perjantai 26. huhtikuuta 2013

Raparperi-rahkapiirakka


Raparperiaika alkaa kohta olla käsillä, joten pitää kaivella reseptejä esille. Jokunen vuosi sitten Pirkassa oli tällainen rahkapiirakan ohje, mihin raparperit tulivat pitkinä ohuina viipaleina pienten kuutioiden sijaan. Kiva ja näyttävä idea, mutta pikkaisen hankalampi vain leikata piirakasta siivuja ja haukata paloja. Terävällä veitsellä kuitenkin paloittelu onnistuu. Halutessaan piirakkaan voi toki raparperin perinteisesti kuutioidakin. Pirkan ohjeessa piirakkaan käytettiin valmista murotaikinaa, minä teen taikinan aina itse. Täytteen sokerimäärää olen vähentänyt puolella. Yksi desilitra riittää hyvin antamaan tarpeeksi makeutta.

Raparperi-rahkapiirakka

Pohja:
150 g voita
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1,5 dl sokeria

Täyte:
1 prk maitorahkaa
1 prk kermaviiliä
2 kananmunaa
1 dl sokeria
2 rkl sitruunamehua
1 tl vaniljasokeria

Pinnalle:
n. 250 g raparperia
2 rkl sokeria

Vaahdota voi ja sokeri. Vaahdota sekaan muna. Lisää keskenään sekoitetut vehnäjauhot ja leivinjauhe, ja sekoita. Levitä taikina piirakkavuoalle. Sekoita täyteainekset keskenään ja kaada täyte vuokaan. Leikkaa raparperit pitkittäin ohuiksi viipaleiksi ja asettele ne vieriviereen täytteen päälle. Ripottele päälle sokeria. Paista 200 asteessa uunin alimmalla tasolla n. 40 min.

22 kommenttia:

  1. Sulta näitä herkkureseptejä vaan tulee ja tulee! :) Raparperi on kyllä niin ihanaa. Se tuo kivasti kirpeyttä makeisiin piirakoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhoja arkistojani välillä kaivelen. Kaikki ei aina ole juuri tehtyä.;) Raparperi on hyvää. Kirpeä ja makea on aina loistava yhdistelmä.:)

      Poista
  2. ai miten herkun näköstä. ihanaa kun kohta saa nostaa tuoretta raparperiä penkistä. meillä on kaikki marjat ihan syöty jo aikaa sitten..57kg meni tänä talvena marjoja ja mm.omaa omenaa pakkasesta. ihan hyvä saldo mutta loppui ihan liian lyhyeen. nyt ei ollakkaan sitten helmikuun jälkeen syöty kuin kaupan antimia. neki ärsyttää kun pitää aina keittää..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Kohta sitä uutta raparperia jo saa.:) Huh huh, olettepa hienosti saaneet marjoja kulumaan! Omien marjojen kanssa pitääkin laittaa töpinäksi. Jotenkin niitä tulee aina säästeltyä, vaikkei tarvitsisi.;) Kivampi on käyttää omia, puhtaita marjoja kuin jotain kaupan pakasteesta haettuja.

      Poista
  3. Ihana piirakka! Just eilen kävin kasvimaan reunalla ihastelemassa, kun ensimmäiset vauvaraparperit oli tullut pintaan <3 Ihanaa! Kesä tulee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Kyllä raparperipenkissä elonmerkkejä jo on. Kevään ensimmäinen raparperipiirakka maistuu aina tosi hyvälle.:) Eiköhän se kesä ole jo matkalla, vaikka tänään onkin aika koleaa.

      Poista
  4. kuten oon sanonu, raparperi on mun ehdoton lemppari jälkiruokiin. Vielä ois pakkasessa pari pussia viime kesältä, hups. Pitäs käyttää ne pois. Tällä sun ohjella, mutta jos tekis täytteeks raparperikompottia? Mitä sanoo herkkujen tekijä itse? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raparperi on kiva kaikessa makeassa, kun se on niin kirpeää.:) Äkkiä pitää raparperit pois jo pakastimesta saada. Kohta kasvaa jo uutta tilalle. Mikä, ettei kompottikin kävisi. Kokeile ihmeessä.:)

      Poista
  5. OI miten herkullista varmaan! Raparperi on ihan mielettömän hyvää juustokakuissa.Ehkä teenkin tuollaista parin viikon kuluttua kun on taas se juustokakkujuhla täällä(oikeasti se on sadonkorjuujuhla mutta silloin syödään vain maitoisia juttuja,ei lihaa,ja juustokakuista on tullut sellaista,jolloin sillon on joko pakko tehdä tai ostaa;D)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On hyvää, meillä tällaisista piirakoista tykätään myös marjoista tehtynä.:) Raparperi sopii kyllä hyvin leivonnaisiin, kun sen kirpakkuus taittaa hyvin makeutta. Juustokakkujuhla kuulostaa hyvältä.:)

      Poista
  6. Raparperi on kyllä niin hyvää. Näin yhdessä kaupassa raparperia muutama viikko sitten, mutta en silloin ostanut. Kävin taas viikolla samassa kaupassa, mutta ei ollut enää raparperia :( Mutta eiköhän pian taas saa! Kaunis piirakka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se.:) Eiköhän kohta raparperia löydy jo kaupastakin paremmin, kun satokausi kunnolla alkaa. Kiitos.:)

      Poista
  7. Kaunis ja näyttävä piirakka! On kiva idea laittaa raparperit näin pitkinä, antaa kummasti ulkonäköä.:) Muistan tämän Pirkan ohjeen. Täytyy tätäkin kokeilla jossain vaiheessa. Aina ensimmäisenä kesällä teen kyllä keikauskakun.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan kiva idea, saa raparperipiirakoihinkin hieman vaihtelua ulkonäköön.:) Keikauskakkuohjeen minäkin juuri tänne lisäsin, kun eilen sitä jo arkistoista katselin.;)

      Poista
  8. Kivannäköinen tuo raparperi näin laitettuna. :)
    Hauska sattuma, toissapäivänä tein itsekin raparperipiirakkaa pitkästä aikaa. Pitää saada pakastimiin tilaa että ne voi kohta taas täyttää ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on. Joskin hieman hankalampi kuin pienet kuutiot. Meillä ei nyt tätä piirakkaa syöty, on syöty jo aikoja sitten. Onneksi on noita reseptejä jemmassa, niin ei tarvitse koko ajan leipoa uutta.;)

      Poista
  9. Kivannäköinen piirakka ja varmasti myös todella herkullinen!:)

    VastaaPoista
  10. Kaunis ja todella kiva idea laittaa raparperi pituus suuntaan, tulee väritkin hienosti esiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika kivan näköistä on tuollaisina pitkinä siivuina. Meillä on aika vihreävoittoista raparperia, mutta sentään joissain vähän punerrustakin väriä tuomassa.:)

      Poista
  11. Hauskasti aseteltu nuo raparperit tuohon pinnalle, kiva idea. :)

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-