa.:)

      Poista
  7. Hmm,blogi jos toinenkin tyhjentää pakastinta. Minä sain tänään hillovarastosta muutaman lusikallisen mustikkahilloa käyttöön ja se tuntuu ihan voitolta. Pitäisi todellakin saada varastonhallinta paremmaksi uuden satokauden tieltä.

    Hyvän näköisiä kepakoita :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on korkea aika tyhjennellä, että saa vanhaa varastoa pois uuden tieltä. Paljon on silti vielä tuhottavaa niin kahdessa pakastimessa kuin maakellarissakin.;) Kiitos.:)

      Poista
  8. Mullakin ois muutaman kilon pala peuraa pakkasessa. Sitä paistia tosin säästän vielä hetken,nimittäin rosvopaistiin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meiltä peurat ja hirvet taisi loppua pakastimesta tähän.:( Rosvopaisti peurasta kuulostaa hyvältä.:)

      Poista
  9. Tämä olisi itselleni oiva resepti kokeiltavaksi, saisin ensikosketuksen piparjuureen. Ja se pitää jollain kummalla tavalla paikkansa, että vartaasta syötynä ruoka maistuu paremmalta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piparjuuri on ihana maustaja varsinkin kylmissä kastikkeissa. Siinä on mukavasti voimaa.:) Ihmeesti maistuu paremmalle, kun saa käsin pitää vartaasta ja dipata.;)

      Poista
  10. Kiva ohje ja myös vapun aikaan niin sopiva. Meillä on kaikki kepakot tällä hetkellä poikien mielestä kovin in :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Hyvin tosiaan sopii vappuruoaksikin tällaiset. Ja nopeatekoistakin on. Ehtii juhlimaan eikä olemaan vain keittiössä.;) Kepakot on varmasti nuorison mieleen.:)

      Poista
  11. hyvin sopisi vapun tarjottavaksi nämä kyllä,herkullisen oloisia =P

    VastaaPoista
  12. discover this info here y5e81l4w35 replica wallets replica bags us replica bags replica gucci bags z4r33w7n13 replica bags pakistan you can try these out q8a38q6s73 replica louis vuitton bag replica bags korea o1f16n9s67

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-